Czosnek Mielony

miejsce
w rankingu

9

Czosnek Mielony
4.17
opinii: 6

Czosnek Mielony znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Czosnek Mielony

Czosnek – naturalny antybiotyk

Choć czosnek pochodzi z Azji, to z czasem na dobre zadomowił się w strefie umiarkowanej oraz na półkuli północnej. Pierwsze dowody na jego lecznicze zastosowanie odnaleziono między innymi w egipskich piramidach, a dokładniej na malowidłach ściennych. Jak się później okazało, czosnek służył wzmacnianiu odporności oraz leczeniu czerwonki. Pozostałości czosnku odkryto też w Pompejach, na Krecie, a wzmianki o nim pojawiały się u Konfucjusza. Był to powszechny lek ludowego ziołolecznictwa. Za sprawą swych właściwości antybakteryjnych wspomagał leczenie przeziębienia i grypy. Jego wartość docenia się do dziś, o czym świadczy popularność czosnku i jego powszechne stosowanie w kulinariach oraz medycynie. Obecnie wiadomo o czosnku znacznie więcej, naukowcy natomiast wciąż nie mogą nadziwić się, skąd w tej małej roślinie kryje się tyle cennych składników.

Najzdrowszy na surowo

Z czosnku pozyskuje się główki, z nich natomiast wyciąga się ząbki, czyli cebule czosnku. Zdaniem specjalistów, najwięcej wartości zdrowotnych posiadają ząbki jedzone na surowo. Siekane i dodawane do dań oraz napojów nadają potrawom silnego aromatu, który nie każdemu może przypaść do gustu. Ostry smak sprawia jednak, że dania z czosnkiem nabierają charakteru. To popularny dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny), dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej, warzyw i zup. Równie dobrze smakują masła i pasty czosnkowe, którymi smaruje się świeże pieczywo. Czosnek to częsty dodatek do sosów i dressingów sałatkowych. Należy jednak uważać – czosnek w nadmiarze może sprawić, że potrawa straci swój pierwotny smak i stanie się zbyt ostra. Osoby, którym nie przeszkadza charakterystyczny smak rośliny, mogą jeść czosnek na kanapce lub żuć go na surowo.

Czosnek na przeziębienie

Czosnek ma swoje drugie oblicze – medycyna chwali sobie roślinę ze względu na niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, doskonałe w leczeniu przeziębienie, grypy oraz codzienne profilaktyce zdrowotnej. Sprzyja poceniu się, ma działanie wykrztuśne i moczopędne. Hamuje rozwój bakterii i wspiera pracę układu odpornościowego. Nie bez przyczyny zatem nazywany jest naturalnym antybiotykiem – chroni organizm, nie powodując przy tym skutków ubocznych charakterystycznych dla znanych antybiotyków. By docenić właściwości czosnku, warto w razie przeziębienia przygotować mleko z miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku – pite na ciepło sprzyja poceniu się i walce z infekcją górnych dróg oddechowych.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Amatorzy czosnkowych dań mają jednak nie lada problem – jak pozbyć się intensywnego zapachu czosnku? Kucharze polecają sięgnąć po kminek i żuć go przez chwilę, by zniwelować zapach z ust. Równie skutecznym sposobem jest zjedzenie kilku listków mięty lub goździków. Jeśli czosnek jedzony jest profilaktycznie, aromat długo utrzymuje się w ustach. Wówczas warto sięgnąć po mleko lub lampkę słodkiego wina. Skuteczna w walce z nieprzyjemnym zapachem z ust jest również pietruszka – wystarczy przeżuć kilka liści, by odświeżyć oddech.

Czosnek powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce wzmocnić swoją odporność. Oprócz niego polecamy skosztowanie pożywnych orzechów nerkowca, dobrych na pamięć i koncentrację. Do deserów warto dodać słodkie suszone figi, a śniadania uzupełnić o niezwykle zdrowe jagody goji. Zamiast kakao lub kawy polecamy z kolei smaczny karob w proszku.

Co jeść i pić podczas upałów?

Co jeść i pić podczas upałów?

Zjawisko upałów ma swoje plusy i minusy – miło jest się wylegiwać na plaży i odpoczywać na słońcu, ale nie należy zapominać o zagrożeniach jakie... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Opinia użytkownika 2017-08-18 15:48

    Jak to jest z tym zdrowym trybem życia? Serio jecie i pijecie same zdrowinki? Nie wiem jak to wygląda i mam mętlik. To wewnętrzna potrzeba i wiara czy podążanie za modą?... Dajcie znać jak to jest u was.

  • Ewa 2017-08-03 12:04

    Czosnek Mielony jak dla mnie jest spoko i jestem zadowolona.

  • Ania 2017-05-10 10:49

    A ja przyznaję 3 gwiazdeczki, bo uważam, że mielona przyprawa nigdy nie zastąpi prawdziwego czosnku, który jest tak samo łatwo dostępny i niedrogi jak jego sproszkowana wersja.

  • Wojtek 2017-05-09 12:11

    Zdecydowanie kopie smakiem. Ale po dłuższym czasie lubi się zbrylać.

  • Opinia użytkownika 2015-10-19 16:03

    czosnek, jak czosnek

  • Alex 2015-10-18 20:33

    Witam. Przesyłka wzorowa i błyskawiczna. Produkt bardzo dobrej jakośći. zamówiłem czosnek, czosnek niedzwiedzi, sok z pokrzywy i daktyle. Wszystko jest ok

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Czosnek Mielony

    Czosnek – naturalny antybiotyk

    Choć czosnek pochodzi z Azji, to z czasem na dobre zadomowił się w strefie umiarkowanej oraz na półkuli północnej. Pierwsze dowody na jego lecznicze zastosowanie odnaleziono między innymi w egipskich piramidach, a dokładniej na malowidłach ściennych. Jak się później okazało, czosnek służył wzmacnianiu odporności oraz leczeniu czerwonki. Pozostałości czosnku odkryto też w Pompejach, na Krecie, a wzmianki o nim pojawiały się u Konfucjusza. Był to powszechny lek ludowego ziołolecznictwa. Za sprawą swych właściwości antybakteryjnych wspomagał leczenie przeziębienia i grypy. Jego wartość docenia się do dziś, o czym świadczy popularność czosnku i jego powszechne stosowanie w kulinariach oraz medycynie. Obecnie wiadomo o czosnku znacznie więcej, naukowcy natomiast wciąż nie mogą nadziwić się, skąd w tej małej roślinie kryje się tyle cennych składników.

    Najzdrowszy na surowo

    Z czosnku pozyskuje się główki, z nich natomiast wyciąga się ząbki, czyli cebule czosnku. Zdaniem specjalistów, najwięcej wartości zdrowotnych posiadają ząbki jedzone na surowo. Siekane i dodawane do dań oraz napojów nadają potrawom silnego aromatu, który nie każdemu może przypaść do gustu. Ostry smak sprawia jednak, że dania z czosnkiem nabierają charakteru. To popularny dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny), dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej, warzyw i zup. Równie dobrze smakują masła i pasty czosnkowe, którymi smaruje się świeże pieczywo. Czosnek to częsty dodatek do sosów i dressingów sałatkowych. Należy jednak uważać – czosnek w nadmiarze może sprawić, że potrawa straci swój pierwotny smak i stanie się zbyt ostra. Osoby, którym nie przeszkadza charakterystyczny smak rośliny, mogą jeść czosnek na kanapce lub żuć go na surowo.

    Czosnek na przeziębienie

    Czosnek ma swoje drugie oblicze – medycyna chwali sobie roślinę ze względu na niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, doskonałe w leczeniu przeziębienie, grypy oraz codzienne profilaktyce zdrowotnej. Sprzyja poceniu się, ma działanie wykrztuśne i moczopędne. Hamuje rozwój bakterii i wspiera pracę układu odpornościowego. Nie bez przyczyny zatem nazywany jest naturalnym antybiotykiem – chroni organizm, nie powodując przy tym skutków ubocznych charakterystycznych dla znanych antybiotyków. By docenić właściwości czosnku, warto w razie przeziębienia przygotować mleko z miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku – pite na ciepło sprzyja poceniu się i walce z infekcją górnych dróg oddechowych.

    Jak pozbyć się zapachu czosnku?

    Amatorzy czosnkowych dań mają jednak nie lada problem – jak pozbyć się intensywnego zapachu czosnku? Kucharze polecają sięgnąć po kminek i żuć go przez chwilę, by zniwelować zapach z ust. Równie skutecznym sposobem jest zjedzenie kilku listków mięty lub goździków. Jeśli czosnek jedzony jest profilaktycznie, aromat długo utrzymuje się w ustach. Wówczas warto sięgnąć po mleko lub lampkę słodkiego wina. Skuteczna w walce z nieprzyjemnym zapachem z ust jest również pietruszka – wystarczy przeżuć kilka liści, by odświeżyć oddech.

    Czosnek powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce wzmocnić swoją odporność. Oprócz niego polecamy skosztowanie pożywnych orzechów nerkowca, dobrych na pamięć i koncentrację. Do deserów warto dodać słodkie suszone figi, a śniadania uzupełnić o niezwykle zdrowe jagody goji. Zamiast kakao lub kawy polecamy z kolei smaczny karob w proszku.

    Co jeść i pić podczas upałów?

    Co jeść i pić podczas upałów?

    Zjawisko upałów ma swoje plusy i minusy – miło jest się wylegiwać na plaży i odpoczywać na słońcu, ale nie należy zapominać o zagrożeniach jakie... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.56 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek... czytaj dalej »