Żeń-szeń – ranking najlepszych produktów

Ranking - żeń-szeń Żeń-szeń – ranking najlepszych produktów

Żeń-szeń jest rośliną, którą uprawia się w Azji. W Chinach cudowne właściwości tej rośliny są znane już od czterech tysięcy lat. Jedną z najpopularniejszych i najcenniejszych odmian jest żeń-szeń biały, który z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetologii i ziołolecznictwie, choć na Dalekim Wschodzie uchodzi za zioło, które pomaga na niemal każdą dolegliwość. Mówi się jednak, że roślina ta sprawdza się w szczególności w celu wzmocnienia serca i pamięci oraz jako specyfik na potencję. Jakie są właściwości żeń-szenia, jak go dawkować oraz jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Przeczytaj pod poniższym rankingiem najlepszych produktów zawierających żeń-szeń.

Najpopularniejsze właściwości żeń-szenia

Żeń-szeń znajduje swoje zastosowanie w wielu dziedzinach i przez wiele osób jest on uważany za złoty środek na każdą dolegliwość. Takie podejście może być słuszne, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, iż zioło to zawiera ponad 200 substancji leczniczych. Dzięki zawartości ginsenozydom hemoglobina jest w stanie przenieść znacznie większe ilości tlenu, co przyczynia się do lepszego dotleniania narządów i w rezultacie daje organizmowi znacznie więcej energii.

To dlatego, często możemy spotkać się z poglądem, że jeśli doskwiera nam zmęczenie, powinniśmy rozważyć suplementację żeń-szeniem. To jednak niejedyne zastosowanie tego zioła. Żeń-szeń jest bardzo popularny w ziołolecznictwie jako środek poprawiający pracę umysłu oraz koncentrację.

Jakie jeszcze właściwości ma żeń-szeń?

Ekstrakt z żeń-szenia jest bardzo popularny w kosmetologii. Stosuje się go w celu utrzymania zdrowego i młodego wyglądu skóry. Można go znaleźć również w preparatach przeciwko łysieniu i wypadaniu włosów.

Regularne stosowanie żeń-szenia może pomóc w utrzymaniu dobrej sprawności fizycznej i koncentracji u osób starszych. Korzystnie wpływa również jego stosowanie w okresie andropauzy i menopauzy.

Jednym z ważniejszych działań żeń-szenia jest jego zdolność do obniżania ilości kwasu mlekowego we krwi. Jest to szczególnie pomocne działanie dla osób, które wystawiają swoje ciało na wzmożony wysiłek fizyczny. Nadmierna ilość kwasu mlekowego związana jest z powysiłkowym bólem mięśni. Stosowanie żeń-szenia przyczynia się więc do niwelowania tego bólu.

Kolejną ważną właściwością żeń-szenia jest zapobieganie tworzeniu się zakrzepów oraz wzmacnianie mięśnia sercowego. Zioło to pomaga w walce z cholesterolem oraz w normowaniu poziomu cukru we krwi.

Zalecenia dotyczące spożycia żeń-szenia.

Zakłada się, iż żeń-szeń powinno się stosować nie dłużej jak przez okres dwóch miesięcy. Medycyna wschodnia podaje, że najlepszymi porami na rozpoczęcie stosowania żeń-szenia jest wiosna i lato. Osoby zdrowe mogą powtarzać taką kurację dwa razy w roku, osobom starszym zaleca się odbycie kuracji raz w roku.

Podczas przystąpienia do stosowania żeń-szenia, należy pamiętać, iż jego działanie nie przyniesie rezultatów, jeśli nie będziemy stosować go regularnie.

Czy żeń-szeń można przedawkować?

Niestety tak. Dzieje się tak, kiedy jednorazowo stosuje się kilka preparatów, w których skład wchodzi żeń-szeń. Takie przedawkowanie nazywa się zespołem żeńszeniowym. Charakteryzuje się ono pojawieniem się bólów głowy, sennością, biegunką, zmianami skórnymi, nadciśnieniem i ogólnie złym samopoczuciem.

Jeśli więc zauważymy u siebie takie objawy, warto natychmiast sprawdzić składy wszystkich stosowanych przez nas produktów i odstawić te, które zawierają żeń-szeń. Zbagatelizowanie tych sygnałów, może sprawić, że nabawimy się dużo poważniejszych dolegliwości, do których należy: bezsenność, alergia, arytmia serca oraz ból i nabrzmiałość piersi.

Przeciwwskazania do stosowania żeń-szenia.

Osoby, które mają hemofilię, wysokie ciśnienie krwi lub cierpią na choroby serca, powinny skonsultować z lekarzem możliwość stosowania preparatów zawierających żeń-szeń. Jest to spowodowane tym iż roślina ta wpływa na podwyższenie ciśnienia. Ze względu na takie działanie, osoby zażywające żeń-szeń powinny ograniczyć picie kawy lub całkowicie z niej zrezygnować.

Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających żeń-szeń wieczorem, ponieważ mogą one przyczyniać się do bezsenności i problemów ze snem.

Osoby ze skłonnością do hipoglikemii nie powinny stosować tej rośliny, ze względu na jej działanie obniżające poziom cukru. Nie należy stosować produktów zawierających żeń-szeń łącznie z warfaryną.

Żeń-szeń nie jest wskazany do stosowania podczas stanów zapalnych oraz podczas gorączki. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować preparatów zawierających to zioło.

Najpopularniejsze właściwości żeń-szenia

Żeń-szeń znajduje swoje zastosowanie w wielu dziedzinach i przez wiele osób jest on uważany za złoty środek na każdą dolegliwość. Takie podejście może być słuszne, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, iż zioło to zawiera ponad 200 substancji leczniczych. Dzięki zawartości ginsenozydom hemoglobina jest w stanie przenieść znacznie większe ilości tlenu, co przyczynia się do lepszego dotleniania narządów i w rezultacie daje organizmowi znacznie więcej energii.

To dlatego, często możemy spotkać się z poglądem, że jeśli doskwiera nam zmęczenie, powinniśmy rozważyć suplementację żeń-szeniem. To jednak niejedyne zastosowanie tego zioła. Żeń-szeń jest bardzo popularny w ziołolecznictwie jako środek poprawiający pracę umysłu oraz koncentrację.

Jakie jeszcze właściwości ma żeń-szeń?

Ekstrakt z żeń-szenia jest bardzo popularny w kosmetologii. Stosuje się go w celu utrzymania zdrowego i młodego wyglądu skóry. Można go znaleźć również w preparatach przeciwko łysieniu i wypadaniu włosów.

Regularne stosowanie żeń-szenia może pomóc w utrzymaniu dobrej sprawności fizycznej i koncentracji u osób starszych. Korzystnie wpływa również jego stosowanie w okresie andropauzy i menopauzy.

Jednym z ważniejszych działań żeń-szenia jest jego zdolność do obniżania ilości kwasu mlekowego we krwi. Jest to szczególnie pomocne działanie dla osób, które wystawiają swoje ciało na wzmożony wysiłek fizyczny. Nadmierna ilość kwasu mlekowego związana jest z powysiłkowym bólem mięśni. Stosowanie żeń-szenia przyczynia się więc do niwelowania tego bólu.

Kolejną ważną właściwością żeń-szenia jest zapobieganie tworzeniu się zakrzepów oraz wzmacnianie mięśnia sercowego. Zioło to pomaga w walce z cholesterolem oraz w normowaniu poziomu cukru we krwi.

Zalecenia dotyczące spożycia żeń-szenia.

Zakłada się, iż żeń-szeń powinno się stosować nie dłużej jak przez okres dwóch miesięcy. Medycyna wschodnia podaje, że najlepszymi porami na rozpoczęcie stosowania żeń-szenia jest wiosna i lato. Osoby zdrowe mogą powtarzać taką kurację dwa razy w roku, osobom starszym zaleca się odbycie kuracji raz w roku.

Podczas przystąpienia do stosowania żeń-szenia, należy pamiętać, iż jego działanie nie przyniesie rezultatów, jeśli nie będziemy stosować go regularnie.

Czy żeń-szeń można przedawkować?

Niestety tak. Dzieje się tak, kiedy jednorazowo stosuje się kilka preparatów, w których skład wchodzi żeń-szeń. Takie przedawkowanie nazywa się zespołem żeńszeniowym. Charakteryzuje się ono pojawieniem się bólów głowy, sennością, biegunką, zmianami skórnymi, nadciśnieniem i ogólnie złym samopoczuciem.

Jeśli więc zauważymy u siebie takie objawy, warto natychmiast sprawdzić składy wszystkich stosowanych przez nas produktów i odstawić te, które zawierają żeń-szeń. Zbagatelizowanie tych sygnałów, może sprawić, że nabawimy się dużo poważniejszych dolegliwości, do których należy: bezsenność, alergia, arytmia serca oraz ból i nabrzmiałość piersi.

Przeciwwskazania do stosowania żeń-szenia.

Osoby, które mają hemofilię, wysokie ciśnienie krwi lub cierpią na choroby serca, powinny skonsultować z lekarzem możliwość stosowania preparatów zawierających żeń-szeń. Jest to spowodowane tym iż roślina ta wpływa na podwyższenie ciśnienia. Ze względu na takie działanie, osoby zażywające żeń-szeń powinny ograniczyć picie kawy lub całkowicie z niej zrezygnować.

Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających żeń-szeń wieczorem, ponieważ mogą one przyczyniać się do bezsenności i problemów ze snem.

Osoby ze skłonnością do hipoglikemii nie powinny stosować tej rośliny, ze względu na jej działanie obniżające poziom cukru. Nie należy stosować produktów zawierających żeń-szeń łącznie z warfaryną.

Żeń-szeń nie jest wskazany do stosowania podczas stanów zapalnych oraz podczas gorączki. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować preparatów zawierających to zioło.