Ranking najlepszych produktów zawierających selen

Ranking - selen Ranking najlepszych produktów zawierających selen

W naszym codziennym życiu ze wszech stron czytamy o zdrowych dietach, zróżnicowanych posiłkach, dobroczynnych właściwościach różnych witamin, które mają na celu wspomagać i wspierać nasz organizm do walki z codziennymi przeciwnościami. Dlaczego mówimy o suplementacji? Ponieważ nie często można dany składnik znaleźć w pożywieniu lub jest go tam niewystarczająca ilość. Jednym z takich składników jest selen. Prezentujemy ranking najlepszych produktów zawierających tę substancję.

 

 

Selen? Na co?

Selen to pierwiastek, którego ilość w organizmie człowieka jest śladowa. Początkowo był uznawany za substancję toksyczną, co wynikało z nieznajomości tego, czym jest i jakie jest jego przeznaczenie. Późniejsze obserwacje stanowiły punkt zwrotny w traktowaniu o selenie. Odkryto bowiem, że pierwiastek ten bierze udział w produkcji jednego z enzymów, odpowiedzialnego za ochronę błon komórkowych i czerwonych krwinek przed wolnymi rodnikami. W praktyce oznacza to, że możemy wspierać nasz organizm w walce z drobnoustrojami i wspomagać jego mechanizmy obronne szczególnie w okresie zmniejszonej odporności (jesień, zima).

Selen należy do tej grupy pierwiastków, które są nietrwałe. Za sprawą węglowodanów, a w szczególności cukrów prostych może stać się bezużyteczny dla organizmu. Z tego powodu warto zwracać uwagę na to, co jemy. Selen, obok jodu, jest jedną z tych substancji, która w niedoborze może prowadzić do uszkodzeń o charakterze immunologicznym. Nic dziwnego więc, że selen poleca się w schorzeniach tarczycy, gdyż warunkuje on jej prawidłowe funkcjonowanie. Udokumentowano, że niedobór tego składnika może przyczyniać się do rozwoju choroby nowotworowej. Suplementacja może więc odpowiednio zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.


Sprawdź także: Choroby tarczycy - jakie badania wykonać?


Dla kogo?

Jak zostało wspomniane w poprzednim akapicie - selen w dużej mierze przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania narządu tarczycy - można więc wywnioskować, że dobrze sprawdzi się przy chorobach autoimmunologicznych. Co ciekawe selen pomaga także w leczeniu depresji oraz schorzeń o podłożu reumatoidalnym i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Ważna wiadomość dla osób, które suplementują witaminę C i witaminę E. Witamina C wpływa niekorzystnie na wchłanianie selenu, natomiast witamina E ułatwia ten proces, gdyż współdziała z selenem.

Selen jest cennym składnikiem w czasie ciąży - pozytywnie wpływa na rozwój płodu, szczególnie jeśli chodzi o układ odpornościowy i nerwowy. Niedobór selenu u kobiet w ciąży może przyczynić się do poważnych uszkodzeń i uszczerbków na zdrowiu dziecka: niedorozwój umysłowy i fizyczny. Poniższa tabela prezentuje dzienne zapotrzebowanie selenu w poszczególnych kategoriach wiekowych

niemowlęta 15-20 μg
dzieci od 1. do 3. roku życia 20 μg
dzieci od 4. do 9. roku życia  30 μg
chłopcy i dziewczęta od 10. do 12. roku życia 40 μg
chłopcy i dziewczęta od 13. do 18. roku życia 55 μg
mężczyźni i kobiety 55 μg
kobiety w ciąży 60 μg
kobiety karmiące  70 μg

Naturalne źródła selenu

Selen występuje w przyrodzie w takich produktach jak orzechy i nasiona: dyni, słonecznika. Ich sporą ilość można znaleźć m. in. w orzechach brazylijskich. Cennym źródłem tego składnika są też ryby (szczególnie łosoś i tuńczyk) i owoce morza. Dużym plusem jest to, że nasza dieta pozwala pokryć zapotrzebowanie na selen - można go bowiem znaleźć w takich produktach jak groch, fasola, brukselka i brokuły.

Poradniki dietetyczne wskazują, że dobrymi źródłami selenu są też jajka i pieczywo. Osoby, które wyeliminowały ze swojej diety chleb, bułki i podobne im wyroby piekarnicze, mogą posiłkować się ryżem.

Należy pamiętać, że selen jest tylko suplementem i nie jest w stanie zastąpić pełnowartościowych posiłków oraz zdrowej diety. Jego suplementacja może jedynie uzupełnić niedobór w diecie, nigdy natomiast nie będzie stanowiła substytutu.

 

Selen? Na co?

Selen to pierwiastek, którego ilość w organizmie człowieka jest śladowa. Początkowo był uznawany za substancję toksyczną, co wynikało z nieznajomości tego, czym jest i jakie jest jego przeznaczenie. Późniejsze obserwacje stanowiły punkt zwrotny w traktowaniu o selenie. Odkryto bowiem, że pierwiastek ten bierze udział w produkcji jednego z enzymów, odpowiedzialnego za ochronę błon komórkowych i czerwonych krwinek przed wolnymi rodnikami. W praktyce oznacza to, że możemy wspierać nasz organizm w walce z drobnoustrojami i wspomagać jego mechanizmy obronne szczególnie w okresie zmniejszonej odporności (jesień, zima).

Selen należy do tej grupy pierwiastków, które są nietrwałe. Za sprawą węglowodanów, a w szczególności cukrów prostych może stać się bezużyteczny dla organizmu. Z tego powodu warto zwracać uwagę na to, co jemy. Selen, obok jodu, jest jedną z tych substancji, która w niedoborze może prowadzić do uszkodzeń o charakterze immunologicznym. Nic dziwnego więc, że selen poleca się w schorzeniach tarczycy, gdyż warunkuje on jej prawidłowe funkcjonowanie. Udokumentowano, że niedobór tego składnika może przyczyniać się do rozwoju choroby nowotworowej. Suplementacja może więc odpowiednio zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.


Sprawdź także: Choroby tarczycy - jakie badania wykonać?


Dla kogo?

Jak zostało wspomniane w poprzednim akapicie - selen w dużej mierze przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania narządu tarczycy - można więc wywnioskować, że dobrze sprawdzi się przy chorobach autoimmunologicznych. Co ciekawe selen pomaga także w leczeniu depresji oraz schorzeń o podłożu reumatoidalnym i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Ważna wiadomość dla osób, które suplementują witaminę C i witaminę E. Witamina C wpływa niekorzystnie na wchłanianie selenu, natomiast witamina E ułatwia ten proces, gdyż współdziała z selenem.

Selen jest cennym składnikiem w czasie ciąży - pozytywnie wpływa na rozwój płodu, szczególnie jeśli chodzi o układ odpornościowy i nerwowy. Niedobór selenu u kobiet w ciąży może przyczynić się do poważnych uszkodzeń i uszczerbków na zdrowiu dziecka: niedorozwój umysłowy i fizyczny. Poniższa tabela prezentuje dzienne zapotrzebowanie selenu w poszczególnych kategoriach wiekowych

niemowlęta 15-20 μg
dzieci od 1. do 3. roku życia 20 μg
dzieci od 4. do 9. roku życia  30 μg
chłopcy i dziewczęta od 10. do 12. roku życia 40 μg
chłopcy i dziewczęta od 13. do 18. roku życia 55 μg
mężczyźni i kobiety 55 μg
kobiety w ciąży 60 μg
kobiety karmiące  70 μg

Naturalne źródła selenu

Selen występuje w przyrodzie w takich produktach jak orzechy i nasiona: dyni, słonecznika. Ich sporą ilość można znaleźć m. in. w orzechach brazylijskich. Cennym źródłem tego składnika są też ryby (szczególnie łosoś i tuńczyk) i owoce morza. Dużym plusem jest to, że nasza dieta pozwala pokryć zapotrzebowanie na selen - można go bowiem znaleźć w takich produktach jak groch, fasola, brukselka i brokuły.

Poradniki dietetyczne wskazują, że dobrymi źródłami selenu są też jajka i pieczywo. Osoby, które wyeliminowały ze swojej diety chleb, bułki i podobne im wyroby piekarnicze, mogą posiłkować się ryżem.

Należy pamiętać, że selen jest tylko suplementem i nie jest w stanie zastąpić pełnowartościowych posiłków oraz zdrowej diety. Jego suplementacja może jedynie uzupełnić niedobór w diecie, nigdy natomiast nie będzie stanowiła substytutu.