Najlepsze produkty na gorączkę

Ranking - gorączka Najlepsze produkty na gorączkę

Normalna temperatura naszego działa jest w okolicy 37 stopni. Dokładna wartość może zależeć od tego w jakim miejscu ciała będzie dokonywany pomiar. W domowych warunkach mierzymy temperaturę pod pachą i tutaj powinna się znajdować na poziomie 36,6 stopnia. Jeśli jednak będziemy mierzyć temperaturę w jamie ustnej to już powinna być na poziomie 36,9 stopnia. Pomiar w odbytnicy, który stosowany jest między innymi u dziecka będzie dawał wartość na poziomie 37,1 stopnia. W szpitalach obecnie w wielu przypadkach pomiar dokonywany jest w uchu pacjenta. Jest to szybki pomiar a dokładny tak jak w odbytnicy. I tutaj wynik powinien być taki sam jak w odbytnicy. Te wartości muszą być traktowane jako orientacyjne. Wartość zmienia się w cyklu dobowym. Natomiast u kobiet będzie to także wartość, która będzie zmieniać w cyklu płciowym. Oprócz tego większe wartości pojawiają się między innymi po jakimś intensywnym wysiłku fizycznym.

Wysokość temperatury będzie nam wyróżniała moment stanu podgorączkowego, poniżej 38 stopni, gorączkę nieznaczną między 38 a 38,5 stopnia, gorączkę umiarkowaną między 38,5 a 39,5 stopnia oraz gorączkę znaczną między 39,5 a 40,5, gorączkę wysoką między 40,5 a 41 oraz gorączkę nadmierną, gdy temperatura będzie powyżej 41 stopni. 

Gorączka to tak naprawdę jeden z nieodłącznych elementów choroby i powinno się ją oczywiście w miarę możliwości zwalczać. Nie jest to jednak zawsze prawda. Czasami trzeba bowiem traktować gorączkę jako element, który będzie oznaczał obronę naszego organizmu przed infekcją, dlatego w rzeczywistości w walce z tą infekcją może być ważna.

Mechanizm podnoszenia temperatury ciała

Mechanizm, który związany jest z podnoszeniem temperatury ciała znajduje się w punkcie nastawczym w jądrze przedwzrokowym podwzgórza w mózgu. Tam też znajduje się biologiczny termostat. Gdy temperatura jest za niska w stosunku do celu wysłane są sygnały, które powodują zwiększenie temperatury w ramach procesu termogenezy. Uczestniczyć w tym będą mięśnie, gdzie następują skurcze przemyślane dokładnie przez naturę. W ten sposób doprowadza się do sytuacji, w której zaczyna powstawać ciepło podnoszące temperaturę. Wtedy właśnie pojawia się drżenie, które jest nam znane z chłodnych dni, albo momentu, gdy nadchodzi gorączka w infekcji. Jednocześnie nadchodzi wtedy bezdrżeniowa termogeneza w ramach tkanki tłuszczowej, w wyniku której energia zmienia się w ciepło. Jeśli natomiast nasza temperatura będzie za wysoka w stosunku do celu będzie trzeba ją wytracić przez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie wydzielania potu. 

Różnego rodzaju drobnoustroje, które są odpowiedzialne za pojawienie się infekcji wydzielają związki, które określa się jako pirogeny. Są to takie substancje, które będą wymuszać na podwzgórzy podniesienie temperatury. Nie będzie tak, że to bakterie nakłaniają same do podnoszenia temperatury na swoją zgubę. Pirogeny to substancje, które są toksyczne dla organizmu, które będzie odczytywał jako sygnał powodujący zwiększenie temperatury. Co bardzo ciekawe pirogeny egzogeniczne, a więc wychodzące z poza organizmu mają najczęściej za duże cząsteczki, aby mogły przenikać przez barierę krwi i mózgu a więc nie mogą samodzielnie stymulować podwzgórza do zwiększenia temperatury.

Zamiast tego organizm sam tworzy pirogeny, które wynikają z obecności toksyn jako obrana przed nimi. Te pirogeny endogenne wynikają z krwioobiegu do podwzgórza, co powoduje bezpośrednio zwiększenie temperatury i przejście na wyższy poziom. Najczęściej są to interleukiny, które wynikają z tego, że są wydzielane przez limfocyty oraz makrofagi z jednoczesnym szybszym produkowaniem limfocytów, a wiec takich komórek, które mają odpowiadać za odporność i w ten sposób dwutorowo toczy się walka z rozwijającymi się infekcjami. 

Organizm za pirogeny zewnętrzny będzie poczytywał nie tylko te produkty, które wynikają z przemiany materii i bakterie czy grzyby, ale niekiedy także leki oraz toksyny. Dlatego w wyniku zatrucia może dojść do sytuacji, gdy temperatura będzie podwyższona, co nie będzie miało dobrego wpływu.

Wysokość temperatury będzie nam wyróżniała moment stanu podgorączkowego, poniżej 38 stopni, gorączkę nieznaczną między 38 a 38,5 stopnia, gorączkę umiarkowaną między 38,5 a 39,5 stopnia oraz gorączkę znaczną między 39,5 a 40,5, gorączkę wysoką między 40,5 a 41 oraz gorączkę nadmierną, gdy temperatura będzie powyżej 41 stopni. 

Gorączka to tak naprawdę jeden z nieodłącznych elementów choroby i powinno się ją oczywiście w miarę możliwości zwalczać. Nie jest to jednak zawsze prawda. Czasami trzeba bowiem traktować gorączkę jako element, który będzie oznaczał obronę naszego organizmu przed infekcją, dlatego w rzeczywistości w walce z tą infekcją może być ważna.

Mechanizm podnoszenia temperatury ciała

Mechanizm, który związany jest z podnoszeniem temperatury ciała znajduje się w punkcie nastawczym w jądrze przedwzrokowym podwzgórza w mózgu. Tam też znajduje się biologiczny termostat. Gdy temperatura jest za niska w stosunku do celu wysłane są sygnały, które powodują zwiększenie temperatury w ramach procesu termogenezy. Uczestniczyć w tym będą mięśnie, gdzie następują skurcze przemyślane dokładnie przez naturę. W ten sposób doprowadza się do sytuacji, w której zaczyna powstawać ciepło podnoszące temperaturę. Wtedy właśnie pojawia się drżenie, które jest nam znane z chłodnych dni, albo momentu, gdy nadchodzi gorączka w infekcji. Jednocześnie nadchodzi wtedy bezdrżeniowa termogeneza w ramach tkanki tłuszczowej, w wyniku której energia zmienia się w ciepło. Jeśli natomiast nasza temperatura będzie za wysoka w stosunku do celu będzie trzeba ją wytracić przez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie wydzielania potu. 

Różnego rodzaju drobnoustroje, które są odpowiedzialne za pojawienie się infekcji wydzielają związki, które określa się jako pirogeny. Są to takie substancje, które będą wymuszać na podwzgórzy podniesienie temperatury. Nie będzie tak, że to bakterie nakłaniają same do podnoszenia temperatury na swoją zgubę. Pirogeny to substancje, które są toksyczne dla organizmu, które będzie odczytywał jako sygnał powodujący zwiększenie temperatury. Co bardzo ciekawe pirogeny egzogeniczne, a więc wychodzące z poza organizmu mają najczęściej za duże cząsteczki, aby mogły przenikać przez barierę krwi i mózgu a więc nie mogą samodzielnie stymulować podwzgórza do zwiększenia temperatury.

Zamiast tego organizm sam tworzy pirogeny, które wynikają z obecności toksyn jako obrana przed nimi. Te pirogeny endogenne wynikają z krwioobiegu do podwzgórza, co powoduje bezpośrednio zwiększenie temperatury i przejście na wyższy poziom. Najczęściej są to interleukiny, które wynikają z tego, że są wydzielane przez limfocyty oraz makrofagi z jednoczesnym szybszym produkowaniem limfocytów, a wiec takich komórek, które mają odpowiadać za odporność i w ten sposób dwutorowo toczy się walka z rozwijającymi się infekcjami. 

Organizm za pirogeny zewnętrzny będzie poczytywał nie tylko te produkty, które wynikają z przemiany materii i bakterie czy grzyby, ale niekiedy także leki oraz toksyny. Dlatego w wyniku zatrucia może dojść do sytuacji, gdy temperatura będzie podwyższona, co nie będzie miało dobrego wpływu.

Może zainteresuje Cię również:

Najlepsze produkty na gorączkę

Normalna temperatura naszego działa jest w okolicy 37 stopni. Dokładna wartość może zależeć od...