Morwa — ranking najlepszych produktów

Ranking - morwa Morwa — ranking najlepszych produktów

W Polsce najczęściej spotyka się morwę białą (Morus alba), która może wzrosnąć nawet do 20 metrów wysokości. Owoce morwy to małe niełupki, które są podobne do jeżyn. W smaku są nieco mdłe i słodkie. Morwa czarna (Morus nigra) jest niższa od białej i osiąga około 10 metrów wysokości. Można ją spotkać głównie w Azji. Jakie korzyści dla naszego zdrowia przynosi spożywanie morwy?

Morwa zaliczana jest do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych, które mają znaczne wartości odżywcze. To dlatego morwa od dawna jest wykorzystywana w lecznictwie. Owoce morwy są niskokaloryczne. Mają działanie lekko przeczyszczające, dlatego stosuje się je podczas bolesnych kolek i zaparć. Mają również działanie wykrztuśnie. Syrop z owoców morwy jest napojem orzeźwiającym, zasobnym w kwasy organiczne.

Wartości odżywcze morwy

Morwa jest wypełniona substancjami odżywczymi, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, należą do nich między innymi: żelazo, ryboflawina, witamina C, witamina K, potas i fosfor, a także znaczne ilości błonnika pokarmowego i szerokie spektrum związków organicznych, w tym substancji roślinnych. Owoce morwy zawierają unikalne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Morwa a trawienie

Podobnie jak większość owoców i warzyw, morwa zawiera błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy może przyczynić się do poprawy pracy układu pokarmowego i zwiększając stolec. Spożywanie morwy przyspiesza przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając jednocześnie występowanie zaparć, wzdęć i skurczów. Ponadto błonnik zawarty w morwie pomaga regulować poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca.

Morwa a krążenie

Wysoki poziom zawartości żelaza w morwie, może znacznie zwiększyć produkcję czerwonych krwinek. Oznacza to, że organizm zwiększa dystrybucję tlenu do ważnych tkanek i narządów, pomagając w ten sposób zwiększyć metabolizm i zoptymalizować funkcjonalność tych systemów.

Morwa a ciśnienie

Resweratrol zawarty w morwie jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem flawonoidowym, który wpływa bezpośrednio na funkcjonowanie pewnych mechanizmów w naczyniach krwionośnych, przede wszystkim zmniejszając ryzyko ich uszkodzenia przez angiotensynę, co może powodować zwężenie naczyń krwionośnych. W rzeczywistości resweratrol zwiększa wytwarzanie tlenku azotu, który jest lekiem rozszerzającymi naczynia, co oznacza, że ​​rozluźnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów krwi oraz kolejnych problemów serca, takich jak udar mózgu lub zawał serca.

Morwa a rak

Między wysoką zawartością antocyjanów, witaminą C, witaminą A i innymi różnymi związkami polifenolowymi i fitotwórczymi, morwy mają działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze w nich zawarte stanowią obronę przed wolnymi rodnikami, które tworzą niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki, powodując ich mutację w komórki rakowe. Zróżnicowany zakres przeciwutleniaczy znalezionych w morwie oznacza, że mogą one neutralizować wolne rodniki szybko, zanim nastąpią nieodwracalne zniszczenia.

Słowo ostrzeżenia

Niektóre odmiany morwy (jak np. morwa biała) są bardzo dobre w obniżaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla konkretnych ludzi, ale jednocześnie bardzo niebezpieczne dla innych. Są też rzadkie przypadki alergii na morwy, więc najlepiej używać ich z umiarem i monitorując reakcję organizmu.

Morwa zaliczana jest do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych, które mają znaczne wartości odżywcze. To dlatego morwa od dawna jest wykorzystywana w lecznictwie. Owoce morwy są niskokaloryczne. Mają działanie lekko przeczyszczające, dlatego stosuje się je podczas bolesnych kolek i zaparć. Mają również działanie wykrztuśnie. Syrop z owoców morwy jest napojem orzeźwiającym, zasobnym w kwasy organiczne.

Wartości odżywcze morwy

Morwa jest wypełniona substancjami odżywczymi, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, należą do nich między innymi: żelazo, ryboflawina, witamina C, witamina K, potas i fosfor, a także znaczne ilości błonnika pokarmowego i szerokie spektrum związków organicznych, w tym substancji roślinnych. Owoce morwy zawierają unikalne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Morwa a trawienie

Podobnie jak większość owoców i warzyw, morwa zawiera błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy może przyczynić się do poprawy pracy układu pokarmowego i zwiększając stolec. Spożywanie morwy przyspiesza przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając jednocześnie występowanie zaparć, wzdęć i skurczów. Ponadto błonnik zawarty w morwie pomaga regulować poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca.

Morwa a krążenie

Wysoki poziom zawartości żelaza w morwie, może znacznie zwiększyć produkcję czerwonych krwinek. Oznacza to, że organizm zwiększa dystrybucję tlenu do ważnych tkanek i narządów, pomagając w ten sposób zwiększyć metabolizm i zoptymalizować funkcjonalność tych systemów.

Morwa a ciśnienie

Resweratrol zawarty w morwie jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem flawonoidowym, który wpływa bezpośrednio na funkcjonowanie pewnych mechanizmów w naczyniach krwionośnych, przede wszystkim zmniejszając ryzyko ich uszkodzenia przez angiotensynę, co może powodować zwężenie naczyń krwionośnych. W rzeczywistości resweratrol zwiększa wytwarzanie tlenku azotu, który jest lekiem rozszerzającymi naczynia, co oznacza, że ​​rozluźnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów krwi oraz kolejnych problemów serca, takich jak udar mózgu lub zawał serca.

Morwa a rak

Między wysoką zawartością antocyjanów, witaminą C, witaminą A i innymi różnymi związkami polifenolowymi i fitotwórczymi, morwy mają działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze w nich zawarte stanowią obronę przed wolnymi rodnikami, które tworzą niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki, powodując ich mutację w komórki rakowe. Zróżnicowany zakres przeciwutleniaczy znalezionych w morwie oznacza, że mogą one neutralizować wolne rodniki szybko, zanim nastąpią nieodwracalne zniszczenia.

Słowo ostrzeżenia

Niektóre odmiany morwy (jak np. morwa biała) są bardzo dobre w obniżaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla konkretnych ludzi, ale jednocześnie bardzo niebezpieczne dla innych. Są też rzadkie przypadki alergii na morwy, więc najlepiej używać ich z umiarem i monitorując reakcję organizmu.