Antyoksydanty - ranking najpopularniejszych produktów

Ranking - antyoksydanty Antyoksydanty - ranking najpopularniejszych produktów

Antyoksydanty - czyli inaczej mówiąc przeciwutleniacze - pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. Usuwając nadmiar wolnych rodników zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych oraz spowalniają procesy starzenia. Gdzie warto szukać antyoksydantów i jakie preparaty będą ich najlepszym źródłem?

Czym są antyoksydanty

Przeciwutleniacze to zarówno substancje odżywcze (witaminy, substancje mineralne), jak i enzymy (substancje białkowe wspomagające reakcje chemiczne w organizmie). To nasz system obronny przeciw wolnym rodnikom - szkodliwym molekułom, powstającym podczas tzw. “stresu oksydacyjnego”. 

Najbardziej znane antyoksydanty to: 
- witaminy:  A, E, C, 
- bioflawonoidy, 
- karotenoidy (np. beta-karoten i zeaksantyna), 
- cynk, 
- selen, 
- resweratrol, 
- likopen, 
- glutation,
- koenzym Q10.


Stres oksydacyjny 

Do stresu oksydacyjnego dochodzi, gdy szybkość wytwarzania wolnych rodników w organizmie (niesparowanych jonów o dużej aktywności chemicznej, posiadające wolny elektron) przewyższy szybkość ich unieszkodliwiania. Wolne rodniki uzupełniają lub oddają brakujący elektron, atakując komórki ciała. W efekcie takich reakcji chemicznych doprowadzają do uszkodzenia i zniszczenia zdrowych komórek.  

Wolne rodniki wytwarzane są przez organizm w wyniku naturalnych, fizjologicznych przemian (endogenne), lub też trafiają do organizmu w wyniku procesów zachodzących poza nim (egzogenne), jak promieniowanie UV czy alkohol. Równolegle organizm produkuje ochronne antyoksydanty. Funkcjonowanie tego systemu uległo znacznemu pogorszeniu, ze względu na coraz bardziej zanieczyszczone środowisko oraz intensywne tempo życia, a przez to zachwianie naturalnej równowagi.


Naturalne źródła antyoksydantów


Przeciwutleniacze muszą być dostarczone z zewnątrz do organizmu po to, aby wolne rodniki nie zaczęły dominować, a także by nie stanowiły zagrożenia dla zdrowych komórek. Jeśli nastąpi zachwianie równowagi, organizm szybciej się starzeje, mogą pojawić się różne choroby.


Do najlepszych, naturalnych źródeł antyoksydantów należą kolorowe warzywa i owoce, w surowej postaci. Najwięcej antyoksydantów zawierają:

Warzywa: brokuł, szpinak, rzodkiewka, kalafior, pomidory, papryka czerwona, pomidory, buraki, kapusta (czerwona i biała), korzeń pietruszki, czosnek, cebula, sałata,

Owoce: jeżyny, maliny, winogrona, czarna porzeczka, poziomki, truskawki, owoc dzikiej róży, borówka, aronia, agrest, 

Inne produkty: pszenica, jęczmień, amarantus, gryka, żyto, nasiona roślin strączkowych, zielona herbata, przyprawy (imbir, cynamon, goździki, pieprz czarny, tymianek).


Preparaty zawierające antyoksydanty

Suplementy diety zawierające antyoksydanty zawierają kombinację składników odżywczych i ekstraktów roślinnych działających przeciwutleniająco.

Antyoksydanty znajdziemy w następujących preparatach: 
- przeciw starzeniu się,
- przeciw starzeniu się skóry,
- do profilaktyki nowotworów,
- do detoksykacji organizmu,
- wspomagających serce oraz układ krążenia.

Czym są antyoksydanty

Przeciwutleniacze to zarówno substancje odżywcze (witaminy, substancje mineralne), jak i enzymy (substancje białkowe wspomagające reakcje chemiczne w organizmie). To nasz system obronny przeciw wolnym rodnikom - szkodliwym molekułom, powstającym podczas tzw. “stresu oksydacyjnego”. 

Najbardziej znane antyoksydanty to: 
- witaminy:  A, E, C, 
- bioflawonoidy, 
- karotenoidy (np. beta-karoten i zeaksantyna), 
- cynk, 
- selen, 
- resweratrol, 
- likopen, 
- glutation,
- koenzym Q10.


Stres oksydacyjny 

Do stresu oksydacyjnego dochodzi, gdy szybkość wytwarzania wolnych rodników w organizmie (niesparowanych jonów o dużej aktywności chemicznej, posiadające wolny elektron) przewyższy szybkość ich unieszkodliwiania. Wolne rodniki uzupełniają lub oddają brakujący elektron, atakując komórki ciała. W efekcie takich reakcji chemicznych doprowadzają do uszkodzenia i zniszczenia zdrowych komórek.  

Wolne rodniki wytwarzane są przez organizm w wyniku naturalnych, fizjologicznych przemian (endogenne), lub też trafiają do organizmu w wyniku procesów zachodzących poza nim (egzogenne), jak promieniowanie UV czy alkohol. Równolegle organizm produkuje ochronne antyoksydanty. Funkcjonowanie tego systemu uległo znacznemu pogorszeniu, ze względu na coraz bardziej zanieczyszczone środowisko oraz intensywne tempo życia, a przez to zachwianie naturalnej równowagi.


Naturalne źródła antyoksydantów


Przeciwutleniacze muszą być dostarczone z zewnątrz do organizmu po to, aby wolne rodniki nie zaczęły dominować, a także by nie stanowiły zagrożenia dla zdrowych komórek. Jeśli nastąpi zachwianie równowagi, organizm szybciej się starzeje, mogą pojawić się różne choroby.


Do najlepszych, naturalnych źródeł antyoksydantów należą kolorowe warzywa i owoce, w surowej postaci. Najwięcej antyoksydantów zawierają:

Warzywa: brokuł, szpinak, rzodkiewka, kalafior, pomidory, papryka czerwona, pomidory, buraki, kapusta (czerwona i biała), korzeń pietruszki, czosnek, cebula, sałata,

Owoce: jeżyny, maliny, winogrona, czarna porzeczka, poziomki, truskawki, owoc dzikiej róży, borówka, aronia, agrest, 

Inne produkty: pszenica, jęczmień, amarantus, gryka, żyto, nasiona roślin strączkowych, zielona herbata, przyprawy (imbir, cynamon, goździki, pieprz czarny, tymianek).


Preparaty zawierające antyoksydanty

Suplementy diety zawierające antyoksydanty zawierają kombinację składników odżywczych i ekstraktów roślinnych działających przeciwutleniająco.

Antyoksydanty znajdziemy w następujących preparatach: 
- przeciw starzeniu się,
- przeciw starzeniu się skóry,
- do profilaktyki nowotworów,
- do detoksykacji organizmu,
- wspomagających serce oraz układ krążenia.