Ranking

Wróć do wszystkich rankingów
Zgaga

Zgaga

Zgaga – czy jest na nią rada?

Zgada to piekące uczucie w przełyku, które pojawia się w wyniku cofania kwasu żołądkowego. Przyczyną bywa najczęściej refluks żołądkowy, który dotyka osób z nadwagą oraz palących papierosy. Na bolesne pieczenie w gardle jest jednak rada.

  • 1

    Rennie Antacidum

    4.235 opinii: 13

    Rennie Antacidum jest stosowany jako preparat zobojętniający nadmiar kwasu solnego w żołądku.... czytaj więcej

  • 2

    Rennie Cool Mint

    4.25 opinii: 10

    Rennie Cool Mint to preparat dostępny w postaci tabletek do ssania. Preparat w... czytaj więcej

  • 4

    Anesteloc Max

    4.145 opinii: 7

    Anesteloc Max jest lekiem stosowanym w przypadku konieczności podjęcia krótkotrwałego... czytaj więcej

  • 5

    Esputicon

    4.145 opinii: 7

    Esputicon to lek, który przeznaczony jest do stosowania doustnego w formie kropli.... czytaj więcej

  • 6

    RANIMAX

    4.05 opinii: 7

    Opis Ranimax Ranimax jest lekiem, którego najważniejsze zadanie polega na hamowaniu... czytaj więcej

  • 7

    Riflux

    4.05 opinii: 11

    Riflux to lek dostępny w postaci tabletek musujących. Preparat hamuje wydzielanie kwasu solnego w... czytaj więcej

  • 8

    Anesteloc Zgagin

    4.05 opinii: 10

    Anesteloc Zgagin jest suplementem diety, w którego skład wchodzą inulina, węglan wapnia... czytaj więcej

  • 9

    Manti

    4.05 opinii: 9

    Manti to lek, który dostępny jest w formie tabletek do rozgryzania lub żucia. Tabletki... czytaj więcej

  • Bolesne pieczenie w przełyku

    Osoby, którym doskwiera zgaga, lokalizują pieczenie w okolicy mostka. To jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego, która pozostawia po sobie nieprzyjemne kwaśność w gardle. Pojawia się po przejedzeniu, kiedy to treść pokarmowa oraz kwas żołądkowy cofają się do przełyku.

    Zgagę traktuje się jako objaw schorzenia zwanego refluksem żołądkowym, charakterystycznym dla osób z nadwagą oraz palących papierosy. To schorzenie, którego podłożem jest nieprawidłowo pracujący dolny zwieracz przełyku.

    Objawy towarzyszące

    Zgadze mogą towarzyszyć nudności, ból nadbrzusza oraz lekkie przemęczenie. W skrajnych przypadkach nieprzyjemny ból oraz uczucie palenia w przełyku promieniuje w stronę żuchwy, krtani i gardła. Taki stan rzeczy może w pewnym momencie doprowadzić do pojawienia się ciągłego gryzienia w gardle i przewlekłego kaszlu.

    Zgaga pojawia się najczęściej po obfitym posiłku lub podczas schylania się. Kwaśne soki żołądkowe cofają się wówczas do przełyku i pozostawiają palące, nieprzyjemne uczucie. Jeśli do takich sytuacji dochodzi dość często, należy sięgnąć po suplementy łagodzące ból oraz przyjrzeć się diecie, ponieważ pewne produkty mogą powodować zgagę.

    Przyczyny zgagi

    Cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku powodowane jest spożywaniem określonych produktów, najczęściej napojów zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje gazowane), czekolady, cytrusów, pomidorów czy orzechów. Do nadkwaśności doprowadzić mogą pikantne i ciężkostrawne potrawy, smażone mięsa i warzywa, przetworzone produkty, słodycze oraz mięta pieprzowa.

    Ze zgagą mają do czynienia głownie osoby po 40. roku życia, które nałogowo palą papierosy lub są otyłe. Zgaga jest również charakterystyczną dolegliwością kobiet będących w ciąży – dzieje się tak z powodu zmian hormonalnych lub powiększania się macicy i oddziaływania na pracę żołądka.

    Jak poradzić sobie ze zgagą?

    Wymienione produkty mogą doprowadzić do zgagi, choć nie jest to regułą. W rzeczywistości każdy reaguje na żywność inaczej, należy zatem dokładnie obserwować pracę układu pokarmowego, by wywnioskować, po jakiego typu produktach dochodzi do cofania się kwasu żołądkowego. Może być tak, że zgaga nie pojawia się po kawie, ale po zjedzeniu owoców. By uniknąć zgagi, należy zrezygnować z jedzenia ciężkostrawnych posiłków i dostosować dietę do indywidualnych potrzeb.

    By zminimalizować ryzyko pojawienia się zgagi, należy również zmienić przyzwyczajenia żywieniowe. Najlepiej trzymać się zasady „mniej i częściej”, a zatem jadać pięć niewielkich posiłków dziennie, by nie doprowadzić do przejedzenia oraz niestrawności.

    Warto również po obfitym posiłku znaleźć kilka chwil na spacer, by pobudzić metabolizm. Warto zrezygnować z kawy na rzecz napojów z mniejszą zawartością kofeiny, częściej pić wodę, a rzadziej sięgać po alkohol, który zakwasza organizm.

    Palące uczucie zgagi zneutralizuje szklanka mleka lub zjedzenie kilku migdałów, ale dobrze mieć przy sobie leki, które łagodzą ból w przełyku i regulują wydzielanie kwasów żołądkowych. Jeśli zgaga pojawia się dość często i jest na dodatek bolesna, należy udać się do lekarza i wykonać potrzebne badania, które wskażą, czy zgaga nie jest objawem choroby układu pokarmowego.