Poziom cukru we krwi – ranking najlepszych produktów

Ranking - poziom cukru Poziom cukru we krwi – ranking najlepszych produktów

Celem leczenia cukrzycy jest doprowadzenie poziomu glukozy we krwi do możliwie jak najbardziej zbliżonego do normy. Jaki jest “normalny” poziom cukru?

Czym różni się poziom glukozy we krwi od poziomu cukru? Jak mierzy się ten poziom? Jakie są objawy hiperglikemii i hipoglikemii? O tym dowiesz się czytając tekst znajdujący się pod poniższym rankingiem najlepszych produktów na poziom cukru we krwi. 

Po pierwsze, jaka jest różnica między "cukrem" a "glukozą"? Cukier jest ogólną nazwą słodkich węglowodanów, które rozpuszczają się w wodzie. "Węglowodany" to termin oznaczający żywność wytwarzaną wyłącznie z węgla, tlenu i wodoru. Istnieje wiele różnych rodzajów cukrów. Ten, które nasz organizm wykorzystuje, to właśnie glukoza. Inne cukry, które spożywamy, jak fruktoza z owoców lub laktoza z mleka, są przekształcane w glukozę w naszych organizmach i wykorzystywane dalej do celów energetycznych.

Kiedy ludzie mówią o "cukrze we krwi", najczęściej mają na myśli "poziom glukozy we krwi". 

W USA poziom cukru we krwi jest mierzony w miligramach glukozy na decylitr krwi (mg / dl). Miligram jest bardzo mały, około 0,00018 łyżeczki. Decylitr wynosi około 3 1/3 uncji.

W Kanadzie, Wielkiej Brytanii i w Polsce poziom cukru we krwi jest wyrażony w milimolach / litr (mmol / L). Możesz przeliczać poziomy glukozy tego sposobu, na amerykańskie liczby, przez pomnożenie ich przez 18. 

Jakie są normy poziomu glukozy? 

Zakresy referencyjne poziomu glukozy we krwi różnią się między sobą w ciągu dnia. Dla osób bez cukrzycy, poziom cukru po przebudzeniu powinien wynosić do 100 mg / dl.: przed posiłkiem 70-99 mg / dl., a około dwie godziny po posiłku powinien być mniejszy niż 140 mg / dl.

Są to fizjologiczne wartości dla osób bez cukrzycy. Jeśli masz cukrzycę, zaleca się utrzymywanie poziomu cukru we krwi przed posiłkami w przedziale od 80-130 mg / dl, a poziomy po 1-2 godzinach po posiłku poniżej 180. 

U osób bez cukrzycy prawidłowe funkcjonowanie insuliny utrzymuje cukry w ryzach. W przypadku cukrzycy funkcja insuliny jest uszkodzona. Musisz być tego świadomy i dbać o swoje ciało – dobrze jeść, ćwiczyć, przyjmować leki lub zioła i zmniejszyć stres w życiu.
Niski poziom cukru we krwi jest również potencjalnym problemem. W przypadku zażywania insuliny, sulfonylomocznika lub leku z meglitinidem ryzyko gwałtownego obniżenia poziomu cukru we krwi jest zbyt niskie. Stan ten, czyli tzw. "hipoglikemia", może powodować zawroty głowy, dezorientację lub omdlenie.

Objawy hiperglikemii i cukrzycy:

• oddawanie większych niż dotychczas ilości moczu,
• uczucie ciągłego zmęczenia,
• wzmożone pragnienie,
trudno gojące się rany,
• zmniejszona ostrość widzenia.

Objawy hipoglikemii: 

• niewyraźne widzenie,
• drżenie mięśni,
• niepokój,
• dezorientacja,
pocenie się,
• ciągłe uczucie głodu.


Przeczytaj także: Uzależnienie od słodyczy — pokonaj “cukrowego potwora”


Prawidłowy poziom glukozy we krwi

Na czczo
U osoby zdrowej: 70-99 mg / dl (3,9-5,5 mmol / L)
Oficjalne zalecenie ADA dla osoby z cukrzycą: 80-130 mg / dl (4,4-7,2 mmol / L)

2 godziny po posiłku
U osoby zdrowej: mniej niż 140 mg / dl (7,8 mmol / L)
Oficjalne zalecenie ADA dla osób z cukrzycą: poniżej 180 mg / dl (10,0 mmol / L)

Hemoglobina glikowana (HbA1C)
U osoby zdrowej: mniej niż 5,7%
Oficjalne zalecenie ADA dla osób z cukrzycą: 7,0% lub mniej

Poziom glukozy we krwi należy zbadać:
• w czasie ciąży,
• podczas rutynowych badań laboratoryjnych, 
• jeżeli chorujemy na cukrzycę,
• kiedy pojawią się objawy hipoglikemii lub hiperglikemii.


Zobacz też: Lecznicze właściwości morwy


Wykonanie badań na poziom glukozy we krwi zaleca się szczególnie osobom, które są obciążone zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Zaliczamy do nich takie osoby, w których rodzinie wystąpiła cukrzyca, a także osoby w wieku powyżej 40-ego roku życia oraz osoby z nadwagą. 

Po pierwsze, jaka jest różnica między "cukrem" a "glukozą"? Cukier jest ogólną nazwą słodkich węglowodanów, które rozpuszczają się w wodzie. "Węglowodany" to termin oznaczający żywność wytwarzaną wyłącznie z węgla, tlenu i wodoru. Istnieje wiele różnych rodzajów cukrów. Ten, które nasz organizm wykorzystuje, to właśnie glukoza. Inne cukry, które spożywamy, jak fruktoza z owoców lub laktoza z mleka, są przekształcane w glukozę w naszych organizmach i wykorzystywane dalej do celów energetycznych.

Kiedy ludzie mówią o "cukrze we krwi", najczęściej mają na myśli "poziom glukozy we krwi". 

W USA poziom cukru we krwi jest mierzony w miligramach glukozy na decylitr krwi (mg / dl). Miligram jest bardzo mały, około 0,00018 łyżeczki. Decylitr wynosi około 3 1/3 uncji.

W Kanadzie, Wielkiej Brytanii i w Polsce poziom cukru we krwi jest wyrażony w milimolach / litr (mmol / L). Możesz przeliczać poziomy glukozy tego sposobu, na amerykańskie liczby, przez pomnożenie ich przez 18. 

Jakie są normy poziomu glukozy? 

Zakresy referencyjne poziomu glukozy we krwi różnią się między sobą w ciągu dnia. Dla osób bez cukrzycy, poziom cukru po przebudzeniu powinien wynosić do 100 mg / dl.: przed posiłkiem 70-99 mg / dl., a około dwie godziny po posiłku powinien być mniejszy niż 140 mg / dl.

Są to fizjologiczne wartości dla osób bez cukrzycy. Jeśli masz cukrzycę, zaleca się utrzymywanie poziomu cukru we krwi przed posiłkami w przedziale od 80-130 mg / dl, a poziomy po 1-2 godzinach po posiłku poniżej 180. 

U osób bez cukrzycy prawidłowe funkcjonowanie insuliny utrzymuje cukry w ryzach. W przypadku cukrzycy funkcja insuliny jest uszkodzona. Musisz być tego świadomy i dbać o swoje ciało – dobrze jeść, ćwiczyć, przyjmować leki lub zioła i zmniejszyć stres w życiu.
Niski poziom cukru we krwi jest również potencjalnym problemem. W przypadku zażywania insuliny, sulfonylomocznika lub leku z meglitinidem ryzyko gwałtownego obniżenia poziomu cukru we krwi jest zbyt niskie. Stan ten, czyli tzw. "hipoglikemia", może powodować zawroty głowy, dezorientację lub omdlenie.

Objawy hiperglikemii i cukrzycy:

• oddawanie większych niż dotychczas ilości moczu,
• uczucie ciągłego zmęczenia,
• wzmożone pragnienie,
trudno gojące się rany,
• zmniejszona ostrość widzenia.

Objawy hipoglikemii: 

• niewyraźne widzenie,
• drżenie mięśni,
• niepokój,
• dezorientacja,
pocenie się,
• ciągłe uczucie głodu.


Przeczytaj także: Uzależnienie od słodyczy — pokonaj “cukrowego potwora”


Prawidłowy poziom glukozy we krwi

Na czczo
U osoby zdrowej: 70-99 mg / dl (3,9-5,5 mmol / L)
Oficjalne zalecenie ADA dla osoby z cukrzycą: 80-130 mg / dl (4,4-7,2 mmol / L)

2 godziny po posiłku
U osoby zdrowej: mniej niż 140 mg / dl (7,8 mmol / L)
Oficjalne zalecenie ADA dla osób z cukrzycą: poniżej 180 mg / dl (10,0 mmol / L)

Hemoglobina glikowana (HbA1C)
U osoby zdrowej: mniej niż 5,7%
Oficjalne zalecenie ADA dla osób z cukrzycą: 7,0% lub mniej

Poziom glukozy we krwi należy zbadać:
• w czasie ciąży,
• podczas rutynowych badań laboratoryjnych, 
• jeżeli chorujemy na cukrzycę,
• kiedy pojawią się objawy hipoglikemii lub hiperglikemii.


Zobacz też: Lecznicze właściwości morwy


Wykonanie badań na poziom glukozy we krwi zaleca się szczególnie osobom, które są obciążone zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Zaliczamy do nich takie osoby, w których rodzinie wystąpiła cukrzyca, a także osoby w wieku powyżej 40-ego roku życia oraz osoby z nadwagą.