Chrom — ranking najlepszych produktów

Ranking - chrom Chrom — ranking najlepszych produktów

Chrom jest polecany dla wszystkich osób, które próbują skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj najlepsze źródła chromu i dowiedz się, dlaczego właściwości tego pierwiastka są korzystne dla zdrowia i zgrabnej sylwetki.

 

Chrom — właściwości 

Chrom jest mikroelementem, bez którego ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować optymalnie. Pierwiastek ten pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najważniejszą z nich jest uczestnictwo w procesie metabolizmu glukozy — chrom jest niezbędny insulinie do prawidłowego regulowania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejsza apetyt (w szczególności na słodycze) i łagodzi bóle głowy.
 
Chrom jest także składnikiem wielu enzymów (w tym trawiennych) i uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Odpowiednia dawka chromu w diecie wpływa na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc poziom dobrego (HDL). Dieta bogata w chrom może ochronić nas także przed chorobami serca oraz chorobami cywilizacyjnymi jak miażdżyca oraz cukrzyca.
 

Chrom — zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na chrom przedstawia się następująco*:
— mężczyźni w wieku 14-50 lat: 35 µg, 
— mężczyźni w wieku powyżej 50 lat: 30 µg,
— kobiety w wieku 15-50 lat: 25 µg,
— kobiety w wieku powyżej 50 lat: 20 µg,
— kobiety w ciąży: 30 µg,
— kobiety karmiące piersią: 45 µg,
— dzieci w wieku 1-3 lata: 11 µg,
— dzieci w wieku 4-8 lat: 15 µg.
 
Większe zapotrzebowanie na chrom mają osoby, które pracują fizycznie, uprawiają sport oraz osoby będące na diecie wysokocukrowej.
 
*wg Food and Nutrition Board, Institute of Medicine
 

Chrom — objawy niedoboru 

 Jeżeli Twoja dieta jest racjonalna i urozmaicona, nie musisz obawiać się niedoboru chromu. Jeśli nie, warto poświęcić chwilę czasu i zastanowić się, czy nie występują u Ciebie niepokojące objawy.
 
Do najczęstszych objawów niedoboru chromu należą:
— nietolerancja glukozy (wysoki poziom cukru we krwi oraz obecność cukru w moczu), 
— spadek masy ciała,
— słaby wzrost u dzieci,
— niepokój i wahania nastroju,
zmęczenie i osłabienie mięśni,
— wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
— neuropatia (mrowienie i drętwienie palców dłoni i stóp, zaburzenia koordynacji ruchowej).

Chrom — najlepsze źródła

 Chrom jest wszechobecny w środowisku — znajduje się w glebie, wodzie i powietrzu. Mimo to, w pożywieniu znajdziemy tylko niewielkie ilości tego pierwiastka. 

 
Najlepszymi, naturalnymi źródłami chromu są:
— pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, pieczywo, płatki),
— ryby,
— chude mięso, 
— owoce morza (ostrygi, krewetki, małże),
— jaja,
— drożdże,
— niektóre warzywa i owoce (np. jabłka; groszek zielony, brokuły, kiełki pszenicy).
 
Chrom w naturalnej postaci dobrze się wchłania i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Co ciekawe, przyswajanie chromu zwiększa dieta bogata w błonnik, a chrom znajdujący się w mięsie oraz produktach pełnoziarnistych jest lepiej przyswajalny niż ten, który znajduje się w owocach oraz warzywach. 

Chrom — stosowanie 

Eksperci podkreślają, że niedobory chromu najlepiej jest uzupełniać poprzez urozmaiconą, zdrową dietę. Suplementacja chromu jest stosowana najczęściej w celu wspomagania procesu odchudzania, ułatwia walkę z nadwagą i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
 
Przed rozpoczęciem suplementacji należy zapoznać się z ulotką preparatu lub skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą. Należy bowiem pamiętać, że nadmiar chromu w organizmie może wywołać negatywne dla zdrowia skutki, więc należy stosować go racjonalnie.
 

 

Chrom — właściwości 

Chrom jest mikroelementem, bez którego ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować optymalnie. Pierwiastek ten pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najważniejszą z nich jest uczestnictwo w procesie metabolizmu glukozy — chrom jest niezbędny insulinie do prawidłowego regulowania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejsza apetyt (w szczególności na słodycze) i łagodzi bóle głowy.
 
Chrom jest także składnikiem wielu enzymów (w tym trawiennych) i uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Odpowiednia dawka chromu w diecie wpływa na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc poziom dobrego (HDL). Dieta bogata w chrom może ochronić nas także przed chorobami serca oraz chorobami cywilizacyjnymi jak miażdżyca oraz cukrzyca.
 

Chrom — zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na chrom przedstawia się następująco*:
— mężczyźni w wieku 14-50 lat: 35 µg, 
— mężczyźni w wieku powyżej 50 lat: 30 µg,
— kobiety w wieku 15-50 lat: 25 µg,
— kobiety w wieku powyżej 50 lat: 20 µg,
— kobiety w ciąży: 30 µg,
— kobiety karmiące piersią: 45 µg,
— dzieci w wieku 1-3 lata: 11 µg,
— dzieci w wieku 4-8 lat: 15 µg.
 
Większe zapotrzebowanie na chrom mają osoby, które pracują fizycznie, uprawiają sport oraz osoby będące na diecie wysokocukrowej.
 
*wg Food and Nutrition Board, Institute of Medicine
 

Chrom — objawy niedoboru 

 Jeżeli Twoja dieta jest racjonalna i urozmaicona, nie musisz obawiać się niedoboru chromu. Jeśli nie, warto poświęcić chwilę czasu i zastanowić się, czy nie występują u Ciebie niepokojące objawy.
 
Do najczęstszych objawów niedoboru chromu należą:
— nietolerancja glukozy (wysoki poziom cukru we krwi oraz obecność cukru w moczu), 
— spadek masy ciała,
— słaby wzrost u dzieci,
— niepokój i wahania nastroju,
zmęczenie i osłabienie mięśni,
— wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
— neuropatia (mrowienie i drętwienie palców dłoni i stóp, zaburzenia koordynacji ruchowej).

Chrom — najlepsze źródła

 Chrom jest wszechobecny w środowisku — znajduje się w glebie, wodzie i powietrzu. Mimo to, w pożywieniu znajdziemy tylko niewielkie ilości tego pierwiastka. 

 
Najlepszymi, naturalnymi źródłami chromu są:
— pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, pieczywo, płatki),
— ryby,
— chude mięso, 
— owoce morza (ostrygi, krewetki, małże),
— jaja,
— drożdże,
— niektóre warzywa i owoce (np. jabłka; groszek zielony, brokuły, kiełki pszenicy).
 
Chrom w naturalnej postaci dobrze się wchłania i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Co ciekawe, przyswajanie chromu zwiększa dieta bogata w błonnik, a chrom znajdujący się w mięsie oraz produktach pełnoziarnistych jest lepiej przyswajalny niż ten, który znajduje się w owocach oraz warzywach. 

Chrom — stosowanie 

Eksperci podkreślają, że niedobory chromu najlepiej jest uzupełniać poprzez urozmaiconą, zdrową dietę. Suplementacja chromu jest stosowana najczęściej w celu wspomagania procesu odchudzania, ułatwia walkę z nadwagą i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
 
Przed rozpoczęciem suplementacji należy zapoznać się z ulotką preparatu lub skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą. Należy bowiem pamiętać, że nadmiar chromu w organizmie może wywołać negatywne dla zdrowia skutki, więc należy stosować go racjonalnie.