Ranking - witamina c Witamina C

Dodano: 16-05-2017

Witamina C - znana jest również jako kwas askorbinowy i L-askorbinowy. Dla ludzi i niektórych zwierząt jest witaminą, którą musimy dostarczać organizmowi z żywności lub suplementów diety.

Jaką funkcję pełni witamina C w organizmie człowieka i gdzie ją znajdziemy? Odpowiedzi znajdziesz w dalszej części tego tekstu, pod poniższym rankingiem najlepszych produktów z witaminą C.

  • Ranking first place

    Rutokal C plus

    4.865 opinii: 7
    Suplement diety w postaci tabletk musujących Rutokal C Plus zawiera rutynę,...
  • Ranking second place

    Granat - Sok Z Granatu

    4.835 opinii: 6
    Granat - Sok Z Granatu to suplement diety w postaci soku gotowego do spożycia. Granat...
  • Ranking third place

    Biovital Zdrowie

    4.775 opinii: 22
    Biovital Zdrowie to suplement diety dostępny w postaci płynu. Produkt przeznaczony jest dla...
  • Calcium C Forte

    4.715 opinii: 7
    Suplement diety Calcium C Forte przeznaczony jest do codziennego uzupełniania w diecie...
  • Alphol omega plus

    4.675 opinii: 6
    Alphol omega plus to suplement diety w postaci kapsułek, który pomaga zachować zdrowe...
  • Calcium z witaminą C

    4.675 opinii: 9
    Calcium z witaminą C to suplement diety dostępny w postaci tabletek musujących. Tabletki te...
  • Febrisan

    4.585 opinii: 19
    Febrisan to  lek w postaci proszku musującego do przyrządzenia ciepłego napoju. Stosowany...
  • Zdrovit Calcium + C

    4.575 opinii: 7
    Zdrovit Calcium + C to suplement diety w postaci tabletek musujących z wapniem i witaminą...
  • ACystein C

    4.55 opinii: 10
    ACystein C to  środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w...
  • Vigana Acai sok

    4.55 opinii: 6
    Vigana Acai to suplement diety dostępny w postaci soku z jagód Acai z dodatkiem witaminy...

Funkcja witaminy C w organizmie człowieka

  • Witamina C jest przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników.
  • Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów.
  • Wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
  • Ułatwia gojenie się ran, co w przypadku zwierząt jest szczególnie ważne podczas gojenia się ran i w profilaktyce krwawienia z naczyń włosowatych.
  • Chroni przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w przemianach tyrozyny.
  • Stosuje się ją w leczeniu i zapobieganiu szkorbutu.

Co ciekawe badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). 

Objawy niedoboru witaminy C

Najbardziej znaną chorobą spowodowaną przez niedobór witaminy C jest szkorbut. Prowadzi ona do tworzenia się brązowych plam na skórze, gąbczastych dziąseł i krwawienia ze wszystkich błon śluzowych. Plamy są najobfitsze na udach i nogach, a osoba chora wygląda blado, czuje się przygnębiona i jest częściowo unieruchomiona.

Inne objawy świadczące o niedoborze witaminy C to kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości oraz powolne gojenia się ran.

Na jej niedobór często cierpią palacze, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki.

Objawy przedawkowania witaminy C

Stosunkowo duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować niestrawność, zwłaszcza gdy przyjmujemy go na czczo. Jednak przyjmowanie witaminy C w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego wapnia może zminimalizować ten efekt.

Zbyt duże dawki witaminy C powodują biegunkę, nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, ból głowy, zmęczenie i zaburzenia snu

Źródła witaminy C

Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa.

Jednak chociaż rośliny są jej dobrym źródłem, to ilość w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego zależy od dokładnej odmiany roślin, stanu gleby, klimatu, w którym dojrzewały oraz warunków przechowywania i sposobu przygotowania. 

Suplementacja witaminy C

Badania naukowe nad potencjalnymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi suplementacji witaminą C dostarczają sprzecznych wyników. Badanie przeprowadzone przez U.S. Preventive Disease Task Force nie wykazało dowodów na ochronny wpływ suplementacji witaminą C przeciwko rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworów.

Nie udało się także klinicznie udowodnić wpływu witaminy C na długość życia. Również wpływ witaminy C na przeziębienie został gruntownie zbadany. Badanie nie wykazano jednak skuteczności w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia, z wyjątkiem pewnych okolicznościach (w szczególności osób wykonujących pracę w niskich temperaturach).

Rutynowa suplementacja witaminą C nie zmniejsza częstości występowania lub nasilenia przeziębienia w ogólnej populacji, chociaż może to nieznacznie skrócić czas trwania choroby.

Funkcja witaminy C w organizmie człowieka

  • Witamina C jest przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników.
  • Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów.
  • Wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
  • Ułatwia gojenie się ran, co w przypadku zwierząt jest szczególnie ważne podczas gojenia się ran i w profilaktyce krwawienia z naczyń włosowatych.
  • Chroni przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w przemianach tyrozyny.
  • Stosuje się ją w leczeniu i zapobieganiu szkorbutu.

Co ciekawe badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). 

Objawy niedoboru witaminy C

Najbardziej znaną chorobą spowodowaną przez niedobór witaminy C jest szkorbut. Prowadzi ona do tworzenia się brązowych plam na skórze, gąbczastych dziąseł i krwawienia ze wszystkich błon śluzowych. Plamy są najobfitsze na udach i nogach, a osoba chora wygląda blado, czuje się przygnębiona i jest częściowo unieruchomiona.

Inne objawy świadczące o niedoborze witaminy C to kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości oraz powolne gojenia się ran.

Na jej niedobór często cierpią palacze, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki.

Objawy przedawkowania witaminy C

Stosunkowo duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować niestrawność, zwłaszcza gdy przyjmujemy go na czczo. Jednak przyjmowanie witaminy C w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego wapnia może zminimalizować ten efekt.

Zbyt duże dawki witaminy C powodują biegunkę, nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, ból głowy, zmęczenie i zaburzenia snu

Źródła witaminy C

Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa.

Jednak chociaż rośliny są jej dobrym źródłem, to ilość w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego zależy od dokładnej odmiany roślin, stanu gleby, klimatu, w którym dojrzewały oraz warunków przechowywania i sposobu przygotowania. 

Suplementacja witaminy C

Badania naukowe nad potencjalnymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi suplementacji witaminą C dostarczają sprzecznych wyników. Badanie przeprowadzone przez U.S. Preventive Disease Task Force nie wykazało dowodów na ochronny wpływ suplementacji witaminą C przeciwko rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworów.

Nie udało się także klinicznie udowodnić wpływu witaminy C na długość życia. Również wpływ witaminy C na przeziębienie został gruntownie zbadany. Badanie nie wykazano jednak skuteczności w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia, z wyjątkiem pewnych okolicznościach (w szczególności osób wykonujących pracę w niskich temperaturach).

Rutynowa suplementacja witaminą C nie zmniejsza częstości występowania lub nasilenia przeziębienia w ogólnej populacji, chociaż może to nieznacznie skrócić czas trwania choroby.