Witamina C — ranking najpopularniejszych produktów

Ranking - witamina c Witamina C — ranking najpopularniejszych produktów

Witamina C - znana jest również jako kwas askorbinowy i L-askorbinowy. Dla ludzi i niektórych zwierząt jest witaminą, którą musimy dostarczać organizmowi z żywności lub suplementów diety. Stosuje się ją w leczeniu i zapobieganiu szkorbutu. Co ciekawe badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). Jaką funkcję pełni witamina C w organizmie człowieka i gdzie ją znajdziemy? Odpowiedzi znajdziesz w dalszej części tego tekstu, pod poniższym rankingiem najlepszych produktów z witaminą C.

Funkcja witaminy C w organizmie człowieka

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ułatwia gojenie się ran, co w przypadku zwierząt jest szczególnie ważne podczas gojenia się ran i w profilaktyce krwawienia z naczyń włosowatych. Oprócz tego witamina C stabilizuje psychikę, chroni przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w przemianach tyrozyny.

Objawy niedoboru witaminy C

Najbardziej znaną chorobą spowodowaną przez niedobór witaminy C jest szkorbut. Prowadzi ona do tworzenia się brązowych plam na skórze, gąbczastych dziąseł i krwawienia ze wszystkich błon śluzowych. Plamy są najobfitsze na udach i nogach, a osoba chora wygląda blado, czuje się przygnębiona i jest częściowo unieruchomiona. Inne objawy świadczące o niedoborze witaminy C to kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości oraz powolne gojenia się ran. Na jej niedobór często cierpią palacze, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki.

Objawy przedawkowania witaminy C

Stosunkowo duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować niestrawność, zwłaszcza gdy przyjmujemy go na czczo. Jednak przyjmowanie witaminy C w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego wapnia może zminimalizować ten efekt. Zbyt duże dawki witaminy C powodują biegunkę, nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, ból głowy, zmęczenie i zaburzenia snu

Źródła witaminy C

Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa. Jednak chociaż rośliny są jej dobrym źródłem, to ilość w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego zależy od dokładnej odmiany roślin, stanu gleby, klimatu, w którym dojrzewały oraz warunków przechowywania i sposobu przygotowania. 

Suplementacja witaminy C

Badania naukowe nad potencjalnymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi suplementacji witaminą C dostarczają sprzecznych wyników. Badanie przeprowadzone przez U.S. Preventive Disease Task Force nie wykazało dowodów na ochronny wpływ suplementacji witaminą C przeciwko rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworów. Nie udało się także klinicznie udowodnić wpływu witaminy C na długość życia. Również wpływ witaminy C na przeziębienie został gruntownie zbadany. Badanie nie wykazano jednak skuteczności w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia, z wyjątkiem pewnych okolicznościach (w szczególności osób wykonujących pracę w niskich temperaturach). Rutynowa suplementacja witaminą C nie zmniejsza częstości występowania lub nasilenia przeziębienia w ogólnej populacji, chociaż może to nieznacznie skrócić czas trwania choroby.

Funkcja witaminy C w organizmie człowieka

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ułatwia gojenie się ran, co w przypadku zwierząt jest szczególnie ważne podczas gojenia się ran i w profilaktyce krwawienia z naczyń włosowatych. Oprócz tego witamina C stabilizuje psychikę, chroni przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w przemianach tyrozyny.

Objawy niedoboru witaminy C

Najbardziej znaną chorobą spowodowaną przez niedobór witaminy C jest szkorbut. Prowadzi ona do tworzenia się brązowych plam na skórze, gąbczastych dziąseł i krwawienia ze wszystkich błon śluzowych. Plamy są najobfitsze na udach i nogach, a osoba chora wygląda blado, czuje się przygnębiona i jest częściowo unieruchomiona. Inne objawy świadczące o niedoborze witaminy C to kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości oraz powolne gojenia się ran. Na jej niedobór często cierpią palacze, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki.

Objawy przedawkowania witaminy C

Stosunkowo duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować niestrawność, zwłaszcza gdy przyjmujemy go na czczo. Jednak przyjmowanie witaminy C w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego wapnia może zminimalizować ten efekt. Zbyt duże dawki witaminy C powodują biegunkę, nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, ból głowy, zmęczenie i zaburzenia snu

Źródła witaminy C

Najbogatszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa. Jednak chociaż rośliny są jej dobrym źródłem, to ilość w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego zależy od dokładnej odmiany roślin, stanu gleby, klimatu, w którym dojrzewały oraz warunków przechowywania i sposobu przygotowania. 

Suplementacja witaminy C

Badania naukowe nad potencjalnymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi suplementacji witaminą C dostarczają sprzecznych wyników. Badanie przeprowadzone przez U.S. Preventive Disease Task Force nie wykazało dowodów na ochronny wpływ suplementacji witaminą C przeciwko rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworów. Nie udało się także klinicznie udowodnić wpływu witaminy C na długość życia. Również wpływ witaminy C na przeziębienie został gruntownie zbadany. Badanie nie wykazano jednak skuteczności w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia, z wyjątkiem pewnych okolicznościach (w szczególności osób wykonujących pracę w niskich temperaturach). Rutynowa suplementacja witaminą C nie zmniejsza częstości występowania lub nasilenia przeziębienia w ogólnej populacji, chociaż może to nieznacznie skrócić czas trwania choroby.