Żelazo - ranking najpopularniejszych produktów

Ranking - żelazo Żelazo - ranking najpopularniejszych produktów

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu,  rozwoju, a także regeneracji tkanek, jest  składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen.  Żelazo stymuluje układ odpornościowy i redukuje uczucie zmęczenia. Niedobór tego pierwiastka zazwyczaj  spowodowany jest nieodpowiednią dietą. Jakie są objawy niedoboru żelaza? W jaki sposób go uzupełnić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? 


Czy wiesz, że w organizmie człowieka znajduje się od 4 do 5 gramów żelaza? Najwięcej, bo aż 70% znajduje się w hemoglobinie. To białko,  które jest jednocześnie barwnikiem krwi, umożliwia pobieranie tlenu z  płuc i oddanie go do tkanek. W szpiku kostnym żelazo pełni ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. 

Żlazo jest składnikiem mioglobiny. Białko to znajduje się  w mięśniach i umożliwia  im pobieranie z krwi  tlenu.
Pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego


Niedobór żelaza w organizmie


Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej wynoi  ok. 15 - 20 mg.  Na niiedobór tego pierwiastka szczególnie narazone są młode dziewczyny, które zaczęły miesiączkować,  osoby odchudzajace się,  stosujące dietę  o niskiej zawartości żelaza, wegeterianie oraz kobiety w ciąży. Niedokrwistość może być  spowodowana niedoborem witamin: B12, kwasu foliowego i miedzi. 

Objawy niedoboru żelaza

- apatia
- osłabienie
- złe samopoczucie
- zawroty glowy
- bladość skóry
- siniaki
- zajady
- krwiawienie z nosa
- łamliwość paznokci
- wypadanie włosów
- zaburzenia rytmu serca
- trudności z konecntacją 
- podatność na infekcje

 


Źrodła żelaza

Żelazo, które dostarczamy z pozywieniem dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe.  Hemowe to żelazo pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe – roślinnego.  Żelazo hemowe  jest łatwiej przyswajalne w  porówniu z żelazem pochodzenia roślinnego, które za to mam mniej kalorii.  Przykład:  z ryżu  i szpinaku organizm może przyswoić  1 proc., z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, z ryb 11%., z wątroby 12 %., z cielęciny aż 22 %. dostarczonego żelaza. Przyswajaność żelaza wzrasta, gdy spożywane jest razem produktami zawierającymi  witaminę C.  Znajdziesz ją m.in. W papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, truskawkach i czarnej porzeczce. Z kolei produkty bogate w wapń i kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza. 
Kwas fitynowy znajduje się  m.in. w otrębach pszennych,  soi, herbacie, kawie, czekoladziei  orzechach. 

 


Główne źródła żelaza:

- drób
- wątróbka
-żółtka jaj 
- orzechy
- -rośliny strączkowe
- boćwinka, buraki
- chude mięso czerwone,
 -suszone owoce: śliwki,morele, rodzynki
- zielone warzywa: rzeżucha,  brokuły

Nadmiar żelaza w diecie

Spożywana zbyt duza ilość żelaza może spowodować, że pierwiastek ten będzie odkładała się watrobie, trzustce. Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i depresję.

 

 

 

Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? 


Czy wiesz, że w organizmie człowieka znajduje się od 4 do 5 gramów żelaza? Najwięcej, bo aż 70% znajduje się w hemoglobinie. To białko,  które jest jednocześnie barwnikiem krwi, umożliwia pobieranie tlenu z  płuc i oddanie go do tkanek. W szpiku kostnym żelazo pełni ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. 

Żlazo jest składnikiem mioglobiny. Białko to znajduje się  w mięśniach i umożliwia  im pobieranie z krwi  tlenu.
Pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego


Niedobór żelaza w organizmie


Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej wynoi  ok. 15 - 20 mg.  Na niiedobór tego pierwiastka szczególnie narazone są młode dziewczyny, które zaczęły miesiączkować,  osoby odchudzajace się,  stosujące dietę  o niskiej zawartości żelaza, wegeterianie oraz kobiety w ciąży. Niedokrwistość może być  spowodowana niedoborem witamin: B12, kwasu foliowego i miedzi. 

Objawy niedoboru żelaza

- apatia
- osłabienie
- złe samopoczucie
- zawroty glowy
- bladość skóry
- siniaki
- zajady
- krwiawienie z nosa
- łamliwość paznokci
- wypadanie włosów
- zaburzenia rytmu serca
- trudności z konecntacją 
- podatność na infekcje

 


Źrodła żelaza

Żelazo, które dostarczamy z pozywieniem dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe.  Hemowe to żelazo pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe – roślinnego.  Żelazo hemowe  jest łatwiej przyswajalne w  porówniu z żelazem pochodzenia roślinnego, które za to mam mniej kalorii.  Przykład:  z ryżu  i szpinaku organizm może przyswoić  1 proc., z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, z ryb 11%., z wątroby 12 %., z cielęciny aż 22 %. dostarczonego żelaza. Przyswajaność żelaza wzrasta, gdy spożywane jest razem produktami zawierającymi  witaminę C.  Znajdziesz ją m.in. W papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, truskawkach i czarnej porzeczce. Z kolei produkty bogate w wapń i kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza. 
Kwas fitynowy znajduje się  m.in. w otrębach pszennych,  soi, herbacie, kawie, czekoladziei  orzechach. 

 


Główne źródła żelaza:

- drób
- wątróbka
-żółtka jaj 
- orzechy
- -rośliny strączkowe
- boćwinka, buraki
- chude mięso czerwone,
 -suszone owoce: śliwki,morele, rodzynki
- zielone warzywa: rzeżucha,  brokuły

Nadmiar żelaza w diecie

Spożywana zbyt duza ilość żelaza może spowodować, że pierwiastek ten będzie odkładała się watrobie, trzustce. Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i depresję.