Ranking - żelazo Żelazo

Dodano: 05-05-2017

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju, a także regeneracji tkanek, jest  składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen. Żelazo stymuluje układ odpornościowy i redukuje uczucie zmęczenia. Niedobór tego pierwiastka zazwyczaj  spowodowany jest nieodpowiednią dietą.

Jakie są objawy niedoboru żelaza? W jaki sposób go uzupełnić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

  • Ranking first place

    Żelazo Plus

    4.865 opinii: 7
    Kapsułki Żelazo Plus to suplement diety przeznaczony do uzupełnienia codziennej diety w niezbędne...
  • Ranking second place

    Biovital Zdrowie

    4.775 opinii: 22
    Biovital Zdrowie to suplement diety dostępny w postaci płynu. Produkt przeznaczony jest dla...
  • Ranking third place

    Regu-therm

    4.675 opinii: 9
    Regu-therm to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Preparat ten zalecany jest w celu...
  • Actiferol Fe START

    4.675 opinii: 6
    Actiferol Fe START to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego w postaci saszetek...
  • Biofer FOLIC

    4.655 opinii: 17
    Biofer FOLIC to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Preparat został stworzony z myślą o...
  • Restonum

    4.65 opinii: 15
    Restonum to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego w postaci tabletek do...
  • Olimp Chela-Ferr MED+

    4.595 opinii: 22
    Olimp Chela-Ferr MED+ to dietetycny środek spożywczy, zawierający żelazo Ferrochel®...
  • Pokrzywa Sok Ekamedica

    4.565 opinii: 9
    Pokrzywa Sok Ekamedica​ jest suplementem diety, który wpływa dobroczynnie na...
  • Ferovit Kids Bio

    4.385 opinii: 8
    Ferovit Kids Bio to suplement diety w postaci płynu do picia. Suplement...
  • Actiferol Fe

    4.35 opinii: 10
    Actiferol Fe to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dostępny w postaci...

Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? 

Czy wiesz, że w organizmie człowieka znajduje się od 4 do 5 gramów żelaza? Najwięcej, bo aż 70% znajduje się w hemoglobinie. To białko, które jest jednocześnie barwnikiem krwi, umożliwia pobieranie tlenu z płuc i oddanie go do tkanek. W szpiku kostnym żelazo pełni ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. 

Żelazo jest też składnikiem mioglobiny. Białko to znajduje się  w mięśniach i umożliwia im pobieranie z krwi  tlenu.
Pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego

Niedobór żelaza w organizmie

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej wynosi ok. 15 - 20 mg.  

Na niedobór tego pierwiastka szczególnie narazone są młode dziewczyny, które zaczęły miesiączkować, osoby odchudzajace się, stosujące dietę o niskiej zawartości żelaza, wegeterianie oraz kobiety w ciąży. Niedokrwistość może być również spowodowana niedoborem witamin: B12, kwasu foliowego i miedzi. 

Objawy niedoboru żelaza

  • apatia
  • osłabienie
  • złe samopoczuciezawroty glowy
  • bladość skóry
  • siniaki
  • zajady
  • krwiawienie z nosa
  • łamliwość paznokci
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia rytmu serca
  • trudności z konecntacją 
  • podatność na infekcje

Źrodła żelaza

Żelazo, które dostarczamy z pozywieniem dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe to żelazo pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe – roślinnego.  

Żelazo hemowe  jest łatwiej przyswajalne w  porówniu z żelazem pochodzenia roślinnego, które za to ma mniej kalorii. Przykładowo, z ryżu i szpinaku organizm może przyswoić  1 proc., z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, z ryb 11%., z wątroby 12 %., z cielęciny aż 22 %. dostarczonego żelaza.

Przyswajaność żelaza wzrasta, gdy spożywane jest razem produktami zawierającymi  witaminę C. Znajdziesz ją m.in. w papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, truskawkach i czarnej porzeczce.

Z kolei produkty bogate w wapń i kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza. Kwas fitynowy znajduje się  m.in. w otrębach pszennych,  soi, herbacie, kawie, czekoladziei  orzechach. 

Główne źródła żelaza:

  • drób
  • wątróbka
  • żółtka jaj 
  • orzechy
  • rośliny strączkowe
  • boćwinka, buraki
  • chude mięso czerwone,
  • suszone owoce: śliwki,morele, rodzynki
  • zielone warzywa: rzeżucha,  brokuły

Nadmiar żelaza w diecie

Spożywana zbyt duza ilość żelaza może spowodować, że pierwiastek ten będzie odkładała się watrobie, trzustce. Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i depresję.

Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? 

Czy wiesz, że w organizmie człowieka znajduje się od 4 do 5 gramów żelaza? Najwięcej, bo aż 70% znajduje się w hemoglobinie. To białko, które jest jednocześnie barwnikiem krwi, umożliwia pobieranie tlenu z płuc i oddanie go do tkanek. W szpiku kostnym żelazo pełni ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. 

Żelazo jest też składnikiem mioglobiny. Białko to znajduje się  w mięśniach i umożliwia im pobieranie z krwi  tlenu.
Pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego

Niedobór żelaza w organizmie

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej wynosi ok. 15 - 20 mg.  

Na niedobór tego pierwiastka szczególnie narazone są młode dziewczyny, które zaczęły miesiączkować, osoby odchudzajace się, stosujące dietę o niskiej zawartości żelaza, wegeterianie oraz kobiety w ciąży. Niedokrwistość może być również spowodowana niedoborem witamin: B12, kwasu foliowego i miedzi. 

Objawy niedoboru żelaza

  • apatia
  • osłabienie
  • złe samopoczuciezawroty glowy
  • bladość skóry
  • siniaki
  • zajady
  • krwiawienie z nosa
  • łamliwość paznokci
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia rytmu serca
  • trudności z konecntacją 
  • podatność na infekcje

Źrodła żelaza

Żelazo, które dostarczamy z pozywieniem dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe to żelazo pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe – roślinnego.  

Żelazo hemowe  jest łatwiej przyswajalne w  porówniu z żelazem pochodzenia roślinnego, które za to ma mniej kalorii. Przykładowo, z ryżu i szpinaku organizm może przyswoić  1 proc., z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, z ryb 11%., z wątroby 12 %., z cielęciny aż 22 %. dostarczonego żelaza.

Przyswajaność żelaza wzrasta, gdy spożywane jest razem produktami zawierającymi  witaminę C. Znajdziesz ją m.in. w papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, truskawkach i czarnej porzeczce.

Z kolei produkty bogate w wapń i kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza. Kwas fitynowy znajduje się  m.in. w otrębach pszennych,  soi, herbacie, kawie, czekoladziei  orzechach. 

Główne źródła żelaza:

  • drób
  • wątróbka
  • żółtka jaj 
  • orzechy
  • rośliny strączkowe
  • boćwinka, buraki
  • chude mięso czerwone,
  • suszone owoce: śliwki,morele, rodzynki
  • zielone warzywa: rzeżucha,  brokuły

Nadmiar żelaza w diecie

Spożywana zbyt duza ilość żelaza może spowodować, że pierwiastek ten będzie odkładała się watrobie, trzustce. Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i depresję.