Najlepsze produkty - odżywianie

Ranking - zdrowe odżywianie Najlepsze produkty - odżywianie

Czym są produkty specjalnego przeznaczenie żywieniowego?

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia. Bywa jednak, że pewne produkty oddziałują na organizm niekorzystnie. Wówczas warto sięgnąć po środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Czym są środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Na co dzień sięgamy po ogólnodostępne produkty do przyrządzania śniadań czy obiadów, nie zwracając większej uwagi na pochodzenie czy przeznaczenie żywienia. Jeśli jesteśmy zdrowi, w pełni sił i nie mamy specjalnych wymagań żywieniowych, możemy jeść wszystko, co nam smakuje i co sprawi, że układ pokarmowy będzie pracował prawidłowo. Zdarza się jednak, że pewne składniki zawarte w żywieniu (na przykład laktoza czy gluten) utrudniają czerpanie radości z jedzenia. Ze szczególną troską należy również dobierać pożywienie przeznaczone dla niemowląt – powinno składać się ze zbilansowanych porcji witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na rozwój psychofizyczny dziecka. Na sposób odżywiania większą uwagę zwracają również osoby, które zmagają się z przewlekłymi chorobami.

Jedzenie dla niemowląt oraz produkty dietetyczne

W takich przypadkach warto sięgnąć po środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, czyli produkty, które ze względu na swe przeznaczenie, skład i sposób przygotowania znacznie różnią się od produktów dostępnych w sklepach. Tego typu żywność zaspokaja szczególne wymagania żywieniowe. Tak jest właśnie w przypadku niemowląt, osób po zabiegach chirurgicznych oraz tych, które mają problem z prawidłowym metabolizmem. Co ważne, tego typu produkty często przybierają miano dietetycznych. Do listy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego zalicza się produkty do karmienia początkowego, środki zbożowe dla niemowląt, produkty dietetyczne (mające na celu redukcję masy ciała), środki spożywcze dla sportowców, produkty przeznaczone dla osób z cukrzycą, a także bezglutenowe i o niskiej zawartości białka.

Zdrowe pożywienie dla noworodka

Podczas karmienia noworodków oraz niemowląt warto zwrócić uwagę na produkty, które dostarczają dzieciom niezbędnych wartości odżywczych, przyspieszają ich metabolizm i wspomagają układ odpornościowy. Do takich środków zalicza się przede wszystkim mleko początkowe oraz mleko następne, a także kaszki czy kleiki ryżowe, bogate w białko, witaminy oraz minerały. Po mleko z pewnością powinny sięgnąć kobiety, których dzieci z powodu kwestii zdrowotnych nie mogą jeść naturalnego pokarmu. Nie należy się jednak obawiać, że dziecko nie otrzyma wystarczającej ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego odpowiadają wygórowanym potrzebom noworodków oraz niemowląt. Mleko początkowe należy podawać do 6. miesiąca życia, a następnie stopniowo wprowadzać do jadłospisu dziecka mleko następne, które zawiera więcej białka, wapnia oraz żelaza. Z czasem pojawią się również pozostałe produkty – lekkie kaszki i kleiki, które przyzwyczajają dzieci do innego typu pokarmu.

Lecznicza dieta niskobiałkowa

Nieco inny charakter mają produktu skierowane do osób, które powinny ograniczyć spożywanie białka. Dietę niskobiałkową zalicza się do diet leczniczych, przeznaczonych dla zmagających się z chorobami nerek, trzustki oraz wątroby. Ze względu na swe wyjątkowe właściwości również zaliczana jest do listy produktów specjalnego przeznaczenia spożywczego. Pozbawione sporych ilości białka produkty regulują pracę tych organów, przyspieszają ich regenerację i usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Zapobiegają również gromadzeniu toksyn w organizmie, które utrudniają pracę wątrobie i nerkom. Chorzy powinni jeść do 50g białka dziennie. Stąd sięgają po produkty specjalnie przystosowane do osłabionego chorobami organizmu. Wśród nich zaleca się spożywanie: skrobi ziemniaczanej oraz skrobi pszennej, specjalnego czerstwego pieczywa bezbiałkowego, chudych produktów mlecznych, olejów roślinnych, warzyw oraz owoców bogatych w witaminę C. Zdecydowanie odradza się natomiast spożywanie tłuszczy zwierzęcych, roślin strączkowych, białego pieczywa, serów żółtych, wędzonych ryb oraz smażonych potraw.

Produktu bezglutenowe

Wiele zmian w produkcji żywności wiąże się z odkryciami dotyczącymi glutenu i jego wpływu na zdrowie oraz dobre samopoczucie. Lekarze nie od dziś podkreślają, że produkty zbożowe zawierające gluten mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie poszczególnych układów ciała, zwłaszcza układu pokarmowego. Gluten jest trudno przyswajalny przez osoby wrażliwe na ten typ białek roślinnych, które znajdują się głównie w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Podczas spożywania produktów z zawartością glutenu dochodzi do powstania przeciwciał, które atakują białka roślinne, uszkadzając przy tym kosmki jelitowe usytuowane w błonie śluzowej jelita cienkiego. Schorzenie to nazywa się nietolerancją na gluten. W związku z tym należy wystrzegać się pożywienia zawierającego białka roślinne i zastąpić je produktami o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym, które nie zawierają glutenu – naturalnymi zbożami (proso, amarantus, ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, skrobia kukurydziana), lekkim nabiałem, warzywami, owocami, nieprzetworzonymi przyprawami oraz napojami bez cukru.

Czym są środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Na co dzień sięgamy po ogólnodostępne produkty do przyrządzania śniadań czy obiadów, nie zwracając większej uwagi na pochodzenie czy przeznaczenie żywienia. Jeśli jesteśmy zdrowi, w pełni sił i nie mamy specjalnych wymagań żywieniowych, możemy jeść wszystko, co nam smakuje i co sprawi, że układ pokarmowy będzie pracował prawidłowo. Zdarza się jednak, że pewne składniki zawarte w żywieniu (na przykład laktoza czy gluten) utrudniają czerpanie radości z jedzenia. Ze szczególną troską należy również dobierać pożywienie przeznaczone dla niemowląt – powinno składać się ze zbilansowanych porcji witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na rozwój psychofizyczny dziecka. Na sposób odżywiania większą uwagę zwracają również osoby, które zmagają się z przewlekłymi chorobami.

Jedzenie dla niemowląt oraz produkty dietetyczne

W takich przypadkach warto sięgnąć po środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, czyli produkty, które ze względu na swe przeznaczenie, skład i sposób przygotowania znacznie różnią się od produktów dostępnych w sklepach. Tego typu żywność zaspokaja szczególne wymagania żywieniowe. Tak jest właśnie w przypadku niemowląt, osób po zabiegach chirurgicznych oraz tych, które mają problem z prawidłowym metabolizmem. Co ważne, tego typu produkty często przybierają miano dietetycznych. Do listy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego zalicza się produkty do karmienia początkowego, środki zbożowe dla niemowląt, produkty dietetyczne (mające na celu redukcję masy ciała), środki spożywcze dla sportowców, produkty przeznaczone dla osób z cukrzycą, a także bezglutenowe i o niskiej zawartości białka.

Zdrowe pożywienie dla noworodka

Podczas karmienia noworodków oraz niemowląt warto zwrócić uwagę na produkty, które dostarczają dzieciom niezbędnych wartości odżywczych, przyspieszają ich metabolizm i wspomagają układ odpornościowy. Do takich środków zalicza się przede wszystkim mleko początkowe oraz mleko następne, a także kaszki czy kleiki ryżowe, bogate w białko, witaminy oraz minerały. Po mleko z pewnością powinny sięgnąć kobiety, których dzieci z powodu kwestii zdrowotnych nie mogą jeść naturalnego pokarmu. Nie należy się jednak obawiać, że dziecko nie otrzyma wystarczającej ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego odpowiadają wygórowanym potrzebom noworodków oraz niemowląt. Mleko początkowe należy podawać do 6. miesiąca życia, a następnie stopniowo wprowadzać do jadłospisu dziecka mleko następne, które zawiera więcej białka, wapnia oraz żelaza. Z czasem pojawią się również pozostałe produkty – lekkie kaszki i kleiki, które przyzwyczajają dzieci do innego typu pokarmu.

Lecznicza dieta niskobiałkowa

Nieco inny charakter mają produktu skierowane do osób, które powinny ograniczyć spożywanie białka. Dietę niskobiałkową zalicza się do diet leczniczych, przeznaczonych dla zmagających się z chorobami nerek, trzustki oraz wątroby. Ze względu na swe wyjątkowe właściwości również zaliczana jest do listy produktów specjalnego przeznaczenia spożywczego. Pozbawione sporych ilości białka produkty regulują pracę tych organów, przyspieszają ich regenerację i usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Zapobiegają również gromadzeniu toksyn w organizmie, które utrudniają pracę wątrobie i nerkom. Chorzy powinni jeść do 50g białka dziennie. Stąd sięgają po produkty specjalnie przystosowane do osłabionego chorobami organizmu. Wśród nich zaleca się spożywanie: skrobi ziemniaczanej oraz skrobi pszennej, specjalnego czerstwego pieczywa bezbiałkowego, chudych produktów mlecznych, olejów roślinnych, warzyw oraz owoców bogatych w witaminę C. Zdecydowanie odradza się natomiast spożywanie tłuszczy zwierzęcych, roślin strączkowych, białego pieczywa, serów żółtych, wędzonych ryb oraz smażonych potraw.

Produktu bezglutenowe

Wiele zmian w produkcji żywności wiąże się z odkryciami dotyczącymi glutenu i jego wpływu na zdrowie oraz dobre samopoczucie. Lekarze nie od dziś podkreślają, że produkty zbożowe zawierające gluten mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie poszczególnych układów ciała, zwłaszcza układu pokarmowego. Gluten jest trudno przyswajalny przez osoby wrażliwe na ten typ białek roślinnych, które znajdują się głównie w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Podczas spożywania produktów z zawartością glutenu dochodzi do powstania przeciwciał, które atakują białka roślinne, uszkadzając przy tym kosmki jelitowe usytuowane w błonie śluzowej jelita cienkiego. Schorzenie to nazywa się nietolerancją na gluten. W związku z tym należy wystrzegać się pożywienia zawierającego białka roślinne i zastąpić je produktami o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym, które nie zawierają glutenu – naturalnymi zbożami (proso, amarantus, ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, skrobia kukurydziana), lekkim nabiałem, warzywami, owocami, nieprzetworzonymi przyprawami oraz napojami bez cukru.