Dla diabetyków – ranking najlepszych produktów

Ranking - dla diabetyków Dla diabetyków – ranking najlepszych produktów

Gdy mówimy o diabetykach, na pierwszą myśl nasuwa nam się aspekt całkowitego wykluczenia bądź ograniczenia cukru. W dobie tak powszechnego składnika, jakim on jest, wydaje się abstrakcyjne to, by życie bez cukru było możliwe. Firmy farmaceutyczne wychodzą jednak naprzeciw potrzebom tej grupy. Poniżej prezentujemy ranking najlepszych produktów dla diabetyków.

Cukrzyca - epidemia XXI wieku?

Cukrzyca to przewlekła choroba, która dotyczy około 6% populacji. Zatrważające jest to, że odsetek ten ciągle wzrasta. Osoby chore, czyli diabetycy, muszą szczególnie dbać o swoją dietę, która jest ważnym elementem terapii. Dieta ta ma na celu utrzymać właściwy dla dlabetyków poziom glukozy i tłuszczów we krwi.

Cukier, o jakim mówimy w kontekście cukrzycy, to nie tylko ten, występujący pod postacią białych kryształków do słodzenia herbaty czy kawy. Cukry bowiem to związki organiczne zbudowane z atomów wodoru, węgla i tlenu. Wewnątrz następuje ich podział. Zamiennie mówi się o cukrowcach, sacharydach lub węglowodanach. Te ostatnie są nam z pewnością bliższe.

W przypadku diety dla diabetyków bardzo ważne jest uwzględnienie, by była ona bogata we wszystkie składniki odżywcze, a jako źródło węglowodanów, najlepiej wybierać te złożone: kasza gryczana, ryż brązowy, ciemne pieczywo, płatki owsiane i zrezygnować z węglowodanów prostych: słodkich bułek (drożdżówki, pączki), ciast, słodyczy i wysokosłodzonych przetworów, np. dżemy, marmolady.

Wymiennik węglowodanowy?

Dla nas brzmi obco. Dla potencjalnego diabetyka jest to jednak ważny element codziennej diety. Wymiennik węglowodanowy (WW) to jednostka, jaką posługuje się w dziedzinie diabetologii. Ma ona określać 10 gramów węglowodanów przyswajalnych przez organizm.

Można więc rozumieć to w taki sposób, że dostarczenie organizmowi produktu o jest równoznaczne z tym, że poziom cukru we krwi rośnie tak, jakby dostarczono organizmowi 10 gramów cukru w jego najczystszej postaci.

Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza) lub cukier mleczny (laktoza).


Sprawdź także: Jak ograniczyć spożywanie cukru? 


 

Wymiennik węglowodanowy potocznie nazywa się ją jednostką chlebową, dlatego, że jako przykład podaje się kromkę chleba razowego o wadze 22-24 gramy, która ma wartość 1 WW. Wartość ta ma ułatwić skomponowanie takiej diety, by każdy z poszczególnych posiłków zawierał podobną ilość WW, tak, by nie dopuszczać do wahań w poziomie cukru.

Produkty dla diabetyków?

W przypadku diabetyków pomocne mogą okazać się produkty, których składniki wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi lub najprościej, mogą zmniejszać ilość wchłanianych węglowodanów. Grupą takich produktów są te, które mają niski indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik, który klasyfikuje produkty w grupy pod kątem ich wpływu na poziom cukru we krwi. Zależność jest taka, że im mniejszy indeks glikemiczny produktów, tym niższy poziom glukozy we krwi ich zjedzeniu.

Bardzo często na produktach dla tej grupy osób znajdujemy napis o zawartości wymiennika węglowodanowego, który kwalifikuje dany produkt jako ,,odpowiedni dla diabetyków’’ lub przeciwnie.


Może zainteresuje Cię także: Zdrowsze zamienniki białego cukru - który z nich wybrać?


 

Dieta, o jakiej mówimy w kontekście diabetyków, to sposób żywienia uwzględniający podstawowe zasady żywienia, czyli regularne nawadnianie, 4-5 małych posiłków w regularnych odstępach czasowych oraz aktywność fizyczna. Są to trzy filary, które dotyczą nie tylko diabetyków, ale każdej dbającej o swoje zdrowie osoby. Cukry stanowią źródło energii, dlatego niedocukrzenie także nie sprzyja utrzymaniu zdrowia.

Rozsądna suplementacja może być dodatkiem do codziennej diety, nie może jednak stanowić jej zamiennika. Warto o tym pamiętać za każdym razem, kiedy sięgamy po suplementy diety.
 

Cukrzyca - epidemia XXI wieku?

Cukrzyca to przewlekła choroba, która dotyczy około 6% populacji. Zatrważające jest to, że odsetek ten ciągle wzrasta. Osoby chore, czyli diabetycy, muszą szczególnie dbać o swoją dietę, która jest ważnym elementem terapii. Dieta ta ma na celu utrzymać właściwy dla dlabetyków poziom glukozy i tłuszczów we krwi.

Cukier, o jakim mówimy w kontekście cukrzycy, to nie tylko ten, występujący pod postacią białych kryształków do słodzenia herbaty czy kawy. Cukry bowiem to związki organiczne zbudowane z atomów wodoru, węgla i tlenu. Wewnątrz następuje ich podział. Zamiennie mówi się o cukrowcach, sacharydach lub węglowodanach. Te ostatnie są nam z pewnością bliższe.

W przypadku diety dla diabetyków bardzo ważne jest uwzględnienie, by była ona bogata we wszystkie składniki odżywcze, a jako źródło węglowodanów, najlepiej wybierać te złożone: kasza gryczana, ryż brązowy, ciemne pieczywo, płatki owsiane i zrezygnować z węglowodanów prostych: słodkich bułek (drożdżówki, pączki), ciast, słodyczy i wysokosłodzonych przetworów, np. dżemy, marmolady.

Wymiennik węglowodanowy?

Dla nas brzmi obco. Dla potencjalnego diabetyka jest to jednak ważny element codziennej diety. Wymiennik węglowodanowy (WW) to jednostka, jaką posługuje się w dziedzinie diabetologii. Ma ona określać 10 gramów węglowodanów przyswajalnych przez organizm.

Można więc rozumieć to w taki sposób, że dostarczenie organizmowi produktu o jest równoznaczne z tym, że poziom cukru we krwi rośnie tak, jakby dostarczono organizmowi 10 gramów cukru w jego najczystszej postaci.

Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza) lub cukier mleczny (laktoza).


Sprawdź także: Jak ograniczyć spożywanie cukru? 


 

Wymiennik węglowodanowy potocznie nazywa się ją jednostką chlebową, dlatego, że jako przykład podaje się kromkę chleba razowego o wadze 22-24 gramy, która ma wartość 1 WW. Wartość ta ma ułatwić skomponowanie takiej diety, by każdy z poszczególnych posiłków zawierał podobną ilość WW, tak, by nie dopuszczać do wahań w poziomie cukru.

Produkty dla diabetyków?

W przypadku diabetyków pomocne mogą okazać się produkty, których składniki wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi lub najprościej, mogą zmniejszać ilość wchłanianych węglowodanów. Grupą takich produktów są te, które mają niski indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik, który klasyfikuje produkty w grupy pod kątem ich wpływu na poziom cukru we krwi. Zależność jest taka, że im mniejszy indeks glikemiczny produktów, tym niższy poziom glukozy we krwi ich zjedzeniu.

Bardzo często na produktach dla tej grupy osób znajdujemy napis o zawartości wymiennika węglowodanowego, który kwalifikuje dany produkt jako ,,odpowiedni dla diabetyków’’ lub przeciwnie.


Może zainteresuje Cię także: Zdrowsze zamienniki białego cukru - który z nich wybrać?


 

Dieta, o jakiej mówimy w kontekście diabetyków, to sposób żywienia uwzględniający podstawowe zasady żywienia, czyli regularne nawadnianie, 4-5 małych posiłków w regularnych odstępach czasowych oraz aktywność fizyczna. Są to trzy filary, które dotyczą nie tylko diabetyków, ale każdej dbającej o swoje zdrowie osoby. Cukry stanowią źródło energii, dlatego niedocukrzenie także nie sprzyja utrzymaniu zdrowia.

Rozsądna suplementacja może być dodatkiem do codziennej diety, nie może jednak stanowić jej zamiennika. Warto o tym pamiętać za każdym razem, kiedy sięgamy po suplementy diety.