Witamina E – ranking najlepszych produktów

Ranking - witamina e Witamina E – ranking najlepszych produktów

Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą płodności? Skąd jej popularność oraz w jakich produktach żywnościowych można ją znaleźć? Jaki suplement z witaminą E wybrać? Tak dużo pytań… na wszystkie postaramy się odpowiedzieć w tym rankingu, a poniżej przedstawiamy listę najpopularniejszych (według opinii naszych użytkowników) produktów, będących źródłem witaminy E.

 

Witamina E - rola w organizmie

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zaraz obok takich witamin jak A, D, K. Oznacza to, że organizm magazynuje ją głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach, co odróżnia je od witamin rozpuszczalnych w wodzie które są wydalane z organizmu z moczem lub potem. Witamina E klasyfikowana jest do grupy tokoferoli.

Witamina E należy do grupy przeciwutleniaczy i antyoksydantów (podobnie jak witamina A i C). Działanie przeciwutleniające polega na ochronie struktur komórkowych przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest niebezpieczny dla zdrowia, a często też stanowi podłoże dla wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Niewiele osób wie, czym jest stres oksydacyjny. Ma on niewiele wspólnego ze stresem, jaki znamy z codziennego życia, jednak dotyka on osoby, które taki tryb życia prowadzą.

Stres oksydacyjny jest stanem, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Zarówno jedne jak i drugie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jednak tylko wtedy, gdy zachowana jest harmonia. Można to porównać do wagi, w której na jednej szali położono wolne rodniki, a na drugiej antyoksydanty.

Właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne) witaminy E polegają na tym, że zapobiega procesowi utleniania innej substancji (nawet jeśli ta występuje w większych stężeniach) i powstawaniu uszkodzeń błon komórkowych innych komórek. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia takich dolegliwości jak np. miażdżyca, choroby układu krążenia, przeciwdziała agregacji płytek, a więc także zawałom a dodatkowo wykazuje działanie przeciwnowotworowe.


Czy wiesz, kiedy warto postawić na suplementy witaminowe?


 

Witamina E - witamina młodości i płodności

To jeszcze nie wszystko. Właściwości przeciwutleniające odnoszą się także do kwestii urodowych. Przeciwutlenianie bowiem wiąże się ze spowolnionym procesem starzenia się skóry. Witamina E często występuje jako składnik kosmetyków, najczęściej kremów przeciwzmarszczkowych i zmniejszających widoczność oznak starzenia się skóry. Stosuje się ją więc nie tylko jako suplement diety, ale też na twarz i włosy.

Witamina ta oddziałuje korzystnie na płodność, wspierając utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Oddziaływanie witaminy E na płodność ma także znaczenie np. dla jakości nasienia, zapobiegając np. zwyrodnieniom plemników. Zauważono także, że witamina ta wpływa korzystnie na wzrost płodu u kobiet w ciąży. U dzieci z niskim stężeniem witaminy E po urodzeniu odnotowano także niską masę urodzeniową, a sporadycznie także wrodzone wady rozwojowe.

Witamina E - źródła

Organizm radzi sobie z produkcją witaminy E. Jest to zresztą dość dobrze przyswajalna witamina, dlatego jej niedobory występują naprawdę sporadycznie. Co nie znaczy, że się nie pojawiają. Niestety organizm nie daje jasnych sygnałów, czego mu brakuje, a występujące objawy mogą świadczyć o bardzo różnych ich powodach. Zmęczenie, anemia, osłabienie, zaburzenia układu nerwowego to jedne z symptomów niedoboru witaminy E, ale także witamin z grupy B, żelaza bądź magnezu. Z tego powodu tak ważne są regularne badania profilaktyczne.


Czytaj także: Kwasy omega - dlaczego są ważne w diecie?


 

Witamina E z uwagi na to, że jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, bardzo często jest więc spotykana w produktach bogatych w tłuszcze. Najlepiej oczywiście wybierać te nienasycone. Wśród produktów znajdują się migdały, pestki dyni, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, a także szpinak, czarne jagody i papryka.

Ludzki organizm jest inteligentnie skonstruowaną maszyną, która do prawidłowego działania potrzebuje zestawu witamin, składników mineralnych oraz składników odżywczych. Nie da się prawidłowo funkcjonować bez jedzenia, z którego w dużej mierze w procesie trawienia przyswajane są witaminy i minerały. Czasami jednak proces ten jest nieco utrudniony i wtedy warto uzupełnić swoją dietę w suplementy diety, stanowiące ich źródło.

Warto jednak pamiętać, że suplementy stanowią specyficzny rodzaj żywności, która ma na celu wzbogacać dietę, a nie być traktowana jako jej substytut. Odpowiednia dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną to podstawa zdrowia organizmu.

Witamina E - rola w organizmie

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zaraz obok takich witamin jak A, D, K. Oznacza to, że organizm magazynuje ją głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach, co odróżnia je od witamin rozpuszczalnych w wodzie które są wydalane z organizmu z moczem lub potem. Witamina E klasyfikowana jest do grupy tokoferoli.

Witamina E należy do grupy przeciwutleniaczy i antyoksydantów (podobnie jak witamina A i C). Działanie przeciwutleniające polega na ochronie struktur komórkowych przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest niebezpieczny dla zdrowia, a często też stanowi podłoże dla wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Niewiele osób wie, czym jest stres oksydacyjny. Ma on niewiele wspólnego ze stresem, jaki znamy z codziennego życia, jednak dotyka on osoby, które taki tryb życia prowadzą.

Stres oksydacyjny jest stanem, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Zarówno jedne jak i drugie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jednak tylko wtedy, gdy zachowana jest harmonia. Można to porównać do wagi, w której na jednej szali położono wolne rodniki, a na drugiej antyoksydanty.

Właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne) witaminy E polegają na tym, że zapobiega procesowi utleniania innej substancji (nawet jeśli ta występuje w większych stężeniach) i powstawaniu uszkodzeń błon komórkowych innych komórek. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia takich dolegliwości jak np. miażdżyca, choroby układu krążenia, przeciwdziała agregacji płytek, a więc także zawałom a dodatkowo wykazuje działanie przeciwnowotworowe.


Czy wiesz, kiedy warto postawić na suplementy witaminowe?


 

Witamina E - witamina młodości i płodności

To jeszcze nie wszystko. Właściwości przeciwutleniające odnoszą się także do kwestii urodowych. Przeciwutlenianie bowiem wiąże się ze spowolnionym procesem starzenia się skóry. Witamina E często występuje jako składnik kosmetyków, najczęściej kremów przeciwzmarszczkowych i zmniejszających widoczność oznak starzenia się skóry. Stosuje się ją więc nie tylko jako suplement diety, ale też na twarz i włosy.

Witamina ta oddziałuje korzystnie na płodność, wspierając utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Oddziaływanie witaminy E na płodność ma także znaczenie np. dla jakości nasienia, zapobiegając np. zwyrodnieniom plemników. Zauważono także, że witamina ta wpływa korzystnie na wzrost płodu u kobiet w ciąży. U dzieci z niskim stężeniem witaminy E po urodzeniu odnotowano także niską masę urodzeniową, a sporadycznie także wrodzone wady rozwojowe.

Witamina E - źródła

Organizm radzi sobie z produkcją witaminy E. Jest to zresztą dość dobrze przyswajalna witamina, dlatego jej niedobory występują naprawdę sporadycznie. Co nie znaczy, że się nie pojawiają. Niestety organizm nie daje jasnych sygnałów, czego mu brakuje, a występujące objawy mogą świadczyć o bardzo różnych ich powodach. Zmęczenie, anemia, osłabienie, zaburzenia układu nerwowego to jedne z symptomów niedoboru witaminy E, ale także witamin z grupy B, żelaza bądź magnezu. Z tego powodu tak ważne są regularne badania profilaktyczne.


Czytaj także: Kwasy omega - dlaczego są ważne w diecie?


 

Witamina E z uwagi na to, że jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, bardzo często jest więc spotykana w produktach bogatych w tłuszcze. Najlepiej oczywiście wybierać te nienasycone. Wśród produktów znajdują się migdały, pestki dyni, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, a także szpinak, czarne jagody i papryka.

Ludzki organizm jest inteligentnie skonstruowaną maszyną, która do prawidłowego działania potrzebuje zestawu witamin, składników mineralnych oraz składników odżywczych. Nie da się prawidłowo funkcjonować bez jedzenia, z którego w dużej mierze w procesie trawienia przyswajane są witaminy i minerały. Czasami jednak proces ten jest nieco utrudniony i wtedy warto uzupełnić swoją dietę w suplementy diety, stanowiące ich źródło.

Warto jednak pamiętać, że suplementy stanowią specyficzny rodzaj żywności, która ma na celu wzbogacać dietę, a nie być traktowana jako jej substytut. Odpowiednia dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną to podstawa zdrowia organizmu.