Witamina A – ranking najlepszych produktów

Ranking - witamina a Witamina A – ranking najlepszych produktów

Witamina A bywa nazywana przyjaciółką włosów, skóry i paznokci. Nie ma w tym nic dziwnego. Jej szerokie stosowanie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu w obrębie wielu procesów życiowych a także warunkuje piękny i zdrowy wygląd, gdyż, co warto wspomnieć, witamina ta jest składnikiem wielu kosmetyków. Już same korzyści powinny przekonać do tego, że warto dbać o to, by zachować jej odpowiedni poziom w organizmie. Poniżej prezentujemy ranking najlepszych produktów zawierających witaminę A.

 

 

Właściwości zdrowotne witaminy A

Witamina A to jedna z wielu witamin, które mogą pochwalić się szerokim spektrum walorów, wynikających z ich stosowania. Ponadto jest to jedna z witamin (poza D, E, K), które są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że jest odkładana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Już chociażby przez to trudno o jej niedobór, jednak warto pamiętać o tym, by ją uwzględniać w codziennej diecie. Występuje w dwóch formach: jako retinol i w formie karotenoidów, czyli inaczej beta-karotenu.

Witamina A jest bardzo ważna dla funkcjonowania narządu wzroku. Odpowiada za prawidłowe widzenie, szczególnie w godzinach wieczornych i chroni przed pogorszeniem wzroku, często spotykanym u osób starszych.

Stosowana jest zarówno w dietetyce, jak i kosmetologii. Wcześniej zostało wspomniane, że przyczynia się do zachowania zdrowego i pięknego wyglądu. W jaki sposób? Witamina ta redukuje ilość wody utraconej z organizmu, przez co pozostawia skórę jędrną i elastyczną. Co więcej chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry a latem przed przebarwieniami.

Bierze udział w metabolizmie białka i hormonów steroidowych. Tak naprawdę można powiedzieć, że proces ten nie mógłby bez niej zaistnieć. Witamina A wspomaga układ odpornościowy i mechanizmy obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać infekcje bakteryjne i wirusowe. Ale nie tylko, wykorzystuje się ją bowiem także w przypadku chorób na podłożu autoimmunologicznym.

Zapotrzebowanie na tę witaminę zmienia się wraz z wiekiem. Poniższa tabela prezentuje, ile potrzebujemy jej w określonym etapie życia (dane wg WHO)

Kategoria wiekowa Płeć Zapotrzebowanie
Dzieci do 6. roku życia obie 375 µg - 450 µg
Dzieci powyżej 6. roku życia obie 500 µg
Młodzież od 10. do 18. roku życia obie 600 µg
Dorośli od 19. do 65. roku życia kobieta 500 µg
mężczyzna 600 µg
Osoby w podeszłym wieku obie 600 µg
Kobiety w ciąży 800 µg
Kobiety karmiące 850 µg


Źródła witaminy A

Nie ma wątpliwości co do tego, że jeśli konkretna witamina ma swoje naturalne źródło, to sięgniemy najpierw po nie, a później po suplementy. Ciekawostką jest, że w produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina A występuje jako retinol a w produktach pochodzenia roślinnego jako prowitamina A w formie karotenoidów.

Włączenie do diety produktów, zawierających tę witaminę, może mieć korzystne przełożenie na zdrowie. Gdzie można ją znaleźć? Są to przede wszystkim produkty odzwierzęce takie jak mięso (zwłaszcza drób), pełnotłuste mleko, masło, jajka (a szczególnie ich żółtka) i wyroby mleczne, a także podroby i tłuste ryby (tran).

Inne źródła tej witaminy to produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, jak np. dynia, pomidory, marchew, kabaczek, papryka, boćwina, szpinak, sałata, zielony groszek, koper, pietruszka i owoce m.in. śliwki, mango, papaja, brzoskwinia.

Konsekwencje niedoboru i nadmiaru

Zarówno niedobór jak i nadmiar poszczególnych mikroskładników mogą przyczyniać się do negatywnych konsekwencji. Jako, że jest to kluczowa dla wzroku witamina, jej niedobór odbija się najbardziej na tym narządzie. Jednym z najczęściej spotykanych jest tzw. syndrom suchego oka, czyli niedostateczna ilość produkowanych przez oko łez (które przy okazji pełnią funkcje ochronne), co w konsekwencji może prowadzić do ślepoty.

Niedobór witaminy A objawia się też zewnętrznie. Skóra staje się sucha, szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Pojawia się także wysypka. Paznokcie są bardziej podatne na łamanie się i rozdwajanie, a włosy wypadają. Zmniejsza się też apetyt a organizm odczuwa większe zmęczenie. Co więcej następuje spadek odporności, a więc organizm staje się bardziej podatny na infekcje. Witamina A znajduje się też w mleku matki i odgrywa ważną rolę w rozwoju dziecka. Jej niedobór może przyczynić się do opóźnienia rozwoju.


W międzyczasie sprawdź także: Czy warto stosować witaminowe suplementy diety?


Nadmiar, czyli inaczej hiperwitaminoza, może prowadzić do zmian skórnych, m.in. jej zażółcenia i suchości. W wielu przypadkach pojawia się również świąd. Nadmiar witaminy A jest także powodem wypadania włosów i bólu głowy. Ten drugi przyczynia się do ogólnego zmęczenia i złego samopoczucia.

Należy pamiętać, że suplementy diety stanowią dodatek do codziennej diety i nie są stanie zastąpić pełnowartościowych posiłków. Zrównoważona i zbilansowana dieta oraz aktywny styl życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Właściwości zdrowotne witaminy A

Witamina A to jedna z wielu witamin, które mogą pochwalić się szerokim spektrum walorów, wynikających z ich stosowania. Ponadto jest to jedna z witamin (poza D, E, K), które są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że jest odkładana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Już chociażby przez to trudno o jej niedobór, jednak warto pamiętać o tym, by ją uwzględniać w codziennej diecie. Występuje w dwóch formach: jako retinol i w formie karotenoidów, czyli inaczej beta-karotenu.

Witamina A jest bardzo ważna dla funkcjonowania narządu wzroku. Odpowiada za prawidłowe widzenie, szczególnie w godzinach wieczornych i chroni przed pogorszeniem wzroku, często spotykanym u osób starszych.

Stosowana jest zarówno w dietetyce, jak i kosmetologii. Wcześniej zostało wspomniane, że przyczynia się do zachowania zdrowego i pięknego wyglądu. W jaki sposób? Witamina ta redukuje ilość wody utraconej z organizmu, przez co pozostawia skórę jędrną i elastyczną. Co więcej chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry a latem przed przebarwieniami.

Bierze udział w metabolizmie białka i hormonów steroidowych. Tak naprawdę można powiedzieć, że proces ten nie mógłby bez niej zaistnieć. Witamina A wspomaga układ odpornościowy i mechanizmy obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać infekcje bakteryjne i wirusowe. Ale nie tylko, wykorzystuje się ją bowiem także w przypadku chorób na podłożu autoimmunologicznym.

Zapotrzebowanie na tę witaminę zmienia się wraz z wiekiem. Poniższa tabela prezentuje, ile potrzebujemy jej w określonym etapie życia (dane wg WHO)

Kategoria wiekowa Płeć Zapotrzebowanie
Dzieci do 6. roku życia obie 375 µg - 450 µg
Dzieci powyżej 6. roku życia obie 500 µg
Młodzież od 10. do 18. roku życia obie 600 µg
Dorośli od 19. do 65. roku życia kobieta 500 µg
mężczyzna 600 µg
Osoby w podeszłym wieku obie 600 µg
Kobiety w ciąży 800 µg
Kobiety karmiące 850 µg


Źródła witaminy A

Nie ma wątpliwości co do tego, że jeśli konkretna witamina ma swoje naturalne źródło, to sięgniemy najpierw po nie, a później po suplementy. Ciekawostką jest, że w produktach pochodzenia zwierzęcego, witamina A występuje jako retinol a w produktach pochodzenia roślinnego jako prowitamina A w formie karotenoidów.

Włączenie do diety produktów, zawierających tę witaminę, może mieć korzystne przełożenie na zdrowie. Gdzie można ją znaleźć? Są to przede wszystkim produkty odzwierzęce takie jak mięso (zwłaszcza drób), pełnotłuste mleko, masło, jajka (a szczególnie ich żółtka) i wyroby mleczne, a także podroby i tłuste ryby (tran).

Inne źródła tej witaminy to produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, jak np. dynia, pomidory, marchew, kabaczek, papryka, boćwina, szpinak, sałata, zielony groszek, koper, pietruszka i owoce m.in. śliwki, mango, papaja, brzoskwinia.

Konsekwencje niedoboru i nadmiaru

Zarówno niedobór jak i nadmiar poszczególnych mikroskładników mogą przyczyniać się do negatywnych konsekwencji. Jako, że jest to kluczowa dla wzroku witamina, jej niedobór odbija się najbardziej na tym narządzie. Jednym z najczęściej spotykanych jest tzw. syndrom suchego oka, czyli niedostateczna ilość produkowanych przez oko łez (które przy okazji pełnią funkcje ochronne), co w konsekwencji może prowadzić do ślepoty.

Niedobór witaminy A objawia się też zewnętrznie. Skóra staje się sucha, szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Pojawia się także wysypka. Paznokcie są bardziej podatne na łamanie się i rozdwajanie, a włosy wypadają. Zmniejsza się też apetyt a organizm odczuwa większe zmęczenie. Co więcej następuje spadek odporności, a więc organizm staje się bardziej podatny na infekcje. Witamina A znajduje się też w mleku matki i odgrywa ważną rolę w rozwoju dziecka. Jej niedobór może przyczynić się do opóźnienia rozwoju.


W międzyczasie sprawdź także: Czy warto stosować witaminowe suplementy diety?


Nadmiar, czyli inaczej hiperwitaminoza, może prowadzić do zmian skórnych, m.in. jej zażółcenia i suchości. W wielu przypadkach pojawia się również świąd. Nadmiar witaminy A jest także powodem wypadania włosów i bólu głowy. Ten drugi przyczynia się do ogólnego zmęczenia i złego samopoczucia.

Należy pamiętać, że suplementy diety stanowią dodatek do codziennej diety i nie są stanie zastąpić pełnowartościowych posiłków. Zrównoważona i zbilansowana dieta oraz aktywny styl życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.