Ranking - odporność Odporność

Dodano: 07-01-2016

Immunologiczna odporność organizmu to najważniejsza ludzka ochrona przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Jeśli pracuje nieprawidłowo – łatwo o infekcję lub zakażenie. 

Jak skutecznie poprawić odporność i jak dbać o nią na co dzień?

  • Ranking first place

    Calcium 300

    4.895 opinii: 9
    Calcium 300 to suplement diety w ostaci tabletek musujących. Stosowany w objawowym leczeniu...
  • Ranking second place

    Chlorella Yaeyama

    4.885 opinii: 8
    Chlorella Yaeyama to suplement diety w postaci tabletek. Niniejszy produkt dedykowany jest...
  • Ranking third place

    Padma Basic

    4.885 opinii: 8
    Padma Basic to roślinny suplement diety dostępny w postaci kapsułek. Wskazaniem do stosowania...
  • D-Vitum Immuno Extra

    4.865 opinii: 7
    D-Vitum Immuno Extra to suplement diety, który stanowi uzupełnienie codziennej diety w...
  • Cefasel 200 nutri

    4.865 opinii: 7
    Tabletki Cefasel 200 nutri to suplement diety, który pomaga uzupełnić codzienną...
  • Triflora

    4.865 opinii: 7
    Kapsułki Triflora to probiotyczny suplement diety, rekomendowany do profilaktycznego...
  • Rutokal C plus

    4.865 opinii: 7
    Suplement diety w postaci tabletk musujących Rutokal C Plus zawiera rutynę,...
  • Olimp Gold-Vit D3 + K2

    4.835 opinii: 6
    Olimp Gold-Vit D3+K2 to suplement diety przeznaczony do uzupełniania w codziennej diecie...
  • Bronchopect

    4.835 opinii: 6
    Bronchopect to suplement diety w postaci syropu, którego składniki...
  • Oeparol Femina

    4.755 opinii: 12
    Oeparol Femina to suplement diety dostępny w postaci kapsułek. Stosowanie preparatu wspomaga...

Cenna odporność organizmu

Bez naturalnej bariery ochronnej, jaką jest układ odpornościowy, organizm nie mógłby prawidłowo pracować – wciąż narażony byłby na niekorzystne oddziaływanie środowiska i innych czynników zewnętrznych. Bez ochrony szybko doszłoby do zakażenia, infekcji lub rozwoju poważnej choroby. Zwykłe przeziębienie mogłoby okazać się dla człowieka śmiertelne.

Na co dzień o odporność dba sam organizm, pozyskując z pożywienia oraz środowiska substancje potrzebne do tego, by skutecznie bronić się przed bakteriami oraz wirusami. Bywają jednak okresy, w których naturalna odporność jest zagrożona, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy warunki atmosferyczne sprzyjają namnażaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów.

Układ odpornościowy służy przede wszystkim temu, by chronić organizm przed chorobami, usprawnia również jego funkcjonowanie oraz prawidłową pracę pozostałych układów i narządów. O układ immunologiczny należy dbać codziennie, bez względu na porę roku, by cieszyć się zdrowiem oraz doskonałą kondycją organizmu.

Szczepienia ochronne a odporność

Jednym z głównych, skutecznych sposobów na wzmacnianie układu odpornościowego jest poddanie się szczepieniu ochronnemu. Proces ten nazywa się sztuczną immunizacją, która polega na pobudzeniu mechanizmów odpornościowych wywołujących tak zwaną odpowiedź immunlogiczną.

Szczepionka zawiera w sobie antygeny, które wzmacniają układ odpornościowy oraz jego pamięć poszczepienną. W ten sposób organizm uczy się rozpoznawać przyjazne i nieprzyjazne antygeny, skutecznie chroniąc się przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Powstałe w ten sposób przeciwwciała chronią organizm przed chorobą przez określony czas. W taki sposób można zabezpieczyć się przed chorobami zakaźnymi, jak odra, różyczka, ospa czy świnka. Konieczne jest również wykonanie szczepionki przeciwko tężcowi.

Bardzo ważne jest, by regularnie szczepić się przeciwko wirusowi grypy, który ma zdolność do uodparniania się na działanie szczepionek.

Jak dbać o odporność na co dzień?

Chcąc uchronić się przed działaniem bakterii oraz wirusów, należy dbać o dietę oraz zdrowie na co dzień. W tym celu lekarze zalecają przyjmowanie zbilansowanych suplementów diety, które zawierają potrzebą dawkę witamin i minerałów.

Ich regularne spożywanie skutecznie chroni przed niedoborem składników, potrzebnych do budowy naturalnej bariery ochronnej organizmu.

Niezbędne witaminy wzmacniające odporność

  • Ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywa witamina C, znana ze swych właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i antywirusowych. Można ją znaleźć w specjalnych preparatach witaminowych, a także warzywach i owocach (cytrusach, brokułach, papryce czy szpinaku).
  • Równie pożyteczna jest witamina E, która skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami oraz toksynami zalegającymi w organizmie.
  • Nie należy również zapominać o dostarczaniu witaminy A, zwanej też retinolem. To składnik, który można znaleźć w marchewce, nabiale oraz wątrobie.
  • Jesienią i zimą trudno o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy D, która ma wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego, ponieważ czerpiemy ją z promieni słonecznych. Stąd lekarze zalecają spożywanie tranu, czyli oleju z wątroby ryb – najczęściej dorsza.
  • Dodatkowo tran zawiera lecytynę, jod oraz kwasy nasycone, mające zbawienny wpływ na funkcjonowanie wszystkich układów ciała.

Miód, czosnek i cebula – sprzymierzeńcy w dbaniu o odporność

Sekret krwi zatem w zbilansowanej, zdrowej diecie składającej się z co najmniej trzech niezbyt obfitych posiłków dziennie.

  • By cieszyć się doskonałą odpornością, nie należy zapominać o śniadaniu. Poranek to najważniejsza pora dnia i zarazem świetna okazja, by dostarczyć organizmowi potrzebne składniki odżywcze oraz energię do prawidłowego funkcjonowania.
  • Nie należy też rezygnować z tłuszczów, zwłaszcza roślinnych, których składniki korzystnie wpływają na układ immunologiczny.

Znanym sposobem naszych mam i babć jest stosowanie cebuli oraz czosnku to radzenia sobie z przeziębieniem i grypą. Regularne spożywanie czosnku sprzyja budowie odporności, dzięki zawartości związków o działaniu przeciwbakteryjnym, a także flawonoidów i witamin A oraz C.

Nie bez przyczyny czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. By wzmocnić działanie czosnku, warto jadać go w towarzystwie cebuli – równie zdrowego warzywa, które wykazuje działanie dezynfekujące oraz przeciwzapalne.

  • Z naturalnych, zdrowych produktów budujących odporność zaleca się jedzenie przynajmniej jednej łyżeczki miodu dziennie. Jego niezwykłe właściwości znane były już w starożytności – miód działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, chroniąc przed oddziaływaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
  • Podobnymi właściwościami może pochwalić się imbir, który warto traktować jako dodatek do ciepłych, rozgrzewających napojów.
  • Z produktów budujących odporność organizmu warto sięgnąć również po przyprawy korzenne – cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki – które nie tylko nadają potrawom niezwykłego aromatu, ale dzięki składnikom odżywczym korzystnie wpływają na odporność i chronią przed bakteriami oraz wirusami.

Kiszone warzywa na odporność

Oprócz świeżych produktów warto sięgać po warzywa kiszone – kapustę, ogórki czy sok burczany. Przyrządzone w ten sposób zyskują dodatkową wartość zdrowotną w postaci probiotyków, czyli kultur bakterii tworzących naturalną barierę ochronną organizmu. Probiotyki dostarczamy najczęściej w postaci nabiału, ale można je uzyskać dzięki samodzielnemu kiszeniu warzyw.

Najwięcej wartości odżywczych można pozyskiwać z natury – warzyw, owoców, zbóż, orzechów oraz pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Składniki w nich zawarte budują naturalną barierę ochronną organizmu chroniąc przed infekcjami. By zapobiec chorobie, warto krytycznym okiem przyjrzeć się swojej diecie i zmienić nawyki żywieniowe.

Cenna odporność organizmu

Bez naturalnej bariery ochronnej, jaką jest układ odpornościowy, organizm nie mógłby prawidłowo pracować – wciąż narażony byłby na niekorzystne oddziaływanie środowiska i innych czynników zewnętrznych. Bez ochrony szybko doszłoby do zakażenia, infekcji lub rozwoju poważnej choroby. Zwykłe przeziębienie mogłoby okazać się dla człowieka śmiertelne.

Na co dzień o odporność dba sam organizm, pozyskując z pożywienia oraz środowiska substancje potrzebne do tego, by skutecznie bronić się przed bakteriami oraz wirusami. Bywają jednak okresy, w których naturalna odporność jest zagrożona, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy warunki atmosferyczne sprzyjają namnażaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów.

Układ odpornościowy służy przede wszystkim temu, by chronić organizm przed chorobami, usprawnia również jego funkcjonowanie oraz prawidłową pracę pozostałych układów i narządów. O układ immunologiczny należy dbać codziennie, bez względu na porę roku, by cieszyć się zdrowiem oraz doskonałą kondycją organizmu.

Szczepienia ochronne a odporność

Jednym z głównych, skutecznych sposobów na wzmacnianie układu odpornościowego jest poddanie się szczepieniu ochronnemu. Proces ten nazywa się sztuczną immunizacją, która polega na pobudzeniu mechanizmów odpornościowych wywołujących tak zwaną odpowiedź immunlogiczną.

Szczepionka zawiera w sobie antygeny, które wzmacniają układ odpornościowy oraz jego pamięć poszczepienną. W ten sposób organizm uczy się rozpoznawać przyjazne i nieprzyjazne antygeny, skutecznie chroniąc się przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Powstałe w ten sposób przeciwwciała chronią organizm przed chorobą przez określony czas. W taki sposób można zabezpieczyć się przed chorobami zakaźnymi, jak odra, różyczka, ospa czy świnka. Konieczne jest również wykonanie szczepionki przeciwko tężcowi.

Bardzo ważne jest, by regularnie szczepić się przeciwko wirusowi grypy, który ma zdolność do uodparniania się na działanie szczepionek.

Jak dbać o odporność na co dzień?

Chcąc uchronić się przed działaniem bakterii oraz wirusów, należy dbać o dietę oraz zdrowie na co dzień. W tym celu lekarze zalecają przyjmowanie zbilansowanych suplementów diety, które zawierają potrzebą dawkę witamin i minerałów.

Ich regularne spożywanie skutecznie chroni przed niedoborem składników, potrzebnych do budowy naturalnej bariery ochronnej organizmu.

Niezbędne witaminy wzmacniające odporność

  • Ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywa witamina C, znana ze swych właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i antywirusowych. Można ją znaleźć w specjalnych preparatach witaminowych, a także warzywach i owocach (cytrusach, brokułach, papryce czy szpinaku).
  • Równie pożyteczna jest witamina E, która skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami oraz toksynami zalegającymi w organizmie.
  • Nie należy również zapominać o dostarczaniu witaminy A, zwanej też retinolem. To składnik, który można znaleźć w marchewce, nabiale oraz wątrobie.
  • Jesienią i zimą trudno o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy D, która ma wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego, ponieważ czerpiemy ją z promieni słonecznych. Stąd lekarze zalecają spożywanie tranu, czyli oleju z wątroby ryb – najczęściej dorsza.
  • Dodatkowo tran zawiera lecytynę, jod oraz kwasy nasycone, mające zbawienny wpływ na funkcjonowanie wszystkich układów ciała.

Miód, czosnek i cebula – sprzymierzeńcy w dbaniu o odporność

Sekret krwi zatem w zbilansowanej, zdrowej diecie składającej się z co najmniej trzech niezbyt obfitych posiłków dziennie.

  • By cieszyć się doskonałą odpornością, nie należy zapominać o śniadaniu. Poranek to najważniejsza pora dnia i zarazem świetna okazja, by dostarczyć organizmowi potrzebne składniki odżywcze oraz energię do prawidłowego funkcjonowania.
  • Nie należy też rezygnować z tłuszczów, zwłaszcza roślinnych, których składniki korzystnie wpływają na układ immunologiczny.

Znanym sposobem naszych mam i babć jest stosowanie cebuli oraz czosnku to radzenia sobie z przeziębieniem i grypą. Regularne spożywanie czosnku sprzyja budowie odporności, dzięki zawartości związków o działaniu przeciwbakteryjnym, a także flawonoidów i witamin A oraz C.

Nie bez przyczyny czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. By wzmocnić działanie czosnku, warto jadać go w towarzystwie cebuli – równie zdrowego warzywa, które wykazuje działanie dezynfekujące oraz przeciwzapalne.

  • Z naturalnych, zdrowych produktów budujących odporność zaleca się jedzenie przynajmniej jednej łyżeczki miodu dziennie. Jego niezwykłe właściwości znane były już w starożytności – miód działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, chroniąc przed oddziaływaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
  • Podobnymi właściwościami może pochwalić się imbir, który warto traktować jako dodatek do ciepłych, rozgrzewających napojów.
  • Z produktów budujących odporność organizmu warto sięgnąć również po przyprawy korzenne – cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki – które nie tylko nadają potrawom niezwykłego aromatu, ale dzięki składnikom odżywczym korzystnie wpływają na odporność i chronią przed bakteriami oraz wirusami.

Kiszone warzywa na odporność

Oprócz świeżych produktów warto sięgać po warzywa kiszone – kapustę, ogórki czy sok burczany. Przyrządzone w ten sposób zyskują dodatkową wartość zdrowotną w postaci probiotyków, czyli kultur bakterii tworzących naturalną barierę ochronną organizmu. Probiotyki dostarczamy najczęściej w postaci nabiału, ale można je uzyskać dzięki samodzielnemu kiszeniu warzyw.

Najwięcej wartości odżywczych można pozyskiwać z natury – warzyw, owoców, zbóż, orzechów oraz pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Składniki w nich zawarte budują naturalną barierę ochronną organizmu chroniąc przed infekcjami. By zapobiec chorobie, warto krytycznym okiem przyjrzeć się swojej diecie i zmienić nawyki żywieniowe.