Najlepsze produkty na obrzęki

Ranking - obrzęki Najlepsze produkty na obrzęki

Jak Powstają Obrzęki?

Z obrzękami mamy do czynienia, kiedy w przestrzeni międzytkankowej gromadzi się za dużo płynów. Takie obrzęki są bezośrednim sygnałem zaburzeń w transporcie wody w naszym organizmie. Obrzęki mogą zajmować duże partie ciała, albo skupiać się w jednym miejscu np. wokół stawów czy pod oczami.

Jak powstają obrzęki?


Obrzęki są następstwem picia zbyt małej ilości płynów. To reakcja obronna organizmu, który postanawia zatrzymać wodę w przestrzeni międzytkankowej, by wykluczyć możliwość odwodnienia. Ale to nie jedyny skutek powstawania obrzęków. Do ich powstawania przyczynia się też nasza dieta. Jeśli jemy zbyt mało białka, doprowadzamy do sytuacji, w której osocze wylewa się z naczyń do tkanek- co również jest przyczyną obrzęków. polepszacze smaku  glutaminian sodu, nadmiar soli czy niedobór potasu to kolejne przyczyny prowadzące do zatrzymywania się wody w organizmie. 

Co jeszcze…


Obrzęk może być też objawem choroby nerek, tarczycy, wątroby oraz krążenia. Często jest też wynikiem problemów hormonalnych czy niewydolności krążenia żylnego. Dlatego nie wolno ich lekceważyć, ponieważ może się okazać, że w ten sposób organizm informuje nas o innych problemach, którymi powinniśmy się zająć.

Obrzęki dokuczają przede wszystkim kobietom w ciąży, ponieważ w tym okresie w ich organizmie krąży o  ponad dwa litry płynów więcej niż normalnie, a powiększona macica utrudnia ich przepływ. Woda nadmiernie gromadzi się w naszych ciałach również podczas upałów, to za sprawą rozszerzających się wówczas żył.

Rodzaje obrzęków

W zależności od tego jaki konkretnie mechanizm będzie decydował o powstawaniu obrzęków możemy wyróżnić różne ich rodzaje:

• obrzęki alergiczne, 
• obrzęki pochodzenia sercowego lub zastoinowego, 
• obrzęki pochodzenia nerkowego, 
• obrzęki w chorobach wątroby, 
• obrzęki charłacze (głodowe).

Jak powstają obrzęki?


Obrzęki są następstwem picia zbyt małej ilości płynów. To reakcja obronna organizmu, który postanawia zatrzymać wodę w przestrzeni międzytkankowej, by wykluczyć możliwość odwodnienia. Ale to nie jedyny skutek powstawania obrzęków. Do ich powstawania przyczynia się też nasza dieta. Jeśli jemy zbyt mało białka, doprowadzamy do sytuacji, w której osocze wylewa się z naczyń do tkanek- co również jest przyczyną obrzęków. polepszacze smaku  glutaminian sodu, nadmiar soli czy niedobór potasu to kolejne przyczyny prowadzące do zatrzymywania się wody w organizmie. 

Co jeszcze…


Obrzęk może być też objawem choroby nerek, tarczycy, wątroby oraz krążenia. Często jest też wynikiem problemów hormonalnych czy niewydolności krążenia żylnego. Dlatego nie wolno ich lekceważyć, ponieważ może się okazać, że w ten sposób organizm informuje nas o innych problemach, którymi powinniśmy się zająć.

Obrzęki dokuczają przede wszystkim kobietom w ciąży, ponieważ w tym okresie w ich organizmie krąży o  ponad dwa litry płynów więcej niż normalnie, a powiększona macica utrudnia ich przepływ. Woda nadmiernie gromadzi się w naszych ciałach również podczas upałów, to za sprawą rozszerzających się wówczas żył.

Rodzaje obrzęków

W zależności od tego jaki konkretnie mechanizm będzie decydował o powstawaniu obrzęków możemy wyróżnić różne ich rodzaje:

• obrzęki alergiczne, 
• obrzęki pochodzenia sercowego lub zastoinowego, 
• obrzęki pochodzenia nerkowego, 
• obrzęki w chorobach wątroby, 
• obrzęki charłacze (głodowe).