Wspomaganie trawienia – ranking najlepszych produktów

Ranking - wspomaganie trawienia Wspomaganie trawienia – ranking najlepszych produktów

Spotkałeś się ze stwierdzeniem, że jedzenie to jedna z przyjemności, danych człowiekowi? Smakowanie nowych potraw i nieodkrytych dotąd smaków otwiera kulinarne perspektywy i wzbogaca nasze codzienne menu. Rodzinne spotkania, uroczystości i święta zwykle spędzane są wokół obficie zastawionego stołu, bo czymże byłoby świętowanie bez solidnej porcji czegoś ,,na ząb’’? A w doborowym towarzystwie i przy klejącej się rozmowie nie znamy zahamowań. Nie ma jednak wątpliwości, że co za dużo, to niezdrowo, również i w przypadku jedzenia. Poniżej przedstawiamy ranking najlepszych produktów wspomagających trawienie.

Jak się odbywa proces trawienia?

Na początku rozwiejemy wszelkie wątpliwości - trawienie nie zaczyna się w momencie, gdy kończymy jeść. Trawienie to ciąg procesów, które odbywają się nieustannie: przed, w trakcie i po posiłku. Największa jego aktywność ma jednak miejsce w trakcie przyjmowania posiłków, ponieważ właśnie wtedy wydzielone zostają enzymy odpowiadające za trawienie poszczególnych makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Składniki te stanowią około 95% dostarczanego pokarmu.

Czym właściwie są enzymy trawienne? Jest to szczególna grupa białkowych katalizatorów (substancji, które przyspieszają przebieg reakcji chemicznych), które dzięki wydzielaniu w układzie pokarmowym umożliwiają znacznie szybszy i sprawniejszy przebieg procesów trawiennych. Trawienie pokarmu odbywa się poprzez rozłożenie go na czynniki pierwsze. Te zaś są wchłaniane do krwi. Zadaniem enzymów trawiennych jest jednak nie tylko trawienie dostarczonych organizmowi pokarmów, ale także wspomaganie wypróżniania i usuwanie z niego trucizn.

Cały proces rozpoczyna się w jamie ustnej. Po dostarczeniu pokarmu wydzielana jest ślina, w której znajduje się amylaza ślinowa. Enzym ten odpowiada za trawienie cukrów. Kolejny etap trawienia ma miejsce w żołądku, w którym uwolniony zostaje sok żołądkowy. To dzięki zawartemu w nim kwasowi solnemu rozkładają się cukry, a dzięki enzymowi - pepsynie - białka ulegają trawieniu. W tym miejscu enzym lipaza zapoczątkowuje także trawienie tłuszczów, które będzie kontynuowane w początkowym odcinku jelita cienkiego, a dokładniej w dwunastnicy.

Dużą rolę w dwunastnicy odgrywa żółć z pęcherzyka żółciowego, która rozbija tłuszcze na mniejsze części, powodując ich lepszą wchłanialność. Wraz z żółcią do tego miejsca spływa też sok trzustkowy. Następuje tu ostateczny proces trawienia składników pokarmowych, których cząsteczki będą wchłaniane w jelitach. To, co nie ulegnie strawieniu, zostaje wydalone na zewnątrz organizmu w procesie defekacji.

Sposoby na wspomaganie trawienia

Zaburzona praca układu trawiennego wywołana np. nadmiernym spożyciem ciężkostrawnych posiłków lub przejedzeniem się może wywołać rozmaite dolegliwości i problemy trawienne, jak np. ból brzucha i mdłości, ale także piekące uczucie w przełyku, czyli zgagę, skurcze żołądka, a w konsekwencji nawet problemy z wypróżnianiem i idące z tym w parze zaparcia, wzdęcia i wiatry.

Jak wszystko inne, tak i trawienie można wspomagać, poprawiając tym samym jego efektywność i zmniejszając ryzyko wystąpienia zaburzeń, o których zostało powiedziane wyżej. Poprawa trawienia to nic innego, jak wspomaganie wydzielania enzymów, o których zostało powiedziane w poprzednim akapicie. Są na to naturalne sposoby.


W międzyczasie przeczytaj: Problemy trawienne? Zwalcz je prosto i skutecznie


Dobieranie odpowiednich przypraw w trakcie przygotowywania dań, może korzystnie wpłynąć na Twój metabolizm, co będzie skutkować jego podkręceniem, a dodatkowo może uwolnić Cię od kilku nadprogramowych kilogramów. Do takich produktów zdecydowanie zaliczyć można m.in:

miętę pieprzową - posiada właściwości chłodzące, dezynfekujące, przeciwbólowe i rozkurczowe. Te ostatnie są najczęściej związane z dolegliwościami żołądkowymi i jelitowymi;

pokrzywę - wpływa korzystnie na procesy metaboliczne, poprawiając perystaltykę jelit. Co więcej przyczynia się do zwiększania ilości czerwonych krwinek (erytrocytów);

pietruszkę - wspomaga pracę układu trawiennego oraz poprawia stan skóry. Nie bez powodu mówi się, że jest moczopędna, odpowiada bowiem za zwiększenie objętości moczu (tzw. efekt diuretyczny);

liście brzozy - wspierają utrzymanie równowagi płynów w organizmie, wykazują działanie przeciwzapalne i podobnie jak pietruszka są moczopędne. Liście brzozy wspomagają oczyszczanie jelit;

mniszek lekarski - napary z tego zioła wspomagają pracę układu trawiennego. Dodatkowo mniszek lekarski wykazuje działanie lekko przeczyszczające.

I inne, jak np. liście brzozy, kurkuma, imbir, koper, kminek, ostropest plamisty czy rozmaryn.

Aby wspomóc procesy trawienne, szczególnie w takich dolegliwościach jak wzdęcia i zaparcia, jako dodatki do żywności, stymulujące pracę jelit i ich perystaltykę, używa takich składników jak:

błonnik - cieszy się popularnością nie tylko wśród osób mających problemy z wypróżnianiem, ale także wśród tych, którzy podjęli się walki z kilogramami. Posiłki wzbogacone o ten składnik poprawiają pracę jelit, a co ważniejsze przyczyniają się do uczucia sytości, przez co szybciej poczujesz się najedzony i tym samym zjesz mniej;

inulina - wpływa korzystnie na wypróżnianie oraz przyczynia się do zwiększania treści pokarmowej wspiera utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej ze względy na to, że zawiera błonnik pokarmowy, będący pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych;

ocet jabłkowy - ceniony poskramiacz apetytu, wspomaga spalanie tłuszczu i wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Dodatkowo wspiera wchłanianie żelaza.

Warto też pamiętać o kilku zasadach, które mogą korzystnie wpłynąć na trawienie, jak np. o tym, by wypijać 1,5-2 litrów wody dziennie. Woda ma bowiem zbawienny wpływ dla całego organizmu. Przyspiesza i ułatwia przesuwanie mas kałowych, a co więcej wypełnia żołądek, dzięki czemu zjesz mniej. Wypijaj szklankę wody pół godziny przed posiłkiem. Po posiłku przed napiciem się także odczekaj 30 minut.

Znasz powiedzenie ,,spiesz się powoli’’? A my mówimy: nie spiesz się wcale. Szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Gryź dokładnie, dzięki czemu każdy kęs zostaje rozdrobniony a co więcej następuje jego wymieszanie ze śliną. To znacznie przyspiesza i wspomaga trawienie. Małe jest piękne: w myśl tej zasady jedz regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Jedzenie mniejszych posiłków, ale częściej i w regularnych odstępach czasowych pomaga utrzymać metabolizm na najwyższych obrotach.

Jak się odbywa proces trawienia?

Na początku rozwiejemy wszelkie wątpliwości - trawienie nie zaczyna się w momencie, gdy kończymy jeść. Trawienie to ciąg procesów, które odbywają się nieustannie: przed, w trakcie i po posiłku. Największa jego aktywność ma jednak miejsce w trakcie przyjmowania posiłków, ponieważ właśnie wtedy wydzielone zostają enzymy odpowiadające za trawienie poszczególnych makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Składniki te stanowią około 95% dostarczanego pokarmu.

Czym właściwie są enzymy trawienne? Jest to szczególna grupa białkowych katalizatorów (substancji, które przyspieszają przebieg reakcji chemicznych), które dzięki wydzielaniu w układzie pokarmowym umożliwiają znacznie szybszy i sprawniejszy przebieg procesów trawiennych. Trawienie pokarmu odbywa się poprzez rozłożenie go na czynniki pierwsze. Te zaś są wchłaniane do krwi. Zadaniem enzymów trawiennych jest jednak nie tylko trawienie dostarczonych organizmowi pokarmów, ale także wspomaganie wypróżniania i usuwanie z niego trucizn.

Cały proces rozpoczyna się w jamie ustnej. Po dostarczeniu pokarmu wydzielana jest ślina, w której znajduje się amylaza ślinowa. Enzym ten odpowiada za trawienie cukrów. Kolejny etap trawienia ma miejsce w żołądku, w którym uwolniony zostaje sok żołądkowy. To dzięki zawartemu w nim kwasowi solnemu rozkładają się cukry, a dzięki enzymowi - pepsynie - białka ulegają trawieniu. W tym miejscu enzym lipaza zapoczątkowuje także trawienie tłuszczów, które będzie kontynuowane w początkowym odcinku jelita cienkiego, a dokładniej w dwunastnicy.

Dużą rolę w dwunastnicy odgrywa żółć z pęcherzyka żółciowego, która rozbija tłuszcze na mniejsze części, powodując ich lepszą wchłanialność. Wraz z żółcią do tego miejsca spływa też sok trzustkowy. Następuje tu ostateczny proces trawienia składników pokarmowych, których cząsteczki będą wchłaniane w jelitach. To, co nie ulegnie strawieniu, zostaje wydalone na zewnątrz organizmu w procesie defekacji.

Sposoby na wspomaganie trawienia

Zaburzona praca układu trawiennego wywołana np. nadmiernym spożyciem ciężkostrawnych posiłków lub przejedzeniem się może wywołać rozmaite dolegliwości i problemy trawienne, jak np. ból brzucha i mdłości, ale także piekące uczucie w przełyku, czyli zgagę, skurcze żołądka, a w konsekwencji nawet problemy z wypróżnianiem i idące z tym w parze zaparcia, wzdęcia i wiatry.

Jak wszystko inne, tak i trawienie można wspomagać, poprawiając tym samym jego efektywność i zmniejszając ryzyko wystąpienia zaburzeń, o których zostało powiedziane wyżej. Poprawa trawienia to nic innego, jak wspomaganie wydzielania enzymów, o których zostało powiedziane w poprzednim akapicie. Są na to naturalne sposoby.


W międzyczasie przeczytaj: Problemy trawienne? Zwalcz je prosto i skutecznie


Dobieranie odpowiednich przypraw w trakcie przygotowywania dań, może korzystnie wpłynąć na Twój metabolizm, co będzie skutkować jego podkręceniem, a dodatkowo może uwolnić Cię od kilku nadprogramowych kilogramów. Do takich produktów zdecydowanie zaliczyć można m.in:

miętę pieprzową - posiada właściwości chłodzące, dezynfekujące, przeciwbólowe i rozkurczowe. Te ostatnie są najczęściej związane z dolegliwościami żołądkowymi i jelitowymi;

pokrzywę - wpływa korzystnie na procesy metaboliczne, poprawiając perystaltykę jelit. Co więcej przyczynia się do zwiększania ilości czerwonych krwinek (erytrocytów);

pietruszkę - wspomaga pracę układu trawiennego oraz poprawia stan skóry. Nie bez powodu mówi się, że jest moczopędna, odpowiada bowiem za zwiększenie objętości moczu (tzw. efekt diuretyczny);

liście brzozy - wspierają utrzymanie równowagi płynów w organizmie, wykazują działanie przeciwzapalne i podobnie jak pietruszka są moczopędne. Liście brzozy wspomagają oczyszczanie jelit;

mniszek lekarski - napary z tego zioła wspomagają pracę układu trawiennego. Dodatkowo mniszek lekarski wykazuje działanie lekko przeczyszczające.

I inne, jak np. liście brzozy, kurkuma, imbir, koper, kminek, ostropest plamisty czy rozmaryn.

Aby wspomóc procesy trawienne, szczególnie w takich dolegliwościach jak wzdęcia i zaparcia, jako dodatki do żywności, stymulujące pracę jelit i ich perystaltykę, używa takich składników jak:

błonnik - cieszy się popularnością nie tylko wśród osób mających problemy z wypróżnianiem, ale także wśród tych, którzy podjęli się walki z kilogramami. Posiłki wzbogacone o ten składnik poprawiają pracę jelit, a co ważniejsze przyczyniają się do uczucia sytości, przez co szybciej poczujesz się najedzony i tym samym zjesz mniej;

inulina - wpływa korzystnie na wypróżnianie oraz przyczynia się do zwiększania treści pokarmowej wspiera utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej ze względy na to, że zawiera błonnik pokarmowy, będący pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych;

ocet jabłkowy - ceniony poskramiacz apetytu, wspomaga spalanie tłuszczu i wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Dodatkowo wspiera wchłanianie żelaza.

Warto też pamiętać o kilku zasadach, które mogą korzystnie wpłynąć na trawienie, jak np. o tym, by wypijać 1,5-2 litrów wody dziennie. Woda ma bowiem zbawienny wpływ dla całego organizmu. Przyspiesza i ułatwia przesuwanie mas kałowych, a co więcej wypełnia żołądek, dzięki czemu zjesz mniej. Wypijaj szklankę wody pół godziny przed posiłkiem. Po posiłku przed napiciem się także odczekaj 30 minut.

Znasz powiedzenie ,,spiesz się powoli’’? A my mówimy: nie spiesz się wcale. Szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Gryź dokładnie, dzięki czemu każdy kęs zostaje rozdrobniony a co więcej następuje jego wymieszanie ze śliną. To znacznie przyspiesza i wspomaga trawienie. Małe jest piękne: w myśl tej zasady jedz regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Jedzenie mniejszych posiłków, ale częściej i w regularnych odstępach czasowych pomaga utrzymać metabolizm na najwyższych obrotach.