Trawienie - ranking najlepszych produktów

Ranking - trawienie Trawienie - ranking najlepszych produktów

Lubimy jeść. Co do tego nie ma wątpliwości. Jedzenie to jedna z największych przyjemności, na jakie możemy sobie pozwolić. Nie dość, że czynność ta jest gwarantem przeżycia, to jeszcze pobudza organizm do działania, dodaje energii, wpływa na jakość i kondycję naszej skóry i wiele innych. Bywa jednak i tak, że jedzenie przyczynia się do problemów, takich jak zgaga, niestrawność czy wzdęcia. Mamy na to sposób! Sprawdź nasz ranking najlepszych produktów na trawienie.

 

Jak powstają problemy trawienne?

Problemy o podłożu gastrologicznym zwykło się nazywać zbuntowanymi jelitami. W dużej mierze do problemów trawiennych mogą doprowadzić długotrwałe i złe nawyki żywieniowe. Wyobraźmy sobie, że nasz układ pokarmowy to zbiornik, który gromadzi wszystko to, co zjemy i wykorzystuje do podstawowych procesów życiowych. A co z tym, czego nie udało się strawić? Resztki pokarmu zamieniają się w szkodzące organizmowi substancje. Niezbyt ciekawa perspektywa, prawda? Sedno tkwi w tym, że w większości przypadków sami ,,pracujemy’’ na to, jak się czujemy.


Sprawdź także: Problemy trawienne - zwalcz je prosto i skutecznie


Jak to możliwe?

Jemy byle co, byle jak. Jemy w pośpiechu, w drodze do pracy, w fast food barach lub co gorsza jemy niewiele, nadrabiając zaległości późniejszym przejadaniem się i podjadaniem w nocy. Pijemy dużo kawy, która coraz częściej zastępuje pełnowartościowy posiłek, a ma na chwilę postawić na nogi. Zmieniamy i eksperymentujemy z dietami, wybieramy wysoko przetworzone produkty i takie, które można przygotować niewielkim nakładem czasowym. Żyjemy w stresie, niewiele śpimy, a to też bardzo mocno odbija się na wydajności i pracy żołądka i metabolizmu. Co więcej, takie nawyki w konsekwencji mogą prowadzić do zespołu jelita nadwrażliwego.

Nieświadome podejście do kwestii odżywiania przyczynia się do późniejszych dolegliwości: bóle brzucha, uczucie pieczenia w przełyku, nieprzyjemny kwaśno-gorzki posmak w ustach - wszystko to jest wynikiem wydzielania się nadmiernej ilości kwasów żołądkowych. Problemy o podłożu trawiennym mogą powodować także nieregularne wypróżnianie, zaparcia czy wręcz odwrotnie - biegunki.


Sprawdź także: 5 powodów, żeby jeść mniej 


Co mogę zrobić?

Przede wszystkim zwolnij. Pęd życia powoduje, że zaniedbujemy swoje zdrowie. Kosztem czego? I czy jest to warte zachodu? Pij dużo wody, ponieważ hamuje ona cofanie się soków żołądkowych. Jedz wolno i delektuj się przyjemnością przeżuwania, zmniejszając tym samym efekt tzw. połykania powietrza. Polecamy także wspomaganie i urozmaicanie swojej diety napojami i herbatami ziołowymi. Od czasu do czasu rekomendujemy kuracje oczyszczające.

 

Jak powstają problemy trawienne?

Problemy o podłożu gastrologicznym zwykło się nazywać zbuntowanymi jelitami. W dużej mierze do problemów trawiennych mogą doprowadzić długotrwałe i złe nawyki żywieniowe. Wyobraźmy sobie, że nasz układ pokarmowy to zbiornik, który gromadzi wszystko to, co zjemy i wykorzystuje do podstawowych procesów życiowych. A co z tym, czego nie udało się strawić? Resztki pokarmu zamieniają się w szkodzące organizmowi substancje. Niezbyt ciekawa perspektywa, prawda? Sedno tkwi w tym, że w większości przypadków sami ,,pracujemy’’ na to, jak się czujemy.


Sprawdź także: Problemy trawienne - zwalcz je prosto i skutecznie


Jak to możliwe?

Jemy byle co, byle jak. Jemy w pośpiechu, w drodze do pracy, w fast food barach lub co gorsza jemy niewiele, nadrabiając zaległości późniejszym przejadaniem się i podjadaniem w nocy. Pijemy dużo kawy, która coraz częściej zastępuje pełnowartościowy posiłek, a ma na chwilę postawić na nogi. Zmieniamy i eksperymentujemy z dietami, wybieramy wysoko przetworzone produkty i takie, które można przygotować niewielkim nakładem czasowym. Żyjemy w stresie, niewiele śpimy, a to też bardzo mocno odbija się na wydajności i pracy żołądka i metabolizmu. Co więcej, takie nawyki w konsekwencji mogą prowadzić do zespołu jelita nadwrażliwego.

Nieświadome podejście do kwestii odżywiania przyczynia się do późniejszych dolegliwości: bóle brzucha, uczucie pieczenia w przełyku, nieprzyjemny kwaśno-gorzki posmak w ustach - wszystko to jest wynikiem wydzielania się nadmiernej ilości kwasów żołądkowych. Problemy o podłożu trawiennym mogą powodować także nieregularne wypróżnianie, zaparcia czy wręcz odwrotnie - biegunki.


Sprawdź także: 5 powodów, żeby jeść mniej 


Co mogę zrobić?

Przede wszystkim zwolnij. Pęd życia powoduje, że zaniedbujemy swoje zdrowie. Kosztem czego? I czy jest to warte zachodu? Pij dużo wody, ponieważ hamuje ona cofanie się soków żołądkowych. Jedz wolno i delektuj się przyjemnością przeżuwania, zmniejszając tym samym efekt tzw. połykania powietrza. Polecamy także wspomaganie i urozmaicanie swojej diety napojami i herbatami ziołowymi. Od czasu do czasu rekomendujemy kuracje oczyszczające.