Ranking

Wróć do wszystkich rankingów
Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe

Zapewne każdy z nas kiedyś zmagał się z zatruciem pokarmowym, któremu towarzyszył silny ból brzucha, biegunka i mdłości. To częsta dolegliwość, która powstaje na skutek spożycia jedzenia, które zarażone było wirusami lub bakteriami. Zwykle pokarm ten jest nieświeży. Warto zaznaczyć, że zatrucie pokarmowe może zostać również wywołane przez grzyby lub substancje toksyczne.

  • 1

    Carbo Activ

    4.45 opinii: 5

    Carbo Activ to lek dostępny w postaci kapsułek. Carbo Activ to węgiel leczniczy, który... czytaj więcej

  • 2

    Taninal

    4.25 opinii: 5

    Taninal to preparat stanowiący połączenie kwasu taninowego z białkiem – albuminą.... czytaj więcej

  • 3

    Nifuroksazyd Richter

    4.15 opinii: 10

    Nifuroksazyd Richter to preparat dostępny w postaci tabletek. Wskazaniem do stosowania tabletek... czytaj więcej

  • 4

    Lipancrea 8000

    3.865 opinii: 7

    Lipancrea to preparat, którego zadaniem jest wspomaganie trawienia w sytuacji, w... czytaj więcej

  • 5

    Enterol 250

    3.855 opinii: 13

    Enterol 250 jest lekiem o działaniu przeciwbiegunkowym przybierającym postać kapsułek. Jego... czytaj więcej

  • 6

    Carbo Medicinalis VP

    3.675 opinii: 3

    Carbo Medicinalis VP to preparat charakteryzujący się silnymi właściwościami absorpcyjnymi.... czytaj więcej

  • 7

    Endiex

    3.555 opinii: 11

    Endiex jest preparatem polecanym przede wszystkim przy ostrej biegunce bakteryjnej, choć zaleca... czytaj więcej

  • Objawy zatrucia pokarmowego

    Objawy zatrucia pokarmowego doprowadzają do tego, że często czujemy się wyczerpani i ciężko podnieść się nam z łóżka. Częste mdłości, wymioty i biegunka powodują, że często dochodzi do odwodnienia organizmu. Dlatego ważne jest, by w czasie tej dolegliwości dostarczać organizmowi dużą ilość płynów. Najlepiej pić wodę niegazowaną. Oprócz powyższych dolegliwości, udręczeniem jest ciągły ból brzucha, któremu często towarzyszy gorączka.

    Wymioty ratunkiem dla organizmu

    Okazuje się, że w przypadku zatrucia pokarmowego warto prowokować wymioty, dzięki którym szybciej można usunąć źródło powodujące zatrucie. W tym celu należy drażnić gardło lub wypić niedobry w smaku napój, np. wodę z dodatkiem soli. Jednakże są sytuacje, w których prowokowanie wymiotów jest niewskazane, a wręcz zabronione. Są to: -zatrucia substancjami żrącymi, np. rozpuszczalnikami lub preparatami łatwo pieniącymi się- w przypadku osoby nieprzytomnej lub mającej drgawki.

    Ewentualne wymioty mogłoby spowodować uduszenie się! W takiej sytuacji należy położyć chorego na boku z lekko podkurczoną lekko nogą i niezwłocznie wezwać lekarza!

    W przypadku, gdy prowokowanie wymiotów okazało się nieskuteczne, warto sięgnąć po środki przeczyszczające, które pozwolą usunąć toksynę z organizmu. Jednakże tej zasady nie można stosować, gdy mamy do czynienia z zatruciem substancjami żrącymi!

    W jaki sposób odtruć organizm?

    Zanim sięgniemy po jakąkolwiek substancję odtruwającą, warto na początku zastanowić się, co tak naprawdę mogło spowodować zatrucie organizmu. Dopiero po dokładnej analizie wybieramy odtrutkę, która najlepiej usunie toksynę z organizmu. Do najpopularniejszych odtrutek należy węgiel leczniczy, nazywany również aktywowanym. Ten produkt okazuje się być zbawienny w zatruciach grzybami, lekami i alkaloidami. Węgiel aktywowany jest niezwykle skuteczny, gdyż usuwa większość toksyn z organizmu. Jeśli nie dysponujemy tą substancją, idealnym zamiennikiem będzie pokruszony, zwęglony chleb. Kombinacja wody z mąką kukurydzianą, zbożową, ryżową czy kartoflaną skutecznie chroni błonę śluzową żołądka przed substancjami żrącymi. Równie efektywne w walce z zatruciem mogą okazać się białka jaj kurzych, które mają zdolność do zobojętniania zasad i kwasów.

    Jeśli podejrzewasz zatrucie grzybami, salmonellą lub gronkowcem, natychmiast udaj się do lekarza! Pamiętaj jednak, by oddać lekarzowi kał lub wymiociny, które następnie zostaną przebadane.

    Dieta

    Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, które tracimy przy wymiotach czy częstej biegunce. Pijemy herbaty ziołowe bez dodatku cukru, gdyż sfermentowany cukier prowadzi do szybszego odwodnienia. Zbawienne mogą okazać się również napoje bogate w skrobie, np. rozcieńczony kisiel. Odrzucamy ciężkostrawne pokarmy, a spożywamy kleiki z ryżu lub z kaszy kukurydzianej. Jeśli wymioty przeszły w niepamięć, do posiłków warto dodać ugotowaną startą marchew i ugotowane jabłko. Bardzo powoli wprowadzamy do jadłospisu mleko. Przez około dwa tygodnie po wystąpieniu objawów, uważamy na to, co jemy. Przede wszystkim unikamy ciężkostrawnych, pikantnych, tłustych potraw. Bezwzględnie wystrzegamy się alkoholu, mocnej herbaty i kawy.

    Kiedy należy skontaktować się z lekarzem?

    -osłabienie oraz spadek ciśnienia tętniczego

    -bóle mięśni

    -nieustępujące objawy, które nasilają się

    -wymioty, które nie umożliwiają przyjmowania płynów

    W jaki sposób chronić organizm przed zatruciem pokarmowym?

    Warto podkreślić, iż tak naprawdę każdy produkt spożywczy może być potencjalnym sprawcą zakażenia. W szczególności powinniśmy uważać na produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc: mięso, jaja, mleko oraz przetwory mleczne. Niezwykle istotną rolę odgrywa również właściwa higiena, a mianowicie: mycie rąk przed jedzeniem, mycie warzyw i owoców przed spożyciem. Nie bez znaczenia pozostaje również właściwe przechowywanie żywności tak, by nie miało ono do doczynienia z owadami, które mogą być nosicielami zarazków. Niewskazane jest również spożywanie nieprzegotowanego mleka "prosto od krowy" oraz nieświeżych potraw.