Zakwaszenie organizmu

Ranking leków na Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu - kiedy problem jest poważny

Do zakwaszenia dochodzi wskutek zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Objawy zakwaszenia przypominają inne dolegliwości, stąd niełatwo o trafną diagnozę. W takim przypadku warto postawić na profilaktykę.

Zakwaszenie organizmu - kiedy problem jest poważny

Do zakwaszenia dochodzi wskutek zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Objawy zakwaszenia przypominają inne dolegliwości, stąd niełatwo o trafną diagnozę. W takim przypadku warto postawić na profilaktykę.

Jak dochodzi do zakwaszenie?

Z zakwaszeniem mamy do czynienia w momencie, gdy równowaga kwasowo-zasadowa organizmu uległa zachwianiu. Płyny ustrojowe organizmu posiadają z reguły odczyn lekko zasadowy (powyżej 7 pH), z wyłączeniem układu pokarmowego, którego odczyn jest kwaśny oraz moczowego, w których dochodzi do różnicowania się poziomu pH. By organizm pracował prawidłowo, odczyn krwi powinien być zasadowy i wskazywać pH między 7,35 a 7,45. Wahania w tym zakresie doprowadzają do wieli niekorzystnych zmian, w tym zakwaszenia.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Do zakwaszenia dochodzi z wielu różnych przyczyn, najczęściej zamykają się one w ogólnie rozumianym stylu życia, na który składają się: aktywność fizyczna, sposób odżywiania, rodzaj wykonywanej pracy oraz inne czynniki mające wpływ na sposób życia i spędzania wolnego czasu.

Dużą rolę w zakwaszeniu organizmu odgrywają spożywane produkty, które sprzyjają zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i które zbyt często pojawiają się w naszym jadłospisie. To przede wszystkim jaja, sery, wędliny, słodycze oraz napoje gazowane, mięso oraz napoje z zawartością kofeiny (kawa, herbata, kakao). Do zakwaszenia dochodzi wskutek przemiany białek, węglowodanów oraz tłuszczy. Jeśli jest ich w organizmie zbyt wiele, dochodzi do powstawania kwasów, zaburzających równowagę kwasowo-zasadową.

Jedną z głównych przyczyn zakwaszenia jest niedobór witamin i minerałów, co wynika ze spożywania niewystarczającej ilości warzyw oraz owoców. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w sód, wapń, magnez, potas, które działają na organizm alkalizująco – co znaczy, że utrzymują lekko zasadowy odczyn płynów ustrojowych.

Produkty te, jadane lub pite w zbyt sporych ilościach, sprzyjają zakwaszaniu organizmu, oczywiście przy udziale innych, równie poważnych grzechów związanych ze stylem życia. Nałogi, takie jak palenie papierosów, naużywanie alkoholu oraz stosowanie innych używek dodatkowo podtruwa organizm i utrudnia jego prawidłowe funkcjonowanie, w tym utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej. Do tego należy dodać niedbałość w kwestii dbania o sprawność fizyczną. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, przebywające w zamkniętych, dusznych pomieszczeniach, narażone są na zakwaszenie.

Jak rozpoznać zakwaszenie?

Niełatwo ustalić, czy pojawiające się objawy sugerują zakwaszenie, czy inne dolegliwości. Mimo to należy mieć na uwadze, że zakwaszenie potęguje rozwój schorzeń oraz chorób, dlatego należy kontrolować sposób odżywiania, częstość ćwiczeń oraz sposób spędzania wolnego czasu.

Zakwaszenie objawia się poprzez częste bóle głowy oraz osłabienie organizmu. Jeśli nagłe pojawiły się lekkie zawroty głowy, problemy z utrzymaniem równowagi czy omdlenia, również mogło dojść do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Osłabieniu ulega również system odpornościowy, wskutek czego częściej dochodzi do przeziębienia, grypy lub zakażeń bakteryjnych.

Z zakwaszeniem organizmu można mieć również do czynienia w momencie znacznego spadku energii oraz ochoty do wykonywania codziennych czynności. Pojawia się nadmierna senność, znużenie, brak werwy, ciągłe zmęczenie, dyskomfort wywołany bólem oczu oraz głowy. Trudno o koncentrację i skuteczne zapamiętywanie.

Do tego mogą pojawić się bóle mięśni oraz stawów, przypominające nieco reumatyzm. Włosy oraz skóra stają się przesuszone i szorstkie, a paznokcie łamliwe. Zakwaszenie daje również objawy w postaci problemów skórnych, takich jak wypryski czy nadmierny łojotok. Pod oczami mogą pojawić się ciemne obwódki, na ustach zajady lub opryszczka, cera staje się szara. W zachowaniu można dostrzec brak wigoru oraz zmęczenie.

Jeśli zakwaszenie organizmu trwa zbyt długo, może to skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem i rozwojem chorób, takich jak nadwaga, anemia, cukrzyca, zwyrodnienie stawów, osteoporoza, sarkopenia, nadciśnienie, miażdżyca i inne choroby układu krążenia, choroby nerek, chroniczne zmęczenie, a co za tym idzie, problemy z koncentracją, zaniki pamięci lub nawet początki depresji.

Może zainteresuje Cię również:

Jak skutecznie walczyć z zakwaszeniem organizmu?

Choć na początku dwudziestego pierwszego wieku...

Jak walczyć ze zgagą i nadkwaśnością? cz. 1

Coraz więcej ludzi ma spory problem z...

Jak walczyć ze zgagą i nadkwaśnością? cz. 2

Leki z grupy antagonistów hamują działanie...

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu - kiedy problem jest poważny Do zakwaszenia dochodzi wskutek zaburzenia...