Zmniejszenie apetytu — ranking najlepszych produktów

Ranking - zmniejszenie apetytu Zmniejszenie apetytu — ranking najlepszych produktów

Apetyt to uczucie chęci jedzenia – czasami z powodu głodu. Atrakcyjne pokarmy mogą stymulować apetyt, nawet gdy głód jest nieobecny. Apetyt jest zarówno zjawiskiem psychicznym, jak i fizycznym. Czasem jemy, gdy jesteśmy znudzeni, mamy taką zachciankę, lub po prostu dlatego, że jest „czas” na jedzenie, chociaż wcale nie jesteśmy głodni. Dowiedz się więcej o apetycie, by wiedzieć, jak można sobie z nim radzić.

Odczuwanie apetytu

Apetyt istnieje we wszystkich wyższych formach życia i służy do regulacji odpowiedniej ilości energii w celu utrzymania potrzeb metabolicznych. Jest on regulowany przez ścisłą współpracę między przewodem pokarmowym, tkanką tłuszczową a mózgiem. Apetyt ma też związek z zachowaniem każdego człowieka. Apetyt i zachowania konsumenckie są jedynymi procesami, które wymagają przyjęcia porcji energii, podczas gdy wszystkie inne zachowania wpływają na uwalnianie energii. Stres może wpływać na wzrost uczucia głodu, przez co przyczynia się do zwiększenia ilości spożywanej żywności. Silne zmniejszenie apetytu nazywane jest anoreksją, natomiast polifagia (lub „hiperfagia”) to jego silny wzrost. Rozregulowanie apetytu przyczynia się do różnych zaburzeń odżywiania, w tym bulimii czy anoreksji.


Dowiedz się więcej: 6 najgroźniejszych sposobów na odchudzanie


Walka z apetytem, a leczenie

Mechanizmy kontrolujące apetyt są potencjalnym celem dla produktów odchudzających. Pierwszymi stymulującymi substancjami psychoaktywnymi używanymi jako leki wspomagające leczenie otyłości były Fenfluramina i Phentermina. Nowsza ich wersja to Sibutramina, która hamuje łaknienie – musiała jednak zostać wycofana ze sprzedaży ze względu na zły wpływ na profil ryzyka sercowo-naczyniowego. Podobnie stało się Rimonabantem, który mimo działania hamującego apetyt wywoływał nerwice, depresje oraz zwiększał ryzyko popełnienia samobójstwa, dlatego również został wycofany ze sprzedaży. 


Sprawdź także: Jak schudnąć szybko: 3 proste kroki!


Stymulacja apetytu

Wykazano, że u szczurów, przekąski takie jak imbir lub oregano okazały się zmniejszać zużycie pokarmu. Kolejne badanie przeprowadzone na ludziach dowiodły, że w zależności od stężenia produkty te mogą zmniejszać lub zwiększać poziom leptyny. Wpływ na poziom leptyny jest kluczowy podczas odchudzania. Im więcej pokarmu spożywamy, tym więcej komórek tłuszczowych znajduję się w naszym organizmie – wtedy też produkowane są duże ilości leptyny, która przesyłając sygnały do podwzgórza, hamuje ośrodek łaknienia. W sytuacji, gdy nie przyjmujemy wystarczającej ilości pokarmu, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie maleje, a co za tym idzie, zmniejszeniu ulega także produkcja leptyny. Niskie stężenie leptyny jstanowi sygnał ostrzegawczy dla ustroju przed wyczerpywaniem sie zapasów energetyczncyh. Pobudzony zostaje wtedy ośrodek głodu.


Może zainteresuje Cię również: Jak skutecznie zrzucać kilogramy


Wpływ kolorów na apetyt

Istnieją również badania dowodzące wpływ kolorów na nasz apetyt. Niektóre z nich dowodzą, że kolor czerwony zdecydowanie zaostrza nasz apetyt. Szczególnie w odniesieniu do gorących posiłków. Faktycznie, wiele restauracji, w tym również typu Fast food używa czerwonego logo, dodatków lub czerwonych mebli. Przykładem jest, chociażby McDonalds czy KFC. Dobrą kombinacją kolorystyczną wzmagającą apetyt jest też czerwony w połączeniu z zielonym. Kolor niebieski natomiast ma zupełnie odwrotny wpływ na nasz apetyt. Wykazano, że kolor niebieski powoduje zmniejszenie apetytu lub jego brak.

 

Źródła: Color Control, Badania, Leczenie

 

Odczuwanie apetytu

Apetyt istnieje we wszystkich wyższych formach życia i służy do regulacji odpowiedniej ilości energii w celu utrzymania potrzeb metabolicznych. Jest on regulowany przez ścisłą współpracę między przewodem pokarmowym, tkanką tłuszczową a mózgiem. Apetyt ma też związek z zachowaniem każdego człowieka. Apetyt i zachowania konsumenckie są jedynymi procesami, które wymagają przyjęcia porcji energii, podczas gdy wszystkie inne zachowania wpływają na uwalnianie energii. Stres może wpływać na wzrost uczucia głodu, przez co przyczynia się do zwiększenia ilości spożywanej żywności. Silne zmniejszenie apetytu nazywane jest anoreksją, natomiast polifagia (lub „hiperfagia”) to jego silny wzrost. Rozregulowanie apetytu przyczynia się do różnych zaburzeń odżywiania, w tym bulimii czy anoreksji.


Dowiedz się więcej: 6 najgroźniejszych sposobów na odchudzanie


Walka z apetytem, a leczenie

Mechanizmy kontrolujące apetyt są potencjalnym celem dla produktów odchudzających. Pierwszymi stymulującymi substancjami psychoaktywnymi używanymi jako leki wspomagające leczenie otyłości były Fenfluramina i Phentermina. Nowsza ich wersja to Sibutramina, która hamuje łaknienie – musiała jednak zostać wycofana ze sprzedaży ze względu na zły wpływ na profil ryzyka sercowo-naczyniowego. Podobnie stało się Rimonabantem, który mimo działania hamującego apetyt wywoływał nerwice, depresje oraz zwiększał ryzyko popełnienia samobójstwa, dlatego również został wycofany ze sprzedaży. 


Sprawdź także: Jak schudnąć szybko: 3 proste kroki!


Stymulacja apetytu

Wykazano, że u szczurów, przekąski takie jak imbir lub oregano okazały się zmniejszać zużycie pokarmu. Kolejne badanie przeprowadzone na ludziach dowiodły, że w zależności od stężenia produkty te mogą zmniejszać lub zwiększać poziom leptyny. Wpływ na poziom leptyny jest kluczowy podczas odchudzania. Im więcej pokarmu spożywamy, tym więcej komórek tłuszczowych znajduję się w naszym organizmie – wtedy też produkowane są duże ilości leptyny, która przesyłając sygnały do podwzgórza, hamuje ośrodek łaknienia. W sytuacji, gdy nie przyjmujemy wystarczającej ilości pokarmu, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie maleje, a co za tym idzie, zmniejszeniu ulega także produkcja leptyny. Niskie stężenie leptyny jstanowi sygnał ostrzegawczy dla ustroju przed wyczerpywaniem sie zapasów energetyczncyh. Pobudzony zostaje wtedy ośrodek głodu.


Może zainteresuje Cię również: Jak skutecznie zrzucać kilogramy


Wpływ kolorów na apetyt

Istnieją również badania dowodzące wpływ kolorów na nasz apetyt. Niektóre z nich dowodzą, że kolor czerwony zdecydowanie zaostrza nasz apetyt. Szczególnie w odniesieniu do gorących posiłków. Faktycznie, wiele restauracji, w tym również typu Fast food używa czerwonego logo, dodatków lub czerwonych mebli. Przykładem jest, chociażby McDonalds czy KFC. Dobrą kombinacją kolorystyczną wzmagającą apetyt jest też czerwony w połączeniu z zielonym. Kolor niebieski natomiast ma zupełnie odwrotny wpływ na nasz apetyt. Wykazano, że kolor niebieski powoduje zmniejszenie apetytu lub jego brak.

 

Źródła: Color Control, Badania, Leczenie