Witamina B12 – ranking najlepszych produktów

Ranking - witamina b12 Witamina B12 – ranking najlepszych produktów

Witamina B12, znana również jako kobalamina to jedna z witamin kluczowych dla procesu wytwarzania czerwonych krwinek (erytrocytów) oraz sprawnego funkcjonowania układu nerwowego człowieka. Jej rola w organizmie jest bardzo ważna, gdyż witamina ta uczestniczy również w szeregu innych procesów – metabolicznych, energetycznych i odpornościowych.

Dlaczego i w jaki sposób najlepiej jest sięgnąć po witaminą B12?

Objawy niedoboru 

Pierwsze symptomy świadczące o potencjalnym niedoborze witaminy B12 w organizmie związane są z funkcjonowaniem układu nerwowego. Do najczęściej występujących oznak, na które należy zwrócić uwagę, możemy zaliczyć:

– osłabienie i zmęczenie,
– niepokój, rozdrażnienie, zły nastrój
depresję,
– mrowienie w rękach i nogach,
– zaburzenia równowagi,
anemię (niedokrwistość).

Podwyższone ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12 występuje u wegetarian i wegan, kobiet będących w trakcie ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, a także osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego i nie stroniących od alkoholu.

Dzienne zapotrzebowanie

Według danych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ)* zalecane dzienne spożycie witaminy B12 przedstawia się następująco:

Grupa wiekowa (płeć) Wiek Zapotrzebowanie
dzieci 1-3 lata 0,9 μg/d
4-6 lat 1,2 μg/d 
7-9 lat 1,8 μg/d 
dzieci 10-18 lat 1,5 do 2,4 μg/d
dorośli 2,4 μg/d
kobiety w ciąży 2,6 μg/d
kobiety karmiące piersią 2,8 μg/d

Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może wystąpić w przypadku stosowania niektórych produktów leczniczych, przebiegu pewnych chorób związanych z żołądkiem oraz jelitami, czy też niefizjologicznej florze bakteryjnej przewodu pokarmowego.

*Źródło: “Normy żywienia człowieka: podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych” – Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, PZWL, Warszawa 2008, 178-232.

Źródła pokarmowe 

Najcenniejszym naturalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – zwłaszcza czerwone mięso i wątróbka. 

Dobre źródło stanowią także drób, ryby, jaja, mleko i wszelkie jego przetwory, a także drożdże spożywcze. Produktem roślinnym, który może stanowić źródło witaminy B12 jest np. fermentowana pasta z nasion soi, znana również jako miso.

Jak dobrze wybrać preparat dla siebie?

Witamina B12 jest dostępna w preparatach w kilku formach, z których najpopularniejsze to:

– CYJANOKOBALAMINA – najtańsza, najbardziej stabilna i najodporniejsza na czynniki środowiskowe forma witaminy B12. Stanowi połączenie produkowanej przez bakterie kobalaminy oraz syntetyzowanej w laboratorium cyjaniny. Dostarczona do organizmu człowieka przekształca się w aktywne, koenzymatyczne formy: metylokobalaminę oraz adenozylokobalaminę. Może wydawać się potencjalnie szkodliwa ze względu na niewielkie ilości cyjanku, który jest silną toksyną. Aby usunąć tą substancję, organizm uruchamia naturalne procesy detoksykacyjne.

– HYDROKSYKOBALAMINA – forma bardzo sprawnie przekształcana do aktywnych koenzymów. Jej zaletą jest fakt, że najdłużej utrzymuje wzrost stężenia witaminy B12 we krwi. Ta forma jest szczególnie cenna dla osób, które borykają się z nadmiarem grup metylowych w ustroju oraz osób, które niezbyt dobrze się czują po przyjmowaniu metylokobalaminy. Niniejsza forma jest skuteczną odtrutką na zatrucia cyjankiem, które mogą doprowadzić nawet do zgonu. Z tego względu bywa rekomendowana dla osób palących papierosy, które przemycają cyjanek do organizmu razem z dymem tytoniowym.

– ADENOZYLOKAOBALAMINA – aktywna forma koenzymatyczna, znana także jako mitochondrialna witamina B12. Forma ta uczestniczy w syntezie aminokwasu leucyny, wspiera procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, działa także regeneracyjnie na osłonki mielinowe komórek nerwowych. Nie dostarcza do organizmu dodatkowych grup metylowych.

– METYLOKOBALAMINA – druga forma koenzymatyczna – jest uważana na najłatwiej przyswajalną, aktywną formę witaminy B12 ale również najbardziej niestabilną. Z tego względu suplementy diety z metylokobalaminą należy dobrze chronić przed światłem. 
Ta forma jest często rekomendowana w przypadku słabej produkcji wewnętrznego czynnika Castle’a (enzymu wytwarzanego przez organizm) oraz objawów ze strony układu nerwowego, świadczących o niedoborze wit. B12. Metylowana witamina B12 może okazać się pomocna w terapii różnego rodzaju neuralgii oraz neuropatii cukrzycowej, gdzie przyczynia się do zmniejszenia poziomu odczuwanego bólu. Stanowi ponadto cenny dodatek do folianów w sytuacji, gdy dążymy do obniżenie poziomu homocysteiny we krwi.


Witamina B12 odgrywa jedną z kluczowych ról w ludzkim organizmie i mając tę świadomość nie powinniśmy pozwolić na długotrwałe utrzymywanie się stanu jej niedoboru w ustroju. Wybór formy witaminy B12 ma ogromne znaczenie, lecz wzbogacenie powyższą wiedzą powinno nam tem tę decyzję ułatwić. Zachęcamy do zapoznania się z przedstawionym powyżej rankingiem najlepszych produktów zawierających witaminę B12, zestawionych na podstawie ocen opinii niezależnych czytelników portalu Supple.pl.

Objawy niedoboru 

Pierwsze symptomy świadczące o potencjalnym niedoborze witaminy B12 w organizmie związane są z funkcjonowaniem układu nerwowego. Do najczęściej występujących oznak, na które należy zwrócić uwagę, możemy zaliczyć:

– osłabienie i zmęczenie,
– niepokój, rozdrażnienie, zły nastrój
depresję,
– mrowienie w rękach i nogach,
– zaburzenia równowagi,
anemię (niedokrwistość).

Podwyższone ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12 występuje u wegetarian i wegan, kobiet będących w trakcie ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, a także osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego i nie stroniących od alkoholu.

Dzienne zapotrzebowanie

Według danych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ)* zalecane dzienne spożycie witaminy B12 przedstawia się następująco:

Grupa wiekowa (płeć) Wiek Zapotrzebowanie
dzieci 1-3 lata 0,9 μg/d
4-6 lat 1,2 μg/d 
7-9 lat 1,8 μg/d 
dzieci 10-18 lat 1,5 do 2,4 μg/d
dorośli 2,4 μg/d
kobiety w ciąży 2,6 μg/d
kobiety karmiące piersią 2,8 μg/d

Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może wystąpić w przypadku stosowania niektórych produktów leczniczych, przebiegu pewnych chorób związanych z żołądkiem oraz jelitami, czy też niefizjologicznej florze bakteryjnej przewodu pokarmowego.

*Źródło: “Normy żywienia człowieka: podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych” – Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, PZWL, Warszawa 2008, 178-232.

Źródła pokarmowe 

Najcenniejszym naturalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – zwłaszcza czerwone mięso i wątróbka. 

Dobre źródło stanowią także drób, ryby, jaja, mleko i wszelkie jego przetwory, a także drożdże spożywcze. Produktem roślinnym, który może stanowić źródło witaminy B12 jest np. fermentowana pasta z nasion soi, znana również jako miso.

Jak dobrze wybrać preparat dla siebie?

Witamina B12 jest dostępna w preparatach w kilku formach, z których najpopularniejsze to:

– CYJANOKOBALAMINA – najtańsza, najbardziej stabilna i najodporniejsza na czynniki środowiskowe forma witaminy B12. Stanowi połączenie produkowanej przez bakterie kobalaminy oraz syntetyzowanej w laboratorium cyjaniny. Dostarczona do organizmu człowieka przekształca się w aktywne, koenzymatyczne formy: metylokobalaminę oraz adenozylokobalaminę. Może wydawać się potencjalnie szkodliwa ze względu na niewielkie ilości cyjanku, który jest silną toksyną. Aby usunąć tą substancję, organizm uruchamia naturalne procesy detoksykacyjne.

– HYDROKSYKOBALAMINA – forma bardzo sprawnie przekształcana do aktywnych koenzymów. Jej zaletą jest fakt, że najdłużej utrzymuje wzrost stężenia witaminy B12 we krwi. Ta forma jest szczególnie cenna dla osób, które borykają się z nadmiarem grup metylowych w ustroju oraz osób, które niezbyt dobrze się czują po przyjmowaniu metylokobalaminy. Niniejsza forma jest skuteczną odtrutką na zatrucia cyjankiem, które mogą doprowadzić nawet do zgonu. Z tego względu bywa rekomendowana dla osób palących papierosy, które przemycają cyjanek do organizmu razem z dymem tytoniowym.

– ADENOZYLOKAOBALAMINA – aktywna forma koenzymatyczna, znana także jako mitochondrialna witamina B12. Forma ta uczestniczy w syntezie aminokwasu leucyny, wspiera procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, działa także regeneracyjnie na osłonki mielinowe komórek nerwowych. Nie dostarcza do organizmu dodatkowych grup metylowych.

– METYLOKOBALAMINA – druga forma koenzymatyczna – jest uważana na najłatwiej przyswajalną, aktywną formę witaminy B12 ale również najbardziej niestabilną. Z tego względu suplementy diety z metylokobalaminą należy dobrze chronić przed światłem. 
Ta forma jest często rekomendowana w przypadku słabej produkcji wewnętrznego czynnika Castle’a (enzymu wytwarzanego przez organizm) oraz objawów ze strony układu nerwowego, świadczących o niedoborze wit. B12. Metylowana witamina B12 może okazać się pomocna w terapii różnego rodzaju neuralgii oraz neuropatii cukrzycowej, gdzie przyczynia się do zmniejszenia poziomu odczuwanego bólu. Stanowi ponadto cenny dodatek do folianów w sytuacji, gdy dążymy do obniżenie poziomu homocysteiny we krwi.


Witamina B12 odgrywa jedną z kluczowych ról w ludzkim organizmie i mając tę świadomość nie powinniśmy pozwolić na długotrwałe utrzymywanie się stanu jej niedoboru w ustroju. Wybór formy witaminy B12 ma ogromne znaczenie, lecz wzbogacenie powyższą wiedzą powinno nam tem tę decyzję ułatwić. Zachęcamy do zapoznania się z przedstawionym powyżej rankingiem najlepszych produktów zawierających witaminę B12, zestawionych na podstawie ocen opinii niezależnych czytelników portalu Supple.pl.