Co wzmacnia system odpornościowy – ranking najlepszych produktów

Ranking - wzmacnia system odpornościowy Co wzmacnia system odpornościowy – ranking najlepszych produktów

Białe krwinki, znane również jako leukocyty, stanowią naturalną obronę organizmu przed infekcjami i są podstawowym elementem układu odpornościowego. Można powiedzieć, że „zjadają” one obce bakterie i inne organizmy, które atakują nasze ciało. Jednak nie u wszystkich układ odpornościowy pracuje tak samo dobrze. Niektórzy ludzie mogą mieć słabszy system odpornościowy z powodu uwarunkowań genetycznych, inni mogą mieć go znacznie osłabionego z powodu przebytych infekcji wirusowych lub bakteryjnych. W dzisiejszym rankingu pokażemy, jak można wzmocnić system odpornościowy.

 

Witaminy i suplementy wzmacniające odporność.

Należy być sceptycznym wobec produktów „wzmacniających odporność”. Nie ma dowodów na to, by zwiększenie liczby komórek odpornościowych było w pełni pożądanym zabiegiem. W rzeczywistości, w niektórych przypadkach, takie działanie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru. Z medycznego punktu widzenia, najlepsze co możesz zrobić dla swojego układu odpornościowego, to żyć i odżywiać się zdrowo na co dzień oraz pamiętać o tym, by nie bagatelizować żadnej z chorób czy infekcji — pilnując odpowiedniego czasu leczenia.

Jeśli mimo odpowiedniego postępowania, twoja odporność nie działa tak, jak powinna, może warto sprawdzić zawartość poszczególnych składników w organizmie, które mogą wpływać na wzmocnienie odporności.

Zwiększ spożycie cynku.

Cynk to jeden z najważniejszych składników, którego niedobór może prowadzić do znacznego osłabienia odporności, a także uczucia zmęczenia. Cynk możemy dostarczać z mięsa, ryb oraz mleka. Jeśli to nie wystarcza, możesz rozważyć suplementację. Jest wiele produktów zawierających ten składnik, jednak pamiętaj, by przed podjęciem tego kroku skonsultować to z lekarzem.

Upewnij się, że masz odpowiedni poziom miedzi.

Ludzki organizm potrzebuje zaledwie około 75-100 miligramów miedzi, by być zdrowym. Mimo to odgrywa on bardzo ważną rolę w systemie metabolicznym i odpornościowym. Hamuje on również rozwój bakterii i chroni przed osteoporozą. Miedź możemy znaleźć w mięsie, zielonych warzywach oraz zielonych zbożach.

Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość miedzi może działać na nas niekorzystnie, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Z tego powodu należy zachować szczególną ostrożność w sytuacji, kiedy zechcemy suplementować miedź i skonsultować to z lekarzem.

Dostarczaj wystarczającą ilość witaminy C.

Witamina C zwiększa ilość białych krwinek, a przy tym jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapobiega niszczeniu tych istniejących. Oprócz suplementów zawierających tę witaminę możesz dostarczać ją do organizmu m.in. z owoców takich jak: jagody, truskawki, pomarańcze, borówki czy cytryny.

W przypadku osób dorosłych górne tolerowane dawki witaminy C wynoszą około 2000 mg.

Pamiętaj o witaminie A.

Witamina A również jest przeciwutleniaczem oraz wspomaga układ odpornościowy, by działał efektywniej. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów zawierających witaminę A. Jeśli jednak zechcesz dostarczyć ją wraz z pożywieniem, skup się na pomidorach, marchwi oraz papryczkach chili.


Sprawdź także: Co jeść zimą, aby wzmocnić odporność i nie przytyć?


Bierz witaminę E.

Witamina E, podobnie jak witaminy C i A, również jest przeciwutleniaczem, a także wpływa korzystnie na skórę oraz narząd wzroku. Witaminę E znajdziemy w oliwie z oliwek, orzechach oraz niektórych warzywach i owocach.

Co z siarką?

Jeśli twój układ odpornościowy jest słaby, możesz potrzebować suplementacji siarką. Siarka w proszku zawierająca immunoglobuliny jest bardzo wygodną opcją, ponieważ możemy ją dostać bez recepty. Zwykle stosuje się ją przez miesiąc, a później robi pięcioletnią przerwę. Wszystko jednak zależy od organizmu oraz od tego, co wyniknie z wywiadu przeprowadzonego przez lekarza.


Dowiedz się Po co nam witamina D3!


Wypróbuj też inne środki!

Inne środki, które mogą wzmocnić system odpornościowy, to mi.in.:
• żeń -szeń,
• aloes,
• zielona herbata,
• selen (znajdziesz go w tuńczyku).

Pamietaj!

Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety! Zanim zdecydujesz się na suplementację, upewnij się, że naprawdę tego potrzebujesz - udając się na konsultację z lekarzem.

 

Witaminy i suplementy wzmacniające odporność.

Należy być sceptycznym wobec produktów „wzmacniających odporność”. Nie ma dowodów na to, by zwiększenie liczby komórek odpornościowych było w pełni pożądanym zabiegiem. W rzeczywistości, w niektórych przypadkach, takie działanie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru. Z medycznego punktu widzenia, najlepsze co możesz zrobić dla swojego układu odpornościowego, to żyć i odżywiać się zdrowo na co dzień oraz pamiętać o tym, by nie bagatelizować żadnej z chorób czy infekcji — pilnując odpowiedniego czasu leczenia.

Jeśli mimo odpowiedniego postępowania, twoja odporność nie działa tak, jak powinna, może warto sprawdzić zawartość poszczególnych składników w organizmie, które mogą wpływać na wzmocnienie odporności.

Zwiększ spożycie cynku.

Cynk to jeden z najważniejszych składników, którego niedobór może prowadzić do znacznego osłabienia odporności, a także uczucia zmęczenia. Cynk możemy dostarczać z mięsa, ryb oraz mleka. Jeśli to nie wystarcza, możesz rozważyć suplementację. Jest wiele produktów zawierających ten składnik, jednak pamiętaj, by przed podjęciem tego kroku skonsultować to z lekarzem.

Upewnij się, że masz odpowiedni poziom miedzi.

Ludzki organizm potrzebuje zaledwie około 75-100 miligramów miedzi, by być zdrowym. Mimo to odgrywa on bardzo ważną rolę w systemie metabolicznym i odpornościowym. Hamuje on również rozwój bakterii i chroni przed osteoporozą. Miedź możemy znaleźć w mięsie, zielonych warzywach oraz zielonych zbożach.

Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość miedzi może działać na nas niekorzystnie, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Z tego powodu należy zachować szczególną ostrożność w sytuacji, kiedy zechcemy suplementować miedź i skonsultować to z lekarzem.

Dostarczaj wystarczającą ilość witaminy C.

Witamina C zwiększa ilość białych krwinek, a przy tym jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapobiega niszczeniu tych istniejących. Oprócz suplementów zawierających tę witaminę możesz dostarczać ją do organizmu m.in. z owoców takich jak: jagody, truskawki, pomarańcze, borówki czy cytryny.

W przypadku osób dorosłych górne tolerowane dawki witaminy C wynoszą około 2000 mg.

Pamiętaj o witaminie A.

Witamina A również jest przeciwutleniaczem oraz wspomaga układ odpornościowy, by działał efektywniej. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów zawierających witaminę A. Jeśli jednak zechcesz dostarczyć ją wraz z pożywieniem, skup się na pomidorach, marchwi oraz papryczkach chili.


Sprawdź także: Co jeść zimą, aby wzmocnić odporność i nie przytyć?


Bierz witaminę E.

Witamina E, podobnie jak witaminy C i A, również jest przeciwutleniaczem, a także wpływa korzystnie na skórę oraz narząd wzroku. Witaminę E znajdziemy w oliwie z oliwek, orzechach oraz niektórych warzywach i owocach.

Co z siarką?

Jeśli twój układ odpornościowy jest słaby, możesz potrzebować suplementacji siarką. Siarka w proszku zawierająca immunoglobuliny jest bardzo wygodną opcją, ponieważ możemy ją dostać bez recepty. Zwykle stosuje się ją przez miesiąc, a później robi pięcioletnią przerwę. Wszystko jednak zależy od organizmu oraz od tego, co wyniknie z wywiadu przeprowadzonego przez lekarza.


Dowiedz się Po co nam witamina D3!


Wypróbuj też inne środki!

Inne środki, które mogą wzmocnić system odpornościowy, to mi.in.:
• żeń -szeń,
• aloes,
• zielona herbata,
• selen (znajdziesz go w tuńczyku).

Pamietaj!

Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety! Zanim zdecydujesz się na suplementację, upewnij się, że naprawdę tego potrzebujesz - udając się na konsultację z lekarzem.