Aloes – ranking najlepszych produktów

Ranking - aloes Aloes – ranking najlepszych produktów

O tym, że rośliny są skarbnicą witamin, składników mineralnych i odżywczych nie trzeba przypominać. Powszechnie wiadomo, że dieta wzbogacona w rośliny sprzyja utrzymaniu zdrowia, szczupłej sylwetki, a że obecnie panuje moda na zielone rośliny, również u nas nie mogło zabraknąć tego tematu. Poniżej przedstawiamy ranking najlepszych produktów zawierających aloes.

Aloes - zielone złoto

Aloes charakteryzuje się tym, że ma bardzo wszechstronne korzystne działanie na organizm człowieka. Podobnie można też mówić o jego wszechstronnym wykorzystaniu, ponieważ aloes można używać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, jako dodatek do codziennej diety. Zacznijmy jednak od początku, czyli od korzeni.

Aloes jest rośliną, której naturalnym obszarem występowania jest Madagaskar i Wyspy Kanaryjskie. Jest sukulentem. Wygląd tej rośliny jest dość charakterystyczny, ponieważ aloes ma sztywne liście pokryte wypustkami i wypełnione miąższem. Jego wygląd zwykło się porównywać do ośmiornicy, dlatego tylko nieliczni traktują go jako roślinę ozdobną.

Jednak to nie wygląd jest tu istotny. Roślina ta ma tak wiele korzystnych właściwości, które z pewnością rekompensują jej niewielki walor estetyczny. Wykonuje się coraz więcej badań i testów, które tylko potwierdzają nowe odkrycia związane z wykorzystaniem miąższu z liści tej rośliny.

Aloes - właściwości lecznicze

Na samym początku warto od razu zaznaczyć, że aloes stosuje się w przypadku wielu dolegliwości. Ekstrakt z aloesu jest wykorzystywany przy produkcji farmaceutyków, a miąższ idealnie nadaje się jako dodatek do kosmetyków i maści. Aloes można także podawać doustnie w postaci soku, należy jednak pamiętać, że ten charakteryzuje się krótkim terminem przydatności, a po otwarciu może być trzymany w lodówce tylko przez jakiś czas.


Sprawdź: Dlaczego warto polubić aloes?


 

Aloes wykorzystuje się jako wsparcie dla układu odpornościowego. Picie soku z aloesu wzmaga i mobilizuje mechanizmy obronne do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Co więcej aloes wspiera system immunologiczny, chroniąc przed szkodliwym oddziaływaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, które prowadzą do rozwoju infekcji bakteryjnych lub wirusowych.

To jednak nie wszystko. Aloes cieszy się także wykorzystaniem w przypadku chorób skóry. W jego miąższu znajduje się m.in. aloina, barbaloina i aloeemodyna. Mają one działanie bakteriobójcze. Z tego powodu aloes znajduje wykorzystanie m.in. w leczeniu łuszczycy (o łagodnym stopniu), egzemy i alergii. Dodatkowo aloeemodyna jest stosowana profilaktycznie w celu zapobiegania rozwojowi białaczki.

Aloes posiada także właściwości przeczyszczające i żółciopędne. Poleca się go także diabetykom, gdyż miąższ z liści aloesu może sprzyjać utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. W medycynie ludowej wykorzystywało się tę roślinę do leczenia ran. zauważono, że po przyłożeniu przyciętego liścia do rany, skóra o wiele szybciej się zregenerowała, dlatego zaczęto wykorzystywać aloes jako składnik do kremów i maści.

Co do wykorzystania aloesu warto także wspomnieć o jego właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Maści z dodatkiem aloesu są bowiem stosowane w dolegliwościach reumatycznych, nerwobólach, przy wrzodziejących zmianach, jak np. odleżyny i oparzeniach.

Aloes - kiedy nie należy go stosować?

Mimo licznych walorów należy jednak wspomnieć o tym, że aloes może powodować wypłukiwanie elektrolitów (w tym potasu). Z tego powodu nie poleca się go kobietom w ciąży. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek produktu należy upewnić się, czy jest on dla nas odpowiedni. To, że sprawdził się u kogoś innego wcale nie oznacza, że będzie dla nas dobry.

Aloes - zielone złoto

Aloes charakteryzuje się tym, że ma bardzo wszechstronne korzystne działanie na organizm człowieka. Podobnie można też mówić o jego wszechstronnym wykorzystaniu, ponieważ aloes można używać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, jako dodatek do codziennej diety. Zacznijmy jednak od początku, czyli od korzeni.

Aloes jest rośliną, której naturalnym obszarem występowania jest Madagaskar i Wyspy Kanaryjskie. Jest sukulentem. Wygląd tej rośliny jest dość charakterystyczny, ponieważ aloes ma sztywne liście pokryte wypustkami i wypełnione miąższem. Jego wygląd zwykło się porównywać do ośmiornicy, dlatego tylko nieliczni traktują go jako roślinę ozdobną.

Jednak to nie wygląd jest tu istotny. Roślina ta ma tak wiele korzystnych właściwości, które z pewnością rekompensują jej niewielki walor estetyczny. Wykonuje się coraz więcej badań i testów, które tylko potwierdzają nowe odkrycia związane z wykorzystaniem miąższu z liści tej rośliny.

Aloes - właściwości lecznicze

Na samym początku warto od razu zaznaczyć, że aloes stosuje się w przypadku wielu dolegliwości. Ekstrakt z aloesu jest wykorzystywany przy produkcji farmaceutyków, a miąższ idealnie nadaje się jako dodatek do kosmetyków i maści. Aloes można także podawać doustnie w postaci soku, należy jednak pamiętać, że ten charakteryzuje się krótkim terminem przydatności, a po otwarciu może być trzymany w lodówce tylko przez jakiś czas.


Sprawdź: Dlaczego warto polubić aloes?


 

Aloes wykorzystuje się jako wsparcie dla układu odpornościowego. Picie soku z aloesu wzmaga i mobilizuje mechanizmy obronne do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Co więcej aloes wspiera system immunologiczny, chroniąc przed szkodliwym oddziaływaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, które prowadzą do rozwoju infekcji bakteryjnych lub wirusowych.

To jednak nie wszystko. Aloes cieszy się także wykorzystaniem w przypadku chorób skóry. W jego miąższu znajduje się m.in. aloina, barbaloina i aloeemodyna. Mają one działanie bakteriobójcze. Z tego powodu aloes znajduje wykorzystanie m.in. w leczeniu łuszczycy (o łagodnym stopniu), egzemy i alergii. Dodatkowo aloeemodyna jest stosowana profilaktycznie w celu zapobiegania rozwojowi białaczki.

Aloes posiada także właściwości przeczyszczające i żółciopędne. Poleca się go także diabetykom, gdyż miąższ z liści aloesu może sprzyjać utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. W medycynie ludowej wykorzystywało się tę roślinę do leczenia ran. zauważono, że po przyłożeniu przyciętego liścia do rany, skóra o wiele szybciej się zregenerowała, dlatego zaczęto wykorzystywać aloes jako składnik do kremów i maści.

Co do wykorzystania aloesu warto także wspomnieć o jego właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Maści z dodatkiem aloesu są bowiem stosowane w dolegliwościach reumatycznych, nerwobólach, przy wrzodziejących zmianach, jak np. odleżyny i oparzeniach.

Aloes - kiedy nie należy go stosować?

Mimo licznych walorów należy jednak wspomnieć o tym, że aloes może powodować wypłukiwanie elektrolitów (w tym potasu). Z tego powodu nie poleca się go kobietom w ciąży. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek produktu należy upewnić się, czy jest on dla nas odpowiedni. To, że sprawdził się u kogoś innego wcale nie oznacza, że będzie dla nas dobry.