Potas - ranking najpopularniejszych produktów

Ranking - potas Potas - ranking najpopularniejszych produktów

Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Podobnie jak chlor i sód należy do elektrolitów, czyli minerałów rozpuszczających sie w wodzie i przenoszących ładunki elektryczne. Jak wiadomo, nasz organizm składa sie głównie z wody, dlatego potas znajduje się wszedzie: w komórkach, w przestrzeni międzykomórkowej, we krwi. Jaką rolę pełni potas w organizmie?Jakie sę objawy jego niedoboru oraz w jaki sposób go uzupełnić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

W całym  organizmie znajduje się ok. 150 g potasu, w tym aż  98% znajduje się wewnątrz komórek, a jedynie 2% w płynie zewnątrzkomórkowym. Najwięcej tego pierwiastka znajduję się w mięśniach, wątrobie i erytrocytach. 

Rola potasu w organizmie

Potas dostarcza komórkom substancje odżywcze, wynosi jednocześnie zbędne produkty przemiany materii. Wpływa na działanie układu krążenia: stabilizuje ciśnienie krwi, normalizuje tempo bicia serca. Uczestniczy w procesach budowy białek. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udziała w dotlenianiu mózgu. Odpowiada takżer za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. 


Zapotrzebowanie organizmu na potas

Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej wynosi 2000–3000 mg Zapotrzebowanie jest  zmienne, zależy od ilosci sodu w diecie. Im więcej sodu, tym więcej potrzebujemy potasu. 

 

Objawy niedoboru potasu

- osłabienie, przemęczenie, apatia, senność
- nadpobudliwość nerwowa
- spadek  napięcia mięśni szkieletowych
- zaburzenia pracy  serca  (arytmia, migotanie komór)
- obrzęki kończyn dolnych
- śpiączka
- zatrzymanie moczu

 

Kto jest narażony na niedobór potasu?

Na niedobór potasu narażone sa szczególnie osoby spożywające wysoko przetworzone, konserwowane produkty, zawierające  duże ilości sodu. Osoby odchudzajace sie, stosujące środki przeczyszczające, cierpiące na wymioty i biegunki, jak również kobiety w trakcie laktacji, które tracą  potas wraz z mlekiem. 

 

Źródła potasu

Potas występuje we wszystkich produktach z wyłączeniem cukrów i  tłuszczów. 

- wszystkie rodzaje mięsa (królik, kurczak, mięso czerwone, dziczyzna)
- ziemniaki ( zwłaszcza ze skórką), słodkie ziemniaki, brokuły, dynia 
- owoce (zwłaszcza suszone morele, figi, jabłka, rodzynki) 
- ryby (dorsz, łosoś, flądra, sardynki)
- warzywach strączkowe(groch fasola) 
- owoce cytrusowe, banany, avocado
- pomidory (również te przetworzone)
- zielone warzywa liściaste
- mleko, jogurt 
- orzechy

 
Kilka faktów na temat potasu

* Naukocwcy udowodnili, ze suplementacja potasem powoduje spadek ciśnienia tętniczego.
* Spożywanie jednego banana dziennie obniża ryzyko zgodnu z powodu udaru aż o 40%.
* Większa ilość potasu w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. 

W całym  organizmie znajduje się ok. 150 g potasu, w tym aż  98% znajduje się wewnątrz komórek, a jedynie 2% w płynie zewnątrzkomórkowym. Najwięcej tego pierwiastka znajduję się w mięśniach, wątrobie i erytrocytach. 

Rola potasu w organizmie

Potas dostarcza komórkom substancje odżywcze, wynosi jednocześnie zbędne produkty przemiany materii. Wpływa na działanie układu krążenia: stabilizuje ciśnienie krwi, normalizuje tempo bicia serca. Uczestniczy w procesach budowy białek. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udziała w dotlenianiu mózgu. Odpowiada takżer za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. 


Zapotrzebowanie organizmu na potas

Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej wynosi 2000–3000 mg Zapotrzebowanie jest  zmienne, zależy od ilosci sodu w diecie. Im więcej sodu, tym więcej potrzebujemy potasu. 

 

Objawy niedoboru potasu

- osłabienie, przemęczenie, apatia, senność
- nadpobudliwość nerwowa
- spadek  napięcia mięśni szkieletowych
- zaburzenia pracy  serca  (arytmia, migotanie komór)
- obrzęki kończyn dolnych
- śpiączka
- zatrzymanie moczu

 

Kto jest narażony na niedobór potasu?

Na niedobór potasu narażone sa szczególnie osoby spożywające wysoko przetworzone, konserwowane produkty, zawierające  duże ilości sodu. Osoby odchudzajace sie, stosujące środki przeczyszczające, cierpiące na wymioty i biegunki, jak również kobiety w trakcie laktacji, które tracą  potas wraz z mlekiem. 

 

Źródła potasu

Potas występuje we wszystkich produktach z wyłączeniem cukrów i  tłuszczów. 

- wszystkie rodzaje mięsa (królik, kurczak, mięso czerwone, dziczyzna)
- ziemniaki ( zwłaszcza ze skórką), słodkie ziemniaki, brokuły, dynia 
- owoce (zwłaszcza suszone morele, figi, jabłka, rodzynki) 
- ryby (dorsz, łosoś, flądra, sardynki)
- warzywach strączkowe(groch fasola) 
- owoce cytrusowe, banany, avocado
- pomidory (również te przetworzone)
- zielone warzywa liściaste
- mleko, jogurt 
- orzechy

 
Kilka faktów na temat potasu

* Naukocwcy udowodnili, ze suplementacja potasem powoduje spadek ciśnienia tętniczego.
* Spożywanie jednego banana dziennie obniża ryzyko zgodnu z powodu udaru aż o 40%.
* Większa ilość potasu w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.