Cynk — ranking najlepszych produktów

Ranking - cynk Cynk — ranking najlepszych produktów

Dopiero w 1957 roku odkryto, że cynk jest jednym z niezbędnych dla człowieka mikroelementów. Teraz wiadomo, że ma on wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze on udział w procesie gojenia się ran, reguluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, bierze udział w mineralizacji kości, wpływa na pracę układu odpornościowego oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Jest niezbędny przy syntezie związków regulujących wzrost i rozwój. Ma też swój udział podczas regulacji rytmu serca i ciśnienia krwi. Cynk zwiększa również produkcję plemników. Jakie są objawy niedoboru cynku? W jaki sposób go uzupełnić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej

 

Zaleca się spożywać 15–20 mg cynku dziennie, a absolutne minimum wynosi 5 mg. Wchłanianie zachodzi głównie w jelicie cienkim i kształtuje się na poziomie 10- 40%. Wchłanianie z pokarmu jest regulowane hormonalnie i zależy od zapotrzebowania (zwiększa się w stanach niedoboru). Białka zwierzęce i kwas cytrynowy ułatwiają absorpcję cynku, natomiast żelazo i miedź utrudniają ją.

Objawy niedoboru cynku

Do najpopularniejszych objaw niedoboru cynku należą: złe gojenie się ran, niedokrwistość, wady wrodzone, łuszczyco podobne zmiany skórne, spowolnienie tempa wzrostu, utrata owłosienia i zapalenia skóry, utrata apetytu, zła tolerancja glukozy, biegunki. U osób dorosłych może również wystąpić kurza ślepota, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zmniejszenie odporności oraz zaburzenia smaku i węchu. Obecnie przyjmuje się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku. Brak odpowiedniej ilości cynku w organizmie sprzyja również miażdżycy tętnic. Niedobór cynku u dzieci wpływa na ich gorszy rozwój umysłowy oraz przyczynia się do znaczniej niższego wzrostu względem rówieśników. Regularne zażywanie niektórych farmaceutyków, w tym pigułek antykoncepcyjnych, oraz picie alkoholu powoduje obniżenie poziomu cynku w organizmie człowieka.

Źródła cynku

Bogatym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego: ryby, drób, nabiał czy jaja, wołowina i cielęcina. Odpowiednia ilość cynku w glebie sprawia, że i spożywanie roślin czy nasion jest w stanie pomóc nam w uzupełnieniu cynku. Warto zatem spożywać pszenicę, sezam, seler, mak, gorczycę, fasolę, migdały, nasiona słonecznika i dyni oraz czarną porzeczkę. Inne źródła cynku to żywność wzbogacona i suplementy diety w różnych formach. 

Przedawkowanie cynku

Mimo że cynk jest tak istotny dla naszego zdrowia, to jak w przypadku każdego mikroelementu, jego przedawkowanie może być szkodliwe. Nadmiar cynku w organizmie hamuje wchłanianie miedzi i żelaza. Osoby, które spożywają ok.100-300 mg cynku mogą cierpieć na nieprzyjemne objawy spowodowane niedoborem miedzi. Najczęstszymi objawami przedawkowania cynku to zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu oraz obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu. Ostre objawy zatrucia cynkiem to bóle żołądka, nudności, utrata apetytu, biegunka i bóle głowy.

 

Zaleca się spożywać 15–20 mg cynku dziennie, a absolutne minimum wynosi 5 mg. Wchłanianie zachodzi głównie w jelicie cienkim i kształtuje się na poziomie 10- 40%. Wchłanianie z pokarmu jest regulowane hormonalnie i zależy od zapotrzebowania (zwiększa się w stanach niedoboru). Białka zwierzęce i kwas cytrynowy ułatwiają absorpcję cynku, natomiast żelazo i miedź utrudniają ją.

Objawy niedoboru cynku

Do najpopularniejszych objaw niedoboru cynku należą: złe gojenie się ran, niedokrwistość, wady wrodzone, łuszczyco podobne zmiany skórne, spowolnienie tempa wzrostu, utrata owłosienia i zapalenia skóry, utrata apetytu, zła tolerancja glukozy, biegunki. U osób dorosłych może również wystąpić kurza ślepota, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zmniejszenie odporności oraz zaburzenia smaku i węchu. Obecnie przyjmuje się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku. Brak odpowiedniej ilości cynku w organizmie sprzyja również miażdżycy tętnic. Niedobór cynku u dzieci wpływa na ich gorszy rozwój umysłowy oraz przyczynia się do znaczniej niższego wzrostu względem rówieśników. Regularne zażywanie niektórych farmaceutyków, w tym pigułek antykoncepcyjnych, oraz picie alkoholu powoduje obniżenie poziomu cynku w organizmie człowieka.

Źródła cynku

Bogatym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego: ryby, drób, nabiał czy jaja, wołowina i cielęcina. Odpowiednia ilość cynku w glebie sprawia, że i spożywanie roślin czy nasion jest w stanie pomóc nam w uzupełnieniu cynku. Warto zatem spożywać pszenicę, sezam, seler, mak, gorczycę, fasolę, migdały, nasiona słonecznika i dyni oraz czarną porzeczkę. Inne źródła cynku to żywność wzbogacona i suplementy diety w różnych formach. 

Przedawkowanie cynku

Mimo że cynk jest tak istotny dla naszego zdrowia, to jak w przypadku każdego mikroelementu, jego przedawkowanie może być szkodliwe. Nadmiar cynku w organizmie hamuje wchłanianie miedzi i żelaza. Osoby, które spożywają ok.100-300 mg cynku mogą cierpieć na nieprzyjemne objawy spowodowane niedoborem miedzi. Najczęstszymi objawami przedawkowania cynku to zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu oraz obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu. Ostre objawy zatrucia cynkiem to bóle żołądka, nudności, utrata apetytu, biegunka i bóle głowy.