Właściwości zdrowotne pieczarek

Właściwości zdrowotne pieczarek

zdrowe odżywianie

Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że pieczarki mogą w naprawdę doskonały sposób wpływać na ludzkie zdrowie; niemniej jednak większość naukowców jest co do tego zgodna. Przeprowadzane w ostatnich latach niezależne badania pokazały, że doskonale sprawdzają się one w czasie odchudzania, a ponadto wspomagają pracę układu krążenia i wzmacniają odporność organizmu.

Pieczarki są obecnie zaliczane do tak zwanej żywności funkcjonalnej, właśnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Dostarczają one do organizmu pełnowartościowe białko i dobrze przyswajalne węglowodany. Znajdziemy w nich również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Są także źródłem wielu minerałów – głównie potasu, miedzi i selenu – oraz błonnika, witamin A, E, B oraz D. 

Pierwszym powodem dla którego naprawdę warto włączyć pieczarki do swojego codziennego jadłospisu jest fakt, że zmniejszają one apetyt i jednocześnie hamują wchłanianie tłuszczów. Są bardzo niskokaloryczne – 100 g pieczarek to jedynie 22 kcal – a jednocześnie nie zawierają dużo tłuszczu, obfitują za to w błonnik oraz wodę. Wszystko to sprawia, że zjadanie ich daje długotrwałe uczucie sytości. Ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, zdaniem niektórych naukowców pieczarkami można nawet zastępować czerwone mięso – szczególnie w przypadku, kiedy chcemy się odchudzać. Udowodniono już, że osoby regularnie zjadające te grzyby nie zmagają się z efektem jo-jo oraz cieszą się lepszymi parametrami układu ciała – zawartości w organizmie tłuszczu, mięśni, kości oraz wody.

W medycynie Wschodu pieczarki od dawna uchodziły za doskonały środek przeciwko najróżniejszym chorobom nowotworowym – współczesne badania wykazały, że w pełni słusznie. W ich składzie znajduję się terpeny oraz polisacharydy grzybowe, które odpowiadają za takie właśnie działanie. Zdaniem niektórych ekspertów wyciąg z białych pieczarek doskonale sprawdza się również w profilaktyce raka piersi oraz prostaty, bowiem zawarte w nim enzymy odpowiadają za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.

Pieczarki są doskonałym składnikiem diety dla osób zmagających się z cholesterolem. Dzięki regularnemu spożywaniu tych grzybów możemy skutecznie obniżyć jego poziom w naszym organizmie. Co więcej, 100 g pieczarek to około 10% dziennego zapotrzebowania na potas, co również jest niezwykle ważne dla wszystkich nadciśnieniowców. Znacznie zmniejszają one ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Pieczarki zawierają dodatkowo pewną dawkę miedzi, która korzystnie działa na nasz układ krążenia. 

Regularne spożywanie pieczarek wzmacnia również odporność naszego organizmu oraz jego zdolność do regeneracji. Dzieje się tak między innymi dzięki obecności w ich składzie selenu. Jest on odpowiedzialny za zwiększanie liczby przeciwciał w naszym organizmie oraz hamowanie powstawania drobnoustrojów wywołujących różnego rodzaju choroby. Ciekawy eksperyment przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, gdzie wykazano, że zwierzęta regularnie karmione pieczarkami stawały się znacznie bardziej odporne na zarażenie salmonellą. 

Pieczarki są bogatym źródłem witaminy D, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym działaniu ludzkiego organizmu. Jej zadaniem jest między innymi zapewnienia prawidłowego wchłaniania wapnia oraz fosforu – jest to niezbędne do zachowania mocnych kości oraz uchronienia się przed różnego rodzaju chorobami stawów. Wzmacnia ona mięśnie i minimalizuje nieprzyjemne objawy alergii. Witamina D jest produkowana w sposób naturalny przez ludzki organizm, między innym pod wpływem promieni słonecznych. Na jej niedobory jesteśmy zatem narażeni jesienią oraz zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do słońca. Możemy tego uniknąć dzięki diecie zawierającej odpowiednie źródła tej witaminy – w tym również pieczarki. Występuje ona również w rybach morskich i przetworach mlecznych. Jedzenie pieczarek, również w formie sproszkowanej, daje o wiele lepsze rezultaty niż uzupełnianie niedoborów witaminy D suplementami – tak przynajmniej twierdzą niektórzy naukowcy.

Innym bardzo ważnym dla nas składnikiem jaki znajdziemy w pieczarkach jest kwas foliowy. Jego niedobory są bardzo niekorzystne dla naszego organizmu, bowiem hamuje on rozbudowę oraz wzrost komórek organizmu. Prowadzi także do anemii, zmniejszenie apetytu, biegunek, niedożywienia, ostrych bólów głowy oraz stanów zapalnych jamy ustnej i języka. Jest on również niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, bowiem bez niego płód nie może w pełni prawidłowo się rozwijać. Szacuje się, że kobieta ciężarna potrzebuje 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie – jest to zapotrzebowanie o 122% większe niż w przypadku innych osób. Pieczarki są jego bogatym źródłem – 100 g tych grzybów to około 4% dziennego zapotrzebowania u dorosłej osoby Z tego też powodu w okresie ciąży naprawdę warto włączyć je do swojego jadłospisu, tym bardziej, że zawierają one całe mnóstwo innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Dzięki temu, że są także lekkostrawne zawsze będą doskonałym dodatkiem do najróżniejszych posiłków.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.910 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Olej Z Pestek Moreli

4.836 opinii:
Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
Zobacz ofertę

Czarnuszka Nasiona

4.836 opinii:
Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.758 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
Zobacz ofertę

Czystek

4.710 opinii:
Czystek to zioło, które ma wiele zastosowań zdrowotnych. Przede wszystkim reguluje...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.