Słonecznik Łuskany

miejsce
w rankingu

3

Słonecznik Łuskany
4.36
opinii: 11

Słonecznik Łuskany znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Słonecznik Łuskany

Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku

Słonecznik to niezwykle uzależniająca przekąska. Uzależniająca oczywiście w cudzysłowie, ponieważ jej łuskanie i mała nagroda za pokonanie każdej łupinki to wielka przyjemność. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak zdrowy jest słonecznik i jak różnorodne zastosowania kulinarne można dla niego znaleźć. 

Garść faktów

Botanicy zaliczają słonecznik do bylin z rodziny astrowatych. Jego charakterystyczne łodygi są sztywne, mają małe, twarde włoski i kleją się w dotyku. Słonecznik w Europie mamy dzięki Hiszpanom, którzy przywieźli go z Ameryki Południowej, gdzie rośnie wciąż w wielu odmianach. Jego pierwszymi prawdziwymi propagatorami na kontynencie są jednak Rosjanie. Ich starania doprowadziły do tego, że spotykamy się dzisiaj z ponad 70 odmianami rośliny, w tym wierzbolistną, kalifornijską, ogórkolistną i przede wszystkim zwyczajną znaną z naszych ogródków. Różne odmiany kwitną od lipca do października. Przez nas zjadany jest oczywiście schowany w łupinie owoc, który cechuje się barwą od jasno szarej po czarną. Nie wszystkie słoneczniki wykorzystuje się do uzyskiwania ziaren. Niektóre odmiany to byliny ozdobne, inne są przede wszystkim używane w celu uzyskania oleju. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie by zasiać sobie koło domu jedną z odmian jadalnych, które po czasie pięknego kwitnięcia będą się nadawały do jedzenia. 
Witaminy i minerały

Słonecznik bogaty jest zwłaszcza w witaminy E oraz B wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego posiada duże ilości magnezu (walka ze stresem i jego długotrwałymi skutkami). Warto jest go jeść zwłaszcza wtedy, kiedy pijemy dużo wypłukującej z organizmu magnez kawy. Pomoże nam się uspokoić także w czasie trudnego dnia w pracy czy w czasie nauki do egzaminów. Uspokojenie układu nerwowego przekłada się także na układ krwionośny oraz mięśnie. Można liczyć na obniżenie ciśnienia krwi, mniejsze ryzyko pojawienia się migreny czy niekontrolowanych skurczów mięśni. W długim okresie ogranicza ryzyko zawału oraz udaru mózgu. 

Oprócz witamin i magnezu w słoneczniku znajdziemy wapń. Ten pierwiastek odpowiada głównie za budowę kości oraz innych twardszych tkanek. Żelazo, kolejny z istotnych elementów, to z kolei składnik hemoglobiny oraz czynnik wpływający na gojenie się ran. Powinny pomyśleć o nim przede wszystkim osoby z anemią. W słoneczniku znajdziemy ponadto spore ilości potasu (gospodarka wodno-elektrolitowa) oraz trochę mniejsze innych pierwiastków regulujących pracę organizmu, głównie cynku, miedzi i selenu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Z wielu powodów najważniejszym składnikiem słonecznika są nienasycone kwasy tłuszczowe. W tej roślinie znajdują się zwłaszcza najcenniejsze z nich, czyli kwasy z grupy omega 6. Jedyną wadą słonecznika jest to, że nie znajdziemy w nim zbyt wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które dla zdrowia trzeba koniecznie dostarczyć z innego źródła, ponieważ są one budulcem błon komórkowych w całym naszym ciele. Razem z tłuszczami w ziarnach znajdują się również fitosterole. Są to roślinne sterydy, które oczywiście nie mają takiego samego działania, jak sterydy zwierzęce. Skutkiem ich przyjmowania jest obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu, co mniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego, w tym zwłaszcza miażdżycy. Panowie powinni wiedzieć, że olej słonecznikowy może zmniejszać ryzyko chorób prostaty. Ważne jest tylko, by ziarna nie były prażone. Proces ten rozbija zawarte w nich kwasy tłuszczowe.
Wartość kaloryczna

Ze słonecznikiem należy uważać z tego względu, że 100g jego nasion to około 600 kalorii. Łuskając ziarna nie ryzykujmy jednak za bardzo wzrostem wagi dzięki dominującym utaj zdrowym kwasom tłuszczowym oraz tak zwanym niskoglikemicznym węglowodanom. W praktyce chodzi o to, że jedzenie słonecznika długo trwa, a zawarte w nim składniki powodują, że szybko się nim jesteśmy w stanie najeść. Nie ma ryzyka, że będziemy jeść i jeść, a organizm nie zorientuje się, że już ma dość, jak to jest w przypadku pokarmów o wysokim współczynniku glikemicznym.

Niepozorny słonecznik może dostarczyć ludzkiemu organizmowi mnóstwo cennych składników, ale również dodatkowych kalorii. Równie smaczne i zdrowe są sycące pestki dyni, które warto dodać do świeżych warzyw. Zwykłą sól dobrze zastąpić granulowaną solą himalajską. Idealnym dodatkiem do zup będzie pełna minerałów fasola karłowa. Energii doda z kolei orzeźwiający sok z acai, uzyskany ze zdrowych i cennych jagód.

 

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Ania 2017-05-31 11:23

    słonecznik to jedna z moich ulubionych, zdrowych przekąsek, nawet dzieciom dosypuję do płatków.

  • Olka 2017-05-15 14:14

    kupiłam małą paczuszkę słonecznika tej firmy na próbę ale następnym razem na bank wezmę od razu kilogramowe opakowanie!

  • Hania 2016-04-02 21:51

    dodaje slonecznik luskany do chleba, ktory sama wypiekam. jakosc produktu jest bardzo wysoka! polecam

  • Aneta 2016-03-29 09:33

    Bardzo dobry dodatek do sałatek. poza tym nie uzywam pestek słonecznika w kuchni. Wydajne opakowanie . Ogólnie dla mnie ok

  • Renata 2016-03-20 11:05

    uwielbiam slonecznik luskany. to forma zdrowej przekaski! cena konkurencyjna, produkt wydajny. polecam

  • Igor 2015-10-26 10:45

    Super słonecznik w supr cenie, zamówiłem 4 opakowania

  • Opinia użytkownika 2015-10-26 10:44

    Świerzy słonecznik, doskonale nadający się do sałatki z ryżem i innych potraw.

  • Opinia użytkownika 2015-10-26 10:43

    pamiętam czasy w gimnazjum gdy z kolegami siadaliśmy na ławeczce i zajadaliśmy się słonecznikiem. Później przychodziła Kowalska od chemii i strasznie na nas wydzierała się. JAK MOŻNE TAK PLUĆ PRZED SZKOŁĄ?! DO DYREKTORA!!! Nie raz nie dwa tak było. Do teraz uwielbiam słonecznik, ale trochę znudziło mi sie obieranie z łupnia czy jak to się tam nazywa i teraz wolę taki bez łupin

  • Onik 2015-08-20 10:44

    Jak dla mnie to jest bez sensu i nie polecam słonecznika. Za dużo kalorii to ma i niestety odkłada się bardzo szybko tłuszczyk.

  • Olivia 2015-08-20 10:44

    Od kilku lat przepadam za tym słonecznikiem, nie wiem jak mógłbym bez tego żyć! To jest po prostu cudowne :)

  • Niko 2015-08-20 10:43

    Kolejny bardzo dobry produkt! Od zawsze Słonecznik Łuskany zjadam i uzupełniam tak swoje zapotrzebowanie na składniki :)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Słonecznik Łuskany

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku

    Słonecznik to niezwykle uzależniająca przekąska. Uzależniająca oczywiście w cudzysłowie, ponieważ jej łuskanie i mała nagroda za pokonanie każdej łupinki to wielka przyjemność. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak zdrowy jest słonecznik i jak różnorodne zastosowania kulinarne można dla niego znaleźć. 

    Garść faktów

    Botanicy zaliczają słonecznik do bylin z rodziny astrowatych. Jego charakterystyczne łodygi są sztywne, mają małe, twarde włoski i kleją się w dotyku. Słonecznik w Europie mamy dzięki Hiszpanom, którzy przywieźli go z Ameryki Południowej, gdzie rośnie wciąż w wielu odmianach. Jego pierwszymi prawdziwymi propagatorami na kontynencie są jednak Rosjanie. Ich starania doprowadziły do tego, że spotykamy się dzisiaj z ponad 70 odmianami rośliny, w tym wierzbolistną, kalifornijską, ogórkolistną i przede wszystkim zwyczajną znaną z naszych ogródków. Różne odmiany kwitną od lipca do października. Przez nas zjadany jest oczywiście schowany w łupinie owoc, który cechuje się barwą od jasno szarej po czarną. Nie wszystkie słoneczniki wykorzystuje się do uzyskiwania ziaren. Niektóre odmiany to byliny ozdobne, inne są przede wszystkim używane w celu uzyskania oleju. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie by zasiać sobie koło domu jedną z odmian jadalnych, które po czasie pięknego kwitnięcia będą się nadawały do jedzenia. 
    Witaminy i minerały

    Słonecznik bogaty jest zwłaszcza w witaminy E oraz B wspomagające układ nerwowy. Oprócz tego posiada duże ilości magnezu (walka ze stresem i jego długotrwałymi skutkami). Warto jest go jeść zwłaszcza wtedy, kiedy pijemy dużo wypłukującej z organizmu magnez kawy. Pomoże nam się uspokoić także w czasie trudnego dnia w pracy czy w czasie nauki do egzaminów. Uspokojenie układu nerwowego przekłada się także na układ krwionośny oraz mięśnie. Można liczyć na obniżenie ciśnienia krwi, mniejsze ryzyko pojawienia się migreny czy niekontrolowanych skurczów mięśni. W długim okresie ogranicza ryzyko zawału oraz udaru mózgu. 

    Oprócz witamin i magnezu w słoneczniku znajdziemy wapń. Ten pierwiastek odpowiada głównie za budowę kości oraz innych twardszych tkanek. Żelazo, kolejny z istotnych elementów, to z kolei składnik hemoglobiny oraz czynnik wpływający na gojenie się ran. Powinny pomyśleć o nim przede wszystkim osoby z anemią. W słoneczniku znajdziemy ponadto spore ilości potasu (gospodarka wodno-elektrolitowa) oraz trochę mniejsze innych pierwiastków regulujących pracę organizmu, głównie cynku, miedzi i selenu.

    Nienasycone kwasy tłuszczowe

    Z wielu powodów najważniejszym składnikiem słonecznika są nienasycone kwasy tłuszczowe. W tej roślinie znajdują się zwłaszcza najcenniejsze z nich, czyli kwasy z grupy omega 6. Jedyną wadą słonecznika jest to, że nie znajdziemy w nim zbyt wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które dla zdrowia trzeba koniecznie dostarczyć z innego źródła, ponieważ są one budulcem błon komórkowych w całym naszym ciele. Razem z tłuszczami w ziarnach znajdują się również fitosterole. Są to roślinne sterydy, które oczywiście nie mają takiego samego działania, jak sterydy zwierzęce. Skutkiem ich przyjmowania jest obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu, co mniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego, w tym zwłaszcza miażdżycy. Panowie powinni wiedzieć, że olej słonecznikowy może zmniejszać ryzyko chorób prostaty. Ważne jest tylko, by ziarna nie były prażone. Proces ten rozbija zawarte w nich kwasy tłuszczowe.
    Wartość kaloryczna

    Ze słonecznikiem należy uważać z tego względu, że 100g jego nasion to około 600 kalorii. Łuskając ziarna nie ryzykujmy jednak za bardzo wzrostem wagi dzięki dominującym utaj zdrowym kwasom tłuszczowym oraz tak zwanym niskoglikemicznym węglowodanom. W praktyce chodzi o to, że jedzenie słonecznika długo trwa, a zawarte w nim składniki powodują, że szybko się nim jesteśmy w stanie najeść. Nie ma ryzyka, że będziemy jeść i jeść, a organizm nie zorientuje się, że już ma dość, jak to jest w przypadku pokarmów o wysokim współczynniku glikemicznym.

    Niepozorny słonecznik może dostarczyć ludzkiemu organizmowi mnóstwo cennych składników, ale również dodatkowych kalorii. Równie smaczne i zdrowe są sycące pestki dyni, które warto dodać do świeżych warzyw. Zwykłą sól dobrze zastąpić granulowaną solą himalajską. Idealnym dodatkiem do zup będzie pełna minerałów fasola karłowa. Energii doda z kolei orzeźwiający sok z acai, uzyskany ze zdrowych i cennych jagód.

     

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    3.867 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    3.836 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.758 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »