Właściwości chlorelli

Właściwości chlorelli

zdrowe odżywianie

Chlorella jest wyjątkową algą jednokomórkową. Skamieniałości dowodzą że istnieje od ponad 2,5 mld lat. Przez wiele wieków zajmowała ważną rolę w jadłospisie mieszkańców Azji. W Europie była prawie nieznana. Dopiero w połowie XX zaczęto ją wnikliwiej badać. Dziś chlorella zaliczana jest do superfods, czyli super żywności.

Chlorella zawiera 70 substancji bardzo ważnych dla organizmu ludzkiego. W tym nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy i pierwiastki śladowe. Chlorella składa się w 60% z białka, 20% to węglowodany, a 10% to tłuszcze. Swą nazwę zawdzięcza chlorofilowi. To substancja znajdująca się we wszystkich zielonych warzywach, która bardzo korzystnie działa na układ krwionośny.

 

Właściwości chlorelli:

Chlorella dla osób odchudzających się. Pomoże uzupełnić niezbędne makro- i mikroelementy, który może brakować z powodu wyeliminowania pewnych produktów żywnościowych.

Chlorella oczyści organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli wynikają ze specyficznej budowy ściany komórkowej, jaki zawartości komórki. Zewnętrzna bardzo twarda ściana komórkowa może wiązać się metalami ciężkimi (ołów, rtęć, kadm), toksynami, pestycydami, chemikaliami i usuwa je z organizmu.

Chlorella wzmocni odporność. Chlorella pobudza produkcję makrofagów, które z kolei są odpowiedzialne za niszczenie bakterii, wirusów, komórek nowotworowych. Wzmacnia też błonę śluzową żołądka i jelit, co usprawnia naturalną barierę ochronną.

Chlorella na trawienie. Chlorella jest prebiotykiem, przyspiesza rozwój przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach. Ułatwia wchłanialność składników odżywczych. Neutralizuje gazy jelitowe.

Chlorella zapobiega miażdżycy. Wiąże cholesterol, atym samym umożliwia jelitom usunięcie jego nadmiaru.

Chlorella a depresja. Chlorella zawiera tryptofan, aminokwas z którego produkowana jest serotonina potocznie zwana hormonem szczęścia. Niski poziom serotoniny w organizmie jest jednym z najważniejszych powodów zmęczenia i depresji. Chlorella zażyta wieczorem przetworzy serotoninę na melatoninę, dzięki czemu łatwiej zaśniemy i obudzimy się wypoczęci.

Chlorella wspomaga gojenie ran i zmian skórnych. Chlorella pomaga w przypadku trudno gojących się ran, oparzeń, otarć, trądziku, egzemy.

Chlorella neutralizuje nieprzyjemny zapach ciała. Poprzez usunięcie toksyn z organizmu chlorella może pomóc pozbyć się specyficznej woni potu, nieświeżego oddechu.

Chlorella na kaca. Zazycie chlorelli co najmniej dwie godzidziny przed spożyciem alkoholu uchroni przed kacem lub spowoduje, że będzie on mniej dokuczliwy. Dzieje się tak dlatego, że chlorella uzupełnia niedobór składników odżywczych, które zostają wypłukane podczas picia alkoholu.

 

Jak stosować chlorellę?

Chlorella dostępna jest zarówno w postaci proszku jak i tabletek. Dzienna zalecana dawka do spożycia to 1-3 łyżeczek proszku lub do 10 tabletek

Sproszkowaną chlorellę można dodawać do wielu dań, za to forma tabletki będzie wygodniejsza w stosowaniu.


Oto kilka przepisów z wykorzystaniem chlorelli:

Zielone puree ziemniaczane.

Składniki:

1kg ziemniaków, 1 łyżka stołowa masła lub oleju, sól, pieprz, 2-4 g chlorelli.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupin, dodać tłuszcz i ugnieść wszystko na gładką masę dodać, sól, pieprz i chlorellę.

Pesto z chlorellą.

Składniki:

4-5 ząbków czosnku, 1 łyżka stołowa nasion słonecznika, 100 ml oliwy z oliwek, 25g liści bazylii, 3 pomidory, 1 łyżeczka soli szczypta białego pieprzu, 4-5g chlorelli.

Czosnek, ziarna słonecznika, oliwę, posiekana bazylię zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać chlorelle, wymieszać. Obrane pomidory pokroić drobno i wrzucić do pasty. Polać nią ugotowany makaron.

Napój energetyczny.

Składniki:

100 ml soku grejpfrutowego, 2 banany, 4-6 kostek lodu, 2g chlorelli.

Wszystkie składniki wrzucić do miksera, dobrze zmieszać i wlać do szklanek.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które cenią...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6712 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.