Sezam Czarny

miejsce
w rankingu

4

Sezam Czarny
4.33
opinii: 6

Sezam Czarny znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Sezam Czarny

Dlaczego warto jeść sezam?

Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na organizm człowieka. Jedną z roślin niezwykle wartościowych pod tym względem jest sezam. Jego miniaturowej wielkości ziarenka, znane w Polsce przede wszystkim pod postacią słodkich sezamków lub posypki na pieczywo, to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych.

Sezam – prastara roślina z tradycjami

Jeśli poszukiwalibyśmy najstarszych znanych człowiekowi roślin używanych jako dodatek do potraw, sezam plasowałby się w samej czołówce. Uprawiany był między innymi przez Sumerów i Babilończyków około drugiego wieku przed naszą erą, ale pierwsze wzmianki o nim są dużo starsze. Ojczyzną sezamu prawdopodobnie są tereny Jawy, Borneo i Sumatry. W starożytności przypisywano sezamowi niesamowite właściwości, dziś jest to niezwykle cenna, choć w naszym kraju niezbyt popularna, roślina posiadająca nie tylko walory kulinarne, ale przede wszystkim prozdrowotne.

Unikalny skład sezamu

Z uwagi na obecność w sezamowych ziarnach egzogennych kwasów tłuszczowych, spożywanie ich jest szczególnie zalecane osobom młodym, jeszcze w trakcie rozwoju. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Dla porównania – podobną zawartość białka mają jaja. Poza tym, sezam jest bardzo bogaty w cenne dla człowieka minerały i witaminy, w tym: witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor i przede wszystkim wapń, którego jest tutaj naprawdę bardzo dużo. 

Wymieniając cenne składniki sezamu nie sposób nie wspomnieć o cennych kwasach tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6, oraz o dużej ilości przeciwutleniaczy (np. sezamol i sezamolina), które usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają nowotworom. Dzięki swej bogatej zawartości, sezam przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz chroni serce i układ krążenia przed niebezpiecznymi chorobami, np. chorobą wieńcową, zawałami, miażdżycą. Ponadto, spożywanie sezamu to sposób na to, aby zachować piękny, promienny wygląd i opóźnić proces starzenia. Na koniec warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie sezamu na układ trawienny, szczególnie na pracę trzustki i żołądka. 

Sezam w sztuce kulinarnej

Ze względu na to, iż ziarno sezamu jest bardzo niewielkie i drobne, rzadko kiedy stanowi bazę potrawy. Najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek, aczkolwiek z uwagi na swój wyrazisty, wyjątkowy smak, jest to dodatek niezwykle cenny i przesądzający o niepowtarzanym smaku całego dania. Podobnie niepowtarzalne mogą być potrawy wzbogacone o odrobinę oleju sezamowego – składnika, który obok walorów smakowych posiada niezrównane walory prozdrowotne. 

W Polsce sezam głównie kojarzony jest ze smakowitymi słodyczami, jak chałwa i sezamki oraz z dodatkiem do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych (np. jako posypka do ciast, bułeczek, ciastek). Aczkolwiek w niektórych kuchniach, w tym w kuchni Bliskiego Wschodu, sezam zajmuje ważne miejsce stanowiąc nieodzowny dodatek dla wielu dań. Sezam wzbogaci smak sosów, sałatek, past, zup, będzie też dobrym dodatkiem do potraw tworzonych na bazie makaronu i ryżu. Może też stanowić alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.

Sezam to nie tylko dodatek do słodyczy, ale idealne uzupełnienie dań obiadowych oraz sałatek. Równie smaczny i zdrowy jest łuskany słonecznik. Do świeżych warzyw warto dodać smaczne orzechy włoskie, a do potraw kuchni śródziemnomorskiej zdrowe orzechy pecan. Dodatkowego aromatu nada daniom sycący olej z pestek dyni, a zamiast deseru proponujemy słodkie daktyle bez pestek.

 

Wino dobrze wpływa na naszą urodę

Wino dobrze wpływa na naszą urodę

W celu zwiększenia swojej atrakcyjności w oczach innych ludzi możemy od czasu do czasu zdecydować się na spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu –... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Aneta 2016-04-12 08:57

    Ogólnie nie przepadałam za sezamem białym, ale czarny okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakuje. Używam go jako dodatku do ryżu, zup, sałatek.

  • Opinia użytkownika 2015-09-28 14:09

    Polecam czarny sezamik to sushi

  • Opinia użytkownika 2015-09-28 14:08

    ohoho, słyszałam, że czarny sezam jest strasznie popularny w krajach dalekiego wschodzu, szczególnie w Chinach. jest bardzo zdrowy i smaczny, ale w Polsce niemogłam go nigdzie znaleźć. Dlatego też cieszę się, że Państwo mają go w swojej ofercie i już zaraz po napisaniu tego komentarza zamierzam go kupić.

  • Kaxi 2015-08-19 10:47

    Ja polecam Sezam Czarny! Dostarcza bardzo wielu mikro i makroskładników, które nasz organizm potrzebuje. To jest ważne i polecam dla każdego!

  • Czarnys 2015-08-19 10:46

    Ogólnie bez szału i nie jestem zadowolony po stosowaniu tego środka przez okres około 2 miesięcy. Nie polecam!

  • Marta W. 2015-08-19 10:43

    Czarny sezam okazał się moją drogą do zdrowia. Uważam, że to jest najlepsze źródło witamin na początek dnia :) Super po prostu!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Sezam Czarny

    Dlaczego warto jeść sezam?

    Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na organizm człowieka. Jedną z roślin niezwykle wartościowych pod tym względem jest sezam. Jego miniaturowej wielkości ziarenka, znane w Polsce przede wszystkim pod postacią słodkich sezamków lub posypki na pieczywo, to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych.

    Sezam – prastara roślina z tradycjami

    Jeśli poszukiwalibyśmy najstarszych znanych człowiekowi roślin używanych jako dodatek do potraw, sezam plasowałby się w samej czołówce. Uprawiany był między innymi przez Sumerów i Babilończyków około drugiego wieku przed naszą erą, ale pierwsze wzmianki o nim są dużo starsze. Ojczyzną sezamu prawdopodobnie są tereny Jawy, Borneo i Sumatry. W starożytności przypisywano sezamowi niesamowite właściwości, dziś jest to niezwykle cenna, choć w naszym kraju niezbyt popularna, roślina posiadająca nie tylko walory kulinarne, ale przede wszystkim prozdrowotne.

    Unikalny skład sezamu

    Z uwagi na obecność w sezamowych ziarnach egzogennych kwasów tłuszczowych, spożywanie ich jest szczególnie zalecane osobom młodym, jeszcze w trakcie rozwoju. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Dla porównania – podobną zawartość białka mają jaja. Poza tym, sezam jest bardzo bogaty w cenne dla człowieka minerały i witaminy, w tym: witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor i przede wszystkim wapń, którego jest tutaj naprawdę bardzo dużo. 

    Wymieniając cenne składniki sezamu nie sposób nie wspomnieć o cennych kwasach tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6, oraz o dużej ilości przeciwutleniaczy (np. sezamol i sezamolina), które usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają nowotworom. Dzięki swej bogatej zawartości, sezam przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz chroni serce i układ krążenia przed niebezpiecznymi chorobami, np. chorobą wieńcową, zawałami, miażdżycą. Ponadto, spożywanie sezamu to sposób na to, aby zachować piękny, promienny wygląd i opóźnić proces starzenia. Na koniec warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie sezamu na układ trawienny, szczególnie na pracę trzustki i żołądka. 

    Sezam w sztuce kulinarnej

    Ze względu na to, iż ziarno sezamu jest bardzo niewielkie i drobne, rzadko kiedy stanowi bazę potrawy. Najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek, aczkolwiek z uwagi na swój wyrazisty, wyjątkowy smak, jest to dodatek niezwykle cenny i przesądzający o niepowtarzanym smaku całego dania. Podobnie niepowtarzalne mogą być potrawy wzbogacone o odrobinę oleju sezamowego – składnika, który obok walorów smakowych posiada niezrównane walory prozdrowotne. 

    W Polsce sezam głównie kojarzony jest ze smakowitymi słodyczami, jak chałwa i sezamki oraz z dodatkiem do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych (np. jako posypka do ciast, bułeczek, ciastek). Aczkolwiek w niektórych kuchniach, w tym w kuchni Bliskiego Wschodu, sezam zajmuje ważne miejsce stanowiąc nieodzowny dodatek dla wielu dań. Sezam wzbogaci smak sosów, sałatek, past, zup, będzie też dobrym dodatkiem do potraw tworzonych na bazie makaronu i ryżu. Może też stanowić alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.

    Sezam to nie tylko dodatek do słodyczy, ale idealne uzupełnienie dań obiadowych oraz sałatek. Równie smaczny i zdrowy jest łuskany słonecznik. Do świeżych warzyw warto dodać smaczne orzechy włoskie, a do potraw kuchni śródziemnomorskiej zdrowe orzechy pecan. Dodatkowego aromatu nada daniom sycący olej z pestek dyni, a zamiast deseru proponujemy słodkie daktyle bez pestek.

     

    Wino dobrze wpływa na naszą urodę

    Wino dobrze wpływa na naszą urodę

    W celu zwiększenia swojej atrakcyjności w oczach innych ludzi możemy od czasu do czasu zdecydować się na spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu –... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - Ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    4.07 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    3.867 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.789 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »