Fasola Mung

miejsce
w rankingu

6

Fasola Mung
4.25
opinii: 8

Fasola Mung znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Fasola Mung

Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli

Fasola Mung jest gatunkiem rośliny z rodziny bobowatych. Jej charakterystyczna nazwa stosowana jest zamiennie z określeniem "fasola złota". To roślina jednoroczna, która dorasta do około 120 centymetrów. Uprawia się ją w Azji Południowej, Malezji oraz w Chinach, choć pochodzi – jak się okazuje – z Indii.

Fasola mung to złoto medycyny

Fasolka Mung jest jedną z najzdrowszych fasoli na świecie! Jej znakomity smak i liczne właściwości zdrowotne doceni każdy, kto jej spróbuje – a zatem warto się na to zdecydować! Na co wpływa i dlaczego poprawia nasze samopoczucie?

Otóż, fasolka Mung – dzięki swoim kiełkom – jest w stanie znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Powinna być zatem spożywana przez wszystkich tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem i pragną skutecznie uporać się z tym problemem. Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że zapobiega również zawałom serca, więc wszyscy ci, którzy mają z nim problemy lub też kłopoty z układem krwionośnym, powinni stosować ją w swojej diecie. Usprawnia również pracę wątroby. Posiada także zdolności odtruwania organizmu, zatem jej regularne spożywanie zapobiega na przykład zatruciom pokarmowym. 

Poza tym – jak wszystkie fasole – tak i fasolka Mung jest bogatym źródłem białka, soli mineralnych oraz licznych witamin (A, B, C oraz E). 

Jak odpowiednio przyrządzić fasolę mung?

Fasolka Mung musi być odpowiednio przyrządzana, aby mogła leczyć, zamiast szkodzić. Jak większość roślin strączkowych, tak i ona zawiera bowiem fitynę i fazynę. Jednakże w czasie gotowania są one całkowicie nautralizowane i już po kwadransie w wodzie nie trzeba w ogóle o nich myśleć, ani się nimi przejmować. 

Po drugie, w każdej fasolce znajdują się również inhibitory trypsyny, które neutralizują nasz enzym trawienny, odpowiedzialny za trawienie białek. To właśnie dlatego ludzie odczuwają wzdęcia po zjedzeniu fasoli. Jednak i na to jest rada – wystarczy przed zjedzeniem dokładnie wymoczyć fasolkę i koniecznie odlać wodę, w której stała. Co prawda część zdrowych substancji także zostanie wypłukana, ale nie będziemy mieli żadnych problemów trawiennych. Jak wszystko, fasolka Mung musi być spożywana w odpowiednich ilościach, aby pomogła, zamiast zaszkodzić - jedzmy jej dużo, ale nie zbyt dużo.

Kiełki fasolki mung

To Chińczycy wyhodowali charakterystyczne kiełki fasolki Mung. Niekiedy mylone są one z sojowymi, ponieważ są do siebie bardzo podobne. Jednakże, aby odróżnić je, wystarczy zwrócić uwagę na barwę – sojowa będzie bardziej żółta, podczas gdy kiełki fasolki Mung są ciemnozielone.

Fasola mung powinna znaleźć się w jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Produktem o równie niezwykłych właściwościach zdrowotnych jest słodki miód spadziowy. Zwolennicy zdrowej kuchni z pewnością docenią wartości odżywcze młodego jęczmienia. Do tego warto uzupełnić dietę o smaczne bakalie, na przykład w formie sycącej mieszanki studenckiej oraz zdrowych ziaren czarnuszki.

 

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Kazia 2017-05-26 19:30

    kupuję fasolkę mung do kiełkowania - o jej wysokiej jakości świadczy fakt, że woda w kiełkownicy nie robi się mętna jak po niektórych ziarnach gorszego sortu.

  • Regina 2017-05-15 14:02

    fasolka warta polecenia, jest bardzo zdrowa i odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie.

  • Franek 2016-04-02 21:31

    jadlem fasole mung przez dlugi czas. polecil mi ja lekarz, gdy mialem problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. rzeczywiscie, cholesterol spadl, ale smak fasoli nie zacheca do jej jedzenia......

  • Opinia użytkownika 2015-10-19 16:03

    polecam, bardzo smaczna i zdrowa

  • Opinia użytkownika 2015-09-25 13:10

    Tzw. złota fasala albo fasola mung. W sumie nie wiem, który z tych nazw jest częściej używana. Fasola mung jest wybierana ze względu na swoje właściwości odżywcze. Do tego oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na działanie wątroby. Do tego świetnie smakuje i jest niedroga. Dlatego też warto się nią zainteresować.

  • Nider 2015-08-18 10:43

    Od kilku miesięcy ta fasola jest w mojej diecie i jakoś szczerze nie zauważyłem żadnej poprawy na plus. Nic takiego nie działa lepiej w moim organizmie, a kasa z portfela leci ..

  • Edzio 2015-08-18 10:42

    Ogólnie bardzo mi się podoba, jednak wiem, że ta Fasola Mung troszkę za bardzo wchodzi w moją dietę, bo jem jej bardzo dużo. Smakuje mi w cholere.

  • Mizia 2015-08-18 10:41

    Nie ma jak to wartościowa fasola, która jest zdrowa i dostarczy nam odpowiednich makro i mikro składników. To działa i jestem bardzo zadowolona!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Fasola Mung

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli

    Fasola Mung jest gatunkiem rośliny z rodziny bobowatych. Jej charakterystyczna nazwa stosowana jest zamiennie z określeniem "fasola złota". To roślina jednoroczna, która dorasta do około 120 centymetrów. Uprawia się ją w Azji Południowej, Malezji oraz w Chinach, choć pochodzi – jak się okazuje – z Indii.

    Fasola mung to złoto medycyny

    Fasolka Mung jest jedną z najzdrowszych fasoli na świecie! Jej znakomity smak i liczne właściwości zdrowotne doceni każdy, kto jej spróbuje – a zatem warto się na to zdecydować! Na co wpływa i dlaczego poprawia nasze samopoczucie?

    Otóż, fasolka Mung – dzięki swoim kiełkom – jest w stanie znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Powinna być zatem spożywana przez wszystkich tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem i pragną skutecznie uporać się z tym problemem. Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że zapobiega również zawałom serca, więc wszyscy ci, którzy mają z nim problemy lub też kłopoty z układem krwionośnym, powinni stosować ją w swojej diecie. Usprawnia również pracę wątroby. Posiada także zdolności odtruwania organizmu, zatem jej regularne spożywanie zapobiega na przykład zatruciom pokarmowym. 

    Poza tym – jak wszystkie fasole – tak i fasolka Mung jest bogatym źródłem białka, soli mineralnych oraz licznych witamin (A, B, C oraz E). 

    Jak odpowiednio przyrządzić fasolę mung?

    Fasolka Mung musi być odpowiednio przyrządzana, aby mogła leczyć, zamiast szkodzić. Jak większość roślin strączkowych, tak i ona zawiera bowiem fitynę i fazynę. Jednakże w czasie gotowania są one całkowicie nautralizowane i już po kwadransie w wodzie nie trzeba w ogóle o nich myśleć, ani się nimi przejmować. 

    Po drugie, w każdej fasolce znajdują się również inhibitory trypsyny, które neutralizują nasz enzym trawienny, odpowiedzialny za trawienie białek. To właśnie dlatego ludzie odczuwają wzdęcia po zjedzeniu fasoli. Jednak i na to jest rada – wystarczy przed zjedzeniem dokładnie wymoczyć fasolkę i koniecznie odlać wodę, w której stała. Co prawda część zdrowych substancji także zostanie wypłukana, ale nie będziemy mieli żadnych problemów trawiennych. Jak wszystko, fasolka Mung musi być spożywana w odpowiednich ilościach, aby pomogła, zamiast zaszkodzić - jedzmy jej dużo, ale nie zbyt dużo.

    Kiełki fasolki mung

    To Chińczycy wyhodowali charakterystyczne kiełki fasolki Mung. Niekiedy mylone są one z sojowymi, ponieważ są do siebie bardzo podobne. Jednakże, aby odróżnić je, wystarczy zwrócić uwagę na barwę – sojowa będzie bardziej żółta, podczas gdy kiełki fasolki Mung są ciemnozielone.

    Fasola mung powinna znaleźć się w jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Produktem o równie niezwykłych właściwościach zdrowotnych jest słodki miód spadziowy. Zwolennicy zdrowej kuchni z pewnością docenią wartości odżywcze młodego jęczmienia. Do tego warto uzupełnić dietę o smaczne bakalie, na przykład w formie sycącej mieszanki studenckiej oraz zdrowych ziaren czarnuszki.

     

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Łuskany

    4.336 opinii:
    Sezam – nieznane dobrodziejstwo Sezam, a właściwie jego nasiona to kolejna z wielu...
    czytaj dalej »

    Sezam – nieznane dobrodziejstwo Sezam, a właściwie jego nasiona to kolejna z wielu... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.297 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    4.08 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    4.07 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »