Co jeść i pić podczas upałów?

Co jeść i pić podczas upałów?

odwodnienie organizmu zdrowe odżywianie

Zjawisko upałów ma swoje plusy i minusy – miło jest się wylegiwać na plaży i odpoczywać na słońcu, ale nie należy zapominać o zagrożeniach jakie niesie za sobą wakacyjna pogoda. Słońce może narobić wiele szkód organizmowi, dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie odpowiednich składników i kontrolowanie poziomu elektrolitów. Organizm ludzki posiada mechanizm wewnętrznej termoregulacji - podczas upału głównie widoczne jest zjawisko pocenia się. Wraz z potem pozbywamy się elektrolitów, które odpowiedzialne są za transport wody przez błony komórkowe. Bardzo ważne jest, by stale utrzymywać ich odpowiedni poziom w organizmie - zwłaszcza w trakcie upałów.

Nie lekceważ tego!

Zlekceważenie tego może doprowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej, jej objawy to wymioty, gorączka czy biegunka. Objawami lekkiego przegrzania są: osłabienie, zawroty głowy, uczucie gorąca, przekrwienie twarzy, utrata równowagi czy zaburzenia wzroku. W wyniku wypłukiwania magnezu i potasu , może dojść do skurczy mięśni. Na takie objawy należy szybko reagować - usunąć się w cień, napić napoju izotonicznego, położyć z nogami powyżej reszty ciała. Jeśli objawy nie będą ustępować, należy zgłosić się do lekarza. W sytuacji, gdy temperatura powietrza jest bardzo wysoka samo picie wody mineralnej może nie wystarczyć.

Co więc pić, by poziom elektrolitów był odpowiedni?

Pijmy izotoniki, najlepiej te przyrządzane w domu – np.: najprostszy z wody z solą ( 9 g soli na 1 litr wody ) i sokiem z cytryny. Pamiętaj, by nie pić bardzo zimnych napojów, najlepiej te utrzymane w temperaturze pokojowej. Do przyrządzania domowych napojów izotonicznych zaleca się głównie następujące składniki: granat, imbir, cytrynę, miętę. Ograniczajmy spożywanie produktów mlecznych , mogą one sprawić, że w organizmie pojawi się śluz – przyczyna infekcji i osłabienia funkcji trawiennych. Warto zmniejszyć ilość spożywanej kawy oraz soków owocowych na rzecz zwykłej wody.

Komponuj posiłki z głową

Poza napojami istotne są także przemyślane posiłki. Najlepiej sprawdzą się dania lekkie, chłodne, z dużą ilością warzyw i owoców - takie , które są jak najmniej przetworzone i lekkostrawne. Zupy zastępuj chłodnikami, mięso wieprzowe – rybami i białym mięsem drobiowym. Unikaj alkoholu oraz słodyczy. Wśród owoców wyróżnić należy: pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki, jabłka, ponieważ regulują poziom nawodnienia organizmu. Do potraw dodawaj czosnek – choć nie kojarzy się z orzeźwieniem, to warto wiedzieć, że poprawia krążenie krwi i pobudza organizm do naturalnego chłodzenia. W letniej kuchni należy stosować krótkie gotowanie, gotowanie na parze, blanszowanie oraz krótkie obsmażanie.

Wymienione techniki gotowania powodują, iż potrawa jest lekka, ponadto równoważy chłodzące działanie produktów. Podobne działanie mają małe ilości takich przypraw, jak: pieprz, czosnek, bazylia, świeży imbir, kardamon czy goździki. Co powinno znaleźć się w letnim menu? Oto kilka najważniejszych pozycji:

- zupy warzywne i owocowe, zupy kre, chłodniki;

- sałatki i surówki;

- pikle;

- gotowane zboża: jęczmień, ryż, pszenica, orkisz, kukurydza;

- duszone warzywa i owoce;

- dużo świeżych warzyw i owoców.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które cenią...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6712 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.