Czy jajka faktycznie są bardzo zdrowe?

Czy jajka faktycznie są bardzo zdrowe?

zdrowe odżywianie

Kilkadziesiąt lat temu pojawiły się informacje, że jaja są niezdrowe, uzasadniono to faktem, że posiadają sporo cholesterolu, straszono, że jedzenie więcej niż czterech jaj tygodniowo źle wpływa na układ krwionośny. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło, wielokrotnie broni się jajka, pokazując ich zbawienne właściwości.

Mocne strony jaj

Jajka mogą dać nam wiele dobrego – białka, witaminy, minerały czy tłuszcz to tylko kilka z ich kluczowych właściwości. Spożywając jajka dostarczamy organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania:

- białko – jajko dostarcza ok. 6,3 g białka z najbogatszym zestawem aminokwasów ze wszystkich spożywanych produktów. Żółtko zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka ;

- witaminy – jaja zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem witaminy C, bogate są natomiast w witaminy z grupy B, a także wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach;

- minerały – wśród nich są, np.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen, fluor;

- tłuszcz – na 5 g tłuszczu w jednym jajku TYLKO 0, 1 g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (czyli te niekorzystnie wpływające na nasz organizm);

- karotenoidy - beta-karoten, kryptoksantyna, luteina i zeaksantyna. Dwa ostatnie to jedyne karotenoidy obecne w ludzkim oku. Mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zapobiegają degeneracji plamki żółte ;

- cholina – zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Cholesterol w jajkach

Powyższe fakty jednoznacznie wskazują , że postawiona dawniej teza jest niesłuszna. Przyznać jednak należy, że w jajkach faktycznie jest sporo cholesterolu, ale znajduje się w nich również letycyna, która dba o jego odpowiedni poziom.

Ciekawostka dla osób zmagających się z nadwagą...

Jajko zjedzone na śniadanie pomaga schudnąć, zawarte w nim tłuszcz i białko sprawiają, że pojawia się uczucie sytości, nie ma więc napadów głodu i objadania się podczas dnia.

Wszechstronne zastosowanie

Jaja mają więc same atuty – są bardzo zdrowe, ogólnodostępne, tanie i można przyrządzić je na wiele sposobów (szybko i łatwo). Przyrządzając jajka na różne sposoby unikniemy monotonii - jajka na miękko, faszerowane, omlet, jajecznica, jajka po wiedeńsku – to zaledwie kilka przykładów dań z jajkami w roli głównej. Warto zadbać, by na stałe zagościły w naszej diecie. Najłatwiej strawią się jajka podane na miękko lub w postaci jajecznicy zrobionej na parze. Podczas wyboru jajek należy zwrócić uwagę na kod systemu hodowli, w jakim chowane są kury. Im ten kod niższy, tym jaja zdrowsze (0 – produkcja ekologiczna, 1 – chów na wolnym wybiegu, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy).

 

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6411 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.577 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.