Czy jajka faktycznie są bardzo zdrowe?

Czy jajka faktycznie są bardzo zdrowe?

odchudzanie zmniejszenie apetytu zdrowe odżywianie

Kilkadziesiąt lat temu pojawiły się informacje, że jaja są niezdrowe, uzasadniono to faktem, że posiadają sporo cholesterolu, straszono, że jedzenie więcej niż czterech jaj tygodniowo źle wpływa na układ krwionośny. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło, wielokrotnie broni się jajka, pokazując ich zbawienne właściwości.

Mocne strony jaj

Jajka mogą dać nam wiele dobrego – białka, witaminy, minerały czy tłuszcz to tylko kilka z ich kluczowych właściwości. Spożywając jajka dostarczamy organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania:

- białko – jajko dostarcza ok. 6,3 g białka z najbogatszym zestawem aminokwasów ze wszystkich spożywanych produktów. Żółtko zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka ;

- witaminy – jaja zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem witaminy C, bogate są natomiast w witaminy z grupy B, a także wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach;

- minerały – wśród nich są, np.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen, fluor;

- tłuszcz – na 5 g tłuszczu w jednym jajku TYLKO 0, 1 g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (czyli te niekorzystnie wpływające na nasz organizm);

- karotenoidy - beta-karoten, kryptoksantyna, luteina i zeaksantyna. Dwa ostatnie to jedyne karotenoidy obecne w ludzkim oku. Mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zapobiegają degeneracji plamki żółte ;

- cholina – zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Cholesterol w jajkach

Powyższe fakty jednoznacznie wskazują , że postawiona dawniej teza jest niesłuszna. Przyznać jednak należy, że w jajkach faktycznie jest sporo cholesterolu, ale znajduje się w nich również letycyna, która dba o jego odpowiedni poziom.

Ciekawostka dla osób zmagających się z nadwagą...

Jajko zjedzone na śniadanie pomaga schudnąć, zawarte w nim tłuszcz i białko sprawiają, że pojawia się uczucie sytości, nie ma więc napadów głodu i objadania się podczas dnia.

Wszechstronne zastosowanie

Jaja mają więc same atuty – są bardzo zdrowe, ogólnodostępne, tanie i można przyrządzić je na wiele sposobów (szybko i łatwo). Przyrządzając jajka na różne sposoby unikniemy monotonii - jajka na miękko, faszerowane, omlet, jajecznica, jajka po wiedeńsku – to zaledwie kilka przykładów dań z jajkami w roli głównej. Warto zadbać, by na stałe zagościły w naszej diecie. Najłatwiej strawią się jajka podane na miękko lub w postaci jajecznicy zrobionej na parze. Podczas wyboru jajek należy zwrócić uwagę na kod systemu hodowli, w jakim chowane są kury. Im ten kod niższy, tym jaja zdrowsze (0 – produkcja ekologiczna, 1 – chów na wolnym wybiegu, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy).

 

 

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.910 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
Zobacz ofertę

Olej Z Pestek Moreli

4.836 opinii:
Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Czarnuszka Nasiona

4.836 opinii:
Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.758 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Czystek

4.7512 opinii:
Czystek to zioło, które ma wiele zastosowań zdrowotnych. Przede wszystkim reguluje...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.