Dlaczego warto pić zielona kawę

Dlaczego warto pić zielona kawę

Polacy uwielbiają pić kawę. Najczęściej wybierają rozpuszczalną, mieloną, z dodatkiem mleka, śmietanki lub cukru. Mało kto wie, że na rynku dostępna jest też inna kawa, znacznie zdrowsza. To kawa zielona, czyli niepalone dojrzałe lub niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta. Chociaż w smaku jest mniej aromatyczna od swojej palonej siostry, zawiera więcej nielotnych zawiązków i kwas chlorogenowy – prawdziwy hit w odchudzaniu.

Co zawiera zielona kawa?

Kwas chlorogenowy (zwany także kawasem kawoilochinowym) jest silnym przeciwutleniaczem. Poza zielona kawą znajdziemy go karczochach, pokrzywie, śliwkach suszonych i głogu. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze, antygrzybicze i hepatoprotekcyjne (chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację). Obniża poziom cukru we krwi, zwiększa czułość komórek na insulinę, a także wpływa na metabolizm tłuszczu.

Wśród polifenoli zawartych z zielonej kawie znajdziemy też kwasy gentyzynowy i galusowy, które niszczą bakterie i wirusy, oraz kwas salicylowy, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.

Kolejnym ważnym składnikiem zielonej kawy jest kofeina, która zmniejsza zmęczenie, pobudza i poprawia przemianę materii. Kofeina razem z kwasem chlorogenowym obniża stopień przyswajania glukozy i zmniejsza możliwość magazynowania glukozy pod postacią tłuszczu.

Uwaga! Należy pamiętać, że zielona kawa działa tylko przy diecie niskotłuszczowej. Kwas chlorogenowy wspomoże walkę z nadwagą kiedy ograniczymy ilość spożywanych tłuszczy.

Działanie zielonej kawy

Zielona kawa:

  • odchudza;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • zmniejsza apetyt;
  • pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
  • dodaje energii;
  • wspomaga redukcję cellulitu;
  • zwiększa odporność organizmu;
  • chroni przed nowotworami (piersi, prostaty, odbytu);
  • opóźnia procesy starzenia;
  • wspiera funkcjonowanie nerek;
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Przeciwskazaniem do stosowania kuracji odchudzającej zieloną kawą są choroby takie jak: choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, a także ciąża , karmienie piersią i wiek poniżej 16 roku życia.

Jak przyrządzić zieloną kawę?  

Ziarna kawy najlepiej rozgnieść w moździerzu, są twarde i sprężyste. Po wrzuceniu do młynka mogłyby go uszkodzić. Wstępnie rozdrobnione ziarna można już wrzucić do młynka. Następnie dwie – trzy łyżeczki zmielonej kawy zalewamy wrzątkiem (optymalna temperatura to ok.90-95 stopni) około 200-250 ml. Należy odczekać kilka minut, aż fusy opadną na dno. Zieloną kawę można posłodzić np. miodem, cukrem brzozowym, dodać mleko, cynamon lub kardamon. Smak zielonej kawy jest dość specyficzny – ziołowy, odrobinę goryczkowy, niektórym przypomina zieloną herbatę. Można więc mieszać zieloną kawę z klasyczną w proporcjach 2 części palonej na 1 część zielonej. Zalecana dzienna porcja to 2-3 filiżanki kawy dziennie. Można stosować ją profilaktycznie, może być także ważnym elementem diety podczas odchudzania.  Zieloną kawę możemy kupić w postaci ziaren, mieloną lub w postaci kapsułek.

Źródła zdjęć:

  • https://www.instagram.com/p/BCfJW5Lp48F/
  • https://www.instagram.com/p/9ldBZeo-41/

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.