Dlaczego warto pić zielona kawę

Dlaczego warto pić zielona kawę

zdrowe odżywianie

Polacy uwielbiają pić kawę. Najczęściej wybierają rozpuszczalną, mieloną, z dodatkiem mleka, śmietanki lub cukru. Mało kto wie, że na rynku dostępna jest też inna kawa, znacznie zdrowsza. To kawa zielona, czyli niepalone dojrzałełe lub niedojrzałe zaiarna kawy z gatunku Robusta. Chociaż w smaku jest mniej aromatyczna od swojej palonej siostry za to zawiera więcej nielotnych zawiązków i kwas chlorogenowy- prawdziwy hit w odchudzaniu.

Co zawiera zielona zielona kawa?

Kwas chlorogenowy (zawany także kawasem kawoilochinowym) jest silnym przeciwutleniaczem. Pza zielona kawą znajdziemy go karczochach, pokrzywie, śliwkach suszonych i głogu. Ma działanieantyoksydacyjne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze, antygrzybiczei hepatoprotekcyjne (chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację). Obniża poziom cukru we krwi, zwiększaczułość komórek na insulinę, a także wpływa na metabolizm tłuszczu.

Wsród polifenoli zawartych z zielonej kawie znajdziemy też kwasy gentyzynowy i galusowy, które niszczą bakterie i wirusy, oraz kwas salicylowy, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.

Kolejnym ważnym składnikiem zielonej kawy jaest kofeina., która zmniejsza zmęczęnie, pobudza i poprawia przemianę materii. Kofeina razem z kwasem chlorogenowym obniża stopień przyswajania glukozy i zmniejsza możliwość magazynowaia glukozy pod postacią tłuszczu.

 

Uwaga!

Należy pamiętać, że zielona kawa działa tylko przy diecie niskotłuszczowej. Kwas clorogenowy wspomoże walkę z nadwagą kiedy ograniczymy ilość spożywanych tłuszczy.

 

 

Działanie zielonej kawy

Zielona kawa:

odchudza

przyspiesza przemianę materii

zmniejsza apetyt

pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu                                                                                                                      

dodaje energii

wspomaga redukcję cellulitu

zwiększa odporność organizmu

chroni przed nowotworami (piersi, prostaty, odbytu)

opóźnia procesy starzenia

poprawia funkcjonaowanie nerek

zmniejsza ryzyko cukrzycy

Przeciwskazaniem do stosowaia kuracji odchudzającej zieloną kawą są choroby takie jak: choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, a także ciąża , karmienie piersią i wiek poniżej 16 roku życia.

 

Jak przyrządzić zieloną kawę?  Ziarna kawy najlepiej rozgnieść w moździerzu, są twarde i sprężyste. Po wrzuceniu do młynka mogłyby go uszkodzić. Wstępnie rozdrobnione ziarna można już wrzucić do młynka. Następnie dwie – trzy łyżeczki zmielonej kawy zalewamy wrzątkiem (optymalna temperatura to ok.90-95 stopni) około 200-250 ml. Należy odczekać kilka minut aż fusy opadną na dno. Zieloną kawę można posłodzić np. miodem, cukrem brzozowym, dodać mleko, cynamon lub kardamon. Smak zielonej kawy jest dość specyficzny – ziołowy, odrobinę goryczkowy, niektórym przypomina zieloną herbatę. Można więc mieszać zieloną kawę z klasyczną w proporcjach 2 części palonej na 1 część zielonej. Zalecana dzienna porcja to 2-3 filiżanki kawy dziennie. Można stosować ją profilaktycznie, może być także ważnym elementem diety podczas odchudzania.  Zieloną kawę możemy kupić w postaci ziaren, mieloną, lub w postaci kapsułek.

Źródła zdjęć:

https://www.instagram.com/p/BCfJW5Lp48F/

https://www.instagram.com/p/9ldBZeo-41/


 

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6411 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.577 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.