Soczewica Zielona

Soczewica Zielona

miejsce
w rankingu

7

Soczewica Zielona
3.86
opinii: 7

Soczewica Zielona znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Soczewica Zielona

Producent:

VIVIO

Thumb vivio

Postać:

inne

Opis:

Co warto wiedzieć o soczewicy?

Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w pierwszej kolejności zwraca się uwagę na to, że w jej skład wchodzą łatwo przyswajalne białka. Mimo to mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nie jest bogate w kalorie i posiada dość niski indeks glikemiczny, nie ma więc żadnych przeciwwskazań do tego, aby sięgały po nią również te osoby, który dbają o linię albo zmagają się z problemem cukrzycy. 

Cukrzycy mają zresztą zdecydowanie więcej powodów, aby zainteresować się możliwościami stwarzanymi przez soczewicę, okazuje się bowiem, że przyczynia się ona do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Obecność kwasu foliowego przyczynia się do tego, że soczewica jest idealnym rozwiązaniem z punktu widzenia osób planujących macierzyństwo, a bogactwo żelaza sprzyjającego tworzeniu się czerwonych krwinek i podwyższającego poziom hemoglobiny sprawia, że soczewica powinna spodobać się anemikom. 

Mamy do czynienia również z rozwiązaniem znanym jako źródło fosforu, cynku magnezu i witamin z grupy B, jeśli zaś soczewica jest spożywana regularnie charakteryzuje się nie tylko wyjątkowo korzystnym wpływem na cerę, ale również tym, że poprawia pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Jest to również jeden z tych produktów, które obniżają cholesterol i wspomagają proces gubienia kilogramów. W przeciwieństwie do swojej krewnej fasoli soczewica jest lekkostrawna, a to sprawia, że możliwe jest jej codzienne stosowanie.

Jak przygotować soczewicę

Tym, jak ugotować soczewicę warto zainteresować się już choćby dlatego, że świeżo ugotowana jest bez porównania bardziej zdrowa niż ta, która pochodzi z puszki posiadając jednocześnie niższy indeks glikemiczny. Proces gotowania ma i ten plus, że pozwala nam na kontrolę zawartości soli, a przecież on sam jest na tyle nieskomplikowany, że nie wymaga szczególnych umiejętności. Ziarna soczewicy należy przepłukać, wrzucić do wrzątku, a następnie gotować aż do momentu, w którym staną się one miękkie. Najczęściej wystarcza już 15 minut, choć czas ten możemy wydłużyć. Ilość wody powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy, na szklankę soczewicy powinny więc przypadać dwie szklanki wody. 

W czasie gotowania soczewica nie tylko pochłania cały płyn, ale i zwiększa swoją objętość, jeśli zaś zachodzi taka potrzeba, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby w trakcie gotowania dodać nieco wrzątku.

Rodzaje soczewicy

Soczewica czerwona i żółta zasługują na szczególne zainteresowanie, często bowiem zwraca się uwagę na to, że są to nie tylko najbardziej delikatne, ale i najdrobniejsze ze wszystkich odmian. Charakteryzuje się je szybkie gotowanie, w kuchni zaś stanowią znakomitą bazę do puree i past, a najlepiej smakują z curry. Soczewica zielona z kolei charakteryzuje się przyjemnym i głęboki smakiem, może być stosowana nawet jako zamiennik mięsa, jedzący ma bowiem przyjemne uczucie sytości. Soczewica czarna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo urodziwa zwłaszcza, gdy serwuje się ją w towarzystwie kolorowych warzyw. Przypomina nieco czarny kawior i prezentuje się świetnie tak w sałatkach, jak i jako składnik zup. 

Ciekawy wygląd jest też charakterystyczny dla soczewicy brązowej. Sięgając po nią należy uzbroić się w cierpliwość, jej gotowanie może nam bowiem zająć nawet godzinę.

Tak wiele wartości odżywczych ukryło się w niepozornej soczewicy. To doskonały dodatek do mięs, które można przyprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ze zdrowych olejów proponujemy spróbowanie białego oleju sojowego. Nowego aromatu ciepłym potrawom nada z pewnością pachnący pieprz pomarańczowy. Do udekorowania mięs oraz sałatek przydadzą się z kolei suszone płatki czosnku. Z przekąsek warto skosztować suszonej żurawiny.

 

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja, czyli o kłopotliwych terminach

Dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja, czyli o kłopotliwych terminach

Czytaj artykuł
Co jeść i pić podczas upałów?

Co jeść i pić podczas upałów?

Czytaj artykuł
Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu.

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu.

Czytaj artykuł

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Inez 2017-05-25 10:19

    Przesadzacie, zielona soczewica jest super, tylko trzeba ją umiejętnie przyrządzić.

  • Ewelina 2017-05-19 14:21

    Potwierdzam, czerwona soczewica jest dużo, dużo smaczniejsza

  • hania 2016-04-16 15:54

    moim zdaniem soczewica zielona jest znacznie gorsza od czerwonej. nie tylko pod wzgledem smaku, ale rowniez walorow odzywczych. cena tez dosc wysoka.

  • Trzy metody jak uniknąć efektu jojo

    Trzy metody jak uniknąć efektu jojo

    Czytaj artykuł
    Zdrowy tryb życia cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością

    Zdrowy tryb życia cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością

    Czytaj artykuł
    Zdrowa zielona moda – młody jęczmień

    Zdrowa zielona moda – młody jęczmień

    Czytaj artykuł
  • Alina 2016-03-19 15:59

    jadlam soczewice zielona ze wzgledow zdrowotnych. jestem cukrzykiem... wyniki badan po spozywaniu soczewicy znacznie sie poprawily. ale sam smak tego produktu nie przekonuje mnie do ponownego zakupu. ale coz.... smak to kwestia gustu.

  • Boner 2015-08-19 10:58

    Wydaje mi się, że teraz odmieniłem swoje zdrowie, bo jak przyjmuje tą soczewicę od 2 tygodni to mam o wiele mniejsze wzdęcia i jestem ogólnie bardziej radosny. O wiele bardziej chce mi się żyć!

  • Natisa 2015-08-19 10:56

    Ogólnie nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za Soczewica Zielona, jednakże od kilku miesięcy czuje się o wiele lepiej, bo to na prawdę działa i jest super :)

  • Lover 2015-08-19 10:56

    Przede wszystkim bardzo zdrowa i warto jest stosować tą soczewicę, bo działa i jest bardzo smaczna. To daje mi radość, że zjadam coś zdrowego ;)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Soczewica Zielona

    Producent:

    VIVIO

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Opis:

    Co warto wiedzieć o soczewicy?

    Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w pierwszej kolejności zwraca się uwagę na to, że w jej skład wchodzą łatwo przyswajalne białka. Mimo to mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nie jest bogate w kalorie i posiada dość niski indeks glikemiczny, nie ma więc żadnych przeciwwskazań do tego, aby sięgały po nią również te osoby, który dbają o linię albo zmagają się z problemem cukrzycy. 

    Cukrzycy mają zresztą zdecydowanie więcej powodów, aby zainteresować się możliwościami stwarzanymi przez soczewicę, okazuje się bowiem, że przyczynia się ona do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Obecność kwasu foliowego przyczynia się do tego, że soczewica jest idealnym rozwiązaniem z punktu widzenia osób planujących macierzyństwo, a bogactwo żelaza sprzyjającego tworzeniu się czerwonych krwinek i podwyższającego poziom hemoglobiny sprawia, że soczewica powinna spodobać się anemikom. 

    Mamy do czynienia również z rozwiązaniem znanym jako źródło fosforu, cynku magnezu i witamin z grupy B, jeśli zaś soczewica jest spożywana regularnie charakteryzuje się nie tylko wyjątkowo korzystnym wpływem na cerę, ale również tym, że poprawia pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Jest to również jeden z tych produktów, które obniżają cholesterol i wspomagają proces gubienia kilogramów. W przeciwieństwie do swojej krewnej fasoli soczewica jest lekkostrawna, a to sprawia, że możliwe jest jej codzienne stosowanie.

    Jak przygotować soczewicę

    Tym, jak ugotować soczewicę warto zainteresować się już choćby dlatego, że świeżo ugotowana jest bez porównania bardziej zdrowa niż ta, która pochodzi z puszki posiadając jednocześnie niższy indeks glikemiczny. Proces gotowania ma i ten plus, że pozwala nam na kontrolę zawartości soli, a przecież on sam jest na tyle nieskomplikowany, że nie wymaga szczególnych umiejętności. Ziarna soczewicy należy przepłukać, wrzucić do wrzątku, a następnie gotować aż do momentu, w którym staną się one miękkie. Najczęściej wystarcza już 15 minut, choć czas ten możemy wydłużyć. Ilość wody powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy, na szklankę soczewicy powinny więc przypadać dwie szklanki wody. 

    W czasie gotowania soczewica nie tylko pochłania cały płyn, ale i zwiększa swoją objętość, jeśli zaś zachodzi taka potrzeba, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby w trakcie gotowania dodać nieco wrzątku.

    Rodzaje soczewicy

    Soczewica czerwona i żółta zasługują na szczególne zainteresowanie, często bowiem zwraca się uwagę na to, że są to nie tylko najbardziej delikatne, ale i najdrobniejsze ze wszystkich odmian. Charakteryzuje się je szybkie gotowanie, w kuchni zaś stanowią znakomitą bazę do puree i past, a najlepiej smakują z curry. Soczewica zielona z kolei charakteryzuje się przyjemnym i głęboki smakiem, może być stosowana nawet jako zamiennik mięsa, jedzący ma bowiem przyjemne uczucie sytości. Soczewica czarna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo urodziwa zwłaszcza, gdy serwuje się ją w towarzystwie kolorowych warzyw. Przypomina nieco czarny kawior i prezentuje się świetnie tak w sałatkach, jak i jako składnik zup. 

    Ciekawy wygląd jest też charakterystyczny dla soczewicy brązowej. Sięgając po nią należy uzbroić się w cierpliwość, jej gotowanie może nam bowiem zająć nawet godzinę.

    Tak wiele wartości odżywczych ukryło się w niepozornej soczewicy. To doskonały dodatek do mięs, które można przyprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ze zdrowych olejów proponujemy spróbowanie białego oleju sojowego. Nowego aromatu ciepłym potrawom nada z pewnością pachnący pieprz pomarańczowy. Do udekorowania mięs oraz sałatek przydadzą się z kolei suszone płatki czosnku. Z przekąsek warto skosztować suszonej żurawiny.

     

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Artykuły wybrane dla Ciebie

    Dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja, czyli o kłopotliwych terminach

    Dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja, czyli o kłopotliwych terminach

    Czytaj artykuł
    Co jeść i pić podczas upałów?

    Co jeść i pić podczas upałów?

    Czytaj artykuł
    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu.

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu.

    Czytaj artykuł

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest plamisty...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest plamisty... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    4.06 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości nasiona...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości nasiona... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w pierwszej...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w pierwszej... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    3.836 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.758 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych,...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych,... czytaj dalej »

    Kategoria:
    Inne
    Producent:
    VIVIO
    Ulotka:
    Brak ulotki
    Na receptę:
    Nie