Fasola Karłowa Jaś

miejsce
w rankingu

9

Fasola Karłowa Jaś
3.78
opinii: 9

Fasola Karłowa Jaś znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Fasola Karłowa Jaś

Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś

Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych, która może być i jest uprawiania niemalże na całym świecie. Dlaczego właśnie ta odmiana fasoli jest tak popularna? Otóż jest ona niezwykle odporna na działanie zróżnicowanych warunków atmosferycznych, a do tego może być bardzo długo przechowywana. Oprócz tych typowo praktycznych zalet, fasola ta jest również bogata w ważne dla naszego organizmu substancje odżywcze, ale także zawiera fosfor, wapń i potas. To właśnie z tego powodu, jest ona niezwykle popularna wśród wegetarian, który zastępują nią mięso.
Spożywając fasolę karłowy Jaś możemy też pomóc naszemu organizmowi w usuwaniu zbyt dużej ilości, dzięki zawartemu w niej rozpuszczalnemu błonnikowi. Co więcej, fasola ta, a właściwie zawarte w niej substancje, hamują rozrost tkanek nowotworowych.

Fasola karłowy Jaś jest doskonałym substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej, ze względu na ogromną ilość pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, które jak zapewne większość z nas wie jest niezwykle ważnym budulcem naszego organizmu. Oprócz tego jest jednak również świetnym uzupełnieniem bardziej tradycyjnej diety, która nie wyklucza spożywania mięsa. Wśród cennych substancji odżywczych, z których składa się fasola karłowy Jaś, należy wymienić chociażby żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B, dzięki którym nasze włosy, skóra oraz paznokcie pozostają w doskonałej formie. Przyswajalna frakcja błonnika pokarmowego w fasoli karłowy Jaś pozwala też na usunięcie zbyt dużej ilości cholesterolu  i niekorzystnych dla naszego organizmy frakcji LDL. Jedząc fasolę wpływamy również na poprawę naszej pamięci oraz koncentracji, a to dzięki zawartości lecytyny, która ma świetny wpływ na nasz mózg oraz tkankę nerwową. Wiele osób ucieszy również fakt, iż fasola pomaga poradzić sobie ze zbytnim zakwaszeniem organizmu co jest obecnie częstym problemem. Duże spożycie żywności przetworzonej lub tej pochodzenia zwierzęcego sprawia, że ilość kwasów w organizmie jest bardzo duża, ale właściwości alkalizujące fasoli pozwalają na ich zneutralizowanie.

Co możemy przygotować z fasoli karłowy Jaś? Przede wszystkim jest to częsty dodatek do wszelkiego typu zup czy gulaszów, ale jest także głównym składnikiem na przykład fasolki po bretońsku. Świetnie sprawdza się także w postaci past do kanapek czy jako podstawa do przygotowania kotletów wegetariańskich.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Podsumowując – jedzenie fasoli może bardzo korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Ten niezwykle wartościowy pokarm, to nie jedynie propozycja dla wegetarian, ale także dla osób, których dieta jest bardziej tradycyjna. Ma mnóstwo ważnych dla nas substancji odżywczych, w tym zawiera oligosacharydy, które są najlepszą pożywką dla naszej jelitowej flory bakteryjnej. Wśród najważniejszych substancji, w które bogata jest fasola należy wymienić magnez, fosfor, cynk, wapń oraz szereg witamin: PP, B czy A. Warto także podkreślić, że oprócz pozytywnego oddziaływania na przykład na nasze płuca czy wątrobę, fasola pomaga nam też w zachowaniu pięknego wyglądu na dłużej.

Po fasolę karłowatą warto sięgać przy każdej okazji, traktując jako dodatek do zup lub dań obiadowych. Podobne właściwości, ale nieco odmienny smak posiada inny gatunek fasoli, a mianowicie smaczna fasola mung. Fasola idealnie pasuje do dań mięsnych, które warto uzupełnić o aromatyczną przyprawę myśliwską, a także słodkie suszone pomidory. Do zagęszczenia ciemnego sosu pieczeniowego przyda się natomiast skrobia kukurydziana.

 

Jak utrzymać świeżość warzyw?

Jak utrzymać świeżość warzyw?

Nie każdy z nas ma to szczęście, że na rynek ze świeżym produktami może wyskoczyć co rano przed śniadaniem, bo mieści się tuż za rogiem. Większość... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Tomasz 2017-11-20 22:08

    produkt wart polecenia :)

  • Aleksy 2017-07-20 12:09

    Fasola Karłowa Jaś zupełnie na mnie nie działa:( Uważam, że jest do niczego.

  • Grazyna 2016-03-14 21:27

    polecam tę fasolę! to fajny, zdrowy dodatek do obiadu. fasola doskonale smakuje. niestety jest ciezka do strawienia.... cena przystepna, opakowanie bardzo wydajne. W supermarketach dostepne sa fasole o zdecydownie gorszej jakosci.

  • Opinia użytkownika 2015-09-28 12:18

    smak dzieciśntwa

  • Opinia użytkownika 2015-09-28 12:14

    Hej Anka fajny przepis na pewno spróbuję. Mam tylko pytanie czy w twoim przepisie muszę moczyć fasolę karłową dzień wcześniej? Mam nadzieję, że to przeczytasz

  • Anka 2015-09-28 12:13

    Wiem, że dużo osób ma problemy z gotowaniem fasoli, więc podam wam mój sprawdzony sposób na gotowanie fasolki piękny jaś. Po pierwszy do garnka należy wlać zimną wodę, do której wrzucamy łyżkę soli i łyżkę oleju. Następnie wrzucamy na palnik i gotujemy aż będzie wrzątek. W międzyczasie myjemy fasolę. Gdy już mamy wrzątek wrzucamy fasolkę do gotującej się wody i gotujemy przez dwadzieścia minut. Następnie dolewamy zimnej wody aby nie wylewać wrzątku. Wodę z garnka wylewamy i jeszcze raz robimy to samo (bez mycia). Fasolka jest smaczna, mięciutka i pasuje do wielu dań pozdrawiam. Anka

  • Norbis 2015-08-18 10:49

    Jak dla mnie to jest totalnie bez sensu. Nie podoba mi się to wcale i niestety nie polecam! To jest mega ohydne..

  • Nika 2015-08-18 10:48

    Oj tak. Bardzo lubię Jasia i moja cała rodzina również. Dodaje bardzo dużo białka do naszej diety i nie trzeba wcale jeść tylko mięsa!

  • Olaf 2015-08-18 10:47

    Fasola Karłowa Jaś to mój hit z dzieciństwa. Doskonale wprawia się w rytm jak się stosuje dłużej i później przywyknąć do niej to już nie jest problem ;)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Fasola Karłowa Jaś

    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś

    Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych, która może być i jest uprawiania niemalże na całym świecie. Dlaczego właśnie ta odmiana fasoli jest tak popularna? Otóż jest ona niezwykle odporna na działanie zróżnicowanych warunków atmosferycznych, a do tego może być bardzo długo przechowywana. Oprócz tych typowo praktycznych zalet, fasola ta jest również bogata w ważne dla naszego organizmu substancje odżywcze, ale także zawiera fosfor, wapń i potas. To właśnie z tego powodu, jest ona niezwykle popularna wśród wegetarian, który zastępują nią mięso.
    Spożywając fasolę karłowy Jaś możemy też pomóc naszemu organizmowi w usuwaniu zbyt dużej ilości, dzięki zawartemu w niej rozpuszczalnemu błonnikowi. Co więcej, fasola ta, a właściwie zawarte w niej substancje, hamują rozrost tkanek nowotworowych.

    Fasola karłowy Jaś jest doskonałym substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej, ze względu na ogromną ilość pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, które jak zapewne większość z nas wie jest niezwykle ważnym budulcem naszego organizmu. Oprócz tego jest jednak również świetnym uzupełnieniem bardziej tradycyjnej diety, która nie wyklucza spożywania mięsa. Wśród cennych substancji odżywczych, z których składa się fasola karłowy Jaś, należy wymienić chociażby żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B, dzięki którym nasze włosy, skóra oraz paznokcie pozostają w doskonałej formie. Przyswajalna frakcja błonnika pokarmowego w fasoli karłowy Jaś pozwala też na usunięcie zbyt dużej ilości cholesterolu  i niekorzystnych dla naszego organizmy frakcji LDL. Jedząc fasolę wpływamy również na poprawę naszej pamięci oraz koncentracji, a to dzięki zawartości lecytyny, która ma świetny wpływ na nasz mózg oraz tkankę nerwową. Wiele osób ucieszy również fakt, iż fasola pomaga poradzić sobie ze zbytnim zakwaszeniem organizmu co jest obecnie częstym problemem. Duże spożycie żywności przetworzonej lub tej pochodzenia zwierzęcego sprawia, że ilość kwasów w organizmie jest bardzo duża, ale właściwości alkalizujące fasoli pozwalają na ich zneutralizowanie.

    Co możemy przygotować z fasoli karłowy Jaś? Przede wszystkim jest to częsty dodatek do wszelkiego typu zup czy gulaszów, ale jest także głównym składnikiem na przykład fasolki po bretońsku. Świetnie sprawdza się także w postaci past do kanapek czy jako podstawa do przygotowania kotletów wegetariańskich.

    Dlaczego warto jeść fasolę?

    Podsumowując – jedzenie fasoli może bardzo korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Ten niezwykle wartościowy pokarm, to nie jedynie propozycja dla wegetarian, ale także dla osób, których dieta jest bardziej tradycyjna. Ma mnóstwo ważnych dla nas substancji odżywczych, w tym zawiera oligosacharydy, które są najlepszą pożywką dla naszej jelitowej flory bakteryjnej. Wśród najważniejszych substancji, w które bogata jest fasola należy wymienić magnez, fosfor, cynk, wapń oraz szereg witamin: PP, B czy A. Warto także podkreślić, że oprócz pozytywnego oddziaływania na przykład na nasze płuca czy wątrobę, fasola pomaga nam też w zachowaniu pięknego wyglądu na dłużej.

    Po fasolę karłowatą warto sięgać przy każdej okazji, traktując jako dodatek do zup lub dań obiadowych. Podobne właściwości, ale nieco odmienny smak posiada inny gatunek fasoli, a mianowicie smaczna fasola mung. Fasola idealnie pasuje do dań mięsnych, które warto uzupełnić o aromatyczną przyprawę myśliwską, a także słodkie suszone pomidory. Do zagęszczenia ciemnego sosu pieczeniowego przyda się natomiast skrobia kukurydziana.

     

    Jak utrzymać świeżość warzyw?

    Jak utrzymać świeżość warzyw?

    Nie każdy z nas ma to szczęście, że na rynek ze świeżym produktami może wyskoczyć co rano przed śniadaniem, bo mieści się tuż za rogiem. Większość... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    4.07 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    3.867 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.789 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »