Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Masło orzechowe to produkt, który popularny jest przede wszystkim w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Z upływem czasu zaczął się także pojawiać w naszym menu. Czy warto takie masło rzeczywiście spożywać?
Masło przygotowywane jest z orzechów, które są poddane prażeniu i odbywa się ono w temperaturze powyżej 200 stopni. Poddanie temu procesowi sprawia, że będą one zmieniały kolor z białego na brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkuje się z orzechów ziemnych.
Orzeszki ziemne, które nazywa się inaczej arachidowymi to tak naprawdę skarbnica, jeśli chodzi o kwasy oleinowe, dzięki którym obniża się poziom cholesterolu we krwi. Tym samym będzie można skutecznie walczyć z miażdżycą czy chorobami układu krwionośnego. Będą one także bogate w białko roślinne, potas, magnez, witaminę E oraz błonnik. Wszystko to powoduje, że tak naprawdę każdy z nas powinien po to masło sięgać a szczególnie wegetarianie, ponieważ dzięki niemu będą mogli uzupełnić niedobory białka w swojej diecie.
Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym na pewno będzie dobrym rozwiązaniem, gdy chce się dać takie masło dzieciom, ponieważ dzięki temu będzie można je otworzyć na innowacyjne pomysły, gdy chodzi o menu. Okazuje się, że dla dzieci może to być idealny produkt, gdy chce się przygotować przekąskę, w której będzie dużo zdrowych składników. Wiadomo nie od dziś, że orzechy to również doskonałe paliwo dla naszego mózgu.
Specjaliści starają się podkreślać, że regularne spożywanie orzechów i w tym również masła orzechowego może nas chronić między innymi przed chorobami serca i może zdecydowanie poprawiać kondycję całego naszego organizmu jak i też może usprawnić jego funkcjonowanie. Dietetycy starają się podkreślać, że powinno się wybierać masło orzechowe, które będzie miało w sobie jak najwięcej orzechów. Uważa się bowiem, że orzechy mogą również gwarantować zwalczanie infekcji i pozytywnie mogą wpływać między innymi na nasz układ krwionośny. Okazuje się, że badania przeprowadzone przez Harvard Medical School w USA dowiodły, że spożywane pięć razy w tygodniu masło orzechowe może o prawie połowę zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca co jest naprawdę doskonałym wynikiem.
Masło orzechowe będzie doskonale nadawać się do smarowania pieczywa czy tostów. Jest to także doskonały dodatek, gdy przygotowuje się słodkie zapiekanki, lody czy ciastka. Doskonale będzie się komponować ze słodkimi smakami, ale może być także dopasowane do smaków pikantnych.
Wybierając masło orzechowe najlepiej będzie sięgać po takie, które pozbawione będzie cukru. Prawdziwe masło powinno składać się jedynie z przetartych orzechów oraz z niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odmiany, które produkowane są z prażonych orzechów solonych nie powinny się znajdować w składzie naszych posiłków, gdy chcemy mieć zdrową dietę. najlepiej będzie samemu robić masło orzechowe przez użycie do tego orzechów włoskich, lub też migdałów, które będą dużo bardziej pożądanym składnikiem zdrowej, zbilansowanej, działającej pozytywnie na organizm diety.
Masło orzechowe ma specyficzny słony smak, który można złagodzić, smarując pieczywo dżemem lub musem owocowym. Dobrym wyborem będzie też syrop malinowy z miodem, który rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Do dań mięsnych warto dodać aromatyczny czosnek niedźwiedzi, a sałatkę posypać pachnącymi płatkami czosnku. Zwolennicy słodkich przekąsek powinni z kolei sięgnąć po pyszne suszone figi.
Danka 2017-11-20 22:48
Daję 5 ******, bo to ulubiony przysmak mojej córeczki <3
Aneta 2016-03-22 15:51
Już dawno temu wyrzuciłam z kuchni nutelle i inne niezdrowe czekoladowe kremy. Teraz tylko MASŁO ORZECHOWE! Zdrowie o wiele lepszy smak. Nie wyobrażam sobie życia bez niego.
Kinka 2015-10-27 10:32
Ludziska nie kupujcie swoim maluchom nuteli. Sam cukier i konserwanty. Masło orzechowe jest 1000x zdrowsze i równie dobrze smakuje.
Opinia użytkownika 2015-10-27 10:30
Uprawiam kulturystykę już od wielu lat. Niestety moja dieta jest bardzo monotonna i często pozbawiona smaku. Muszę wybierać tańsze opcje i te, które da się szybko i łatwo ugotować. na zabawy w kuchni nie mam kompletnie czasu. Dlatego też cieszę się, że jest masło orzechowe, które mogę wcinać bez wyrzutów sumienia.
Isia 2015-10-27 10:23
Kocham, kocham, kocham. Gdyby nie masło orzechowe to z pewnością nie wytrzymałabym na weganizmie!!!
Kasia9 2015-08-20 11:37
Jak dla mnie to nie wiem jak mogłabym bez tego żyć. To jest po prostu super i stosowanie tego jest najlepszym rozwiązaniem moich wszystkich problemów :D
Mati 2015-08-20 11:36
Ogólnie nie przepadam za tym, jednak od czasu do czasu jest to bardzo dobrze. O wiele bardziej lubie z sezamem.
Niros 2015-08-20 11:36
Najlepszy smak dziecinstwa. Nie pamiętam kiedy to ostatnio jadłem ale mam bardzo dobre wspomnienia z tym związane. Polecam!