Kategorie produktów

Masło Orzechowe

Masło Orzechowe
Najtańsza oferta

4.75 Bardzo dobry

ilość opinii: 8

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Masło Orzechowe

Masło orzechowe – warto je jeść?

Masło orzechowe to produkt, który popularny jest przede wszystkim w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Z upływem czasu zaczął się także pojawiać w naszym menu. Czy warto takie masło rzeczywiście spożywać? 

Masło przygotowywane jest z orzechów, które są poddane prażeniu i odbywa się ono w temperaturze powyżej 200 stopni. Poddanie temu procesowi sprawia, że będą one zmieniały kolor z białego na brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkuje się z orzechów ziemnych. 

Orzeszki ziemne, które nazywa się inaczej arachidowymi to tak naprawdę skarbnica, jeśli chodzi o kwasy oleinowe, dzięki którym obniża się poziom cholesterolu we krwi. Tym samym będzie można skutecznie walczyć z miażdżycą czy chorobami układu krwionośnego. Będą one także bogate w białko roślinne, potas, magnez, witaminę E oraz błonnik. Wszystko to powoduje, że tak naprawdę każdy z nas powinien po to masło sięgać a szczególnie wegetarianie, ponieważ dzięki niemu będą mogli uzupełnić niedobory białka w swojej diecie. 

Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym na pewno będzie dobrym rozwiązaniem, gdy chce się dać takie masło dzieciom, ponieważ dzięki temu będzie można je otworzyć na innowacyjne pomysły, gdy chodzi o menu. Okazuje się, że dla dzieci może to być idealny produkt, gdy chce się przygotować przekąskę, w której będzie dużo zdrowych składników. Wiadomo nie od dziś, że orzechy to również doskonałe paliwo dla naszego mózgu. 

Specjaliści starają się podkreślać, że regularne spożywanie orzechów i w tym również masła orzechowego może nas chronić między innymi przed chorobami serca i może zdecydowanie poprawiać kondycję całego naszego organizmu jak i też może usprawnić jego funkcjonowanie. Dietetycy starają się podkreślać, że powinno się wybierać masło orzechowe, które będzie miało w sobie jak najwięcej orzechów. Uważa się bowiem, że orzechy mogą również gwarantować zwalczanie infekcji i pozytywnie mogą wpływać między innymi na nasz układ krwionośny. Okazuje się, że badania przeprowadzone przez Harvard Medical School w USA dowiodły, że spożywane pięć razy w tygodniu masło orzechowe może o prawie połowę zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca co jest naprawdę doskonałym wynikiem. 

Masło orzechowe będzie doskonale nadawać się do smarowania pieczywa czy tostów. Jest to także doskonały dodatek, gdy przygotowuje się słodkie zapiekanki, lody czy ciastka. Doskonale będzie się komponować ze słodkimi smakami, ale może być także dopasowane do smaków pikantnych. 

Wybierając masło orzechowe najlepiej będzie sięgać po takie, które pozbawione będzie cukru. Prawdziwe masło powinno składać się jedynie z przetartych orzechów oraz z  niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odmiany, które produkowane są z prażonych orzechów solonych nie powinny się znajdować w składzie naszych posiłków, gdy chcemy mieć zdrową dietę. najlepiej będzie samemu robić masło orzechowe przez użycie do tego orzechów włoskich, lub też migdałów, które będą dużo bardziej pożądanym składnikiem zdrowej, zbilansowanej, działającej pozytywnie na organizm diety.

Masło orzechowe ma specyficzny słony smak, który można złagodzić, smarując pieczywo dżemem lub musem owocowym. Dobrym wyborem będzie też syrop malinowy z miodem, który rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Do dań mięsnych warto dodać aromatyczny czosnek niedźwiedzi, a sałatkę posypać pachnącymi płatkami czosnku. Zwolennicy słodkich przekąsek powinni z kolei sięgnąć po pyszne suszone figi.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Danka 2017-11-20 22:48

Daję 5 ******, bo to ulubiony przysmak mojej córeczki <3

Aneta 2016-03-22 15:51

Już dawno temu wyrzuciłam z kuchni nutelle i inne niezdrowe czekoladowe kremy. Teraz tylko MASŁO ORZECHOWE! Zdrowie o wiele lepszy smak. Nie wyobrażam sobie życia bez niego.

Kinka 2015-10-27 10:32

Ludziska nie kupujcie swoim maluchom nuteli. Sam cukier i konserwanty. Masło orzechowe jest 1000x zdrowsze i równie dobrze smakuje.

Opinia użytkownika 2015-10-27 10:30

Uprawiam kulturystykę już od wielu lat. Niestety moja dieta jest bardzo monotonna i często pozbawiona smaku. Muszę wybierać tańsze opcje i te, które da się szybko i łatwo ugotować. na zabawy w kuchni nie mam kompletnie czasu. Dlatego też cieszę się, że jest masło orzechowe, które mogę wcinać bez wyrzutów sumienia.

Isia 2015-10-27 10:23

Kocham, kocham, kocham. Gdyby nie masło orzechowe to z pewnością nie wytrzymałabym na weganizmie!!!

Kasia9 2015-08-20 11:37

Jak dla mnie to nie wiem jak mogłabym bez tego żyć. To jest po prostu super i stosowanie tego jest najlepszym rozwiązaniem moich wszystkich problemów :D

Mati 2015-08-20 11:36

Ogólnie nie przepadam za tym, jednak od czasu do czasu jest to bardzo dobrze. O wiele bardziej lubie z sezamem.

Niros 2015-08-20 11:36

Najlepszy smak dziecinstwa. Nie pamiętam kiedy to ostatnio jadłem ale mam bardzo dobre wspomnienia z tym związane. Polecam!

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.