Tahini Pasta Sezamowa

miejsce
w rankingu

6

Tahini Pasta Sezamowa
3.83
opinii: 6

Tahini Pasta Sezamowa znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Tahini Pasta Sezamowa

Czym jest tahini?

W skład chałwy, hummusu i innych dań kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, japońskiej, chińskiej i koreańskiej wchodzi pasta tahini. Pasta tahini powstaje z podprażonych ziaren sezamu. Jest jeszcze mało znana w naszym kraju, warto jednak to zmienić, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa, ale stwarza także wiele możliwości do wykorzystania w kuchni.

Pomysłodawca podprażania i przerabiania na pastę ziarenek sezamu nie jest znany. Ale na pewno żył on wiele stuleci temu. Ziarna sezamu w swojej kuchni wykorzystywali już starożytni mieszkańcy Babilonu. Babilońskie mity przypisywały im magiczną moc, w wielu mitach wyciąg pozyskany z ziaren sezamu miał być napojem bogów. Dwa tysiące lat temu uprawą sezamu zajmowano się nad rzeką Indus. Mieszkańcy Indii uważali, że mają one lecznicze właściwości. Dobroczynne działanie sezamu doceniali także mieszkańcy starożytnego Egiptu. Uważali je za skuteczne lekarstwo na wiele różnych schorzeń.

Co kryje się w ziarnach sezamu?

Niewielkie ziarenka sezamu są bardzo cennym źródłem białka. Pod względem odżywczym białko to można porównać z białkiem, które zawierają jajka kurze. Oprócz wapnia sezam jest źródłem wapnia. W porównaniu z mlekiem, sezam zawiera go o wiele więcej. Sto gram mleka zawiera zaledwie 118 mg wapnia, tymczasem w stu gramach sezamu wapnia jest aż 1160 mg. 

Sezam to także doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Dzięki zawartym w nim roślinnych sterydach i fitosterolach pomaga obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu. Odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce chorób serca i raka prostaty. Zawiera także dwie rzadko spotykane w roślinach substancje: sesamoliną i sesamol. Wśród znanych człowiekowi przeciwutleniaczy, te dwa działają najsilniej. Cennym składnikiem sezamu jest także lecytyna. Ziarna sezamu dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie między innymi na odporność organizmu. 

Ziarna sezamu ze względu na cenne składniki powinny być, jak najczęstszym gościem w naszej kuchni. Możemy je wykorzystać w postaci pasty tahini. W krajach Bliskiego Wschodu pastę tę przygotowuje się z lekko prażonych ziarenek, w kuchni Azji Wschodniej używa się raczej nasion niełuskanych. Ziarna niełuskane mają lekko gorzki smak. 

Pastę tahini bez trudu możemy dostać w wielu polskich sklepach. Dostaniemy tą na bazie podprażonego sezamu, jak również tę z niełuskanych ziaren. Zanim jednak kupimy gotową pastę, przeczytajmy etykietę. Prawdziwa pasta tahini powinna zawierać tylko dwa składniki: olej sezamowy i sezam. Czasem zamiast oleju sezamowego do przygotowania pasty używa się oliwy z oliwek lub oleju arachidowego. Pastę na bazie tych tłuszczy możemy śmiało kupić. Lepiej jednak zrezygnować z zakupu pasty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczy i z dodatkiem konserwantów.  Na sklepowych półkach możemy znaleźć także tahini o innych smakach. W sprzedaży jest między innymi tahini kakaowe, z dodatkiem soku z pomarańczy oraz z dodatkiem miodu. Pastę możemy przygotować także sami.

Sezamowa pasta Tahini to z pewnością ciekawe urozmaicenie w kuchni. Innym ciekawym produktem godnym polecenia jest sok z czarnego bzu, który możne nie jest najsłodszy, ale za to ma bardzo ciekawe właściwości zdrowotne. Kolejnym interesującym produktem jest sok z aloesu, który jeszcze nie jest zbyt dobrze znany w Polsce. Nie dziwić może fakt, że olej z pestek dyni to kolejny produkt, którym warto się zainteresować.

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Dominika 2017-05-23 10:51

    Jak komuś nie przeszkadza specyficzny smak to polecam, pasta tahini jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie z nowości wpadły mi ostatnio w ręce

  • Nilson 2017-05-11 11:07

    i to jest właśnie jeden z vege produktów, który mi przypasował i do którego staram się przekonać całą rodzinę. Polecam zwłaszcza osobom, które rezygnują z nabiału, bo nigdzie nie znajdziecie tyle wapnia co w sezamie!

  • Aneta 2016-04-12 09:18

    jestem ogromną fanką kuchni azjatyckiej. pasta tahini nie każdemu przypadnie do gustu dla nie jest niezastapiona w kuchni i nie tylko w hummusie.

  • Wiros 2015-08-20 11:41

    Ogólnie średnio do gustu przypadła mi ta pasta. Tahini Pasta Sezamowa nie jest za bardzo smaczne, ale o gustach się nie dyskutuje.

  • Adam83 2015-08-20 11:41

    Ajć miałem dać 1!

  • Adam83 2015-08-20 11:40

    O nie! To było coś niedobrego kiedy tego spróbowałem około 2 tygodnie temu. Nie polecam tego nikomu!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Tahini Pasta Sezamowa

    Czym jest tahini?

    W skład chałwy, hummusu i innych dań kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, japońskiej, chińskiej i koreańskiej wchodzi pasta tahini. Pasta tahini powstaje z podprażonych ziaren sezamu. Jest jeszcze mało znana w naszym kraju, warto jednak to zmienić, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa, ale stwarza także wiele możliwości do wykorzystania w kuchni.

    Pomysłodawca podprażania i przerabiania na pastę ziarenek sezamu nie jest znany. Ale na pewno żył on wiele stuleci temu. Ziarna sezamu w swojej kuchni wykorzystywali już starożytni mieszkańcy Babilonu. Babilońskie mity przypisywały im magiczną moc, w wielu mitach wyciąg pozyskany z ziaren sezamu miał być napojem bogów. Dwa tysiące lat temu uprawą sezamu zajmowano się nad rzeką Indus. Mieszkańcy Indii uważali, że mają one lecznicze właściwości. Dobroczynne działanie sezamu doceniali także mieszkańcy starożytnego Egiptu. Uważali je za skuteczne lekarstwo na wiele różnych schorzeń.

    Co kryje się w ziarnach sezamu?

    Niewielkie ziarenka sezamu są bardzo cennym źródłem białka. Pod względem odżywczym białko to można porównać z białkiem, które zawierają jajka kurze. Oprócz wapnia sezam jest źródłem wapnia. W porównaniu z mlekiem, sezam zawiera go o wiele więcej. Sto gram mleka zawiera zaledwie 118 mg wapnia, tymczasem w stu gramach sezamu wapnia jest aż 1160 mg. 

    Sezam to także doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Dzięki zawartym w nim roślinnych sterydach i fitosterolach pomaga obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu. Odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce chorób serca i raka prostaty. Zawiera także dwie rzadko spotykane w roślinach substancje: sesamoliną i sesamol. Wśród znanych człowiekowi przeciwutleniaczy, te dwa działają najsilniej. Cennym składnikiem sezamu jest także lecytyna. Ziarna sezamu dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie między innymi na odporność organizmu. 

    Ziarna sezamu ze względu na cenne składniki powinny być, jak najczęstszym gościem w naszej kuchni. Możemy je wykorzystać w postaci pasty tahini. W krajach Bliskiego Wschodu pastę tę przygotowuje się z lekko prażonych ziarenek, w kuchni Azji Wschodniej używa się raczej nasion niełuskanych. Ziarna niełuskane mają lekko gorzki smak. 

    Pastę tahini bez trudu możemy dostać w wielu polskich sklepach. Dostaniemy tą na bazie podprażonego sezamu, jak również tę z niełuskanych ziaren. Zanim jednak kupimy gotową pastę, przeczytajmy etykietę. Prawdziwa pasta tahini powinna zawierać tylko dwa składniki: olej sezamowy i sezam. Czasem zamiast oleju sezamowego do przygotowania pasty używa się oliwy z oliwek lub oleju arachidowego. Pastę na bazie tych tłuszczy możemy śmiało kupić. Lepiej jednak zrezygnować z zakupu pasty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczy i z dodatkiem konserwantów.  Na sklepowych półkach możemy znaleźć także tahini o innych smakach. W sprzedaży jest między innymi tahini kakaowe, z dodatkiem soku z pomarańczy oraz z dodatkiem miodu. Pastę możemy przygotować także sami.

    Sezamowa pasta Tahini to z pewnością ciekawe urozmaicenie w kuchni. Innym ciekawym produktem godnym polecenia jest sok z czarnego bzu, który możne nie jest najsłodszy, ale za to ma bardzo ciekawe właściwości zdrowotne. Kolejnym interesującym produktem jest sok z aloesu, który jeszcze nie jest zbyt dobrze znany w Polsce. Nie dziwić może fakt, że olej z pestek dyni to kolejny produkt, którym warto się zainteresować.

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - masło

    Masło Orzechowe

    4.717 opinii:
    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
    czytaj dalej »

    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny... czytaj dalej »

    Masło Orzechowe Z Sezamem

    4.04 opinii:
    Masło orzechowe w naszej diecie Swoje pierwsze kroki masło orzechowe stawiało w Ameryce i w...
    czytaj dalej »

    Masło orzechowe w naszej diecie Swoje pierwsze kroki masło orzechowe stawiało w Ameryce i w... czytaj dalej »

    Tahini Pasta Sezamowa

    3.836 opinii:
    Czym jest tahini? W skład chałwy, hummusu i innych dań kuchni śródziemnomorskiej,...
    czytaj dalej »

    Czym jest tahini? W skład chałwy, hummusu i innych dań kuchni śródziemnomorskiej,... czytaj dalej »