
Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego obserwowali przez trzydzieści lat dwanaście tysięcy osób pod kątem ich odżywiania. Jak się okazało, u osób, które jadły najwięcej glutenu, ryzyko zachorowania na cukrzycę było o trzynaście procent mniejsze niż u osób jedzących go niewiele lub wcale. Eksperci twierdzą, że wynikiem takiego stanu rzeczy jest błonnik. Osoby jedzące więcej glutenu jedzą jednocześnie więcej błonnika, który chroni przed cukrzycą.
Co z tym glutenem?
Moda na dietę bezglutenową nie przemija. Za sprawcę całego zamieszanie uważany jest prof. Peter Gibson, który w 2011 roku opublikował badania, które dowodziły, że gluten może powodować problemy żołądkowo- jelitowe. W świat poszła więc informacja: gluten szkodzi ludziom zdrowym.
Takie wyniki nie usatysfakcjonowały jednak profesora Gibsona, mówił on – „Nie ulega wątpliwości, że pszenica może być główną przyczyną wzdęć i problemów żołądkowych, ale problem polega na tym, że znajduje się w niej dużo innych składników, które mogą szkodzić”. Profesor podejrzewał, że wyniki badania nie są jednoznaczne ze względu na fakt, iż w pierwszym badaniu znalazły się produkty, które mogły maskować prawdziwą przyczynę dolegliwości. Postanowił przeprowadzić kolejne badanie, tym razem kryteria zostały znacznie zaostrzone. 37 badanych ochotników, którzy podejrzewali, że mają nadwrażliwość glutenową, przez kilka tygodni jadło tylko produkty przygotowane przez naukowców. Opublikowane wyniki badań wykazały, że gluten nie powodował żadnych problemów zdrowotnych. Badani dostawali go w tajemnicy, dzięki czemu ich mózg był pewien, że je zdrowo. Zdaniem prof. Gibsona myśli o nadwrażliwości na gluten były tylko w ich głowach, a wywołane zostały panującą modą.
Chodzi o zdrowie czy modę?
Moda na jedzenie bezglutenowe pojawiła się po wydaniu przez Williama Davisa książki „Wheat Belly”, która w USA ukazała się w 2011 r., a w Polsce dwa lata później pod tytułem „Dieta bez pszenicy”. Davis uważa, że pszenica zatruwa nasz organizm i jest przyczyną wszystkich przewlekłych chorób, takich jak: nadciśnienie, schorzenia serca, niektóre nowotwory, alergie, migreny, bóle stawów czy osteoporoza. – Gdyby rzeczywiście gluten był tak szkodliwy, jak twierdzą niektórzy, to ludzkość dawno by wyginęła – mówi dr Agnieszka Jarosz i wylicza – pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze są bogate w witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także w kwas foliowy; są również źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu.
Tymczasem dieta bezglutenowa wciąż zyskuje nowych zwolenników. Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie potwierdza, iż odstawienie glutenu może być niekorzystne dla zdrowia ze względu na nie dostarczanie potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Natomiast naukowcy podkreślają, że nietolerancję glutenu ma tylko niewielka grupa osób, które chorują na celiakię. Dla przeciętnego człowieka gluten jest całkowicie bezpieczny.
Preparaty pomocne w dolegliwościach układu pokarmowego :
Jeśli męczą cię problemy żołądkowe, wypróbuj LenVitol olej lniany budwigowy. To produkt farmaceutyczny odpowiedni dla osób, które mają zaparcia. W przypadku biegunek przydatny może okazać się Stoperan. Nie zapomnij, że przy biegunkach należy uzupełnić elektrolity. Do tego sprawdzi się Stoperan Elektrolity. Osobom mającym problemy z prawidłową pracą wątroby pomoże suplement Hepatil , który poprawia metabolizm tłuszczów, eliminując związane z nim nieprawidłowości. By wspomóc utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej warto zastosować Biotyk. Wspiera on prawidłowe trawienie, a także pracę układu pokarmowego uniemożliwiając kolonizowanie się w nim niekorzystnych bakterii. Zaufaj sprawdzonym produktom!
Popularne tematy
Środki farmaceutyczne o działaniu leczniczym tworzone są często na bazie składników występujących... czytaj więcej
Przemysł farmakologiczny oferuje cały szereg środków na potencję bazujących na naturalnych... czytaj więcej
Jeśli marzysz o tym, by poradzić sobie z trudną do zwalczenia skórką pomarańczową określoną jako... czytaj więcej
Osoby, które przynajmniej raz na jakiś czas mają do czynienia z przekazem reklamowym przyznają,... czytaj więcej
Algi można wykorzystać również, jako panierkę lub w postaci liści zrobić z nich sałatkę, zupę czy... czytaj więcej
Orzech laskowy to owoc leszczyny. Drzewo to charakteryzuje się cienkim konarem i koroną gęsto... czytaj więcej
W dzisiejszych czasach praca przy komputerze staje się coraz bardziej powszechna. Otwarcie się na... czytaj więcej
Pojawiający się na kobiecym ciele cellulit obniża poczucie własnej wartości i sprawia, że źle... czytaj więcej
Oporność bakterii na antybiotyki rośnie w zatrważającym tempie. Naukowcy obawiają się, że już... czytaj więcej
O karmieniu piersią lekarze wypowiadają się w samych superlatywach. Nie tylko zapewnia dziecku... czytaj więcej
Popularne produkty
Syrop Klonowy
Sok z Noni Donum Naturea
Debelizyna
Durex Play O
Strepsils z miodem i cytryną
Myalgan
Magne-B6 Max
Drosetux
Therm Line Man
Hederasal
Inni oglądali też
Herbapect syrop
Venoforton
Enterol 250 proszek
Verdin Complexx
Sinecod
Nebu-Dose Hipertonic
Karnozyna
Essentiale Forte
Spirulina
IBUPROM MAX
Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.