Dobroczynne właściwości ryb

Dobroczynne właściwości ryb

Kobiety dbające o swoją figurę oraz kondycję często wybierają produkty spożywcze bardzo modne, lansowane w telewizji czy prasie. Od wielu lat wiadomo, że jednymi z najzdrowszych i najmniej tuczących produktów spożywczych są ryby. Zdrowa dieta dla szczupłej sylwetki powinna więc opierać się na rybach. 

Dlaczego warto jeść ryby?

Planując wprowadzenie do swego życia, zdrowego sposób odżywiania nie można polegać tylko i wyłącznie na najnowszych informacjach prasowych o naukowych odkryciach „super“ produktu odchudzającego. Natura od wieków dostarcza nam proste i zdrowe pożywienie. Eksperci od spraw żywienia twierdzą niezmiennie, że najzdrowszym składnikiem spożywczym są ryby. Do jadłospisu warto więc włączyć między innymi łososia, pstrąga czy dorsza. Dzięki wielu wartościowym składnikom pozwoli nam to cieszyć się pięknym i młodym wyglądem. 

Właściwości odżywcze ryb

Ryby stanowią jedno z najzdrowszych źródeł białka. Choć często alternatywą dla ryb jest kurczak, to pod względem wartości białka, ryby biją wszystkie inne produkty na głowę. 

Ryby poza tym, że są prawdziwą skarbnicą białka, stanowią źródło dobroczynnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te działają przeciwzapalnie i przekładają się na lepszą odporność. Szczególnie warto jeść ryby tłuste, posiadające najwięcej kwasów tłuszczowych jak również witaminy A, D oraz E. Zwalczają one powstawanie wolnych rodników przyspieszających starzenie się naszego organizmu. Wymienione powyżej witaminy poprawiają również wygląd skóry - dzięki nim jest ona uelastyczniona oraz pełna blasku.

Wspomniany wcześniej łosoś dostarcza najwięcej kwasów omega-3 oraz omega-6, doskonale wchłaniających się przez organizm. Jedzenie właśnie tej ryby, czy wszystkich innych ryb bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest bardzo ważne. Nasz organizm substancji tych nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Są zaś one niezbędne do zachowania zdrowia a przede wszystkim szczupłej sylwetki. 

Łosoś jest źródłem bogactwa nie tylko wielonienasyconych kwasów omega-3, ale też dobroczynnych pierwiastków: cynku, selenu, jodu czy potasu. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza jod. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, przyspiesza również spalanie tkanki tłuszczowej.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.