Ziarno Ostropest

miejsce
w rankingu

7

Ziarno Ostropest
4.14
opinii: 7

Ziarno Ostropest znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Ziarno Ostropest

Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym?

Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest plamisty pierwotnie występował przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego. Dziś uprawia się go również w Polsce, w naszym kraju występuje przy tym również jego dzika odmiana.

Sam ostropest jest rośliną jednoroczną przypominającą nieco dobrze nam znany oset. Charakteryzuje go gruba, prosta i wzniesiona, rozgałęziająca się u góry łodyga, może ona przy tym osiągać wysokość nawet dwóch metrów. Liście mogą być zarówno szerokoeliptyczne, jak i odwrotnie jajowate. Nie mają ogonka, a ich brzegi są silnie kolczaste. Kwiaty znajdują się w kwiatostanach o dużych koszyczkach i wyrastają na szczycie łodyg. Również koszyczki otaczają kolce, a dla samych kwiatów charakterystyczna jest purpurowa barwa. Owocem jest niełupka z puchem kielichowym. Długość puchu charakteryzuje to, że może być nawet dwukrotnością długości owocu. Zdziczała forma ostropestu może być w Polsce obserwowana nie tylko na nieużytkach i ugorach, ale również w niektórych ogrodach. Za zapylanie kwiatów odpowiedzialne są owady, a okres kwitnięcia rośliny trwa od lipca do sierpnia.

O prozdrowotnych walorach ostropestu wiedziano już w starożytności. Już wtedy stosowano go dość powszechnie, choć dopiero w średniowieczu zwrócono uwagę na to, jak duży potencjał kryje. Zachwyt był tak duży, że ostropest plamisty został uznany za jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Niektóre jego właściwości są zresztą wykorzystywane do dziś, warto więc przypomnieć choćby o tym, że ostropest jest uważany za jeden z najlepszych środków przyczyniających się do odtrucia organizmu. Nie bez znaczenia jest jego zbawienny wpływ na wątrobę, docenia się przy tym jego wsparcie przy zaburzeniach pracy charakterystycznej dla woreczka żółciowego.. Okazuje się przy tym, że roślina nie jest toksyczna, choć wcale nie oznacza to, że każdy może ją stosować. Przeciwwskazaniem jest przede wszystkim niedrożność dróg żółciowych, choć nie bez znaczenia jest i to, że ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Jakiś czas temu ostropest zwracał na siebie uwagę nie tylko w domowej apteczce, ale również w kuchni ciesząc się statusem dość popularnego warzywa. Jego młode liście chętnie dodawano do sałatek przyrządzając w sposób zbliżony do tego, jaki jest charakterystyczny podczas podawania szpinaku. Co więcej, uważano, że koszyczki kwiatowe przypominają miniaturowe karczochy. Wiele wskazuje na to, że te czasy już nie wrócą, osoby, które uważają, że warto powrócić do ostropestu w kuchni nie mają jednak powodów do niezadowolenia. W sprzedaży dostępny jest ostropest sproszkowany, który można z powodzeniem dodawać do każdej potrawy. 

Mówiąc o zastosowaniach ostropestu plamistego warto wspomnieć i o tym, że obojętna wobec niego nie jest również kosmetologia. Wykorzystuje się go przede wszystkim do pielęgnacji skóry, wytwarzany z niego olej nie tylko bowiem znakomicie regeneruje, ale i nawilża. Już choćby dlatego ostropest często pojawia się w składzie szamponów i odżywek do włosów oraz kremów. Sam olej można zresztą stosować bezpośrednio na skórę, co jest wyjątkowo skutecznym działaniem, gdy chce się poprawić koloryt cery.

Należy docenić niezwykłe, zdrowotne właściwości ostropestu. Zawartością wielu cennych składników mogą poszczycić się cierpkie owoce jałowca, które idealnie pasują do pieczonych mięs. By poprawić swe zdrowie i samopoczucie, dobrze zastąpić zwykły cukier jego zdrową odmianą, a mianowicie słodkim cukrem brzozowym. Zamiast popularnego czekoladowego napóju warto spróbować znacznie zdrowszego karobu w proszku. Smaczne śniadanie uzupełni z kolei obecność chrupiącego masła orzechowego.

 

Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

Jakie cechy powinny posiadać idealne meble balkonowe? Przede wszystkim powinny być wygodne, wytrzymałe i nie zajmować zbyt dużo miejsca – w końcu... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Opinia użytkownika 2017-05-26 19:26

    OK

  • Sebastian 2017-05-15 14:03

    Oto prawdziwy przyjaciel mojej wątroby. NIe jakieś tam suplementy, tylko uczciwe, naturalne, mielone ziarno ostropestu.

  • Aneta 2016-03-21 10:03

    Wśród wielu środków na wątrobę w końcu znalazłem ostropest. działa najlepiej i jest naturalny. Jeśli szukasz skutecznego i zdrowego środka na wątrobę polecam ostropest.

  • Opinia użytkownika 2015-10-08 16:35

    Polecam ostropest wszystkim mającym problemy z wątrobą. Na pewno jest lepszy niż te wszystkie wynalazki na wątrobę, które można kupić w aptece. Kilo ostropestu kosztuje kilka złotych i wystarcza na kilka miesięcy, a te badziewia potrafią kosztować 15 zł za opakowanie, które może nie wystarczyć na dłużej niż 2 tygodnie.

  • Niko 2015-08-19 10:29

    Niby miał mi jakoś skutecznie pomóc, jednakże jakoś za rewelacyjnie mi nie pomógł. Nawet jest dobry, jednak nie po to to kupiłem..

  • Olek 2015-08-19 10:28

    Wydaje mi się, że Ostropest wpłynął na mnie najlepiej jak się dało. Polecam go dla wszystkich z problemami żołądkowymi :) Jest super :)

  • Adam W. 2015-08-19 10:27

    Oj tak! Właśnie tego szukałem na swoją wątrobę :) Cieszę się, że tak dobrze to zadziałało i teraz jestem dumny z siebie :)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Ziarno Ostropest

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym?

    Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest plamisty pierwotnie występował przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego. Dziś uprawia się go również w Polsce, w naszym kraju występuje przy tym również jego dzika odmiana.

    Sam ostropest jest rośliną jednoroczną przypominającą nieco dobrze nam znany oset. Charakteryzuje go gruba, prosta i wzniesiona, rozgałęziająca się u góry łodyga, może ona przy tym osiągać wysokość nawet dwóch metrów. Liście mogą być zarówno szerokoeliptyczne, jak i odwrotnie jajowate. Nie mają ogonka, a ich brzegi są silnie kolczaste. Kwiaty znajdują się w kwiatostanach o dużych koszyczkach i wyrastają na szczycie łodyg. Również koszyczki otaczają kolce, a dla samych kwiatów charakterystyczna jest purpurowa barwa. Owocem jest niełupka z puchem kielichowym. Długość puchu charakteryzuje to, że może być nawet dwukrotnością długości owocu. Zdziczała forma ostropestu może być w Polsce obserwowana nie tylko na nieużytkach i ugorach, ale również w niektórych ogrodach. Za zapylanie kwiatów odpowiedzialne są owady, a okres kwitnięcia rośliny trwa od lipca do sierpnia.

    O prozdrowotnych walorach ostropestu wiedziano już w starożytności. Już wtedy stosowano go dość powszechnie, choć dopiero w średniowieczu zwrócono uwagę na to, jak duży potencjał kryje. Zachwyt był tak duży, że ostropest plamisty został uznany za jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Niektóre jego właściwości są zresztą wykorzystywane do dziś, warto więc przypomnieć choćby o tym, że ostropest jest uważany za jeden z najlepszych środków przyczyniających się do odtrucia organizmu. Nie bez znaczenia jest jego zbawienny wpływ na wątrobę, docenia się przy tym jego wsparcie przy zaburzeniach pracy charakterystycznej dla woreczka żółciowego.. Okazuje się przy tym, że roślina nie jest toksyczna, choć wcale nie oznacza to, że każdy może ją stosować. Przeciwwskazaniem jest przede wszystkim niedrożność dróg żółciowych, choć nie bez znaczenia jest i to, że ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

    Jakiś czas temu ostropest zwracał na siebie uwagę nie tylko w domowej apteczce, ale również w kuchni ciesząc się statusem dość popularnego warzywa. Jego młode liście chętnie dodawano do sałatek przyrządzając w sposób zbliżony do tego, jaki jest charakterystyczny podczas podawania szpinaku. Co więcej, uważano, że koszyczki kwiatowe przypominają miniaturowe karczochy. Wiele wskazuje na to, że te czasy już nie wrócą, osoby, które uważają, że warto powrócić do ostropestu w kuchni nie mają jednak powodów do niezadowolenia. W sprzedaży dostępny jest ostropest sproszkowany, który można z powodzeniem dodawać do każdej potrawy. 

    Mówiąc o zastosowaniach ostropestu plamistego warto wspomnieć i o tym, że obojętna wobec niego nie jest również kosmetologia. Wykorzystuje się go przede wszystkim do pielęgnacji skóry, wytwarzany z niego olej nie tylko bowiem znakomicie regeneruje, ale i nawilża. Już choćby dlatego ostropest często pojawia się w składzie szamponów i odżywek do włosów oraz kremów. Sam olej można zresztą stosować bezpośrednio na skórę, co jest wyjątkowo skutecznym działaniem, gdy chce się poprawić koloryt cery.

    Należy docenić niezwykłe, zdrowotne właściwości ostropestu. Zawartością wielu cennych składników mogą poszczycić się cierpkie owoce jałowca, które idealnie pasują do pieczonych mięs. By poprawić swe zdrowie i samopoczucie, dobrze zastąpić zwykły cukier jego zdrową odmianą, a mianowicie słodkim cukrem brzozowym. Zamiast popularnego czekoladowego napóju warto spróbować znacznie zdrowszego karobu w proszku. Smaczne śniadanie uzupełni z kolei obecność chrupiącego masła orzechowego.

     

    Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

    Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

    Jakie cechy powinny posiadać idealne meble balkonowe? Przede wszystkim powinny być wygodne, wytrzymałe i nie zajmować zbyt dużo miejsca – w końcu... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.7713 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.4613 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.4511 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.410 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.388 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Sezam Łuskany

    4.336 opinii:
    Sezam – nieznane dobrodziejstwo Sezam, a właściwie jego nasiona to kolejna z wielu...
    czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    4.138 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    4.119 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    4.110 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »