Olej z pestek dyni- właściwości i zastosowanie

Olej z pestek dyni- właściwości i zastosowanie

Nieliczne gatunki roślin dyniowatych pełnią wyłącznie funkcję ozdobną i mają za zadanie po prostu cieszyć oko. Jednakże zdecydowana większość gatunków dyni jest jadalna, a spożywanie jej wiąże się z samymi zaletami. Jakie zalety płyną z używania oleju z pestek dyni?

Olej z pestek dyni, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: omega-3 i omega-6. W jego składzie znaleźć można również nasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z nich jest właśnie kwas palmitynowy. Olej z pestek dyni w codziennej diecie jest niezwykle ważnym elementem, gdyż dostarcza organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin- to skarbnica witaminy: E, B1, B2, B3, B6, A, C, D, H oraz K. Błędem byłoby nie wspomnieć o tym, iż olej z pestek dyni, to źródło minerałów i pierwiastków śladowych, do których zaliczamy: żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, selen oraz cynk. Ten w pełni naturalny produkt zawiera całą gamę składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni, ze względu na swój bogaty skład, przeznaczony jest do pielęgnacji każdej skóry. Jednakże produkt ten powinien szczególnie zainteresować osoby, które są posiadaczami skóry naczyniowej, wrażliwej, suchej, nadmiernie łuszczącej się i dojrzałej. Duża zawartość potasu sprawia, iż olej z pestek dyni bez problemu oczyszcza i rozjaśnia przebarwioną skórę. Ponadto wykazuje silne właściwości nawilżające i natłuszczające, dlatego jest to idealny produkt do walki z rozstępami.

Olej z pestek dyni w medycynie naturalnej

Oprócz cudownych właściwości kosmetycznych olej wyśmienicie sprawdza się również w leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzeń pęcherza oraz dróg moczowych. Okres jesienno-zimowy, to trudny czas dla naszego organizmu, gdyż musi się on zmagać z licznymi infekcjami. Dlatego warto zadbać o to, by w naszej diecie znalazł się właśnie olej z pestek dyni, który w naturalny sposób stymuluje odporność. 

Olej z pestek dyni niweluje również na zaburzenia trawienne u dzieci, eliminując większość pasożytów układu trawiennego.

Olej z pestek dyni na co dzień

Na pewno większość z Was zastanawia się, w jaki sposób wdrążyć olej z pestek dyni do diety. Otóż odpowiedź jest bardzo prosta- jest to produkt idealny do spożycia na surowo, ale może pełnić również funkcję dodatku do sałatek, zup i makaronów. Co ciekawe, w Australii olej z pestek dyni stanowi inspirację kulinarną i jest dodatkiem do lodów śmietankowych, a nawet sernika. Więcej o właściwościach pestek dyni przeczytasz w naszym artykule „Z nimi zdrowie to pestka, czyli o pestkach dyni".

Olej z pestek dyni, to zdecydowany niezbędnik w kuchni, gdyż podkreśla walory smakowe potraw, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. Warto zadbać o to, by w naszym jadłospisie znajdowały się różnorodne produkty. Dla miłośników zdrowej żywności polecamy fasolę Mung, która zawiera całą masę antyutleniaczy, a tym samym chroni nas przed chorobami serca. Jeśli chcesz nadać spaghetti zupełnie innego oblicza, użyj przyprawy do spaghetti, która podkreśli smak twojej potrawy. Przygotowując obiad zastąp ziemniaki niepaloną kaszą gryczaną- to zdecydowanie zdrowszy wybór. 

Dbaj o siebie

Olej z pestek dyni idealnie sprawdza się w podnoszeniu odporności, jeśli jednak to dla ciebie za mało możesz spróbować Biostyminy. Innym sposobem na wzmocnienie odporności jest stosowanie witamin i minerałów. Najlepiej stosować je przez cały rok. Przy problemach z wątrobą warto sięgnąć po Esseliv max lek, który wspomaga leczenie zaburzeń czynnościowych wątroby, dróg żółciowych oraz kamicy żółciowej. Na problemy z wątrobą sprawdza się również suplement diety Hepatil. Przy zaparciach warto zastosować lek Dulcobis.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.