Ciecierzyca

miejsce
w rankingu

41

Ciecierzyca
4.29
opinii: 7

Ciecierzyca znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Ciecierzyca

Ciecierzyca – zdrowie, smak i uniwersalne zastosowanie

Ciecierzyca, dzięki temu, iż jest prawdziwą skarbnicą białka, na stałe gości w diecie wegetariańskiej. Jednak ze względu na liczne walory prozdrowotne oraz smakowe, dodać ją do jadłospisu powinni wszyscy. Na uwagę zasługuje również fakt, iż ciecierzyca jest niedroga i coraz łatwiej dostępna w naszym kraju, co również stanowi jej wielką zaletę.

Pochodzenie ciecierzycy

Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim albo cieciorką, przywędrowała do nas z krajów azjatyckich. Znana już w zamierzchłych czasach, chętnie uprawiana i spożywana przez społeczeństwa starożytne, między innymi Greków i Rzymian. Dziś jej walory odżywcze doceniane są praktycznie wszędzie, a szczególne miejsce zajmuje w kuchni krajów Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego. Również w Polsce grono jej zwolenników jest coraz szersze.

Ciecierzyca jako lek na liczne dolegliwości

Okazuje się, że ciecierzyca to niezwykle wartościowa roślina nie tylko pod względem gastronomicznym. Nie od dziś znane są jej walory prozdrowotne. Cieciorka może zmniejszyć kaszel oraz inne objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto może okazać się pomocna przy usuwaniu bólu głowy. Wykorzystując liście ciecierzycy, robiąc z nich napar i pijąc go, możemy liczyć na szybsze i lepsze trawienie. 

Ważny jest też dobry wpływ ciecierzycy na funkcjonowanie układu krążenia i na pracę serca. Roślina ta zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Dzięki swemu bogatemu składowi, cieciorka zapobiega między innymi takim schorzeniom, jak: miażdżyca, choroba wieńcowa oraz inne choroby serca i układu krążenia, niedokrwistość, choroby jelit, cukrzyca. Warto też wspomnieć o pozytywnym oddziaływaniu ciecierzycy na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ciekawostką jest fakt, iż w niektórych krajach uważana jest za afrodyzjak.

Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica cennych składników pokarmowych, wśród których na szczególną uwagę zasługuje oczywiście białko. Poza tym roślina ta jest bogata w żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz cenny błonnik pokarmowy. 

Kulinarne podboje z ciecierzycą

Smak cieciorki jest niezwykle delikatny i posiada lekko orzechową nutę. Jest to roślina na tyle wszechstronna, że można dodawać ją do wielu różnych dań i przygotowywać na najrozmaitsze sposoby. Ciecierzyca może stanowić świetny dodatek do sałatek, zup albo do drugich dań, np. do mięs, ryb, kasz, makaronu, ryżu. Z tego wspaniałego warzywa przyrządzany jest też słynny hummus – pasta do kanapek i przekąsek pochodząca z Libanu. 

Cieciorka dobrze komponuje się z masłem i oliwą, a także z takimi przyprawami, jak: tymianek, pietruszka, kolendra, curry czy gałka muszkatołowa. Pasuje również do serów, boczku i do warzyw, np. pomidorów, ziemniaków, cukinii, sałaty, awokado. Chcąc przygotować danie z ciecierzycy, nie zapomnijmy jej najpierw namoczyć. Proces ten powinien trwać co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc). Samo ugotowanie ciecierzycy zajmie nam ok. 1,5-2 godziny. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.

Ciecierzyca świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, głównie układu pokarmowego. By przyspieszyć metabolizm, warto spróbować ostrej mielonej papryki chili. Równie skuteczny okaże się żółta indyjska przyprawa, czyli aromatyczna kurkuma. By wzmocnić odporność i nadać potrawom nieco słodyczy, polecamy złocisty miód wielokwiatowy. Do wypieków idealnie pasuje również korzenny cynamon mielony, a taże pachnąca mielona gałka muszkatołowa.

 

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

Skład:

Ciecierzyca 100%.

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Tola 2017-04-04 22:27

    Dobra jakość tej ciecierzycy przekonała mnie do zrobienia dalszych zakupów w skoepie ze zdrową żywnością.

  • Sara 2017-03-31 14:06

    Nie spodziewałam się, że moja wybredna rodzina tak polubi ciecierzycę. Dzięki temu z przyjemnością serwuję im strączki nawet 2 razy w tygodniu :)

  • Gosia 2016-03-19 16:10

    Polecam ciecierzycę. super smakuje i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. kto jej nie sprobowal niech zaluje. U mnie cała rodzina uwielbia ciecierzyce!

  • A.L. 2015-10-20 16:26

    Bardzo smaczna ciecierzyca. Świerza i dobrej jakości. U mnie w domu szybko ją pokochali i odkąd przeliśmy z mężem na weganizm to dużo eksperymentujemy w kuchni, a ciecierzyca pasuje niemal do wszystkiego. Teraz mam zamiar zamówić trochę więcej i myślę jeszcze o cieciorce. Szkoda, że bobu nie macie w hurtowych ilościach.

  • Mornia 2015-08-18 10:16

    Nie wyobrażam sobie życia bez tego środka. Od dawna znam jego właściwości i bez niego nie wyobrażam sobie życia!

  • Nima 2015-08-18 10:14

    Od kilku dni Ciecierzyca stała się u mnie ważnym posiłkiem podczas normalnego dnia, jednakże nie widzę żądnej wielkiej różnicy, oby nie było tak dalej ;/

  • Aneta 2015-08-18 10:12

    Skutecznie zapobiega zaparciom oraz dodatkowo jest bogatym źródłem białka. To mnie motywuje i świetnie bilansuje moją dietę :)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Ciecierzyca

    Ciecierzyca – zdrowie, smak i uniwersalne zastosowanie

    Ciecierzyca, dzięki temu, iż jest prawdziwą skarbnicą białka, na stałe gości w diecie wegetariańskiej. Jednak ze względu na liczne walory prozdrowotne oraz smakowe, dodać ją do jadłospisu powinni wszyscy. Na uwagę zasługuje również fakt, iż ciecierzyca jest niedroga i coraz łatwiej dostępna w naszym kraju, co również stanowi jej wielką zaletę.

    Pochodzenie ciecierzycy

    Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim albo cieciorką, przywędrowała do nas z krajów azjatyckich. Znana już w zamierzchłych czasach, chętnie uprawiana i spożywana przez społeczeństwa starożytne, między innymi Greków i Rzymian. Dziś jej walory odżywcze doceniane są praktycznie wszędzie, a szczególne miejsce zajmuje w kuchni krajów Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego. Również w Polsce grono jej zwolenników jest coraz szersze.

    Ciecierzyca jako lek na liczne dolegliwości

    Okazuje się, że ciecierzyca to niezwykle wartościowa roślina nie tylko pod względem gastronomicznym. Nie od dziś znane są jej walory prozdrowotne. Cieciorka może zmniejszyć kaszel oraz inne objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto może okazać się pomocna przy usuwaniu bólu głowy. Wykorzystując liście ciecierzycy, robiąc z nich napar i pijąc go, możemy liczyć na szybsze i lepsze trawienie. 

    Ważny jest też dobry wpływ ciecierzycy na funkcjonowanie układu krążenia i na pracę serca. Roślina ta zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Dzięki swemu bogatemu składowi, cieciorka zapobiega między innymi takim schorzeniom, jak: miażdżyca, choroba wieńcowa oraz inne choroby serca i układu krążenia, niedokrwistość, choroby jelit, cukrzyca. Warto też wspomnieć o pozytywnym oddziaływaniu ciecierzycy na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ciekawostką jest fakt, iż w niektórych krajach uważana jest za afrodyzjak.

    Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica cennych składników pokarmowych, wśród których na szczególną uwagę zasługuje oczywiście białko. Poza tym roślina ta jest bogata w żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz cenny błonnik pokarmowy. 

    Kulinarne podboje z ciecierzycą

    Smak cieciorki jest niezwykle delikatny i posiada lekko orzechową nutę. Jest to roślina na tyle wszechstronna, że można dodawać ją do wielu różnych dań i przygotowywać na najrozmaitsze sposoby. Ciecierzyca może stanowić świetny dodatek do sałatek, zup albo do drugich dań, np. do mięs, ryb, kasz, makaronu, ryżu. Z tego wspaniałego warzywa przyrządzany jest też słynny hummus – pasta do kanapek i przekąsek pochodząca z Libanu. 

    Cieciorka dobrze komponuje się z masłem i oliwą, a także z takimi przyprawami, jak: tymianek, pietruszka, kolendra, curry czy gałka muszkatołowa. Pasuje również do serów, boczku i do warzyw, np. pomidorów, ziemniaków, cukinii, sałaty, awokado. Chcąc przygotować danie z ciecierzycy, nie zapomnijmy jej najpierw namoczyć. Proces ten powinien trwać co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc). Samo ugotowanie ciecierzycy zajmie nam ok. 1,5-2 godziny. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.

    Ciecierzyca świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, głównie układu pokarmowego. By przyspieszyć metabolizm, warto spróbować ostrej mielonej papryki chili. Równie skuteczny okaże się żółta indyjska przyprawa, czyli aromatyczna kurkuma. By wzmocnić odporność i nadać potrawom nieco słodyczy, polecamy złocisty miód wielokwiatowy. Do wypieków idealnie pasuje również korzenny cynamon mielony, a taże pachnąca mielona gałka muszkatołowa.

     

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

    Skład:

    Ciecierzyca 100%.

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

    Olej Kokosowy VIRGIN

    4.899 opinii:
    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
    czytaj dalej »

    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam... czytaj dalej »

    Miód Wielokwiatowy Z Malinami

    4.836 opinii:
    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
    czytaj dalej »

    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które... czytaj dalej »

    Miód Kremowany Z Propolisem

    4.836 opinii:
    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
    czytaj dalej »

    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia... czytaj dalej »

    Olej Z Pestek Moreli

    4.836 opinii:
    Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
    czytaj dalej »

    Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z... czytaj dalej »

    Olej Kokosowy Rafinowany

    4.758 opinii:
    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
    czytaj dalej »

    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane... czytaj dalej »

    Masło Orzechowe

    4.758 opinii:
    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
    czytaj dalej »

    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny... czytaj dalej »

    Sok Z Dzikiej Róży

    4.717 opinii:
    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
    czytaj dalej »

    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew... czytaj dalej »

    Mieszanka studencka

    4.717 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze... czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Syrop Owocowy Z Hibiskusem

    4.676 opinii:
    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
    czytaj dalej »

    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie... czytaj dalej »