Właściwości orzechów laskowych

Właściwości orzechów laskowych

Orzech laskowy to owoc leszczyny. Drzewo to charakteryzuje się cienkim konarem i koroną gęsto pokrytą liśćmi. Rośnie na wilgotnej glebie bogatej w wapń i próchnicę. W starożytności Grecy i Rzymianie bardzo cenili orzechy laskowe ze wzglęgu na walory smakowe. Do celów leczniczych używano nie tylko orzechów, ale także podsadki i liści. Leszczyna była symbolem małżeństwa, bogactwa i szczęścia rodzinnego. Orzech symbolizował zdrowie, pokój, źródło siły i bogactwa. Chińczycy z kolei uważają orzechy laskowe za pokarm bogów.

Wartości odżywcze orzechów laskowych

Orzechy laskowe zawierają sporą ilość witamin i składników odżywczych, takich jak: witaminy A, E, C, D, E, PP, K, witaminy z grupy B, wapń, cynk, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy.

Właściwości zdrowotne orzechów laskowych

Orzechy laskowe:

  • wzmacniają układ nerwowy,
  • wspierają pracę żołądka,
  • niwelują zaparcia,
  • wzmacniają śledzionę,
  • poprawiają parametry krwi,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wspomagają leczenie paradontozy,
  • zapobiegają powstawaniu kamicy nerkowej,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • podwyższają poziom dobrego cholesterolu,
  • chronią przed miażdżycą,
  • wzmacniają kości i zęby,
  • korzystnie wpływają na skórę

Orzechy laskowe na kaszel

W przypadku uporczywego kaszlu zaleca się jeść orzechy laskowe z dodatkiem miodu.

Orzechy laskowe na porost włosów

Orzechy rozgnieść w blenderze lub moździerzu, dodać niewielką ilość wody. Przygotowaną gęstą masę nakładać na skórę głowy. Pozostawić maseczkę na 1 godzinę, następnie spłukać. Stosować 2 razy w tygodniu.

Napar ze świeżych, młodych liści zawiera flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, moczopędnym i ściągającym. Taka herbata wspomaga leczenie chorób krążenia, żylaków i hemoroidów.

Kupowanie, obieranie i przechowywanie orzechów laskowych

Kupując orzechy, wybierajmy nieobrane. Decydując się na orzechy w skorupkach, mamy większą pewność co do jakości produktu. Aby łatwo obrać orzechy, należy wstawić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 10-15 minut. Kiedy orzechy przestygną, przesypujemy do wybranego naczynia, którym następnie będziemy potrząsać, aby orzechy obijały się o siebie. Skorupki połamią się, a my będziemy mogli wyjąć obrane orzechy gotowe do jedzenia. Nie przechowujemy orzechów w plastikowych opakowaniach. Produkty oleiste mogą wchodzić w reakcję z plastikiem. Najlżej strawne będą orzechy podkiełkowane, można też namoczyć je przez noc, osuszyć i lekko podprażyć na patelni. Prażenie zmniejsza skutki jełczenia i ułatwia trawienie orzechów.

Źródła zdjęć:

  • https://www.instagram.com/p/BD7nFQ6iZfA/
  • https://www.instagram.com/p/BCmc9u4N5Iv/

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.