Artykuły

Właściwości orzechów laskowych

Właściwości orzechów laskowych

Orzech laskowy to owoc leszczyny. Drzewo to charakteryzuje się cienkim konarem i koroną gęsto pokrytą liśćmi. Rośnie na wilgotnej glebie bogatej w wapń i próchnicę. W starożytności Grecy i Rzymianie bardzo cenili orzechy laskowe ze wzglęgu na walory smakowe. Do celów leczniczych używano nie tylko orzechów, ale także podsadki i liści. Leszczyna była symbolem małżeństwa, bogactwa i szczęścia rodzinnego. Orzech symbolizował zdrowie, pokój, źródło siły i bogactwa. Chińczycy z kolei uważają orzechy laskowe za pokarm bogów.

 

Wartości odżywcze orzchów laskowych

Orzechy laskowe zawierają sporą ilość witamin i składników odżywczych, takich jak: witaminy A, E, C, D, E, PP, K, witaminy z grupy B, wapń, cynk, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy.

 

Właściwości lecznicze orzechów laskowych

Orzechy laskowe:

wzmacniają układ nerwowy

wspierają pracę żołądka

usuwają zaparcia

wzmacniają śledzione

porawiają parametry krwi

poprawiają pamięć i koncentrację

wspomagają leczenie paradontozy

zapobiegają powstawaniu kamicy nerkowej

obniżają poziom cukru we krwi

obniżają poziom złego choloesterolu

podwyższają poziom dobrego cholesterolu

chronią przed miażdżycą

wzmacniają kości i zęby

korzystnie wpływają na skórę

 

Orzechy laskowe na kaszel

W przypadku uporczywego kaszlu zaleca się jeść orzechy laskowe z dodatkiem miodu.

 

Orzechy laskowe na porost włosów

Orzechy rozgnieść w blenderze lub moździerzu, dodać niewielką ilość wody. Przygotowaną gęstą masę nakładać na skórę głowy. Pozostawić maseczkę na 1 godzinę, następnie spłukać. Stosować 2 razy w tygodniu.

Napar ze świeżych, młodych liści zawiera flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, moczopędnym i ściągajacym. Taka herbata wspomaga leczenie chorób krążenia, żylaków i hemoroidów.

 

Kupowanie, obieranie i przechowywanie orzechów laskowych

Kupując orzechy wybierajmy nieobrane. Decydując się na orzechy w skorupkach mamy większą pewność, co do jakości produktu. Aby łatwo obrać orzechy należy wstawić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 10-15 minut. Kiedy orzechy przestygną, przesypujemy do wybranego naczynia, którym następnie będziemy potrząsać, aby orzechy obijały sie o siebie. Skorupki połamią się, a my bedziemy mogli wyjąć obrane orzechy gotowe do jedzenia. Nie przechowujemy orzechów w plastikowych opakowaniach. Produkty oleiste mogą wchodzić w reakcję z plastikiem. Najlżej strawne będą orzechy podkiełkowane, można tez namoczyć je przez noc, osuszyć i lekko podprażyć na patelni. Prażenie zmniejsza skutki jełczenia i ułatwia trawienie orzechów.

 

 

Źródła zdjęć:

https://www.instagram.com/p/BD7nFQ6iZfA/

https://www.instagram.com/p/BCmc9u4N5Iv/

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Kwas Hialuronowy 3%

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Olej Macadamia Kosmetyczny

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Olejek Jojoba

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Olej Rycynowy Kosmetyczny

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Oczyszczający Peeling Do Twarzy

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Navitin

5.0
opinii: 5