Cieta Żurawina suszona

miejsce
w rankingu

10

Cieta Żurawina suszona
4.25
opinii: 8

Cieta Żurawina suszona znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Cieta Żurawina suszona

Prozdrowotne właściwości żurawiny

Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego rodzaju funkcjonalnych herbatkach, dietetycznych ciasteczkach, a nawet jogurtach. Mimo to, owoce żurawiny to wciąż niedoceniany produkt, to wszystko za sprawą niewiedzy o tym jak życiodajną o prozdrowotnych właściwościach jest żurawina. Do jednych z nich, należy zaliczyć zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zachorowania na choroby jamy ustnej, układu pokarmowego czy też infekcji dróg moczowych, a także chorób układu krwionośnego oraz serca. Ta funkcjonalna roślina jest niezwykle skuteczna ze względu na to, iż zawiera w sobie  bardzo silne przeciwutleniacze między innymi poliantocyjanidom, dlatego zdecydowanie warto wprowadzić żurawinę do codziennej diety.

Czym właściwie jest żurawina, co dokładnie zawiera?

Żurawina to niski krzew o malutkich, okrągłych owocach. Mimo małych gabarytów, te czerwone jagody zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych, jak choćby błonnik, witaminy z grupy B, karoten. Dodatkowo żurawina zawiera także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod oraz żelazo. Mało kto wie, że żurawina jest również bogata w flawonoidy, znane pod nazwą poliantocyjanid, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy - polecane szczególnie dla tych osób, które borykają się z problemem niedoboru witamin i minerałów. Żurawina, jest często dostępna w formie suszonej, bowiem dzięki kwasowi benzoesowemu, owoce te bardzo długo zachowują świeżość. Cierpki, lekko kwaśnawy smak tych drobnych owoców zawdzięczamy zaś, kwasom: cytrynowemu oraz jabłkowemu. Dlatego też świeżą żurawinę bardzo rzadko stosuje się w świeżym wariancie, który ustąpił miejsca przetworzonym owocom.

Prozdrowotne właściwości żurawiny

Żurawinę, przede wszystkim charakteryzuje działanie antygrzybiczne, antybakteryjne, zatem często stosowana jest w wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju infekcji, jednak warto wprowadzić ją do diety w celach profilaktycznych. Przeciwutleniające właściwości żurawiny, zawdzięczamy flawonoidy, które stosowane są w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dodatkowo, owoce żurawiny biorą udział w tworzeniu tzw. "dobrego cholesterolu". Nie jest tajemnicą, by organizm pracował prawidłowo, należy oczyścić go z toksyn, tu również wspaniale sprawdzą się właściwości żurawiny. Obecnie w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością, możemy znaleźć żurawinę w różnej formie, syropów, herbatek, owoców suszonych. Jednak wybierając produkty prozdrowotne, należy pamiętać, by w składzie zawierały żurawinę, a nie aromat, który w rzeczywistości nie ma żadnych pozytywnych właściwości, a nadaje jedynie charakterystyczny smak.

Na co pomaga żurawina?

Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina. Niemniej jednak, warto zaprezentować choć małą część schorzeń, których leczenie opiera się na zastosowaniu żurawiny.

1) Infekcje dróg moczowych - chodzi tu nie tylko o zapalenie miejsc intymnych, części układu moczowego, ale także owoce żurawiny są polecane tym osobom, które borykają się z problemem częstego oddawania moczu lub niewypróżnianiem pęcherza do końca. Szczególnie narażone są osoby po udarze, cierpiące na zaburzenia neurologiczne. Skuteczność żurawiny, opiera się na tym, iż zmniejsza ona ilość bakterii E. coli, które są źródłem infekcji. Analogicznie, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii, zatem żurawina wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

2) Choroby jamy ustnej - dzięki antybakteryjnemu działaniu żurawiny, zostaje zredukowana liczba wirusów i bakterii w jamie ustnej, które często powodują zapalenie dziąseł, przyzębia i śluzówki.

3) Schorzenia serca - jak już wspomniano, żurawina odgrywa ogromną rolę w redukcji cholesterolu, który bardzo często jest przyczyną zakrzepów, blokowania naczyń krwionośnych prowadzących bardzo często do zawału i innych chorób serca.

Żurawina rozszerza naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów.

Podsumowując, żurawina ze względu na ogrom właściwości prozdrowotnych, zdecydowanie warto wprowadzić ją do codziennej diety, by cieszyć się dobrym zdrowiem, siłami witalnymi przez długi czas!

Żurawina powinna zagościć w jadłospisie jako dodatek do innych dań lub samodzielna, lekka przekąska. Działanie odtruwające posiada również ziarno ostropestu. Zarówno zdrowy, jak i smaczny jest sok z rokitnika. Świetnym uzupełnieniem słodkich dań, takich jak naleśniki, będzie gęsty syrop z czarnego bzu. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po miód kremowany z popolisem.

 

Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

Jakie cechy powinny posiadać idealne meble balkonowe? Przede wszystkim powinny być wygodne, wytrzymałe i nie zajmować zbyt dużo miejsca – w końcu... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Anna 2018-01-31 21:08

    Staram się kupować tylko odżywcze produkty na drugie śniadanie . Dlatego właśnie od dłuższego czasu hurtowo kupuję bakalie i orzechy , jak Cieta Żurawina suszona ... To świetna inwestycja aby mieć mnóstwo energii!

  • Mania 2017-05-31 11:23

    moim zdaniem trochę za bardzo wysuszona ta żurawina, brakuje jej choć odrobiny soczystości.

  • Kasia 2017-05-15 14:16

    Moje dzieciaczki przepadają za żurawiną, a ja cieszę się, że wybierają suszone owoce zamiast czekoladowych batonów. Oby tak dalej!

  • Aneta 2016-03-29 10:45

    Uwielbiam żurawinę. Jem ją codziennie. Ta jest najlepsza. Nie jest za bardzo wysuszona dzięki czemu ma lepszy smak. Moja ocena 5/5

  • Maras 2015-10-20 16:38

    Bardzo dobra żurawina. Nie taka do końca ususzona, ale taka, która ma w sobie jeszcze trochę soku. Osobiście dodaję łyżkę do porannej porcji płatków z mlekiem, które uwielbiam. Polecam szczególnie wszystkim śpiochom.

  • Olaf 2015-08-20 10:58

    Ogólnie również bardzo mi to smakuje i nie mam do tego żadnych zastrzeżeń, jedynie do czego mam ale to cena! Ona jest tak duża, że w ogóle już nie chce mi się tego kupować ..

  • Nirra 2015-08-20 10:57

    Bardzo często mama dodatkowo dawała mi żurawinę do szkoły. Smakowała mi bardzo i cieszę się, że wpływało to na moje zdrowie i odporność :)

  • Jacek 2015-08-20 10:56

    Żurawina suszona daje nam możliwość bardzo szybkiego i efektownego pobudzenia układu moczowego, to działa i polecam wypróbować!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Cieta Żurawina suszona

    Prozdrowotne właściwości żurawiny

    Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego rodzaju funkcjonalnych herbatkach, dietetycznych ciasteczkach, a nawet jogurtach. Mimo to, owoce żurawiny to wciąż niedoceniany produkt, to wszystko za sprawą niewiedzy o tym jak życiodajną o prozdrowotnych właściwościach jest żurawina. Do jednych z nich, należy zaliczyć zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zachorowania na choroby jamy ustnej, układu pokarmowego czy też infekcji dróg moczowych, a także chorób układu krwionośnego oraz serca. Ta funkcjonalna roślina jest niezwykle skuteczna ze względu na to, iż zawiera w sobie  bardzo silne przeciwutleniacze między innymi poliantocyjanidom, dlatego zdecydowanie warto wprowadzić żurawinę do codziennej diety.

    Czym właściwie jest żurawina, co dokładnie zawiera?

    Żurawina to niski krzew o malutkich, okrągłych owocach. Mimo małych gabarytów, te czerwone jagody zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych, jak choćby błonnik, witaminy z grupy B, karoten. Dodatkowo żurawina zawiera także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod oraz żelazo. Mało kto wie, że żurawina jest również bogata w flawonoidy, znane pod nazwą poliantocyjanid, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy - polecane szczególnie dla tych osób, które borykają się z problemem niedoboru witamin i minerałów. Żurawina, jest często dostępna w formie suszonej, bowiem dzięki kwasowi benzoesowemu, owoce te bardzo długo zachowują świeżość. Cierpki, lekko kwaśnawy smak tych drobnych owoców zawdzięczamy zaś, kwasom: cytrynowemu oraz jabłkowemu. Dlatego też świeżą żurawinę bardzo rzadko stosuje się w świeżym wariancie, który ustąpił miejsca przetworzonym owocom.

    Prozdrowotne właściwości żurawiny

    Żurawinę, przede wszystkim charakteryzuje działanie antygrzybiczne, antybakteryjne, zatem często stosowana jest w wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju infekcji, jednak warto wprowadzić ją do diety w celach profilaktycznych. Przeciwutleniające właściwości żurawiny, zawdzięczamy flawonoidy, które stosowane są w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dodatkowo, owoce żurawiny biorą udział w tworzeniu tzw. "dobrego cholesterolu". Nie jest tajemnicą, by organizm pracował prawidłowo, należy oczyścić go z toksyn, tu również wspaniale sprawdzą się właściwości żurawiny. Obecnie w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością, możemy znaleźć żurawinę w różnej formie, syropów, herbatek, owoców suszonych. Jednak wybierając produkty prozdrowotne, należy pamiętać, by w składzie zawierały żurawinę, a nie aromat, który w rzeczywistości nie ma żadnych pozytywnych właściwości, a nadaje jedynie charakterystyczny smak.

    Na co pomaga żurawina?

    Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina. Niemniej jednak, warto zaprezentować choć małą część schorzeń, których leczenie opiera się na zastosowaniu żurawiny.

    1) Infekcje dróg moczowych - chodzi tu nie tylko o zapalenie miejsc intymnych, części układu moczowego, ale także owoce żurawiny są polecane tym osobom, które borykają się z problemem częstego oddawania moczu lub niewypróżnianiem pęcherza do końca. Szczególnie narażone są osoby po udarze, cierpiące na zaburzenia neurologiczne. Skuteczność żurawiny, opiera się na tym, iż zmniejsza ona ilość bakterii E. coli, które są źródłem infekcji. Analogicznie, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii, zatem żurawina wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

    2) Choroby jamy ustnej - dzięki antybakteryjnemu działaniu żurawiny, zostaje zredukowana liczba wirusów i bakterii w jamie ustnej, które często powodują zapalenie dziąseł, przyzębia i śluzówki.

    3) Schorzenia serca - jak już wspomniano, żurawina odgrywa ogromną rolę w redukcji cholesterolu, który bardzo często jest przyczyną zakrzepów, blokowania naczyń krwionośnych prowadzących bardzo często do zawału i innych chorób serca.

    Żurawina rozszerza naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów.

    Podsumowując, żurawina ze względu na ogrom właściwości prozdrowotnych, zdecydowanie warto wprowadzić ją do codziennej diety, by cieszyć się dobrym zdrowiem, siłami witalnymi przez długi czas!

    Żurawina powinna zagościć w jadłospisie jako dodatek do innych dań lub samodzielna, lekka przekąska. Działanie odtruwające posiada również ziarno ostropestu. Zarówno zdrowy, jak i smaczny jest sok z rokitnika. Świetnym uzupełnieniem słodkich dań, takich jak naleśniki, będzie gęsty syrop z czarnego bzu. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po miód kremowany z popolisem.

     

    Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

    Pięć kompletów mebli ogrodowych idealnych na balkon

    Jakie cechy powinny posiadać idealne meble balkonowe? Przede wszystkim powinny być wygodne, wytrzymałe i nie zajmować zbyt dużo miejsca – w końcu... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

    Mieszanka studencka

    4.758 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
    czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.7311 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Rodzynki

    4.679 opinii:
    Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły,...
    czytaj dalej »

    Orzechy Włoskie

    4.679 opinii:
    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
    czytaj dalej »

    Chipsy Bananowe

    4.638 opinii:
    Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
    czytaj dalej »

    Śliwka Suszona

    4.58 opinii:
    Suszone śliwki - pyszne i pełne zalet Śliwki są niezwykle smakowite zarówno w...
    czytaj dalej »

    Orzechy Pecan

    4.449 opinii:
    Właściwości i zastosowanie orzechów pecan Orzechy to jeden z największych...
    czytaj dalej »

    Daktyle Bez Pestek

    4.336 opinii:
    Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych...
    czytaj dalej »

    Pestki Moreli

    4.297 opinii:
    Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,...
    czytaj dalej »

    Cieta Żurawina suszona

    4.258 opinii:
    Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie...
    czytaj dalej »