Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

błonnik zdrowe odżywianie zaparcia reguluje pracę jelit profilaktyka nowotworów oczyszczanie organizmu

Czym są i jak działają otręby pszenne

Otręby pszenne to otoczki pszenicy, które powstały w wyniku przemiału ziaren zboża na mąkę. Sycą, silnie aktywizują metabolizm, ułatwiają wypróżnianie, oczyszczają jelita z wszelkich pozostałości i złogów, chroniąc układ pokarmowy przed nowotworami żołądka i jelita grubego. Otręby pszenne mogą jednak powodować alergię.

Otręby pszenne – właściwości i kalorie

100 g otrąb pszennych zawiera 276 kalorii i około 44 g błonnika. Bardzo dobrze pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zawierają witaminy A i E, fosfor, wapń, magnez, potas, mało przyswajane cukry oraz najwięcej błonnika pokarmowego spośród wszystkich rodzajów otrąb. Powinny na nie uważać osoby cierpiące na chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, stany zapalne jelit, trzustki czy żołądka.

Otręby pszenne – cena

Najlepsza dla organizmu jest mieszanka różnych rodzajów otrąb: pszennych, żytnich, owsianych. Kilogram otrąb pszennych można kupić już za mniej niż 10 zł.

Jak jeść otręby?

W celu wydobycia wszystkich ich walorów smakowych i odżywczych można je uprażyć na suchej patelni i dodawać do potraw.

Na początku warto jeść maksymalnie 2-3 łyżeczki, gdyż większa ilość może wywołać w nieprzyzwyczajonym organizmie wzdęcia, bóle brzucha lub zaparcia. Zaleca się nieprzekraczanie dawki 4 do 6 łyżek otrębów dziennie. Trzeba je koniecznie łączyć z płynami lub popijać dużą ilością wody, aby spęczniały w jelitach i mogły spełniać swą rolę – zapewniać uczucie sytości i wspomagać metabolizm. Wzbogacając dietę o otoczki pszenicy, warto pamiętać, aby pić 1,5-2 litry płynów dziennie. Otręby można łączyć z każdym posiłkiem – używać ich jako składnik panierki, sałatki, płatków śniadaniowych, zagęstnik do sosu, posypki do kanapek czy zup.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które cenią...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6712 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.