Jodowana Sól Morska

miejsce
w rankingu

3

Jodowana Sól Morska
4.5
opinii: 6

Jodowana Sól Morska znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Jodowana Sól Morska

Zalety soli morskiej

Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli, która niestety w nadmiarze nie ma zbyt dobrego wpływu na kondycję naszego organizmu. Eksperci co chwilę biją na alarm, iż dieta którą stosuje większość osób dostarcza nam ogromnych ilości soli, co rzecz jasna szkodzi naszemu zdrowie. Z drugiej jednak strony, bez soli nasz organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Co zatem zrobić aby korzystać z dobrodziejstwa tego produktu, nie zatruwając tym samym naszego ciała? Najlepiej zacząć od wymiany tradycyjnej soli na tę morską.

Co daje nam sól?

Sól oraz zawarte w niej składniki, takie jak sód, odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, dlatego też jest mu niezbędna, aby mógł poprawnie działać. Wystarczy tutaj chociażby wspomnieć, iż jej składniki są niezbędne podczas skurczów mięśni oraz stymulacji nerwów, potrzebne są także do tego aby nadnercza funkcjonowały dobrze i pełnią istotne funkcje w wielu innych procesach biologicznych. 

Chlorek, który również jest zawarty w soli, odpowiada za wzrost komórek mózgu i jego właściwe działanie, ale również pomaga naszemu organizmowi w wyprodukowaniu kwasów potrzebnych do strawienia białek oraz enzymów, dzięki którym możliwe jest trawienie węglowodanów.

Magnez to kolejny składnik soli, który jest nam niezbędny, między innym do tworzenia kości i formowania szkliwa zębów, ale także do przewodzenia impulsów nerwowych, produkcji enzymów oraz budowania odporności organizmy na choroby serca.
Soli potrzebuje każdy, także niemowlęta oraz dzieci, ponieważ dzięki niej ich mózgi mogą rozwijać się poprawnie, ale oczywiście należy pamiętać o umiarze w tej kwestii. Jeśli bowiem zjadamy zbyt dużo soli, zamiast wspomóc nasz organizm, stanowi dla niego zagrożenie.

Czym różni się sól morska od tej kuchennej?

Niestety tradycyjna sól kuchenna, której używa przeważająca grupa Polaków, jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, co między innymi oznacza to, że w czasie takiej obróbki traci ona ważne minerały oraz magnez. Co więcej, przetwarzanie soli oznacza również starty w zawartym w niej jodzie, przez co producenci muszą dodawać jod potasu na końcu tego procesu. Oprócz tego, sól kuchenna zawiera też dekstrozę, która jest stabilizatorem oraz substancje działające wybielająco, tak aby produkt końcowy miał perfekcyjnie biały kolor. W soli, którą kupujemy znajdziemy też substancje chemiczne, chociażby aluminium, mające zapewnić jej sypkość.

W czym zatem sól morska jest lepsza od tej tradycyjnej?

Przede wszystkim suszy się ją bez zastosowania jakichkolwiek chemikaliów, a mikroskopijnej wielkości organizmy morskie, które się w niej znajdują są gwarancją, że w takiej soli jest naturalny jod. Jej kolor bywa nieco szarawy i jest bardziej wilgotna, ale jest to oznaka dużej zawartości minerałów. Oprócz tego, warto wiedzieć, że sól morska jest nieco mocniejsza w smaku, więc należy uważać z jej ilością. Niemniej jednak osoby zawodowo zajmujące się żywieniem, potwierdzają, że sól morska jest dla nas zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych, przez co zalecane jest stosowanie jej zamiast soli kuchennej.

Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należy jednak uważać, by nie zjadać jej zbyt wiele. Z innych produktów polecamy spróbowanie oleju rzepakowego z czosnkiem. Pożyteczna w kuchni okaże się również zdrowa mąka orkiszowa. Dzienną dawkę witaminy C uzupełni słodki sok z granatu, w zwalczaniu codziennych dolegliwości pomogą z kolei cierpkie owoce jałowca.

 

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Mirka 2017-05-26 19:31

    jestem zadowolona, lubię robić takie właśnie sprawdzone zakupy. Wiem, że wybieram dla siebie to, co najlepsze.

  • Flora 2017-05-15 14:04

    Wymieniłam tradycyjną sól na morską już jakiś czas temu. Ciesze się, że w tak łatwy sposób można zmienić niezdrowe przyzwyczajenia.

  • Asia 2016-03-19 16:01

    wprowadzilam jodowana sol morska do swojej kuchni ze wzgledow zdrowotnych. jestem zaskoczona walorami smakowymi tej soli! smak potraw podkresla idealnie. W dodatku jest bardzo zdrowa. Nie zmienie tej soli na żadna inna!

  • Paweł W. 2015-08-19 10:49

    Jestem bardzo zadowolony po stosowaniu tej soli. Jest o wiele droższa, jednakże nie patrzy się na to jak ma się przed sobą zdrowie !

  • Anix 2015-08-19 10:49

    Zdrowotnie poszło na plus! Więc polecam każdemu!

  • Modis 2015-08-19 10:48

    Często stosuje właśnie tą sól morską, ponieważ ma o wiele więcej lepszych właściwości. To mi się podoba i cieszę się, że tak to działa!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Jodowana Sól Morska

    Zalety soli morskiej

    Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli, która niestety w nadmiarze nie ma zbyt dobrego wpływu na kondycję naszego organizmu. Eksperci co chwilę biją na alarm, iż dieta którą stosuje większość osób dostarcza nam ogromnych ilości soli, co rzecz jasna szkodzi naszemu zdrowie. Z drugiej jednak strony, bez soli nasz organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Co zatem zrobić aby korzystać z dobrodziejstwa tego produktu, nie zatruwając tym samym naszego ciała? Najlepiej zacząć od wymiany tradycyjnej soli na tę morską.

    Co daje nam sól?

    Sól oraz zawarte w niej składniki, takie jak sód, odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, dlatego też jest mu niezbędna, aby mógł poprawnie działać. Wystarczy tutaj chociażby wspomnieć, iż jej składniki są niezbędne podczas skurczów mięśni oraz stymulacji nerwów, potrzebne są także do tego aby nadnercza funkcjonowały dobrze i pełnią istotne funkcje w wielu innych procesach biologicznych. 

    Chlorek, który również jest zawarty w soli, odpowiada za wzrost komórek mózgu i jego właściwe działanie, ale również pomaga naszemu organizmowi w wyprodukowaniu kwasów potrzebnych do strawienia białek oraz enzymów, dzięki którym możliwe jest trawienie węglowodanów.

    Magnez to kolejny składnik soli, który jest nam niezbędny, między innym do tworzenia kości i formowania szkliwa zębów, ale także do przewodzenia impulsów nerwowych, produkcji enzymów oraz budowania odporności organizmy na choroby serca.
    Soli potrzebuje każdy, także niemowlęta oraz dzieci, ponieważ dzięki niej ich mózgi mogą rozwijać się poprawnie, ale oczywiście należy pamiętać o umiarze w tej kwestii. Jeśli bowiem zjadamy zbyt dużo soli, zamiast wspomóc nasz organizm, stanowi dla niego zagrożenie.

    Czym różni się sól morska od tej kuchennej?

    Niestety tradycyjna sól kuchenna, której używa przeważająca grupa Polaków, jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, co między innymi oznacza to, że w czasie takiej obróbki traci ona ważne minerały oraz magnez. Co więcej, przetwarzanie soli oznacza również starty w zawartym w niej jodzie, przez co producenci muszą dodawać jod potasu na końcu tego procesu. Oprócz tego, sól kuchenna zawiera też dekstrozę, która jest stabilizatorem oraz substancje działające wybielająco, tak aby produkt końcowy miał perfekcyjnie biały kolor. W soli, którą kupujemy znajdziemy też substancje chemiczne, chociażby aluminium, mające zapewnić jej sypkość.

    W czym zatem sól morska jest lepsza od tej tradycyjnej?

    Przede wszystkim suszy się ją bez zastosowania jakichkolwiek chemikaliów, a mikroskopijnej wielkości organizmy morskie, które się w niej znajdują są gwarancją, że w takiej soli jest naturalny jod. Jej kolor bywa nieco szarawy i jest bardziej wilgotna, ale jest to oznaka dużej zawartości minerałów. Oprócz tego, warto wiedzieć, że sól morska jest nieco mocniejsza w smaku, więc należy uważać z jej ilością. Niemniej jednak osoby zawodowo zajmujące się żywieniem, potwierdzają, że sól morska jest dla nas zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych, przez co zalecane jest stosowanie jej zamiast soli kuchennej.

    Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należy jednak uważać, by nie zjadać jej zbyt wiele. Z innych produktów polecamy spróbowanie oleju rzepakowego z czosnkiem. Pożyteczna w kuchni okaże się również zdrowa mąka orkiszowa. Dzienną dawkę witaminy C uzupełni słodki sok z granatu, w zwalczaniu codziennych dolegliwości pomogą z kolei cierpkie owoce jałowca.

     

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - sypkie

    Mąka Jaglana

    4.6213 opinii:
    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
    czytaj dalej »

    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego... czytaj dalej »

    Kasza Jaglana

    4.5413 opinii:
    Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? Kasza jaglana, często nazywana także krupami bądź...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? Kasza jaglana, często nazywana także krupami bądź... czytaj dalej »

    Jodowana Sól Morska

    4.56 opinii:
    Zalety soli morskiej Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli,...
    czytaj dalej »

    Zalety soli morskiej Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli,... czytaj dalej »

    Mąka orkiszowa typ 2000

    4.2711 opinii:
    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze...
    czytaj dalej »

    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze... czytaj dalej »

    Drobna Sól Himalajska

    4.2512 opinii:
    Sól himalajska i jej właściwości Chyba mało jest takich osób, które...
    czytaj dalej »

    Sól himalajska i jej właściwości Chyba mało jest takich osób, które... czytaj dalej »

    Orzechy Pecan

    4.176 opinii:
    Właściwości i zastosowanie orzechów pecan Orzechy to jeden z największych...
    czytaj dalej »

    Właściwości i zastosowanie orzechów pecan Orzechy to jeden z największych... czytaj dalej »

    Proszek Maca

    4.147 opinii:
    Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca Roślina ta pochodzi z...
    czytaj dalej »

    Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca Roślina ta pochodzi z... czytaj dalej »

    Granulowana Sól Himalajska

    4.147 opinii:
    Właściwości soli himalajskiej Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie...
    czytaj dalej »

    Właściwości soli himalajskiej Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie... czytaj dalej »

    Całe Pomidory suszone

    4.138 opinii:
    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze...
    czytaj dalej »

    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze... czytaj dalej »

    Suszone Jagody Goji

    4.014 opinii:
    Dlaczego warto spożywać jagody goji? Jagody goji są jedną z odmian czerwonej jagody. Owoce...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto spożywać jagody goji? Jagody goji są jedną z odmian czerwonej jagody. Owoce... czytaj dalej »