Mąka orkiszowa typ 2000

miejsce
w rankingu

2

Mąka orkiszowa typ 2000
4.27
opinii: 11

Mąka orkiszowa typ 2000 znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Mąka orkiszowa typ 2000

Orkisz i jego zalety

Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze to, że została ona wychodowana w konkretnym celu. Miała być powszechnie dostępna, zawiera więc dużą ilość glutenu. Już w czasie zbioru pszenica często traci łupinę, co nie pozostaje bez wpływu na jej właściwości, często okazuje się więc, że jest zanieczyszczona tak przez pestycydy, jak i chemikalia. Już choćby dlatego warto zainteresować się orkiszem, ten bowiem jest nie tylko hodowany, ale również zbierany z nienaruszoną łupiną, a więc jądro ziarna posiada naturalną ochronę przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami. Nie wpływa to przy tym na jego wartość odżywczą i świeżość, bo ziarno zostaje odłączone od łupiny dopiero w tym momencie, w którym dochodzi do jego mielenia. Łuska charakterystyczna dla orkiszu jest na tyle solidna, że może chronić go nawet przed promieniowaniem radioaktywnym.

Orkisz i jego zalety

Lista zalet orkiszu jest imponująca, mamy bowiem do czynienia ze zbożem o właściwościach krwiotwórczych, budujących mięśnie, a nawet rozweselającym, już od dawna jest to więc środek, który w naturalny sposób może nam poprawić nastrój. Okazuje się zresztą, że orkisz ma korzystny wpływ na naszą psychikę, przydaje się, gdy jesteśmy zmęczeni i zapobiega zmniejszeniu wydolności przez nasz organizm. Można go stosować także przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia oraz wtedy, gdy naszym problemem jest wzmożona podatność na infekcję. Naukowcy odkryli przy tym, że składniki najbardziej wartościowe wcale nie znajdują się w łusce, ale w ziarnie wewnętrznym. To właśnie tam znajduje się, między innymi, rodanid, a więc substancja biologicznie czynna znana jako jeden z naturalnych antybiotyków. To właśnie on chroni dzieci karmione przez matki przed infekcjami i wzmacnia ich układ odpornościowy, wspomaga przy tym procesy krwiotwórcze oraz przyrost ciała zapobiegając jednocześnie nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

Ekologia przede wszystkim

Swego rodzaju odrodzenie, jakie przeżywa obecnie orkisz, wydaje się niemożliwe do zakwestionowania. W dużej mierze jest to zasługa produkcji ekologicznej, gdy bowiem w grę wchodzi jego uprawa, orkisz nie jest zbyt wymagający. Nie przeszkadzają mu trudne warunki pogodowe, a jednocześnie może być uprawiany nawet na glebach dość ubogich. Co wcale nie mniej istotne, jego wzrostu nie trzeba wspomagać nawozami sztucznymi. Przy wysokim nawożeniu zachowuje się zresztą dość nietypowo, choć bowiem imponuje swoją wielkością, plon wcale nie jest najwyższym. 

Skład bez tajemnic

To właśnie jego skład sprawia, że orkisz cieszy się obecnie tak dużą popularnością warto więc podkreślić, że posiada on ponad 55 procent skrobi, 11 procent białka, ponad 2 procent tłuszczu i około 2 procent soli mineralnych. Nie bez znaczenia jest i to, że na tłuszcze składają się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniające się, między innymi, do bardzo korzystnego wpływu na układ krążenia. Produkty orkiszowe znane są również z tego, że mają korzystny wpływ na motorykę układu pokarmowego, mamy bowiem do czynienia ze zbożem o dużej ilości błonnika w swoim składzie. Ziarno jest też wartościowym źródłem witaminy PP, witamin z grupy B oraz składników takich, jak choćby wapń, cynk, żelazo oraz potas.

Gdy mamy do czynienia z dojrzałym orkiszem możemy liczyć również na znaczne ilości kwasu krzemowego w jego składzie. Ten jest znany ze swojego zbawiennego wpływu na włosy, paznokcie oraz skórę, choć nie można nie docenić i tego, że poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten, który wchodzi w jego skład jest dość dobrze przyswajany przez organizm, okazuje się przy tym, że zdumiewająco dobrze znoszą go nawet osoby mające problemy z tolerancją tego składnika. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej.

Mąka orkiszowa to jedna ze zdrowszych mąk dostępnych na rynku, dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej. Dla wzmocnienia odporności polecamy picie słodkiego syropu malinowego z kwiatem lipy. Z przekąsek sprawdzi się sycąca mieszanka studencka z dodatkiem rodzynek, midgałów i orzechów włoskich. Do obiadu warto dodać całe pomidory suszone oraz aromatyczne zioła prowansalskie.

 

Wątroba - zadbaj o nią zawczasu!

Wątroba - zadbaj o nią zawczasu!

Wątrobę można zaliczyć do jednego z narządów, który jest w stanie się samodzielnie regenerować. Ale warto od razu zaznaczyć, że nieodpowiednia... Czytaj więcej

Producent:

BIOGRA

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Kamila 2017-11-20 22:15

    dobry produkt do wzbogacania domowych wypieków, aby dodać dni nich sporą ilośc składników odżywczych.

  • ala 2016-04-16 22:03

    maka orkiszowa jest najzdrowsza maką, dlatego ją kupuję. Polecam wszystkim.

  • Weronika 2016-03-19 16:08

    lubię mąkę orkiszowa. Uzywam jej w swojej kuchni. to bardzo zdrowy produkt, ktory powinien zagoscic w kazdej polskiej kuchni. ale to tylko moje zdanie... produkt w przystepnej cenie, polecam.

  • Hania 2016-03-14 21:23

    polecam ten produkt. konkurencyjna cena zacheca do zakupu. wysoka jakosc, szybka wysylka. Udana transakcja....

  • Ala 2015-10-20 16:28

    Widzę, że ilu ludzi tyle opinii. Orkisz na pewno zdrowszy od pszenicy, ale nie ma co się naciągać na naciągacz od bezglutenowych produktów

  • Opinia użytkownika 2015-10-20 16:27

    Orkisz ma tak samo gluten jak pszenica, więc nie warto kupować. Polecam mąkę jaglaną, bo jako jedyna nie zakwasza organizmu i nie ma glutenu.

  • Majka 2015-10-20 16:23

    Słyszałam, ze takimi mąkami dużo gorzej piecze się, ale osobiście nie zauważyłam żadnej różnicy. Tyle się teraz mówi o tym, że biała mąka z pszenicy jest taka nie dobra, dla nas, więc kupiłam inną. Orkisz niby też pszenica, ale podobno zdrowsza.

  • Opinia użytkownika 2015-09-24 11:19

    Na pewno lepsza mąką niż zwykłą pszeniczna

  • Onix 2015-08-18 09:06

    Niestety mi jakoś ta mąka nie podchodzi i nie mogę jej pozytywnie skomentować. Lepiej działają już inne modele, które już testowałem.

  • Olaf8 2015-08-18 09:05

    Czuje się po prostu teraz o wiele lepiej i wiem, że to pomaga mi w moim trawieniu. Mój organizm traktuje mnie lepiej i czuje sie sprawniej!

  • Mihas 2015-08-18 09:05

    Bardzo dobra mąka, która wspomaga zdrowe odżywianie. Warto jest z niej skorzystać jak kupuje się ją w dobrym sklepie. POlecam!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Mąka orkiszowa typ 2000

    Orkisz i jego zalety

    Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze to, że została ona wychodowana w konkretnym celu. Miała być powszechnie dostępna, zawiera więc dużą ilość glutenu. Już w czasie zbioru pszenica często traci łupinę, co nie pozostaje bez wpływu na jej właściwości, często okazuje się więc, że jest zanieczyszczona tak przez pestycydy, jak i chemikalia. Już choćby dlatego warto zainteresować się orkiszem, ten bowiem jest nie tylko hodowany, ale również zbierany z nienaruszoną łupiną, a więc jądro ziarna posiada naturalną ochronę przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami. Nie wpływa to przy tym na jego wartość odżywczą i świeżość, bo ziarno zostaje odłączone od łupiny dopiero w tym momencie, w którym dochodzi do jego mielenia. Łuska charakterystyczna dla orkiszu jest na tyle solidna, że może chronić go nawet przed promieniowaniem radioaktywnym.

    Orkisz i jego zalety

    Lista zalet orkiszu jest imponująca, mamy bowiem do czynienia ze zbożem o właściwościach krwiotwórczych, budujących mięśnie, a nawet rozweselającym, już od dawna jest to więc środek, który w naturalny sposób może nam poprawić nastrój. Okazuje się zresztą, że orkisz ma korzystny wpływ na naszą psychikę, przydaje się, gdy jesteśmy zmęczeni i zapobiega zmniejszeniu wydolności przez nasz organizm. Można go stosować także przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia oraz wtedy, gdy naszym problemem jest wzmożona podatność na infekcję. Naukowcy odkryli przy tym, że składniki najbardziej wartościowe wcale nie znajdują się w łusce, ale w ziarnie wewnętrznym. To właśnie tam znajduje się, między innymi, rodanid, a więc substancja biologicznie czynna znana jako jeden z naturalnych antybiotyków. To właśnie on chroni dzieci karmione przez matki przed infekcjami i wzmacnia ich układ odpornościowy, wspomaga przy tym procesy krwiotwórcze oraz przyrost ciała zapobiegając jednocześnie nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

    Ekologia przede wszystkim

    Swego rodzaju odrodzenie, jakie przeżywa obecnie orkisz, wydaje się niemożliwe do zakwestionowania. W dużej mierze jest to zasługa produkcji ekologicznej, gdy bowiem w grę wchodzi jego uprawa, orkisz nie jest zbyt wymagający. Nie przeszkadzają mu trudne warunki pogodowe, a jednocześnie może być uprawiany nawet na glebach dość ubogich. Co wcale nie mniej istotne, jego wzrostu nie trzeba wspomagać nawozami sztucznymi. Przy wysokim nawożeniu zachowuje się zresztą dość nietypowo, choć bowiem imponuje swoją wielkością, plon wcale nie jest najwyższym. 

    Skład bez tajemnic

    To właśnie jego skład sprawia, że orkisz cieszy się obecnie tak dużą popularnością warto więc podkreślić, że posiada on ponad 55 procent skrobi, 11 procent białka, ponad 2 procent tłuszczu i około 2 procent soli mineralnych. Nie bez znaczenia jest i to, że na tłuszcze składają się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniające się, między innymi, do bardzo korzystnego wpływu na układ krążenia. Produkty orkiszowe znane są również z tego, że mają korzystny wpływ na motorykę układu pokarmowego, mamy bowiem do czynienia ze zbożem o dużej ilości błonnika w swoim składzie. Ziarno jest też wartościowym źródłem witaminy PP, witamin z grupy B oraz składników takich, jak choćby wapń, cynk, żelazo oraz potas.

    Gdy mamy do czynienia z dojrzałym orkiszem możemy liczyć również na znaczne ilości kwasu krzemowego w jego składzie. Ten jest znany ze swojego zbawiennego wpływu na włosy, paznokcie oraz skórę, choć nie można nie docenić i tego, że poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten, który wchodzi w jego skład jest dość dobrze przyswajany przez organizm, okazuje się przy tym, że zdumiewająco dobrze znoszą go nawet osoby mające problemy z tolerancją tego składnika. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej.

    Mąka orkiszowa to jedna ze zdrowszych mąk dostępnych na rynku, dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej. Dla wzmocnienia odporności polecamy picie słodkiego syropu malinowego z kwiatem lipy. Z przekąsek sprawdzi się sycąca mieszanka studencka z dodatkiem rodzynek, midgałów i orzechów włoskich. Do obiadu warto dodać całe pomidory suszone oraz aromatyczne zioła prowansalskie.

     

    Wątroba - zadbaj o nią zawczasu!

    Wątroba - zadbaj o nią zawczasu!

    Wątrobę można zaliczyć do jednego z narządów, który jest w stanie się samodzielnie regenerować. Ale warto od razu zaznaczyć, że nieodpowiednia... Czytaj więcej

    Producent:

    BIOGRA

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - mąka

    Mąka Jaglana

    4.6213 opinii:
    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
    czytaj dalej »

    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego... czytaj dalej »

    Mąka orkiszowa typ 2000

    4.2711 opinii:
    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze...
    czytaj dalej »

    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze... czytaj dalej »

    Mąka Migdałowa

    3.577 opinii:
    Mąka migdałowa - zdrowa i smaczna Mówiąc o mące migdałowej warto zwrócić...
    czytaj dalej »

    Mąka migdałowa - zdrowa i smaczna Mówiąc o mące migdałowej warto zwrócić... czytaj dalej »

    Mąka Z Amarantusa

    3.254 opinii:
    Mąka z amarantusa to idealny produkt dla osób, które chcą zadbać o zalecaną porcję...
    czytaj dalej »

    Mąka z amarantusa to idealny produkt dla osób, które chcą zadbać o zalecaną porcję... czytaj dalej »

    Producent:
    BIOGRA
    Kategoria:
    Inne
    Typ:
    inne
    Ulotka:
    Brak ulotki
    Na receptę:
    Nie
    Producent:
    BIOGRA
    Inne produkty producenta: