Proszek Maca znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie
Zapoznaj się z ulotką Proszek Maca
Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca
Roślina ta pochodzi z peruwiańskich okolic Andów i jest pożywnym jedzeniem. W Andach rośnie ona już praktycznie od wielu tysięcy lat. Maca rozwija się w surowym, zimnym klimacie, dzięki czemu ma wspaniałe i niepowtarzalne właściwości. Umie ona pokrzepić słaby, wycieńczony organizm, dodać wiele energii i siły. Świetnie wręcz oddziałuje też na libido.
Inkowie rozpoczęli uprawę maca już na początku swojego istnienia, ponad dwa tysiące lat temu. Współcześnie maca jest wyjątkowo cenionym i wręcz podstawowym oraz niezbędnym pożywieniem dla mieszkańców Andów. Dawniej wykorzystywana była ona także jako główny środek płatniczy zastępując obecne pieniądze.
Korzeń maca podlega szczegółowej obróbce. Pierwszym etapem jest dokładne wysuszenie korzenia, a następnie jego sproszkowanie. Dopiero po takim przygotowaniu maca nadaje się do spożycia.
Wiele mówi się o adaptogennych właściwościach maca, które polegają na umiejętności tej rośliny dopasowania się do organizmu, w którym się znajdzie. Tym sposobem może go uodpornić na wiele różnych schorzeń, a także na stres.
Według legendy wojownicy Inków zjadali określone ilości macy przed każdą kolejną walką. Celem tego było dodanie sobie sił w starciu z wrogiem.
Wielu naukowców przeprowadziło badania i wykazały one wiele pozytywnego wpływu tej rośliny na umysł człowieka. Zażycie maca poprawia intelekt, zapamiętywanie, przyswajanie wielu informacji. Poza tym ma też duży wpływ na poprawę nastroju, czyli działa antydepresyjnie, a do tego poprawia również funkcjonowanie komórek nerwowych i neuroprzekaźników. Odkryto również, że maca zapobiega pojawianiu się ubytków w tkance chrzęstnej i kostnej, co skutecznie zapobiega rozwinięciu się osteoporozy i zapalenia stawów.
Maca stymuluje również gospodarkę hormonalną, przez co uśmierza skutki uboczne menopauzy u kobiet czy pomaga w leczeniu niepłodności u mężczyzn.
Jej bogactwo pozwala wykorzystywać macę jako odżywkę dla sportowców. Dzięki niej bowiem mięśnie są bardziej wytrzymałe, a w szczególności maca jest bardzo dobra w stanach chorobowych.
Zażywając macę dodatkowo można poprawić wzrost masy ciała, czy wykorzystać ją przy braku dożywienia, a nawet chorobie jaką jest anemia.
Jest też na liście żywności dla kosmonautów NASA, co jest niezastąpioną rekomendacją jej efektywności.
W maca jest wiele komponentów pełnowartościowych i pożywnych, jak podstawowe witaminy A, B1, C, B2, E, B6, a także liczne kwasy tłuszczowe, jak kwas palmitynowy, linolowy czy oleinowy. W jej składzie znajdują się także takie minerały, jak żelazo, potas, cynk, wapń, sód, mangan. Zawiera w sobie także wiele aminokwasów, których jest około dwadzieścia. Maca ma w sobie prawie czterokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej białka, niżeli zwyczajny kartofel, tak powszechnie zjadany.
W przypadku zażywania maca nie powinno się jej zażywać więcej niż jedną do dwóch płaskich łyżek przygotowanego w postaci proszku korzenia na dobę. Podczas kuracji należy także wykonywać przerwy trwające jeden tydzień w skali miesiąca, jeśli zamierza się stosować macę już stale. Podkreślić jednak należy, że maca nie jest trująca i nie wykryto żadnych skutków ubocznych jej stosowania.
Jedzenie proszku macy usprawnia pracę organizmu, dlatego warto czasem zastosować kurację z jej dodatkiem. Podczas codziennego gotowania przyda się lekka mąka jaglana, warto spróbować również smacznego ziarna amarantusa. Zamiast kawy energii doda skoncentrowany shot z buraka, pełen wartościowych składników odżywczych. Zwolennicy owoców mogą z kolei sięgnąć po sok z egzotycznego noni.

Jak zwalczyć złe samopoczucie?
"Jak zwalczyć złe samopoczucie?" to pytanie nurtuje wszystkich, którzy doświadczają uczucia przepracowania, stresu i nerwicy. Na szczęście... Czytaj więcej
Producent:
Postać:
inne
Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.
czytaj więcej

Dodaj opinię
Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne
brak zastrzeżeń!
Podbijam opinię Adama!
polecam proszek maca. cena bardzo niska, produkt w oryginalnym opakowaniu. szybka wysylka. wszystko na plus!
wyczytałam w internecie, ze proszek maca wpływa na libido... ochota na seks minela, gdy zaczelam stosować antykoncepcję hormonalną... Chcialam jakos wspomoc organizm w naturalny sposob,dlatego zakupilam ten produkt... niestety nie zauwazam absolutnie zadnych efektow
Oj nie wiem jak kiedyś mogłam o tym nie wiedzieć. Proszek Maca działa tylko należy uważać na podróbki, które występują bardzo często!
Polecam dla każdego, bo to jest jeden z lepszych naturalnych energetyków, bez tego nie ma tak na prawdę nic! Warto spróbować, bo to nowość ale jaka super :)
Skuteczny środek, który na prawdę nas wzmacnia, dodaje energii oraz poprawia pamięć. To jest na prawdę dobry i skuteczny środek i tylko warto go wypróbować: )
pokaż więcej opinii
Zapoznaj się z ulotką Proszek Maca
Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca
Roślina ta pochodzi z peruwiańskich okolic Andów i jest pożywnym jedzeniem. W Andach rośnie ona już praktycznie od wielu tysięcy lat. Maca rozwija się w surowym, zimnym klimacie, dzięki czemu ma wspaniałe i niepowtarzalne właściwości. Umie ona pokrzepić słaby, wycieńczony organizm, dodać wiele energii i siły. Świetnie wręcz oddziałuje też na libido.
Inkowie rozpoczęli uprawę maca już na początku swojego istnienia, ponad dwa tysiące lat temu. Współcześnie maca jest wyjątkowo cenionym i wręcz podstawowym oraz niezbędnym pożywieniem dla mieszkańców Andów. Dawniej wykorzystywana była ona także jako główny środek płatniczy zastępując obecne pieniądze.
Korzeń maca podlega szczegółowej obróbce. Pierwszym etapem jest dokładne wysuszenie korzenia, a następnie jego sproszkowanie. Dopiero po takim przygotowaniu maca nadaje się do spożycia.
Wiele mówi się o adaptogennych właściwościach maca, które polegają na umiejętności tej rośliny dopasowania się do organizmu, w którym się znajdzie. Tym sposobem może go uodpornić na wiele różnych schorzeń, a także na stres.
Według legendy wojownicy Inków zjadali określone ilości macy przed każdą kolejną walką. Celem tego było dodanie sobie sił w starciu z wrogiem.
Wielu naukowców przeprowadziło badania i wykazały one wiele pozytywnego wpływu tej rośliny na umysł człowieka. Zażycie maca poprawia intelekt, zapamiętywanie, przyswajanie wielu informacji. Poza tym ma też duży wpływ na poprawę nastroju, czyli działa antydepresyjnie, a do tego poprawia również funkcjonowanie komórek nerwowych i neuroprzekaźników. Odkryto również, że maca zapobiega pojawianiu się ubytków w tkance chrzęstnej i kostnej, co skutecznie zapobiega rozwinięciu się osteoporozy i zapalenia stawów.
Maca stymuluje również gospodarkę hormonalną, przez co uśmierza skutki uboczne menopauzy u kobiet czy pomaga w leczeniu niepłodności u mężczyzn.
Jej bogactwo pozwala wykorzystywać macę jako odżywkę dla sportowców. Dzięki niej bowiem mięśnie są bardziej wytrzymałe, a w szczególności maca jest bardzo dobra w stanach chorobowych.
Zażywając macę dodatkowo można poprawić wzrost masy ciała, czy wykorzystać ją przy braku dożywienia, a nawet chorobie jaką jest anemia.
Jest też na liście żywności dla kosmonautów NASA, co jest niezastąpioną rekomendacją jej efektywności.
W maca jest wiele komponentów pełnowartościowych i pożywnych, jak podstawowe witaminy A, B1, C, B2, E, B6, a także liczne kwasy tłuszczowe, jak kwas palmitynowy, linolowy czy oleinowy. W jej składzie znajdują się także takie minerały, jak żelazo, potas, cynk, wapń, sód, mangan. Zawiera w sobie także wiele aminokwasów, których jest około dwadzieścia. Maca ma w sobie prawie czterokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej białka, niżeli zwyczajny kartofel, tak powszechnie zjadany.
W przypadku zażywania maca nie powinno się jej zażywać więcej niż jedną do dwóch płaskich łyżek przygotowanego w postaci proszku korzenia na dobę. Podczas kuracji należy także wykonywać przerwy trwające jeden tydzień w skali miesiąca, jeśli zamierza się stosować macę już stale. Podkreślić jednak należy, że maca nie jest trująca i nie wykryto żadnych skutków ubocznych jej stosowania.
Jedzenie proszku macy usprawnia pracę organizmu, dlatego warto czasem zastosować kurację z jej dodatkiem. Podczas codziennego gotowania przyda się lekka mąka jaglana, warto spróbować również smacznego ziarna amarantusa. Zamiast kawy energii doda skoncentrowany shot z buraka, pełen wartościowych składników odżywczych. Zwolennicy owoców mogą z kolei sięgnąć po sok z egzotycznego noni.

Jak zwalczyć złe samopoczucie?
"Jak zwalczyć złe samopoczucie?" to pytanie nurtuje wszystkich, którzy doświadczają uczucia przepracowania, stresu i nerwicy. Na szczęście... Czytaj więcej
Producent:
Postać:
inne
Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.